به گزارش ايرنا، ايام نوروز فرصت مناسبي براي معرفي اين جاذبه ها به عموم مردم و تقويت صنعت گردشگري است و اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان اصفهان با نگاه ويژه به شهرستان ها سعي در توزيع مناسب گردشگران داشته است.
تيران و كرون به عنوان يكي از شهرستان هاي داراي قابليت هاي گردشگري طبيعي و تاريخي غرب استان است كه به گفته كارشناسان بايد بيشتر شناسانده شود.
ظرفيت هاي ملي و بين المللي در حوزه گردشگري تيران و كرون از جمله قلعه تاريخي و پارك ملي حفاظت شده قميشلو، شهر زير زميني كردعليا، سد شهيد منتظري روستاي خميران، روستاي تاريخي جاجا، كوچه باغ هاي تاريخي تيران وجود دارد كه اين ظرفيت ها ناشناخته و بدون استفاده مانده است.
وجود اين جاذبه ها و ويژگي هاي منحصر به فرد باعث شده كه جمعيت گردشگران اين ديار در ايام نوروز به بيش از 25 هزار نفر برسد كه بايد براي اسكان مسافران تدابير اصولي انديشيد.
**روستاهاي گردشگري با جاذبه هاي تاريخي و طبيعي
روستاهاي چشمه احمدرضا، كردعليا، جاجا و خميران مقصد گردشگران است كه با تقويت بوم گردي در اين مناطق، نظر گردشگران را براي اقامت موقت در روستاها و تجربه زندگي متفاوت در يك محيط سالم و آرام را به خود جلب كرده است.
فضاي گردشگري طبيعي و تاريخي روستاي كرد عليا شامل قبرستان ارامنه، شهر زير زميني، آبشار و چشمه هاي آب و همچنين طبيعت زيبا كه براي تفريح و گردشگري محيطي جذاب است.
شهر زيرزميني كردعليا متعلق به دوران صفويه در زير هشتاد خانه روستايي قرار دارد و تخمين زده مي شود مساحتي در حدود 20 هزار متر مربع مساحت داشته باشد كه حدود هزار متر مربع آن براي بازديد گردشگران آماده شده است.
روستاي تاريخي جاجا با قلعه هاي بلند كه قدمت اين روستاي تاريخي به بيش از هزار سال مي رسد كه مسجد، حمام، قلعه، آسياب آبي و خانه هاي قديمي از جله آثار تاريخي اين روستا به شمار مي رود.
طبيعت بكر و پر نشاط اين روستا به تنهايي يك موزه و تفرجگاه براي عموم مردم است و چشم انداز آن با وجود رودخانه هاي آب و درختان سر به فلك كشيده، شادابي خاصي را با تنفس هواي سالم به گردشگران مي بخشد.
رودخانه فصلي از ميان روستا مي گذرد و اين گذر آب هوايي خوشي را ايجاد كرده و روستا را با طبيعت زيبا و گنجينه تاريخي متفاوت از ساير بخش ها كرده است.
**گردشگري مذهبي جدي گرفته شود
قرار گرفتن بقاع متبركه اين شهرستان در مناطق گردشگري و تفريحي محيط معنوي و پر نشاطي را فراهم كرده و مشافران علاوه بر بهره گيري از شرايط معنوي اين مراكز از محيط بكر و طبيعت زيباي آن نيز بهره مي برند.
امامزاده احمدرضا(ع) واقع در روستاي احمدرضا، امامزاده بي بي فاطميه(س) واقع در روستاي محمديه، امامزاده سيد سرالدين(ع) واقع در شهر عسگران و امامزاده عبدالله(ع) واقع در منطقه كوهان از جمله اين مناطق هستند كه در فصل بهار و تابستان ميزبان جمعيت زيادي از زائران هستند.
پنج مسجد تاريخي اين شهرستان كه به ثبت ملي رسيدند به عنوان بناهاي داراي سازه و معماري تاريخي و قديمي مورد توجه قرار گرفته اند.
ستون هايي محكم كه به وسيله چهار قوس در چهار جهت اصلي و داراي چهار گوشواره، به منظور ايجاد زمينهاي دايرهاي شكل براي گنبد، شبستان هاي داراي قوس كه براي خنك شدن فضاي مسجد در فصل تابستان با جلوگيري از تابش مستقيم آفتاب، وجود تقارن بين ايوانها از جمله جنبه هاي معماري قديمي است.
بزرگان و خوان ها با همكاري مردم در مسجد سازي اقدام كرده و اين مساجد تاريخي يادگاري از آن ها است.
**قلعه اي تاريخي در حياط ملي
قلعه تاريخي قميشلو واقع در پارك ملي قميشلو، در دوران مسعود ميرزا ملقب به ظلالسلطان پسر بزرگ ناصرالدين شاه قاجار بنا شده و پادشاه آن دوره در مقاطع زماني ييلاقي مورد استفاده بوده و داراي بيش از يكصد مكان سنتي از جمله اتاقها، تالارها، صحن، شاه نشين، حرم سرا، بارعام، مطبخ، اصطبل، شربت خانه، محل اسكان تفنگچي ها، محل اسكان رعايا و باغبان هاست.
اين قلعه تاريخي چهار در ضلع هاي جنوبي، شمالي، غربي و شرقي است كه باغ بزرگي در سمت شرقي قلعه وجود دارد و هر يك از اين ورودي ها مخصوص يك قشربوده به طور مثال در جنوبي مخصوص شاهزاده و حرمسرا، در شمالي مربوط به رعايا و باغبانان و در غربي مربوط به سواره نظام و چوپان و در شرقي هم به سمت باغ باز مي شد.
اين قلعه در عرصه بين المللي مورد توجه و از امكان كم نظير دنياست كه در منطقه حفاظت شده قميشلو با گونه هاي گياهي متعددي همراه با چشمه هاي آب در اين دشت بزرگ قرار گرفته است.
آهوها، بز و قوچ كوهي در اين دشت بزرگ زندگي مي كنند.
**چشمه هاي جاري آب در طيبعت كوهستاني
چشمه مرغاب واقع در روستاي قلعه ناظر، چشمه شاهي در روستاي كردعليا، چشمه لاسميان در شمال تيران و چشمه هاي آب در دالانكوه طبعيت زيبايي را در مناطق كوهستاني ساخته و نشاط و شادابي را براي مردم فراهم كرده اند.
پوشش هاي گياهي گون، كنگر، موسير و لالههاي واژگون در كنار اين چشمه ها و مناطق كوهستاني رشد و گسترش پيدا كرده اند و طبيعت زيبا در قالب يك كمرسبز در اطراف اين ديار نمايان است.
**كوچه باغ هاي تاريخي با درهاي سنگي بي نظير
وجود 700 در سنگي تاريخي در باغ هاي تيران كه البته شمار آن ها به دو هزار عدد مي رسيده اما به مرور زمان از بين رفته اين شهر را به وجود درهاي سنگي معروف كرده است.
بر اساس اعلام باستان شناسان قدمت اين درها به قبل از ورود آشوريان به ايران مي رسد و قابليت هاي خاصي از جمله نوع كاربرد و عملكردشان باعث شده كه چشم ها معطوف و خيره به اين اثر تاريخي بشود.
اين درهاي سنگي طول و ارتفاع بزرگي دارند تا جايي كه ارتفاع آنها به دو متر و ضخامت 45 سانتي متر و وزني بيش از 400 كيلوگرم دارد اما با وجود اين بزرگي و سنگيني به راحتي درها باز و بسته مي شوند.
كتيبه هاي روي درها و كلون به عنوان قفل از ويژگي هاي منحصر به فرد اين اثر تاريخي است كه خرداد ماه سال 97 به ثبت ملي رسيد.
كوچه باغ هاي تاريخي اين شهر از ديگر جاذبه هاي طبيعي است كه به دليل پيچ هاي پي در پي و باريك در كنار جوي هاي آب و درختان ميوه از جذابيت خاصي برخوردار است.
ديوارهاي باغ ها از گل و سنگ ساخته شده و نشان از هويت و قدمت اين مسير تردد مردم است كه البته ديوارهاي گلي توسط مالكان مرمت شده است.
**سوغات انگور و هنرهاي صنايع دستي
انگور و فرآورده هاي آن شامل شيره، كشمش و غوره به عنوان سوغات خوراكي اين شهر معرفي شده اند كه البته كيك شادونه و آش از جمله شيريني و غذاهاي اين منطقه است.
ماشته بافي، زنگوله سازي با قدمت 380 سال، چرم دوزي، ساخت تنورهاي گلي، ترمه بافي، قلاب بافي، صنايع چوبي، سفره قلمكار، سفالگري، سفره كاري قلمكار از فعاليت هاي هنري معروف در اين شهرستان است كه اين دسته از توليدات هنرمندان به عنوان سوغات عرضه مي شود.
7131/6026/
اصفهان- ايرنا- تيران و كرون با قدمت 6 هزار ساله با ظرفيت هاي بكر طبيعي دروازه گردشگري غرب اصفهان به شمار مي رود كه در فصل بهار و تابستان ميعادگاه مسافران داخلي و خارجي است.