۷ فروردین ۱۳۹۸، ۱۹:۲۰
کد خبر: 83257247
T T
۰ نفر

مراجعه براي اهداي خون در كردستان افزايش يافت

۷ فروردین ۱۳۹۸، ۱۹:۲۰
کد خبر: 83257247
مراجعه براي اهداي خون در كردستان افزايش يافت

سنندج – ايرنا - ثبت عدد 37 هزار و 592 مراجعه براي اهداي داوطلبانه خون در سال 1397 نشان از افزايش چهار درصدي اين آمار نسبت به سال 96 دارد و با فرآورده هاي حاصل از 26 هزار و 628 واحد خون اهدايي نياز همه بيماران و مراكز درماني استان كردستان تامين شد.

به گزارش خبرنگار ايرنا، در دولت يازدهم اجراي طرح تحول سلامت همچنان در كانون اصلي توجه مردم و رسانه ها قرار داشت.
افزايش رضايتمندي مردم با بهبود خدمات سلامت هدف اصلي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي بود و در اين ميان سازمان انتقال خون ايران، تمام تلاش خود را براي بهبود خدمات نجات بخش به بيماران و افزايش سرمايه هاي اجتماعي خود كه اهداكنندگان خون هستند به انجام رساند.
در سال 97 بيش از 2 ميليون و 100 هزار نفر در كشور موفق به اهداي خون خود شدند و طبق برنامه ريزي هاي معاونت فني و فناوري هاي نوين سازمان انتقال خون پيش از آغاز هر سال برش هر استان از تامين اين مقدار خون اهدايي تعيين مي شود.
مديركل انتقال خون كردستان مي گويد: ميزان نياز استان كردستان به فرآورده هاي خون بر اساس استاندارد هاي ملي و بين المللي در آغاز سال مشخص بود و اين استان به همت اهداكنندگان نوع دوست خود توانست با پذيرش 37 هزار و 592 داوطلب اهداي خون و جمع آوري 26 هزار و 870 واحد خون علاوه بر تامين نياز تمامي بيماران و مراكز درماني استان نقش خود را به خوبي در شبكه خون رسان كشور ايفا كند.

**افزايش مراجعه براي اهداي خون سالم
خون مايعي حيات بخش، فاقد جايگزين و داراي طول عمر معين است و فرآورده هاي پلاكت كه يكي از سه فرآورده معمول حاصل از يك واحد خون كامل است تنها سه روز طول عمر دارد بنابراين ضروري است تا مراكز انتقال خون همواره با نگاه به تعادل ميان مصرف خون و فرآورده هاي حاصل آن جذب و پذيرش اهداكنندگان خون را به انجام برسانند.
سازمان انتقال خون ايران اهداف كيفي و كمي بسياري را دنبال مي كند كه يكي از آنها افزايش ميزان اهداي خون متناسب با ميزان مصرف است.
از سوي ديگر اين سازمان مي بايست با هدف پاسخگويي به تمامي بحران هاي احتمالي همواره حجم ذخايري بيش از نياز معمول روزانه داشته باشد.
مديركل انتقال خون كردستان با بيان ينكه اين مركز در سال 96 موفق به پذيرش 36 هزار داوطلب خون شده بود ، افزود:امسال اين رقم به عدد 37 هزار و 592 واحد در سال 97 افزايش يافت كه نشان از افزايش چهار درصدي نسبت به سال گذشته دارد.

**كسب رتبه ي سوم كشور در افزايش آمار اهداي خون
استان كردستان به همت مردمان نوع دوستش داراي ظرفيت بالايي براي اظهار و انجام فعاليت هاي انسان دوستانه است و اين را مي توان از همدلي مردمان كردستان با زلزله زدگان استان كرمانشاه و يا با آسيب ديدگان سيل بسياري از استان هاي كشور فهميد و كافي است يك پيام فراخوان اهداي خون منتشر شود تا صفوف طولاني داوطلبين اهداي خون سالم تشكيل شود.
محمد سعيد كريميان مي گويد: با پشتيباني اين اهداكنندگان نوع دوست اداره كل انتقال خون استان كردستان موفق شد در سال 1397 رتبه سوم رشد اهداي خون نسبت به سال 96 را در كشور كسب كند.
وي افزود: در سال 1396 ميزان خون كامل دريافتي از اهداكنندگان داوطلب 24 هزار و 516 واحد بود كه اين عدد در سال 97 با افزايش 8.6 درصدي به 26 هزار و 628 واحد خون رسيد.

**استمرار حضور سنندجي ها در مركز اهداي خون
مركز انتقال خون سنندج همچون سال هاي قبل با هشت تخت اهداي خون و در 2 شيفت صبح و عصر ميزبان اهداكنندگان خون بود.
بخش پذيرش اهداكنندگان خون 26 هزار و 534 فرآيند پذيرش را به ثبت رساند و از اين تعداد 18 هزار و 547 واحد خون كامل دريافت شد.
جمعيت
شهرستان سنندج بر اساس آخرين سرشماري 412 هزار و 767 نفر است و بر اين اساس به ازاي هر 1000 نفر جمعيت قريب به 64 مراجعه براي اهداي خون در سنندج به ثبت رسيده است كه رقمي مطلوب و بيش از ميانگين كشوري است.
از مجموع 18 هزار و 547 كيسه خون كامل كه هريك از آنها قريب به 450 سي سي حجم داشته است 17 هزار و 395 واحد توسط مردان و يك هزار و 152 واحد نيز توسط بانوان اهداكننده خون و در سنندج اهدا شده است.
به بيان ديگر در سنندج بيش از6 درصد كيسه هاي خون توسط بانوان پر شده است كه اين رقم نيز بالاتر از ميانگين آمار اهداي خون بانوان در كشور است و آماركيسه هاي خون اهدايي در سال 96 و 97 در سنندج رقم مشابه و داراي افزايش جزئي 14 واحد در سال 97 است.
سهم10.6 درصدي بانوان كردستاني از اهداي خون
بر اساس اخبار منتشر شده توسط روابط عمومي سازمان انتقال خون كشور استان هاي لرستان، خراسان جنوبي، كردستان و استان مركزي داراي بيشترين بانوان اهدا كننده خون در كشور هستند.
مديركل انتقال خون كردستان مي گويد: بانوان كردستاني در10 سال گذشته همواره رتبه هاي اول تا پنجم اهداي خون كشور را كسب كرده اند و اين نشان دهنده نهادينه شدن فرهنگ كمك به همنوعان اهداي خون در اين استان است.
كريميان اضافه كرد: در سال 97 از مجموع 37 و 592 فرآيند پذيرش براي اهداي خون، بانوان سهم 10.6 درصدي داشته اند و چهار هزار و 13 بار براي اهداي خون به همنوعانشان مراجعه كرده اند.
وي گفت: يك هزار و 928 واحد خون كامل از بانوان كردستاني در سال 97 جمع آوري شده است كه اين رقم نشان دهنده سهم 7.2 درصدي بانوان از كل خون هاي اهدايي در استان كردستان است.

**شيب صعودي نمودار رشد اهداي خون در سقز
مراجعه براي اهداي خون در شهرستان 165 هزار نفري سقز در سال 97 رشد چشمگير 23 درصدي داشت.
مركز اهداي خون سقز با دارا بودن 4 طبقه ساختمان، 6 تخت اهداي خون و 6 نفر منابع انساني در سال 97 ميزباني شايسته اي از اهداكنندگان خون به عمل آورد.
اين مركز كه در سال گذشته تنها پنج روز در هفته فعال بود در سال 97 به صورت تمام وقت و در تمامي روزهاي هفته آماده پذيرش داوطلبين اهداي خون شد.
افزايش ساعات كاري و تامين منابع انساني با هدف رضايتمندي شهروندان سقزي صورت گرفت كه پيشتر زمان بيشتري را در صفوف اهداي خون مي گذراندند.
در سال 96 هفت هزار و 824 داوطلب اهداي خون در سقز پذيرش شدند كه اين رقم در سال 97 به 9 هزار و 623 پذيرش رسيد و از مجموع همدلي اهداكنندگان خون سقزي با بيماران هفت هزار و 57 واحد خون كامل حاصل شد كه 673 واحد آن توسط بانوان و شش هزار و 384 واحد نيز توسط آقايان اهدا شد.
ظرفيت اهداي خون در سقز چشمگير است و در صورت ضرورت و نياز بيماران مي توان از همراهي و همدلي بيش از پيش شهروندان سقزي بهره برد.

**پلاكت آفرزيس و خدمت رساني به بيماران مبتلا به سرطان
پلاكت آفرزيس به معناي دريافت خون و جداسازي پلاكت هاي آن و سپس بازگرداندن خون به بدن فرد اهداكننده است.
واحد آفرزيس اداره كل انتقال خون كردستان در سال 97 با يك دستگاه آفرزيس به كار خود ادامه داد.
مديركل انتقال خون كردستان در اين باره مي گويد: پذيرش 261 داوطلب اهداي پلاكت آفرزيس و دريافت 242 واحد پلاكت آفرزيس نتيجه فعاليت اين واحد در سال 97 بود و بيشتر پلاكت هاي دريافت شده به روش آفرزيس روانه ي بخش سرطان شناسي مي شود و يا به به مصرف بيماران با شرايط حساس مي رسد.
وي افزود: در سال 1396 تنها 186 واحد پلاكت آفرزيس در اداره كل انتقال خون كردستان توليد شده بود و با وجود تحريم هاي ظالمانه عليه كشورمان و افزايش چشمگير قيمت تجهيزات و ملزومات اين فرآيند افزايش توليد فرآورده هاي آفرزيسي
در انتقال خون كردستان برگ زريني از كارنامه اين اداره كل در سال 97 تلقي مي گردد .

**جمع آوري 100 نمونه اهدايي سلولهاي بنيادي خونساز
نمايندگي مركز پذيرش اهداكنندگان سلول هاي بنيادي خونساز استان كردستان در سال 1396 آغاز به كار كرد.
اين مركز براي جمع آوري داوطلبانه سلول هاي بنيادي خونساز از افراد بزرگسال تاسيس شده است و كليه فعاليت ها و اطلاعات مرتبط با روند جلب اهدا كننده و تعيين HLA متمركز مي نمايد و اين اطلاعات را به نحوي پردازش مي كند كه ضمن حفظ محرمانه بودن اطلاعات اهدا كنندگان داوطلب اين اطلاعات در اختيار پزشكان بيماران نيازمند به دريافت پيوند سلول هاي بنيادي خونساز قرار گيرد.

** كردستان در سالي كه گذشت ميزبان 100 داوطلب اهداي نمونه سلولهاي بنيادي خونساز بود
جمع آوري نمونه هاي خون از اين اهداكنندگان به اين معنا است كه شانس يافتن اهداكننده مناسب سلول هاي بنيادي خونساز در كشور براي بيماران نيازمند كه از طريق پزشك معالج خود و از طريق هماهنگي با مراكز پيوند مورد تاييد مركز پذيرش اهداكنندگان اعلام نياز نموده اند افزايش مي يابد.

**استقرار تيم هاي سيار در مناسبت هاي مذهبي
اداره كل انتقال خون كردستان معتقد است در تيم هاي سياري نمي توان ميزباني شايسته اي از اهداكنندگان خون به عمل آورد، صف هاي طولاني و پايين آمدن سطح استاندارد عملكرد از جمله مسائلي است كه استقرار تيم هاي سيار با آن مواجه است.
از اين رو در سال هاي هاي اخير اداره كل انتقال خون كردستان جمع آوري خون در تيم هاي سيار را كاهش داد و استقرار تيم را تنها به مناسبت هاي مذهبي محدود كرد.
در سال 1397 تيم هاي سيار در شب هاي قدر و ايام تاسوعا، عاشورا و اربعين حسيني در شهرستان هاي بيجار و قروه و شهر سريش آباد مستقر شد و در مجموع از يك هزار و 435 داوطلب اهداي خون ميزباني به عمل آمد.
در نتيجه استقرار اين تيم هاي سيار يك هزار و 24 واحد خون كامل جمع آوري شد. در حالي كه در بسياري از استان ها تيم هاي سياري سهم بيشتري در جمع آوري خون دارد در استان كردستان اين سهم با هدف افزايش كيفيت فرآورده هاي خون، پذيرايي شايسته از اهداكنندگان و اعتلاي استاندارد هاي ملي و بين المللي به كمتر از چهار درصد محدود شده است.
9937 / 3034