به گزارش ايرنا، بلاياي طبيعي هر كدام ويژگي هاي مخصوص به خود را دارد كه شناخت آن مي تواند از شدت خسارت هاي احتمالي بكاهد در همين رابطه وقوع سيل 11 فروردين سال 1388 در بستر رودخانه قمرود كه جان چهار تن را گرفت، باعث شد از آن زمان مسئولان شهري قم نسبت به بارش هاي شديد باران در منطقه بالادست اين شهر و جلوگيري از خطر احتمالي در مسير رودخانه قمرود حساسيت بيشتري داشته و با پيش بيني وقوع سيلاب، فورا اقدام به تخليه رودخانه از مسافر و خودرو نمايند.
مسير رودخانه قمرود قم از اوائل دهه 80 شمسي براي آمد و شد خودروها و كاهش ترافيك هسته مركزي قم مهيا شد و در سال هاي گذشته به صورت بلوار در 2 مسير در حدود هشت كيلومتر به صورت رفت و برگشت در آمده است، اما آمادگي كامل براي بستن و تخليه آن در كوتاه ترين زمان ممكن وجود دارد و به همين دليل در اثر بارش هاي اخير اين مسير مسدود و تردد در آن ممنوع شد تا از بروز خسارت هاي جاني و مالي احتمالي در قم جلوگيري شود.
همچنين ستاد مديريت بحران استان قم قبل از آن كه شرايط به دليل بارش هاي شديد از كنترل خارج شود، جلسات مختلفي را تشكيل و ازكليه دستگاه هاي اجرايي خواست كه درخصوص حوادث احتمالي سيلاب و آبگرفتگي در سطح استان آمادگي كامل را داشته باشند و از شهروندان و مسافران نوروزي درخواست كرد كه به هيچ وجه در مسير رودخانه ها و مكان هايي كه احتمال سيلاب وجود دارد اتراق نكنند.
براي بررسي بيشتر موضوع، خبرنگار ايرنا، نظر شماري از مسئولان استان در خصوص راهكارهاي مديريت بحران سيلاب در قم و روش هاي صحيح مواجهه با آن را جويا شد.
**قم با آغاز بارندگي به حالت آماده باش درآمد
استاندار قم پيرامون اين موضوع با تاكيد بر اينكه تمامي دستگاه هاي عضو شوراي مديريت بحران به صورت آماده باش درآمدند، گفت: در مواجهه با بلاياي طبيعي همچون سيل حفظ سيستم يكپارچه مديريت بحران مهمترين اولويت به شمار مي آيد.
بهرام سرمست با اشاره به اين كه از مدل مديريت مكعب بحران استفاده كرديم كه پيش بيني، پيشگيري، انسجام و هماهنگي مولفه هاي آن است، بيان كرد: هم افزا نمودن تعامل و هماهنگي بين اعضا مهم ترين موفقيت شوراي مديريت بحران استان است.
وي اظهار داشت: پس از اعلام هشدار وقوع سيل احتمالي در استان، از پارك خودرو در فضاهايي كه در محدوده جاري شدن سيلاب قرار داشت، جلوگيري شد و از مسافران و زائران آنان خواسته شد به توصيه ها و هشدارهاي ايمني مسئولان توجه داشته باشند.
وي با اشاره به نقش حساس و موثر شهروندان دركنترل و مديريت شرايط ناشي از بارندگي اذعان داشت: مردم در اين شرايط بايد اطلاعات لازم در خصوص مسائل ترافيكي و مقررات عبور و مرور را از رسانه هاي رسمي پيگيري كنند و به شايعه هايي كه از كانال هاي ديگر مطرح مي شود، ترتيب اثر ندهند.
سرمست همچنين گفت: به لحاظ احتياط مسير بلوار زائر( رودخانه قمرود) به كلي تخليه و تردد در آن ممنوع اعلام شد.
وي اضافه كرد: از قبل براي پاركينگ زائر نيز پيش بيني هاي لازم انجام و بر اساس هشدار مديريت بحران اقدامات مورد نياز براي تخليه آن در شرايط اضطراري فراهم بود.
** مرخصي مديران اجرايي قم لغو شد
استاندار قم همچنين گفت: براي مواجهه با سيلاب احتمالي، تمام دستگاه هاي امدادي، اجرايي و خدماتي در آماده باش كامل بودند و مرخصي هاي مديران اجرايي استان لغو شد.
سرمست افزود: تلاش كرديم با همكاري مردم، برنامه ريزي درستي انجام دهيم تا باران به عنوان رحمت الهي براي مردم استان تبديل به نِقمت و بلا نشود.
وي با اشاره به آمادگي كامل دهياران، شوراهاي اسلامي روستاها و روستاييان در مواجهه با سيل احتمالي، گفت: فرماندار قم نيز دراين رابطه مديريت بحران بخش كهك كه احتمال سيل در آن وجود داشت را برعهده گرفت.
وي در ادامه گفت: اقدام هاي ستاد مديريت بحران استان از جمله برگزاري 2 جلسه شوراي هماهنگي بحران استان و تصميم هاي اتخاذشده در موعد مقرر و پيش بيني هاي لازم موجب گرديد خسارت مالي و جاني در بارش هاي اخير نداشته باشيم.
** از مردم خواسته شد به بخش كهك قم سفر نكنند
بخشدار كهك نيز گفت: از مردم شهر قم و مسافران درخواست داشتيم با توجه به نامساعد بودن هوا و احتمال جاري شدن سيل از حضور در اين بخش خودداري كنند.
ابوالفضل خوبرو افزود: با همكاري اعضاي ستاد بخش و دهياران همه روستاهاي بخش، آمادگي لازم براي مواجهه با سيلاب وجود داشت.
بخشدار كهك گفت: از قبل به ساكنان منطقه هشدار داده بوديم كه درصورت اخطار به سرعت خانه هاي خود را تخليه كنند.
وي افزود: همچنين به ساكنان روستاهايي مانند خورآباد، اَوِل، تيره و كرمجگان قم كه در مسير رودخانه ها قرار دارند، هشدار داده ايم تا از نزديك شدن به رودخانه ها خودداري كنند و در صورت بروز مشكل، آمادگي تخليه خانه هاي خود را داشته باشند، چون احتمال جاري شدن سيل و ورود آب به منزل هاي مردم وجود داشت.
خوبرو؛ با بيان اين كه اهالي منطقه درحال آمادگي به سر مي برند، گفت: تمامي مسيرهاي منتهي به رودخانه ها مديريت شد و دستگاه هايي مانند بولدوزر و لودر آماده بودند تا درصورت بروز حادثه، از ورود آب به روستاها جلوگيري كنند.
بخش كهك در جنوب استان قم قرار دارد و فاصله آن تا قم 30 كيلومتر است، اين بخش داراي 2 دهستان كهك و فردو و 18 روستا مي باشد.
** تصويب 21 مصوبه درخصوص مقابله با سيل
مديركل مديريت بحران قم نيز گفت: روز دوشنبه هفته جاري نخستين جلسه شوراي مديريت هماهنگي بحران قم با تصويب 21 مصوبه برگزار و تدابير اثرگذاري اتخاذ شد كه در غيراينصورت خسارات و تلفاتي در محورها و بخش هاي استان رخ مي داد.
محسن اوروجي افزود: اسكان زائران، بسته شدن برخي محورها، مسدود شدن ورودي ها به رودخانه قمرود و برف روبي از جمله اين اقدامات بود كه اگر اقدامي صورت نمي گرفت خانه هاي برخي روستاها مثل جنت آباد را آب فرا مي گرفت.
وي با اشاره به اين طي يك روز 100 مترمكعب سيلاب از رودخانه قمرود عبور كرد، گفت: بيمارستان ها، اورژانس 115 و هلال احمر با تمام اكيپ و تجهيزات در آماده باش بودند.
وي با اشاره به اين كه در برخي روستاها انحراف سيل به زمين هاي كشاورزي خسارت زد، خاطرنشان كرد: ارتفاع آب در منطقه امامزاده اسماعيل به 2 متر رسيده بود كه براي جلوگيري از خسارت هاي احتمالي، اتراق در كنار رودخانه ممنوع شد.
اوروجي درادامه به سد كبار قم نيز اشاره كرد و گفت: با مديريتي كه صورت گرفت آب سرريز شده ازاين سد در مسير طبيعي رودخانه هاي پايين دست قم به مسير حركت در آمد.
سد قديمي كبار در دشت كبار در نزديكي زنبورك روستاي خورآباد از توابع بخش كهك قم قرار دارد.
وي همچنين گفت: به دنبال بارش شديد باران از بامداد روز دوشنبه هفته جاري، به منظور جلوگيري از هرگونه خسارت جاني و مالي به شهروندان و زائران، مسير تردد در رودخانه قمرود اين استان براي تردد مسدود شد.
اوروجي افزود: همچنين كليه وسائل نقليه داخل رودخانه قمرود تخليه و از زائران و مسافران خواسته شد ضمن عدم توقف در اين مسير، به پاركينگ هاي محدوده هسته مركزي شهر مراجعه كنند.
** ورود 50 متر مكعب بر ثانيه آب به قم
مديرعامل شركت آب منطقه اي قم نيز گفت: روز دوشنبه هفته جاري بيشترين حجم سيلاب ورودي به داخل شهر حدود 50 مترمكعب بر ثانيه بود كه 50 درصد كمتر از پيش بيني هاي صورت گرفته بود.
احمد حاجي حسيني مسگر بيان اين كه بيش از سه متر مكعب بر ثانيه آب در قمرود جريان دارد، افزود: سد كوچري حدود 73 و سد 15 خرداد 38 ميليون مترمكعب ذخيره آبي دارد.
** برنامه هاي آبخيز داري
مديركل منابع طبيعي قم نيز در رابطه گفت: حوزه بالا دست شهر قم و پايين دست سد 15 خرداد كه شهر قم را از نظر سيلاب تحت تاثير قرار مي دهد، 335 هزار هكتار است.
سيد محمدتقي سجادي افزود: تاكنون برنامه هاي آبخيزداري با اعتبارات صندوق توسعه ملي در 70 هزار هكتار از اين منطقه اجرا كه با اين اقدامات بيش از 70 درصد اهداف اصلي براي تاخير در ورود سيلاب به مناطق شهري محقق شده است.
وي اضافه كرد: تقاضا داريم براي سال جاري نيز اعتباري اختصاص يابد تا 270 هزار هكتار باقي مانده به تدريج در چند سال تكميل شود و قم را در برابر سيلاب ها ايمن نماييم.
** همه ظرفيت هاي قم براي اسكان مسافران آماده سازي شد
معاون هماهنگي امور زائران استانداري قم نيز گفت: همه ظرفيت هاي استان و سالن هاي مسقف براي اسكان مسافران آماده سازي شد تا در صورت بحران بتوانيم آنها را در اين مكان ها ساماندهي كنيم.
يونس عالي پور با اشاره به بارندگي هاي شديد هفته جاري افزود: چند جلسه ويژه براي بررسي وضعيت اسكان مسافران در اين شرايط برگزار و از همه امكانات موجود استفاده شد.
وي افزود: اطلاع رساني لازم به مسافران انجام شد تا در بستر رودخانه اتراق نكنند، در كنار آن فضاهاي آموزش و پرورش توسعه يافت و سالن هاي ورزشي، نمازخانه ها و حتي مصلا براي اسكان در نظر گرفته شد.
** اجازه ورود آب به قم داده نشد
شهردار قم نيز با بيان اين كه دوشنبه شب با تلاش عوامل شهرداري اجازه ورود آب به داخل شهر قم داده نشد، گفت: با توجه به تجربه سال هاي گذشته امكانات وسيعي براي جلوگيري از سيلاب در شهر پيش بيني، جلوي سيلاب در بلوار غدير قم گرفته و مسير آب به سمت ديگري هدايت شد.
سيد مرتضي سقاييان نژاد افزود: در اطراف حرم حضرت معصومه(س) دبي آب به قدري بالا بود كه آب از زير آسفالت بالا مي زد كه اميدواريم بتوانيم با هماهنگي سازمان آبفا معضل شبكه فاضلاب بافت فرسوده اطراف حرم را مرتفع نماييم.
وي با اشاره به اين كه ريل هاي راه آهن در داخل شهر دست و پا گير است، خاطرنشان كرد: اين ريل ها سدي در برابر مسير آب است كه مسير را تغيير مي دهد و مديريت را دچار مشكل مي كند.
به گفته وي، روز دوشنبه سه هزار مسافري كه در 6 بوستان شهر قم اسكان يافته بودند، به اماكن مسقف منتقل شدند.
** شهرداري قم آماده مقابله با آبگرفتگي معابر بود
مديركل نظارت و هماهنگي امور خدمات شهري شهرداري قم نيز گفت: با توجه به پيش بيني هاي سازمان هواشناسي مبني بر وقوع بارندگي به صورت رگبار طي هفته جاري، كاركنان و ماشين آلات مكانيزه اين نهاد آماده مقابله با آبگرفتگي در معابر شهر بودند.
سيد محسن ميرهادي با اشاره به استفاده از يكهزار و 500 نيرو خدمات شهري براي رها سازي روان آب هاي احتمالي از سطح شهر، افزود: با توجه به پيش بيني هايي كه صورت گرفته بود، حدود چهار هزار و 500 مترمكعب لايروبي انهار براي جلوگيري از آبگرفتگي معابر در مناطق هشت گانه صورت گرفت.
وي با بيان اين كه از 250 زيرگذر سطح شهر نيز بازديد فني انجام شد، اضافه كرد: 250 دستگاه ماشين آلات مكانيزه سنگين و سبك و 10 دستگاه الكتروموتورپمپ خودمكش در سطح مناطق مستقر شد تا در مواقع نياز، به كار گرفته شود.
به گفته وي، 9 دستگاه تانكر مكنده هم در قسمت هايي كه چاه هاي جذبي وجود دارد به ويژه بافت فرسوده شهر، مستقر شد.
** 51 عمليات رفع آب گرفتگي توسط هلال احمر قم انجام شد
سرپرست معاونت امداد و نجات جمعيت هلال احمر قم نيز در اين زمينه گفت: پس از آغاز بارش شديد باران جمعيت هلال احمر با فراخوان 146 تن نجاتگر در قم و بخش هاي استاني و بكارگيري تجهيزات لازم از جمله 19 پمپ لجن كش و كف كش و پنج دستگاه خودروي كمك دار سبك و پنج دستگاه آمبولاس كمك دار، اين عمليات ها را انجام داد.
سعيد يعقوبي بيان كرد: 51 عمليات رفع سيل و آبگرفتگي طي 24 ساعت در استان توسط امدادگران اين دستگاه انجام شد.
وي از رهاسازي 16 خودروي گرفتار در سيلاب محورهاي مواصلاتي استان خبر داد و افزود: اين خودروها در بخش هاي سلفچگان، قمرود و روستاهاي تابعه نيزار و جعفريه گرفتار شده بودند كه با تلاش نيروهاي امدادي رهاسازي شدند.
يعقوبي، تخليه آبگرفتگي 26 منزل مسكوني و ساختمان اداري از سيلاب را از ديگر عمليات هاي صورت گرفته عنوان كرد و گفت: اين عمليات ها در مناطق قنوات قمرود (ملك آباد)، علي آباد نيزار، وشنوه و جنت آباد انجام شد.
وي بيان كرد: تخليه آبگرفتگي 6 واحد دامداري در شهرك دامشهر و همچنين تخليه آبگرفتگي زيرگذرهاي آزادراه قم - كاشان و جاده قديم قم - تهران به درخواست اداره كل راهداري به كمك پمپ هاي كف كش از ديگر اقدام هاي صورت گرفته توسط اين دستگاه بود.
سرپرست معاونت امداد و نجات جمعيت هلال احمر قم خاطرنشان كرد: يك مورد عمليات جستجو و نجات فرد گمشده در اثر بارش در منطقه ملك آباد از ديگر فعاليت هاي تيم هاي امدادي هلال احمر قم در وضعيت مواجهه با بارش هاي شديد و سيل احتمالي بود.
يعقوبي با اشاره به ادامه آماده باش كامل نيروهاي امدادي در جمعيت هلال احمر استان قم جهت اجراي مرحله دوم عمليات ها، از مردم خواست در صورت نياز با سامانه 112 تماس بگيرند.
** حضور رئيس مجلس در قم
رئيس مجلس شوراي اسلامي نيز روز سه شنبه هفته جاري نيز با سفر به قم از رودخانه قمرود اين استان كه پس از بارندگي هاي اخير سيلاب درآن جاري شده است، بازديد كرد.
علي لاريجاني همچنين با حضور در جلسه شوراي هماهنگي مديريت بحران قم ، طي سخناني با بيان اين كه تمهيدات انديشيده شده در قم مشكلات را كاهش داده است، گفت: تشكيل ستاد مديريت بحران، اطلاع رساني از طريق رسانه ها و ارسال پيامك براي آگاهي مردم، باعث شد تا مسير رودخانه قمرود سريع تخليه شود و حادثه اي پيش نيايد.
وي ادامه داد: دامشهر و بخش هاي قنوات و كهك از نقاطي مي باشند كه آسيب پذيري بيشتري دارند و بايد توجه جدي تري كرد تا در آينده نگراني در اين زمينه وجود نداشته باشد.
به گفته وي در استان قم با احساس مسئوليت جدي حوادث رصد و پيگيري شد و تا اين ساعت مشكلي نبوده است كه جاي قدرداني دارد.
بارندگي شديد از يك شنبه شب هفته جاري در قم آغاز شد و تا روز ششم فروردين ماه ادامه داشت و طبق اعلام اداره كل هواشناسي اين استان، بارش در برخي ساعت ها در ارتفاعات استان بويژه در بخش كهك به صورت برف بود. مديريت بحران قم نيز در اطلاعيه اي، نسبت به احتمال سيلابي شدن مسيل ها و آبگرفتگي معابر به دليل ناپايداري وضعيت جوي استان طي روزهاي دوشنبه و سه شنبه(پنجم و ششم فروردين) هشدار داد بود.
طي دوشنبه و سه شنبه هفته جاري بيش از 40 ميليمتر باران درقم باريد.
گزارش: سيد محمد ابراهيم جنابان
7405/ 6133/
قم - ايرنا - در پي بارندگي هاي شديد هفته جاري، قم نيز مانند بسياري از نقاط كشور با چالش ايجاد سيلاب در سطح شهر و احتمال سيل مواجه بود اما در برابر اين حادثه مخرب كمر خم نكرد و با استفاده از سلاح تجربه در برابر آن تسليم نشد.