۸ فروردین ۱۳۹۸، ۱۷:۲۲
کد خبر: 83258123
T T
۰ نفر

97، سالی پررونق برای صنایع دستی

۸ فروردین ۱۳۹۸، ۱۷:۲۲
کد خبر: 83258123
97، سالی پررونق برای صنایع دستی

تهران- ایرنا- معاون صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گفت: طبق آمار رسمی گمرك، در 9 ماهه ابتدای سال 97، بیش از 190 میلیون دلار صادرات صنایع دستی انجام شد كه نسبت به مدت مشابه سال گذشته 11 درصد رشد داشته است.

پویا محمودیان روز پنجشنبه در گفت وگو با خبرنگار فرهنگی ایرنا با تشریح تحولات و عملكرد سال 97 حوزه صنایع دستی كشور افزود: این میزان صادرات، رسمی و غیر از احتساب صادرات چمدانی و زیورآلات سنتی است.
وی با بیان اینكه فروش صنایع دستی در داخل كشور نیز 18 درصد داشته است، اظهار داشت: این افزایش نشان دهنده فرهنگ سازی موثر، ترویج صنایع دستی، علاقه مردم به صنایع دستی و آگاهی نسبت به این عرصه هنری و ظرفیت های آن است.
محمودیان گفت: در حوزه اشتغال روستایی اگر رتبه نخست را مربوط به دام و محصولات دامی بدانیم، دومین حوزه موفق در زمینه اشتغالزایی، صنایع دستی بود، چرا كه اشتغال ایجاد شده از فروردین تا ابتدای اسفند 97 در حوزه صنایع دستی، 54 هزار و 944 نفر است.
وی با اشاره به توفیق های به دست آمده در حوزه مشاغل خانگی صنایع دستی نیز گفت: 75 درصد فعالان صنایع دستی كشور را زنان تشكیل می دهند كه ما 11 هزار و 488 اشتغال در این بخش داشتیم.
محمودیان با بیان اینكه شروع اتفاقات حوزه صنایع دستی در سال 97 با بازارچه های نوروزی در 31 استان كشور آغاز شد، اظهار داشت: فروش صنایع دستی در بازارچه های نوروزی 97 نسبت به سال 96، 49 درصد رشد داشت.
وی همچنین اضافه كرد: 305 بازارچه تابستانی در 29 استان كشور به جز دو استان بسیار گرم كه بازارچه در آنجا برگزار نشد، دارای 62 درصد رشد فروش محصولات بود، این بدان معناست كه هم بازارچه های نوروزی و هم تابستانی ما با رشد قابل توجهی در فروش، به كار خود در سال 97 پایان دادند.
محمودیان گفت: در سال 97، پنج بازارچه دائمی نیز راه اندازی شد كه 4 مورد آن در استان مركزی و یك بازارچه در استان ایلام بود. استان ایلام به دلیل آنكه جزو استان های كم برخوردار است، راه اندازی یك بازارچه صنایع دستی در آنجا برای ما بسیار حایز اهمیت بود.
وی بازارچه های نوروزی را كه با آغاز هر سال برپا می شود، یك رویداد بزرگ خرده فروشی توصیف كرد كه به طور همزمان در 31 استان كشور پذیرای مردم است.

** برگزاری 30 نمایشگاه داخلی و خارجی
معاون صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی، ادامه داد: ما در سال 97 بیش از 30 نمایشگاه داخلی و بین المللی صنایع دستی را با 3 درصد رشد نسبت به سال گذشته برگزار كردیم. در این راستا سی امین نمایشگاه ملی صنایع دستی با رشد فروش 36 درصدی همراه بود كه نقطه عطف برگزاری نمایشگاه های صنایع دستی در كشور به شمار می رود و از لحاظ حضور، كیفیت، طراحی، فروش و غرفه آرایی بسیار متفاوت بود.
محمودیان سپس با اشاره به سی و یكمین نمایشگاه عیدانه در اسفند 97 نیز توضیح داد: این نمایشگاه به عنوان دومین نمایشگاه ملی صنایع دستی در سال 97، با رشد فروش 291 درصد مواجه بود.
وی توضیح داد: امسال مشاركت 144 هنرمند را در 30 نمایشگاه بین المللی مرتبط با صنایع دستی و هفته های فرهنگی در خارج از كشور شاهد بودیم چراكه در شرایط كنونی اقتصادی، حضور پررنگ ما در نمایشگاه های بین المللی ضروری به نظر می رسید.

** خانه ایرانی، نظر برج سازان را جلب كرد
معاون صنایع دستی با اشاره به طرح خانه ایرانی كه یك سبك جدید ارائه تركیب محصولات صنایع دستی در اجزا و معماری خانه های ایرانی است، گفت: این طرح امسال توانست توجه بسیاری از سازندگان و برج سازان را به استفاده از صنایع دستی در فضای خانه جلب كند.
محمودیان با اشاره به ممنوعیت واردات رسمی صنایع دستی از سایر كشورها اظهار داشت: هدف، سامان دادن به بازار داخلی به نفع تولیدكنندگان بود تا سهم بیشتری از فروش داخلی داشته باشند و این حوزه رونق بگیرد.
به گفته وی، وقتی واردات صنایع دستی غیرایرانی به كشور ممنوع شد، دستورالعمل مقابله با قاچاق محصولات صنایع دستی تدوین و به 31 استان ابلاغ شد، طی این چند ماه بسیاری از محموله های قاچاق صنایع دستی به كشور با همكاری معاونت صنایع دستی، یگان حفاظت و نیروی انتظامی كشف و ضبط شد.

** متراژ خروج گلیم از كشور همراه مسافر تا 40 متر افزایش یافت
وی توضیح داد: ما توانستیم امكان خروج محصولات نقره دست ساز را از طریق پیمان سپاری بر مبنای قیمت نقره خام، فراهم كنیم، همچنین مجوز خروج گلیم برای مسافران تا متراژ 40 متر مربع را دریافت كردیم و مانعی برای آن وجود ندارد.
محمودیان همچنین با اشاره به اینكه برای تمامی محصولات صنایع دستی با قابلیت صادرات كد تعرفه دریافت كردیم، توضیح داد: این یك اقدام زیرساختی است. علاوه بر آن اطلس صادرات صنایع دستی را نیز تهیه كردیم كه ان شاءالله نتایج آن به صورت كامل در سال 98 منتشر و در اختیار تمامی علاقه مندان قرار می گیرد.
وی از دیگر تحولات حوزه صنایع دستی در یكسال اخیر به برگزاری هفتمین دوره داوری بین المللی مهر اصالت صنایع دستی با میزبانی ایران اشاره كرد و گفت: همچنین امسال 17 نشان جغرافیای ملی اعطا شد كه برای مثال سفال فیروزه تبریز، ممقان دوزی تبریز و گلیم نقش برجسته ایلام از آن جمله است.
معاون سازمان میراث فرهنگی در ادامه با بیان اینكه 6 پرونده در سال 97 به سازمان جهانی مالكیت فكری ( WIPO) ارسال شده است، اضافه كرد: خوشبختانه 6 نشان بین المللی را در آبگینه تهران، نازك كاری كردستان، زیلوی میبد، مینای اصفهان، شیركی پیچ سیرجان و ورنی مغان را در سازمان جهانی مالكیت فكری ثبت كردیم.
وی ثبت جهانی صنایع دستی را برای صیانت از صنایع دستی كشور گام بسیار مهمی دانست.
محمودیان توضیح داد: در راستای ترویج صنایع دستی اقدامات بسیاری انجام و مستندهای بسیار خوبی با صدا و سیما ساخته شد كه در پی آن، مستند دست آفریده های معاونت صنایع دستی، جایزه بهترین مستند را در جشنواره جام جم تلویزیون كسب كرد.
به گفته وی، نمایشگاه های ترویج صنایع دستی از دیگر اقدامات سال اخیر معاونت صنایع دستی است كه در قالب نمایشگاه هایی كه صرفا محلی برای عرضه است، برگزار شد.
محمودیان با اشاره به برگزاری سومین جشنواره فجر صنایع دستی در سال 97 اظهار داشت: سازمان میراث فرهنگی، همچنین در سال جاری اقدام به آموزش صنایع دستی در استان ها، شهرهای مختلف و روستاها كرد.
وی با اشاره به انعقاد تفاهم نامه معاونت صنایع دستی با مركز ملی پرورش استعدادهای درخشان و دانش پژوهان جوان، گفت: از آنجا كه دانش آموزان استعدادهای درخشان سرمایه های كشور هستند، به طور قطع آشنایی آنها با صنایع دستی، یادگیری و مهارت صنایع دستی می تواند هم در آینده آنها و تبدیل شدن آنها به استعدادهای درخشان هنری اثرگذار باشد.
وی با اشاره به تمركز در حوزه اسباب بازی و عروسك صنایع دستی اظهار داشت: ما در نمایشگاه سی ام و سی و یكم صنایع دستی، بخشی را به اسباب بازی و عروسك صنایع دستی اختصاص دادیم، عروسك هایی كه هم شناسنامه، هم قصه و داستان دارد و می توان از این طریق فرهنگ ایران را بین كودكان ترویج داد.

**اقامتگاه های بوم گردی، بستری برای رونق صنایع دستی
محمودیان ادامه داد: امسال برای رونق صنایع دستی ارتباط تنگاتنگی با اقامتگاه های بوم گردی داشتیم، كارگاه های مشورتی در مورد بهره وری اقتصادی در معیشت جوامع محلی و توسعه پایدار این مناطق برگزار شد تا بتوانیم در طراحی و چیدمان بوم گردی ها از صنایع دستی محلی استفاده كنیم و فروش صنایع دستی به توریست ها و گردشگران را توسعه بخشیم.
معاون صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی یكی دیگر از تحولات این حوزه در سال 97 را، كسب موافقت سازمان جهانی گردشگری (UNWTO) برای راه اندازی مركز هماهنگی یا كانون صنایع دستی در زیرمجموعه این سازمان بین المللی در ایران ذكر و اضافه كرد: دستورالعمل و طرح اولیه این اقدام در حال آماده شدن است تا هر چه سریعتر این مركز در ایران گشایش یابد. ایران در گردشگری و صنایع دستی حرف های بسیاری برای گفتن دارد.

**ایران بر سكوی ثبت شهر و روستای جهانی
محمودیان در بخش دیگر این گفت وگو ادامه داد: با ثبت جهانی دو شهر آباده فارس (منبت) و میبد یزد (زیلو) و روستای خُراشاد (توبافی یا پارچه بافی) در بیرجند خراسان جنوبی در سال 97، ایران بر سكوی نخست جهان ایستاد، در واقع ایران با ثبت جهانی 8 شهر و 2 روستا رتبه یك جهان را از لحاظ ثبت شهرها و روستاهای جهانی به خود اختصاص داد.
به گفته وی، امسال همچنین 6 شهر و 4 روستا نیز در حوزه ملی ثبت شد.
مسئول حوزه صنایع دستی كشور، یكی دیگر از تحولات این حوزه را در یكسال اخیر، ارایه تسهیلات 10 درصدی به خانواده صنایع دستی، صنعتگران و هنرمندان این حوزه ذكر كرد و گفت: این تسهیلات با 6 ماه تنفس و 24 ماه بازپرداخت اعطا شد.

** از سرگیری بیمه هنرمندان صنایع دستی پس از پنج سال
محمودیان همچنین گفت: پس از پنج سال قطعی، بیمه صنعتگران و هنرمندان صنایع دستی، از سر گرفته شد، هر چند كه اكنون تعداد لیست های اولیه بر اساس اولویت بندی استان ها محدود است اما شروع مجدد بیمه این بخش، نقطع عطف و دستاورد مهمی است كه امیدوارم بتوانیم با حمایت دستگاه های ذیربط و به ویژه سازمان برنامه و بودجه این كار را ادامه دهیم.
معاون صنایع دستی با اشاره به افتتاح پروژه پرندگان صلح صنایع دستی در سال 97 با حضور رئیس جمهوری اضافه كرد: این طرح با هدف معرفی فرهنگ غنی ایرانی و انعكاس پیام صلح ایران به سراسر جهان اجرا شده است.
وی با یادآوری این نكته كه هنر مرز نمی شناسد، گفت: پروژه پرندگان صلح توانست ابعاد و ظرفیت های مختلف كشور را به نمایش بگذارد.
محمودیان راه اندازی كمپین های حمایت از صنایع دستی در شبكه های اجتماعی را نیز برای رونق این حوزه موثر دانست و اظهار داشت: در همین راستا كمپین «من ایرانی ام، صنایع دستی ایران را دوست دارم»، با همكاری كارگروه صنایع دستی و گردشگری توسعه پایدار از دی ماه 97 آغاز شد.
وی با اشاره به شعار سی امین نمایشگاه صنایع دستی با عنوان «ایرانی صنایع دستی عیدی بده»، تاكید كرد كه راه اندازی كمپین ها در ترویج استفاده از صنایع دستی در جامعه موثر است. ما پس از عید هم در راستای ترویج، كمپین های متعددی در این حوزه راه اندازی می كنیم.
معاون میراث فرهنگی، رشد فروش 18 درصدی صنایع دستی كشور را حاكی از آن دانست كه نگاه عموم تغییر كرده و مردم و جوانان صنایع دستی را به صورت كاربردی در محیط خانه مورد استفاده قرار می دهند.
محمودیان با اشاره به برگزاری مسابقه طراحی در زنجان اضافه كرد: برای برگزاری این مسابقه به دانش آموزان و دانشجویان نخبه فراخوان دادیم تا با هدف همخوانی صنایع دستی با محیط، دست طراحان صنعتی را در دست تولیدكنندگان قرار دهیم كه نتایج آن را در سال 98 شاهد خواهیم بود.
محمودیان با اشاره به ظرفیت خوب فضای مجازی برای توسعه، ترویج و رونق حوزه صنایع دستی افزود: سایت های تجارت الكترونیك، به خوبی توانستند صنایع دستی را به صورت آنلاین بفروشند و ما نیز از آنها تا حدامكان حمایت كردیم.
وی در پایان تاكید كرد كه هنوز فاصله بسیاری برای ارتقاء جایگاه صنایع دستی ایران در عرصه بین المللی وجود دارد.
فراهنگ**9012**3009
۰ نفر