۱۰ فروردین ۱۳۹۸، ۱۱:۱۲
کد خبر: 83259332
T T
۰ نفر

قلعه ضحاك استوار بر فراز ارتفاعات سهند

۱۰ فروردین ۱۳۹۸، ۱۱:۱۲
کد خبر: 83259332
قلعه ضحاك استوار بر فراز ارتفاعات سهند

مراغه - ايرنا - قلعه باستاني و تاريخي ضحاك عجب شير (داش قلعه) جلوه اي از استقامت و پايداري مردم خطه آذربايجان و استوار بر فراز ارتفاعات كوه سهند، گردشگران و علاقه مندان به آثار تاريخي را به سوي خود فرا مي خواند.

به گزارش ايرنا، اين قلعه در 28 كيلومتري شرق عجب شير واقع شده و از آثار ارزشمند تاريخي و ديدني اين شهرستان به شمار مي رود و اولين بار در سال يك هزار و 971 ميلادي توسط يك هيات باستان شناسي آلماني مورد بررسي و تحقيق قرار گرفت.
قدمت اين اثر تاريخي با در نظر گرفتن بقاياي موجود از برج هاي نيم استوانه اي بنام دروازه اين قلعه به دوره ساساني نسبت داده شده و روبناي ديوارها كه از سنگ هاي مكعب مستطيلي شكل تركيب شده ، يادآور پوشش ديوارهاي ساساني در تخت سليمان است .
اين قلعه از مكان هاي مهم اقوام مانايي و مادها بوده و در ارتفاع دو هزار و 300 متري از بستر رودخانه قلعه چاي در دوران تاريخ كهن ايران زمين بنا شده و آثار زيادي در داخل و پيرامون خود از دوران هخامنشيان، اشكانيان، ساسانيان و عصر تمدن اسلامي به يادگار دارد.
سفال هايي كه تاكنون از اين قلعه بدست آمده ، همگي مربوط به سده هاي 11 و 12 ميلادي يعني دوره اسلامي بوده و حجاري ها و جاسازي هايي كه در سنگ كوه كنده شده دلالت بر قدمت آن بر دوره پيش از اسلام است .
قلعه ضحاك در طول تاريخ، نام هاي متعددي از جمله اژدهاك، قيز قلعه سي، داش قلعه سي، باروآس، رويي دژ و قلعه گويي به خود گرفته و در طول اين دوران ها همواره مورد استفاده قرار گرفته است.
اين قلعه كه در دوران كهن به عنوان دژ استفاده مي شد، از سه طرف مشرف به پرتگاه بوده و ديوارهاي آن مزين به كنده كاري هاي متعدد بوده و در داخل قلعه مخازن سنگ، آب انبار، آسياب، سالن شورا و حمام تعبيه شده است.
در پاي اين قلعه قبرستاني نيز وجود دارد كه در آن مجسمه سنگي قوچي قرار داشته و در كنار قبرستان ، روستايي به نام ينگجه واقع است و در ديوار يكي از خانه هاي روستاي ينگجه قوچ سنگي مقبره اي كار گذاشته شده است.
تعيين زمان بناي اطاق هايي كه نيمي از آن بي سقف در زمين كنده شده و نيم ديگر در سنگ (كنگلومراي ) كوه به صورت حفره اي درآورده شده به دشواري ممكن است.
اغلب اين حفره ها چاله آبي هم (آب انبار) داشته و همچنين بر ديوارهاي اين حفره هاي سنگي ، طاقچه هاي كوچكي توسط ساكنان آن كنده شده است.
قلعه ضحاك عجب شير از آثار ارزشمند و مورد وثوق گردشگران بوده و در آن تك حفره هايي نيز ديده مي شود كه تمام آن را در صخره هاي عمودي كوه كنده شده و داراي 700 متر طول، 300 متر عرض و 80 متر ارتفاع داشته و سه حصار داخلي، مياني و بيروني دارد.
علاوه بر اين آثار در اين قلعه برجي وجود دارد كه از خشت و بر پايه سنگي ساخته شده و صرفنظر از استحكامات دروازه قلعه، تنها برج دفاعي آن به شمار مي رود چرا كه اطراف قلعه ، پرتگاه بوده و نيازي به استحكامات بيشتر نبوده است.
آب چشمه اي كه در دامنه كوه مقابل قلعه قرار دارد با فشار متوسط لوله هايي كه در زمين كار گذاشته شده از روي پشته به ارتفاع قلعه مي رسد.
مسير لوله آب از روي بستري كه در زمين به وضوح نمايان است معلوم بوده و تكه هاي متعددي از لوله هاي گلي و بقايايي از قالب سنگي كه با بي قيدي از بستر كنده شده است در اطراف ديده مي شود.
اين قلعه نيز از تاراج و كندوكاوهاي غيرمجاز در امان نبوده و فضاي اطراف قلعه مملو از حفره هايي است كه توسط غارتگران براي بدست آوردن عتيقه زيرورو شده است.
قلعه ضحاك عجب شير در سال 1386 توسط سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري با شماره 22544 در فهرست آثار ملي ايران به ثبت رسيده است.
عجب شير با داشتن چندين اثر تاريخي و گردشگري ارزشمند از جمله بندر رحمانلو ، قلعه ضحاك، مساجد چوبي، خانه ها و كبوترخانه هاي قديمي و تاريخي از شهرهاي مهم گردشگري آذربايجان شرقي محسوب مي شود.
3077/7485