به گزارش ايرنا، مراغه با تاريخ چند هزار ساله سرشار از داشته ها و آثار تاريخي و باستاني است كه در قالب موزه هاي تاريخي و طبيعي در معرض ديد علاقه مندان به فرهنگ و تمدن مشرق زمين قرار دارد.
وجود آثاري از دوره هاي مختلف اورارتوريان، اشكانيان، ساسانيان، دورن هاي مختلف اسلامي از سلجوقيان تا ايلخانان و صوفيان و قاجاريه، همه و همه گنجينه هاي ارزشمند در موزه هاي تاريخي چون موزه ايلخاني و سنگ نگاره ها تجلي يافته و به نمايش گذاشته شده است.
اين شهرستان به دليل موقعيت جغرافيايي منحصر به فرد خود در خاورميانه، يكي از ذخاير بي نظير و بي بديل فسيل هاي مختلف جانوري را در خود جاي داده است.
فسيل هايي از دوران هاي مختلف زمين شناسي از جمله پستانداران ماقبل تاريخ، اين منطقه را به بهشت فسيل شناسي منطقه و دنيا تبديل كرده است.
اين گنجينه هاي تاريخ طبيعي و باستاني در قالب موزه فسيل شناسي و ديرينه شناسي اين شهرستان هم اكنون پذيراي محققان و عاشقان تاريخ و تمدن اين مرز و بوم است.
***موزه ايلخاني؛ گنجينه اي ارزشمند از دوران طلايي تاريخ و تمدن اذربايجان
موزه تخصصي ايلخاني مراغه در سال 1363 راه اندازي و داير شده و آثاري ارزشمند از دوره هاي مختلف تاريخي به ويژه دوره ايلخاني را از اين منطقه و سراسر كشور به نمايش گذاشته است.
انتخاب مراغه به عنوان اولين پايتخت ايران زمين در دوران ايلخاني، فرصت مناسبي براي شكوفايي علم، فرهنگ و تمدن را در اين خطه فراهم كرد و آثار به جاي مانده از آن دوران طلايي هم اكنون زينت بخش موزه ايلخاني است.
اين موزه، به منظور معرفي اين دوره خاص از تاريخ كشورمان كه گستره آن از هرات تا فرات بوده است، در فهرست موزه هاي رسمي كشور جاي گرفته و با تمركز و انتقال صدها اثر برجسته و گردآوري مجموعه اي كامل از آثار مختلف ايلخاني شامل انواع سفال، كاشي، سكه، فلز، شيشه و كتابت، اين موزه به عنوان منبع مطالعاتي و پژوهشي در اختيار محققان و بازديدكنندگان قرار گرفته است.
در بخش مجموعه سفال اين موزه، مي توان آثاري كم نظير از دست ساخته هاي سفالينه از اين دوره تاريخي به عنوان عصر طلايي سفالگري دوره اسلامي را مشاهده كرد.
بخش سكه اين موزه نيز از كامل ترين مجموعه مسكوكات ايلخاني كشورمان بوده و تقريبا از همه ايلخانان ايران، سكه هاي ارزشمندي را در خود جاي داده است.
سكه هاي موزه مراغه از پول رايج ايلخانان بلحاظ كاربرد اقتصادي و معاملات تجاري و رسمي، به صورت پشتوانه تك فلزي و نقره بوده كه سكه هاي طلا براي مقاصد ويژه از جمله ايام عيد و جشن ها و سكه هاي مسي (فلوس) براي معاملات روزمره ضرب شده است.
بر اساس نوشته هاي معتبر مورخان، مراغه، تبريز و سلطانيه از مراكز مهم ضرابخانه هاي حكومتي در دوره ايلخاني بوده اند.
بخش شيشه اين موزه تاريخي نيز شامل نمونه هاي نادر آن عصر بوده كه داراي تزيينات مختلف شيشه گري شامل دميده آزاد، دميده در قالب، تراش و افزوده بر روي بطري، قنديل و صراحي هستند كه از نقاط مختلف كشورمان گردآوري شده است.
در بخش فلز موزه ايلخاني مراغه نيز نمونه هاي ارزشمندي از هنر فلزكاري دوره ايلخاني شامل انواع ظروف فلزي، پيه سوزهاي مفرغي و شمعدان هاي برنزي وجود دارد كه به روش هاي ريخته گري، قلمزني و طلاكوبي ساخته شده اند.
همچنين در اين موزه شمشيري است كه متعلق به كري خان بن بهادرخان، حاكم داغستان بوده و حاوي تزيينات طلاكوبي بر روي عاج و مفرغ و از آثار ارزشمند اين موزه است.
*** موزه سنگ نگاره هاي مراغه
موزه سنگ نگاره ها در محل مقبره آقالار مراغه كه در بخش جنوبي شهر به عنوان بنايي باقيمانده از دوره زنديه بوده، ايجاد شده است.
مقبره آقالار بنايي چهار ضلعي آجري بوده كه بر روي قبر مير عبدالفتاح موسوي مراغي شاعر و عارف نامي دوره زنديه ساخته شده است.
مقبره آقالار مراغه به دستور ظل السلطان و به خاطر ارادتي كه به مراد خود مير فتاح موسوي از شعرا و علماي معروف اين شهر داشته در سال 1175 ه . ق در مراغه بنا شده و در سال 1247 به وسيله حاج عباسعلي بنابي كه خود نيز در اين مقبره مدفون است مرمت شده است.
اين بنا از سال 1375 هجري شمسي تا تابستان 1381 در چندين فصل كاري مرمت شده و به موزه سنگ نگاره هاي مراغه گشته است.
در اين موزه سنگ نگاره هاي مختلفي از منطقه مراغه مربوط به دوران هاي اسلامي گردآوري شده است.
عمده سنگ هاي اين موزه سنگ قبرهاي گهواره اي، صندوقي و تخت، قوچ هاي سنگي و سنگ هايي با نقوش تزييني و هندسي بوده است.
با ارزشترين سنگ اين موزه سنگ صلوات نام دارد كه تاريخ كتابتش نامعلوم است.
*** موزه فسيل و ديرينه شناسي مراغه
موزه فسيل شناسي مراغه با توجه به اينكه غناي بي نظير باستاني و فسيلي اين منطقه به عنوان يكي از منحصر به فردترين مناطق فسيلي جهان در اين شهرستان در زميني به مساحت 500 مترمربع در اين شهرستان ايجاد شده و فسيل هاي مختلفي از گونه هاي مختلف جانوري را با قدمتي چندين ميليون ساله در خود جاي داده است.
تاكنون فسيل هايي به قدمت هفت ميليون سال از اجداد ماموت، زرافه و آهو در منطقه مراغه به عنوان نخستين اثر ملي، طبيعي و فسيلي ايران كشف شده است.
هم اكنون 400 قطعه فسيل در اين موزه در معرض ديد گردشگران داخلي و خارجي قرار گرفته و 30 لايه مختلف فسيلي در منطقه اثر طبيعي ملي و 60 لايه فسيلي نيز در ساير مناطق مراغه كشف شده است.
وجود اين موزه فسيل شناسي، زمينه مساعدي را براي مطالعه و حضور محققان داخلي و خارجي و گردشگراني از سراسر كشور براي مشاهده جلوه اي از تمدن باستاني و تاريخ اين خطه فراهم كرده است.
شهرستان مراغه با حدود 515 اثر تاريخي و تپه هاي شناسايي شده جزو 10 شهر داراي بافت غني تاريخي و فرهنگي در كشور محسوب مي شود كه حدود 300 اثر تاريخي آن در فهرست آثار ملي به ثبت رسيده است.
شهرستان مراغه با حدود 263 هزار نفر جمعيت در 127 كيلومتري تبريز، مركز آذربايجان شرقي واقع است.
3077/7487
مراغه - ايرنا - موزه هاي تاريخي و فسيل شناسي مراغه با گنجينه هايي عظيم و بي نظير در بردارنده گنج هايي ارزشمند از دل تاريخ و تمدن باشكوه خطه آذربايجان و ايران زمين است.