به گزارش ايرنا، شهر بستك در منطقهاي كوهستاني قرار دارد كه از شمال و غرب به استان فارس و از شرق و جنوب به هرمزگان متصل است.
اين شهرستان داراي كاروانسراهايي از قبيل كوخرد، لرد محيا، كوردان، بستك و آخوند درشرق انوه مي باشد كه در گذشته استراحتگاهي براي مسافران بوده است.
شهرستان بستك به علت نزديكي به خليج فارس و منطقه حاره و نيز داشتن موقعيت كوهستاني، داراي ويژگي هاي اقليمي مخصوص به خود مي باشد كه داراي آب وهواي گرم و خشك در تابستان و سرد وخشك در زمستان است.
بستك پيشينه تاريخي و سياسي طولاني دارد و داراي بيش از دويست روستا بوده، كه در سال 64 بخش وسيعي از روستاهاي منطقه اي به نام روئيدر از بستك جدا شد.
شهر بستك از شمال به لارستان، از غرب به لامرد و از شرق به شهرستان بندرعباس محدود مي شود كه به همين دليل مردم اين شهر به زبان لارستاني با گويش بستكي سخن مي گويند و از دسته زبان هاي پارسي جنوب غربي ايران است.
اين شهرستان به لحاظ مذهبي داراي مسجدهاي بسياري است كه مي توان در همين راستا به مسجد جامع قديمي و زيباي بستك اشاره كرد كه از آثار دوره قاجاريه و به دستور صولت الملك بستكي توسط معماران چيره دست و محلي با نظارت معماري شيرازي ساخته شده است.
ديگر آثار تاريخي و جاذبه هاي گردشگري بستك كه همواره مورد توجه گردشگران بسياري قرار گرفته شامل، حمام خان، قنات هاي دهنگ، موزه مردم شناسي جناح، مجموعه بازار بستك، مجموعه كريكي، آب گرم هاي فارياب، فتويه و تودرويه است.
** وجود 300 اثر تاريخي در بستك
بستك از شهرهاي تاريخي استان هرمزگان است كه داراي 300 اثر تاريخي شناسايي شده كه ازاين تعداد 64 اثر تاريخي به ثبت ملي رسيدهاند كه 10 اثر شاخص ثبت ملي شده است.
بستك در مسير تاريخي تجارت در ايران قرار داشته و مسير لار - بستك به عنوان يك مسير تجاري در دوره هاي تاريخي ايران اهميت داشته است به همين دليل است كه بستك را شهر كاروانسراها مي نامند.
از سوي ديگر شهر فراموش شده ساساني در شهرستان بستك قرار دارد و باستان شناسها از آن جهت، نام اين شهر ساساني را شهر فراموش شده گذاشته اند كه تنها يك فصل كاوش باستان شناسي در آن صورت گرفت.
** آثار تاريخي چند هزار ساله گچوئيه بستك
يكي ازاين آثار باقيمانده و تاريخي هرمزگان در شمال غربي و در منطقه گچوئيه بستك بوده كه همواره به عنوان يك اثر ارزشمند در معرض خطر جدي قرار گرفته بطوريكه امروز بزرگان و نامداران اين منطقه از تخريب و از بين رفتن آن نگران هستند.
درهمين زمينه 14 شوراي اسلامي بخش جناح بستك براي حفظ آثار تاريخي چند هزار ساله روستاي گچوئيه اين شهرستان از اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري هرمزگان استمداد طلبيدند.
رييس شوراي اسلامي روستاي گچوئيه به عنوان نماينده شوراهاي اسلامي اين شوراهاي اسلامي چندي پيش به خبرنگار ايرنا اظهار داشت: معدنكاري آثار تاريخي منطقه را به بدترين شكل از بين مي برد.
محمد شريف مباركي گفت: معدنكاري مستلزم بكارگيري ماشين آلات سنگين و عبور و مرور اين نوع وسايل، جاده كشي، برداشت خاك و سنگ و ريختن نخاله و غيره است كه آثار تاريخي و منظر طبيعي منطقه را از بين مي برد.
وي ادامه داد: اداره هاي مسوول مانند اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري به عنوان متولي حفظ و حراست از آثار تاريخي و فرهنگي بايد ما را در اين مسير ياري دهند و از اين اداره كل انتظار بيشتري داريم.
** ارزش و اهميت تاريخي آثار گچوئيه بستك
معاون ميراث فرهنگي اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري هرمزگان هم بيان داشت: روستاي گچوئيه از توابع شهرستان بستك ارزش و اهميت تاريخي، گردشگري دارد و محل معدن در منطقه اي به اسم «تنگ مهماني» در اين روستا واقع شده كه داراي شواهد تاريخي است.
عباس نوروزي ادامه داد: درخواست شوراهاي اسلامي روستايي بخش فرامرزان از توابع بستك در خصوص واگذار نكردن زمين هاي تنگ مهماني در روستاي گچوئيه به طرح هاي غير گردشگري نيز از سوي اين اداره كل به سازمان صنعت، معدن و تجارت هرمزگان ارسال شد.
استاديار و عضو هيات علمي دانشگاه هنر شيراز و سرپرست بررسي باستان شناختي بستك نيز در اين خصوص خاطر نشان كرد: آثار تاريخي و باستان شناختي هر منطقه نشان دهنده هويت و اصالت تاريخي آن ناحيه است.
علي اسدي بيان داشت: از بين رفتن هر اثر باستاني بخشي از تاريخ يك منطقه را حذف كرده و بازيابي و بازشناسايي مجدد تحولات فرهنگي و تمدني را براي هميشه از بين مي برد.
وي ادامه داد: در اين ميان نواحي پس كرانه اي خليج فارس و استان هرمزگان بخشي ازغني ترين ميراث تمدني گذشته ايران را در خود جاي داده است.
** تاكيد استاندارهرمزگان بر حفظ و احياي معماري سنتي بستك
استاندار هرمزگان درهمايشي كه مدتي قبل با عنوان معماري بستكي برگزارشده بود بر ضرورت حفظ و احياي معماري سنتي بستك تاكيد كرد و گفت: از ظرفيت هاي تاريخي بستك به منظور يادمان هاي برجسته براي جذب گردشگر استفاده شود.
فريدون همتي با اشاره به هويت ديرينه شهر بستك بيان داشت: فرهنگ غني اين شهرستان سرمايه ارزشمندي براي استان هرمزگان محسوب مي شود كه با تكيه بر آن آينده درخشاني دراين منطقه رقم خواهد خورد.
** بستك الگوي ميراث فرهنگي هرمزگان
مدير كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري هرمزگان اظهار داشت: بستك در آيندهاي نزديك به عنوان الگويي از ميراث فرهنگي هرمزگان و حتي ملي و بين المللي معرفي خواهد شد.
رضا برومند خاطر نشان كرد: در شهرستان بستك تعداد 70 اثر آماده ثبت و بيش از 360 اثر فرهنگي و تاريخي شناسايي شده است.
وي افزود: ثبت و مستند سازي 65 اثر تاريخي ثبت شده شهر بستك شامل منزل هاي تاريخي، كاروان سراها، آب انبار و بركه، آسياب هاي آبي و برخي ديگر از آثار و بناهاي تاريخي در فهرست آثار ملي قرار گرفته است.
** راه اندازي سايت بام گردشگري بستك
شهرداربستك با بيان ويژگي هاي منحصر به فرد اين شهر گفت: در راستاي توسعه گردشگري اين شهرستان، سايتي با عنوان بام گردشگري بستك راه اندازي شده است.
سيد بدرالدين آل عبائي، برگزاري مسابقه عكاسي در لحظه و طراحي معماري، نمايشگاه عكس، پخش فيلم مستند، برگزاري كارگاههاي آموزشي درهمايش بزرگ معماري بستكي نشانه اهميت آثار تاريخي ازديدگاه شهرداري است.
شهرستان بستك در 220 كيلومتري غرب بندرعباس قرار دارد كه با غذاهاي محلي شامل، من بلي، مفلك، ديخي، دال، مسما و قاتق مشوكي آماده استقبال از گردشگران نوروزي است.
9944/6048
بندرعباس- ايرنا- شهربستك درهرمزگان با قدمتي تاريخي، در قديم محلي براي استراحت كاروانها بوده كه اكنون با جاذبه هاي گردشگري بسيار، آغوش خود را براي استقبال از مسافران نوروزي باز كرده است.