گردشگران و مسافراني كه به شهرستان هاي يزد سفر مي كنند، يكي از مقصدهاي گردشگري خود را بازديد از پيرناركي قرار مي دهند و در ايام تعطيلات اين محل مملو از علاقه مندان به سير و سياحت و گردشگري مذهبي است.
به گزارش ايرنا ،اين محل در دل كوهي به اين نام در 20 كيلومتري شمال غربي منطقه در ابتداي مسير دهستان ميانكوه در بخش مركزي مهريز و حوالي روستاي ثاني آباد قرار دارد.
اين مكان كه در اصل محل گردهمايي و نيايشگاه زرتشتيان است در آن چشمه آبي و درختان زيادي وجود دارد كه مردم و مسافران از آن استفاده مي كنند.
از دامنه اين محل چشمه آبي جاري است و توسط زرتشتيان حدود 100 اتاق خشتي و گلي به سبك معماري سنتي كه به آن « خيله » گويند، براي اسكان زائران و مسافران اين آئيين ساخته شده است.
همه ساله در مردادماه بر اساس سنتي ديرينه گردهمايي زرتشتيان ايران و جهان همراه با اجراي برنامه هاي متنوع فرهنگي ، هنري و ورزشي در منطقه برگزار مي شود.
زرتشتيان استان يزد زيارتگاه هاي متعددي از جمله چك چك، پيرناركي، خاتون بانو، نارستانه، پيرهريشت ، ستي پير، پير الياس شاه وهرام يزد، پيرمهر ايزد و چهل چراغ دارند.
آشو زرتشت سه هزار سال قبل از ميلاد مسيح در تخت سليمان آذربايجان از مادري به نام « غدو » متولد شد و پدرش پوروشسب نام داشت.
زرتشتيان بر اين باورند كه وي در سن 30 سالگي از طرف اهورا مزدا به پيامبري انتخاب و در 77 سالگي در آتشكده شهر بلخ در شمال افغانستان به دست « توربراتور» نامي كشته شد.
معتقدان به آيين زرتشت در جهان حدود 150 تا 200 هزار نفر تخمين زده مي شوند كه از اين تعداد 30 هزار نفر در استان هاي يزد، كرمان، فارس، تهران، خوزستان و كهگيلويه و بويراحمد زندگي مي كنند.
زرتشتيان ايران يك نماينده در مجلس شوراي اسلامي دارند و هم اكنون يكي از 11 عضو شوراي شهر يزد از اين اقليت ديني است.
افزون بر 6 هزار نفر از زرتشتيان ايران در شهرستان هاي يزد، اردكان و تفت در استان يزد زندگي مي كنند.
به گفته رئيس اداره ميراث فرهنگي ، صنايع دستي و گردشگري مهريز ، يكي از محل هاي تاريخي و تفرجگاهي اين شهرستان پيرناركي است كه مورد بازديد ميهمانان نوروزي قرار مي گيرد.
الهام جلوداري روز يكشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: اين منطقه در دل كوهي در نزديكي شهر به خصوص تعطيلات نوروز ميزبان گردشگران داخلي و خارجي است.
وي خاطر نشان كرد: اين محل و نيز آئين زيارت پيرناركي زرتشتيان ايران در سياهه(فهرست) آثار ناملموس ملي با شمارهي 15 به ثبت رسيده است.
مركز شهرستان مهريز در جنوب استان و در سي كيلومتري شهر يزد و در كنار جاده بينالمللي شمال ، جنوب كشور( تهران ، بندرعباس و يزد ، كرمان) واقعشده است .
اين شهرستان از سمت شمال به بخش مركزي يزد، از شرق به بخش مركزي بافق و بخش مركزي شهرستان شهربابك از استان كرمان، از سمت جنوب به خاتم و سيرجان و از سمت غرب به بخش نير و شهرستانهاي ابركوه و تفت محدود است .
ادامه ارتفاعات شيركوه در بخش غربي شهرستان موجب تشكيل سفرههاي غني آب زيرزميني و تعديل هواي آن نسبت به ديگر نقاط استان شده است.
شهرستان مهريز داراي يك بخش مركزي و پنج دهستان به اسامي ارنان، بهادران، تنگ چنار، ميانكوه و خورميز و 468 آبادي است .
45 روستاي بخش مركزي شوراي اسلامي و دهياري مصوب دارد و تاريخ بناي مهريز و اطراف آن مربوط بهپيش از اسلام است.
بناي مهريز را به مهر نگار دختر انوشيروان ساساني نسبت دادهاند و آبوهواي اين شهرستان ، معتدل و بياباني است و اين منطقه با شرايط خاص جغرافيايي موقعيت طبيعي (دارا بودن سرابها، قلههاي برفگير و آبوهواي معتدل كوهستاني) در حاشيه كوير، از گذشته براي كاروانهاي تجاري ، شاهراهي حياتي ساخته است.
هماكنون با قابليتهاي تفريحي ، گردشگري ازجمله چشمه پرآب و زيباي غربال بيز، منطقه تفريحي كوه ريگ و آثار باشكوه تاريخي خشتي و غيره ، همواره پذيراي خيل كثيري از گردشگران داخلي و خارجي است.
مهريز با داشتن آبوهواي مناسب، شرايط بسيار خوبي را براي كشت انواع محصولات باغي و زراعي از قبيل پسته، گردو، بادام، انجير، آلو، زردآلو، گندم و جو فراهم آورده است و يكي از مهمترين مراكز كشت پسته با بيشترين ميزان در استان تلقي ميشود.
مهريز با وسعت 14 هزار و 684 كيلومترمربع داراي جمعيتي بيش از 55 هزار نفر است.
از مهمترين صنايعدستي ميتوان از قاليبافي نام برد و نقشههاي اصيل فرش مهريز با طرحهاي يزد و كرمان بافته و به بازار عرضه ميشود.
از ديگر صنايعدستي ميتوان آهنگري، سريشم ، گيوهبافي، سبدبافي و چاقوسازي را نام برد.
وجود بناهاي تاريخي كه سير تحول و دورههاي معماري را در اين شهر معرفي ميكند همه و همه دال بر غناي فرهنگي و پيشينه آباد تاريخي اين منطقه دارد .
ازجمله آنها ميتوان به بناهاي باستاني محوطه غربال بيز در دوره اشكاني، قلعه خورميزدر دوره ساساني، قلاع و كاروانسراهاي مربوط به دورههاي مختلف معماري اسلامي و وجود بناهاي باشكوه اقتصادي و كاروانسراها، باغها اشاره كرد .
مهريز بهعنوان يكي از شهرهاي تاريخي و باستاني و ازجمله شهرهاي بسيار قديمي استان يزد بشمار ميرود و وجود آثار ارزشمند تاريخي در نقاط مختلف اين شهر دليل محكمي بر اين مدعاست.
همچنين با توجه به كاوشهاي چند سال گذشته در منطقه بهادران مهريز و به دست آوردن ظروف مفرغي و نيز سنگ نوشتههاي بسيار قديمي ميتوان تاريخچه پيدايش مهريز را به سالهاي بسيار دورتر از اين در نظر گرفت.
مهريز را منسوب به مهر نگار دختر انوشيروان ساساني ميدانند و از آن شهر به قصبه « مهريجرد » ياد ميكنند كه در گذشته « مهرگرد»، « مهريگرد»، مهرجرد»، « ميگرد»، « ميجرد» ناميده شده است و همچنين خورميز را بنام « هرميز» برادر او و دژ دفاعي آن را نيز منسوب به او ميدانند.
7536/ 2047/
يزد - ايرنا - يكي از مناطق تاريخي، فرهنگي و تفرجگاهي كه اين روزها در مهريز مورد توجه بسياري از گردشگران خارحي و مسافران نوروزي است، زيارتگاه پيرناركي زرتشتيان ايران در شهرستان مهريز است.