به گزارش ایرنا ؛ تبادل هیات های سیاسی ؛ اقتصادی و فرهنگی با هدف توسعه و تقویت روابط و مناسبات ایران و اسپانیا را می توان نقطه عطفی در روابط سیاسی، اقتصادی و فرهنگی دوكشور دانست.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه، رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، رئیس شورای راهبردی روابط خارجی، مدیر كل دیپلماسی عمومی وزارت امور خارجه، مدیر كل امور موزه ملی ایران و معاون شورای شهر تهران به اسپانیا از جمله مقاماتی بودند كه در سال 97 به اسپانیا سفر كردند.
سفر هیات های اقتصادی از بخش خصوصی ایران ؛ انعقاد چندین یادداشت تفاهم همكاری ، برگزاری آیین های متنوع فرهنگی، هنری و ورزشی نیز بخش دیگری از رویدادهای مهم در مناسبات دوكشور در سال گذشته بود.
*** حمایت اسپانیا از برجام
در سال 1397، مقامات اسپانیایی، همسو با مواضع اتحادیه اروپایی از اجرای دقیق برجام حمایت مجدانه ای كردند و به رغم تغییر دولت در اسپانیا، دولت جدید نیز بر حمایت اسپانیا از حضور فعالانه شركت های اسپانیایی در بازار ایران تأكید كردند.
«پدرو سانچز» نخست وزیر جدید اسپانیا چند روز قبل از رسیدن به قدرت و پس از اینكه «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریكا اعلام نمود از برجام خارج می شود، در واكنش به آن تاكید كرد كه اتحادیه اروپا باید تلاش بسیاری انجام دهد تا كه عقلانیت بازگردد و بدین صورت مانع از افزایش بی ثباتی بین المللی شود.
«خوزه بورل» وزیر امور خارجه اسپانیا نیز كه در حاشیه اجلاسی در دهلی نو با «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه كشورمان دیدار كرده بود به وی اطمینان داد كه اتحادیه اروپا به حفظ توافق هسته ای متعهد است و خواهان جلوگیری از اثرات منفی خروج آمریكا از توافق می باشد.
سفر سید عباس عراقچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران به اسپانیا را می توان مهمترین سفر یك مقام سیاسی كشورمان به مادرید در سال 97 دانست .
در طی این سفر ؛ دور دوم مذاكرات جامع ایران و اسپانیا در قالب مكانیسم مشورت های سیاسی معاونین وزرای خارجه برگزار شد كه طی آن «عراقچی» و «فرناندو والنسوئلا» قائم مقام وزارت امور خارجه پیرامون همكاری های دو كشور در موضوعات سیاسی، اقتصادی و مسائل منطقهای و بینالمللی بحث و تبادل نظر كردند.
در این گفتگوها والنسوئلا با اشاره به اراده سیاسی اروپا برای مقابله با سیاست یكجانبه گرایانه آمریكا بر حمایت از برجام تاكید كرد و گفت اتحادیه اروپا به دنبال تدوین ساز و كاری است كه مستقل از بانك مركزی و سایر نهادهای پولی و مالی بتواند روابط ایران و اروپا را پوشش دهد.
وی تاكید كرد تا زمانی كه ایران و اتحادیه اروپا برجام را حفظ كنند فرصت برای یافتن راه كارهای همكاری برای رفع موانع تجاری وجود خواهد داشت.
عراقچی همچنین با «پیو گارسیا اسكودرو» رئیس مجلس سنای اسپانیا ملاقات كرد و در خصوص همكاری های پارلمانی، برجام و موضوعات منطقه ای و بین المللی بحث و تبادل نظر كرد.
*** مناسبات اقتصادی و تجاری
روابط دوستانه جمهوری اسلامی ایران و پادشاهی اسپانیا در سال 1397 تحولات مثبتی را پشت سر گذاشت كه بازگشت و فعال شدن شركت های اسپانیایی در بازار ایران از شاخصه های مهم روابط دو كشور در این سال است.
در سال 97 شركت های اسپانیایی همسو با شركای اروپایی خود، علاقمندی بیشتری به بازارهای ایران نشان دادند و از سوی اركان دولتی و موسسات تضمین اعتبارات صادراتی اسپانیا مورد حمایت قرار گرفتند.
بر اساس آخرین آمارهای رسمی، در سال 2018 ، اسپانیا معادل 585.5 میلیون یورو كالا به ایران صادر كرده كه افزایشی 32.9 درصدی نسبت به سال گذشته داشته است.
در این سال، اسپانیا متقابلا معادل 2 میلیارد و 39 میلیون یورو واردات از ایران داشته كه نسبت به سال گذشته، افزایشی 31.6 درصدی را نشان می دهد.
نفت، پتروشیمی، انرژی های تجدید پذیر، قطعات خودرو، ماشین آلات سنگین، الكترونیك، محصولات كشاورزی و دامی، راه آهن، هتل سازی و صنایع فولاد و كاشی و سرامیك مهمترین بخش تعاملات دو كشور در دوره پسابرجام است.
در سال 97 همچنین شاهد سفر «علی اصغر مونسان» معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری كشورمان به مادرید بودیم كه در این سفر راه های گسترش تعاملات در حوزه های مختلف صنعت گردشگری و بهره برداری از تجارب و ظرفیت های اسپانیا در این زمینه مورد تبادل نظر قرار گرفت.
*** تحولات فرهنگی
روابط فرهنگی ایران و اسپانیا كه برگرفته از فرهنگ غنی مردم بزرگ دو كشور می باشد در سال 1397 از بالندگی فراوانی برخوردار بود. در طول سال 1397 برنامه های متنوع و مختلفی اجرا گردید كه شامل نمایشگاه ها، كنسرت های موسیقی، جشنواره فیلم و.. است.
برگزاری جشن نوروز 97، بیست و سومین نمایشگاه بین المللی خیریه كرمس، افتتاح كرسی زبان فارسی در دانشگاه نبریخا مادرید، معرفی سینمای ایران در دانشگاه سالامانكا، معرفی كتاب سفر به ایران، انتشار كتاب حكمت نامه عیسی بن مریم (ع) به زبان اسپانیایی، انتشار كتاب' ایران تاریخی هزاران ساله با فرهنگی شگفت انگیز' از جمله فعالیت های فرهنگی مشترك دوكشور در سال 97 بود.
همچنین از برپایی نمایشگاه «تجلی هنر ایرانی در بارگاه رضوی» در مادرید، اهدای كتاب نفیس «تمام نهج البلاغه» به دو كتابخانه در اسپانیا، رونمایی از تندیس ابوعلی سینا و همایش ابن سینا در دانشگاه آتونومای مادرید، امضای یادداشت تفاهم تاسیس اتاق مطالعات ایران در دانشگاه سالامانكای اسپانیا می توان به عنوان بخش دیگری از فعالیت های فرهنگی ایران در اسپانیا نام برد.
براساس این گزارش ؛ برگزاری نمایشگاه ایران مهد تمدن ها در موزه باستانشناسی شهر آلیكانته، حضور ایران در نمایشگاه جهانگردی و گردشگری تحت عنوان فیتور 2019، هفته های فیلم ایران در ایالت های مختلف از جمله بارسلون، جشنواره موسیقی سنتی و محلی از دیگر اقدامات فرهنگی كشورمان در اسپانیا در سال 97 بود.
همچنین در راستای توسعه مناسبات فرهنگی دوكشور تفاهمنامه های مختلفی با سازمان ها و نهادهای اسپانیا برای گسترش روابط فرهنگی امضا و مبادله شد .
*** رخدادهای ورزشی
برگزاری جام جهانی فوتبال نابینایان در مادرید بین روزهای 7 الی 17 ژوئن (17 الی 27 خرداد) با حضور ایران یكی از مهمترین رویدادهای ورزشی بود كه تیم كشورمان به عنوان یكی از 16 تیم این مسابقات شركت داشت.
در این مسابقات ایران در جایگاه نهم جهان قرار گیرد. یكی دیگر از رویدادهایی كه در سال 97 بسیار مورد توجه مردم اسپانیا و نیز مردم ایران قرار گرفت ؛ مسابقه تیم های ملی فوتبال دوكشور در قالب مسابقات جام جهانی فوتبال در روسیه بود.
براساس آمار ؛ بیش از 11 میلیون نفر اسپانیایی، دیدار دو تیم ایران و اسپانیا را از تلویزیون دنبال كردند كه تاكنون پر بیننده ترین بازی سال در این كشور بوده است.
مطبوعات ورزشی اسپانیا در این خصوص نوشتند ؛ تعداد افرادی (اسپانیا) كه این مسابقه را به تماشا نشستند یك میلیون نفر بیشتر از تعداد افرادی كه اولین دیدار اسپانیا در جام جهانی مقابل پرتغال را دنبال كرده بودند.
اروپام *491** 1546
مادرید – ایرنا – باوجود تلاش های آمریكا برای تحت فشارگذاشتن كشورهای اروپایی برای كاهش روابط با جمهوری اسلامی ایران ؛ مناسبات تهران – مادرید در سال 97 روند نسبتا مطلوبی را پشت سرگذاشت .