۱۳ فروردین ۱۳۹۸، ۲۰:۰۵
کد خبر: 83263304
T T
۰ نفر
به جای جوایز ادبی ریز و درشت، جلسات نقد شعر برگزار شود

تهران- ایرنا- شاعر، نویسنده و پژوهشگر ادبی معتقد است برگزاری جوایز مختلف در حوزه ادبیات موجب رونق شعر نمی‌شود و به جای آن باید جلسات آموزشی و محافل نقد برنامه ریزی شود.

به گزارش روز سه شنبه خبرنگار فرهنگی ایرنا هر ساله جوایز ادبی مختلفی از سوی نهادهای دولتی و غیردولتی در سطح ملی و با اهداف گوناگون؛ از جمله تشویق و معرفی شاعران خوب و جوان، رونق فروش كتاب های شعر، گسترش حوزه مخاطبان شعر و بهبود سطح فرهنگ عمومی با استفاده از ابزار شعر و نظایر آن برگزار می شود.
جشنواره شعر فجر، جایزه كتاب شعر خبرنگاران، جشنواره شعر و داستان انقلاب، جایزه شعر جم، جایزه شعر شاملو، جایزه شعر بهاران، جایزه شعر تجربه گرا و جایزه شعر جوان تنها بخشی از جوایزی است كه به طور تخصصی در زمینه شعر برگزار می شود. اما آیا برگزاری این جایزه ها و جشنواره ها به اهداف خود از جمله رونق بازار كتاب های شعر منجر می شود یا خیر؟
اسماعیل امینی (متولد 1342) شاعر، نویسنده منتقد و استاد دانشگاه در گفت وگو با خبرنگار فرهنگی ایرنا در مورد برگزاری این رویدادهای ادبی از جمله جشنواره شعر فجر و جشنواره شعر و داستان انقلاب در سال 97 گفت: از جشنواره شعر و داستان انقلاب اطلاع چندانی ندارم. اما در جشنواره شعر فجر امسال داور بخش «دربارۀ‌ شعر» بودم. بنابراین نمی‌توانم جشنواره را بی‌طرفانه ارزیابی كنم.
امینی افزود: به نظر من رویدادهایی مانند جشنواره شعر فجر اگر با امكانات و فراگیری بیشتر برگزار شود مؤثرتر است. از جمله تعدد مراجع داوری و در نتیجه تعدد كتاب های برگزیده در هر رشته كه موجب مشاركت گروه‌های مختلف فكری و صنفی در این رخداد ملی خواهد شد.

*جایزه های ادبی ریز و درشت راه به جایی نمی برد
وی در مورد اقداماتی كه می تواند به بهبود وضعیت حوزه شعر در سال 98 كمك كند توضیح داد: به نظر من هزینه كردن برای جایزه‌های ریز و درشت ادبی و چاپ بی رویۀ كتاب شعر، راه به جایی نمی‌برد. به جای آن اگر برای گسترش جلسات آموزشی و محافل نقد شعر و دوره‌های علمی، برنامه ریزی شود رهاوردی ماندگار خواهیم داشت.
نویسنده كتاب «بوستان بی درخت» در مورد بهترین آثاری كه در سال 97 در حوزه شعر و ادبیات خوانده اظهار داشت: من كتاب‌ها را بر اساس سال انتشار مطالعه نمی‌كنم. بنابراین كتاب‌های خوبی را كه امسال مطالعه كردم نام می‌برم.

* كتاب های خوب به داوری امینی
وی با برشمردن برخی آثار خوبی كه در سال جاری خوانده گفت: كتاب های «فن بدیع در زبان فارسی» (بررسی تاریخی - تحلیلی صنایع بدیعی از آغاز تا امروز) نوشته دكتر یحیی كاردگر از انتشارات تهران معاصر چاپ اول سال 96، دیگری كتاب «بوطیقا و سیاست در شاهنامه» تالیف دكتر محمود امید سالار و ترجمه فرهاد اصلانی و معصومه پورتقی از انتشارات سخن چاپ 96، همچنین كتاب «تاثیر ادبیات فارسی در ادبیات انگلیسی» نوشته دكتر حسن جوادی از انتشارات سمت در سال 97 از جمله این كتاب ها هستند.
نویسنده كتاب «نشر اكاذیب» ادامه داد: كتاب شعر «لحظه‌های بی ملاحظه» از مبین اردستانی چاپ شهرستان ادب در سال 97، كتاب «بانگ نی» از هوشنگ ابتهاج چاپ نشر كارنامه در سال 96، كتاب شعر «التیام» از سمانه كهربائیان چاپ 97 و مجموعه غزل های «لیلی آذر» از اعظم سعادتمند نیز از دیگر كتاب های خوبی بود كه در سال جاری مطالعه كردم.

* انتخاب كتاب بر اساس علاقه مندی نه به تبعیت از موج‌های خبری
نویسنده كتاب «تبسم صبح» در مورد پیشنهاد برای مطالعه نوروزی علاقه مندان شعر كدام گفت: علاوه بر كتاب‌هایی كه نام بردم، به نظرم انتخاب و خواندن كتاب باید براساس نگاه جست و جوگر علاقه مند به مطالعه و آموختن باشد نه به تبعیت از موج‌های خبری و مُدهای رایج.
وی افزود: هر چند وقت یك بار هیولای تبلیغات و تجارت فرهنگی یك نفر را به شهرت كاذب می‌رساند و مؤلف پرفروش و شاعر پرفروش درست می‌كند و سودش را می‌برد و اصلاً كاری به كار كیفیت آثار آن چهره‌های برساخته ندارد.

* دو كتاب در راه انتشار
این شاعر و استاد دانشگاه در مورد اثر یا آثار در دست تالیف یا چاپ خود گفت: كتابی در دست چاپ دارم به نام «طنز با كلاس» كه نقیضه‌ای است طنزآمیز از كتاب مشهور نصاب‌الصبیان اثر ابونصر فراهی، این كتاب شامل منظومه‌هایی است آموزشی كه در مكتب‌خانه‌های قدیم تدریس می‌شده است.
وی افزود: كتابی دیگر نیز به نام «جلسۀ طنز» كه مجموعه‌ای است از مباحث آموزشی و تحلیلی به زبان ساده دربارۀ خواندن و نوشتن و تحلیل طنز منظوم و منثور در دست چاپ دارم.
فراهنگ* 9157* 9053
۰ نفر