۱۶ فروردین ۱۳۹۸، ۱۰:۰۲
کد خبر: 83265160
T T
۰ نفر

اصفهان و عبور از گردنه هاي سخت سيلاب

۱۶ فروردین ۱۳۹۸، ۱۰:۰۲
کد خبر: 83265160
اصفهان و عبور از گردنه هاي سخت سيلاب

اصفهان- ايرنا- ديار نصف جهان همچون ساير استان هاي سيل زده كشور روزهاي پر تلاطمي را جهت عبور از گردنه هاي سخت سيلاب پشت سر گذاشته و متحمل خسارتهاي فراواني شده است.

به گزارش ايرنا، در سال جاري، كشور و از جمله استان اصفهان به دنبال شدت بارندگي ها شاهد وقوع سيل در قسمت هايي از پهنه خود بود كه همچنان برخي از استانها با سيلاب درگير هستند و اين قصه تلخ نيز به پيش بيني هواشناسي ادامه دارد.



** پيش بيني هاي هواشناسي به وقوع پيوست
سامانه بارشي كه از اواخر اسفند ماه سال گذشته از جنوب، جنوب غرب و غرب وارد كشور شده بود بر اساس پيش بيني كارشناسان هواشناسي استمرار يافت تا آنكه بيشتر نقاط كشور با بارش باران و برف همراه با رگبار و رعد و برق درگير شد.
بر اين اساس با توجه به شدت و مدت بارش در جنوب غرب و جنوب كشور مسوولان مستقر در اصفهان هشدار دادند كه احتمال انتظار طغيان رودخانه ها و وقوع سيلاب در اصفهان وجود دارد.
جلسه مديريت بحران استان اصفهان نيز در روز يكشنبه چهارم فروردين 98 با حضور نهادهاي مرتبط براي سنجش ميزان آمادگي مديران و دستگاه هاي اجرايي براي برنامه ريزي مناسب در مواقع بحران ها به ويژه براي بارش هاي روزهاي آينده و احتمال آبگرفتگي و وقوع سيلاب در منطقه در استانداري برگزار شد.
با پيش بيني احتمال بارندگي در كلانشهر اصفهان، مديريت بحران در مناطق 15 گانه اين شهر تشكيل و به حالت آماده باش درآمد.
حسين اميري در گفت و گو با ايرنا افزود: تمامي كاركنان معاونت هاي خدمات شهر و امور شهري در مناطق 15 گانه شهر اصفهان به دنبال احتمال بارش شديد و وقوع آبگرفتگي در شهر به حالت آماده باش درآمدند.
وي تصريح كرد: در تمامي نقاط شهر براي جلوگيري از آبگرفتگي رفع موانع شد و دستگاه هاي خدماتي از جمله سازمان آتش نشاني و خدمات ايمني و سازمان خدمات موتوري به صورت آماده باش هستند.
معاون خدمات شهري شهرداري اصفهان ادامه داد: چاه هاي دفع آب سطحي سطح شهر بازگشايي شدند تا درصورت بارش در شهر، آب هاي سطحي از طريق اين چاه ها دفع و از آبگرفتگي معابر پيشگيري شود.
اميري خاطرنشان كرد: در مناطقي كه سابقه احتمال آبگرفتگي وجود دارد نيز در ساعت هاي بارش، كارگران خدمات شهري حضور لحظه به لحظه خواهند داشت تا براي به رفع آبگرفتگي در معابر و زيرگذرها اقدام كنند.
بارش هاي رگباري به جاري شدن سيل و آبگرفتگي معابر در شهرستان هاي كاشان، آران و بيدگل، نطنز و اردستان منجر شد، اين شرايط جوي ناپايدار منجر به قطع برخي راه هاي ارتباطي روستايي، تعطيلي برخي واحدهاي صنفي، تعطيلي مدرسه ها و كندي تردد در برخي نقاط شهري در شمال استان اصفهان شد.
در روز ششم فروردين مديركل ستاد مديريت بحران استان اصفهان گفت : با توجه به ورود سيلاب ‌هاي فصلي به رودخانه زاينده رود و پيش‌ بيني عبور جريان لحظه‌اي با بيش از 100 متر مكعب آب در ثانيه از داخل شهر اصفهان اهالي و گردشگران از عصر روز سه شنبه تا اطلاع ثانوي از استقرار و تردد در حاشيه اين رود و پل ‌ها خودداري كنند.
منصور شيشه فروش در گفت و گو با ايرنا افزود: در زمان حاضر اوضاع در سراسر استان تحت كنترل است و با وجود شدت بارش ها هنوز وارد مرحله بحران نشديم.

** مواجه شدن مناطق غرب و جنوب اصفهان با سيلاب
در نخستين ساعات فعاليت سامانه بارشي بر روي استان به گفته مديريت ستاد بحران استانداري اصفهان برخي منازل روستايي با پديده آبگرفتگي رو به رو شدند همچنين به برخي جاده هاي استان نيز خسارت اندكي وارد شد.
به گفته وي تا آن زمان 6 روستا در فريدونشهر واقع در 180 كيلومتري غرب اصفهان بدليل شدت بارش ها دچار قطعي برق شد و راه ارتباطي آنها نيز مسدود شد.
همه نيروهاي امدادي در تمام شهرستان هاي استان در حال آماده باش كامل بودند و دستورات لازم بطور مرتب به فرمانداران و بخشداران اعلام شد.
بارندگي شديد و به دنبال آن جاري شدن سيلاب موجب آبگرفتگي واحدهاي مسكوني و بروز خساراتي براي ساكنان تعدادي از شهرهاي اين استان شد.
به گفته مديركل ستاد بحران استانداري بر اثر بارندگي بخشي از واحد مسكوني در شهرهاي تيران و كرون، سميرم و روستاهاي فريدونشهر دچار آبگرفتگي شد.
وي اضافه كرد: همچنين بخشي از واحدهاي مسكوني اين شهرستان ها دچار خسارت آبگرفتگي شدند.
برق هفت روستاي پشت كوه فريدونشهر همچنين بدليل بارش سنگين برف قطع و دست كم ديوار 15 واحد مسكوني در اين روستاها تخريب شده است.
دهستان پشتكوه موگويي با هشت روستا و جمعيتي بالغ بر سه هزار و 200 نفر در غرب فريدونشهر قرار دارد.
شهرستان فريدونشهر با 60 هزار نفر جمعيت در 180كيلومتري غرب اصفهان است.
30مسافر كه در سيلاب منطقه انارك نايين گرفتار شدند از سوي نيروي هاي اين جمعيت نجات يافتند.
ادامه بارندگي همچنين موجب آبگرفتگي معابر و جاري شدن رواناب در شهر فريدن شد.
بخشدار مركزي شهرستان فريدن در گفت و گو با ايرنا از پايش آخرين وضعيت روستاهاي اين منطقه براي مقابله با خطر سيلاب خبر داد و افزود: به دليل استمرار بارش ها و افزايش ذخيره آب در محل بند خاكي روستاي غرغن، خروجي اين بند كه مسدود شده بود با كمك اهالي و دهيار بازگشايي و آب اضافي خارج شد.
غرغن نام روستايي از توابع بخش مركزي فريدن در استان اصفهان است كه در فاصله 16 كيلومتري از مركز شهرستان قرار دارد، اين روستا به دليل برخورداري از كليساي تاريخي و طبيعت بكر مقصد بسياري از گردشگران است.
ايزد ابوالحسني افزود: هشدارهاي لازم به ساكنان روستا و راهنمايان مسافر مبني بر خودداري از تردد در نزديك بندخاكي روستا داده شد.
كيفيت آب آشاميدني 33 روستاي سميرم واقع در 160 كيلومتري جنوب اصفهان نيز به دليل جاري شدن سيل كاهش پيدا كرد.
پس از اتمام مرحله نخست بارش ها، هواشناسي اصفهان نسبت به وقوع بارشهاي رگباري در نواحي غرب، جنوب غرب و جنوب استان هشدار داد و اعلام كرد بارش ها گاهي بصورت رگبار و رعد و برق، تگرگ، آبگرفتگي معابر عمومي، اختلال در تردد و احتمال سيلابي شدن مسيل ها و طغيان رودخانه هاي فصلي است.
طولي نكشيد كه به فاصله كمي از آغاز اين فعاليت اين سامانه، موجي از بارش هاي مستمر و شديد مناطق غرب و جنوب استان را فرا گرفت. در اين زمان مدير كل ستاد مديريت بحران هشدار دارد با توجه به اشباع شدن زمين به دنبال استمرار بارش ها، خطر ايجاد رانش زمين و حركت رواناب به ويژه در غرب و جنوب استان وجود دارد، بنابراين ممنوعيت تردد و اسكان در حاشيه رودخانه ها و نهرهاي استان جدي گرفته شود.
سميرم، فريدونشهر،گلپايگان، فريدن، بويين مياندشت و چادگان بخش هايي بودند كه در مرحله دوم بارش هاي سيل آسا درگير بحران بودند.
رانش زمين، سقوط بهمن و مسدود شدن راه ارتباطي پنج روستاي فريدونشهر، وقوع سيل در روستاي دنگزلو سميرم، سرريز سد مخزني گلپايگان، بازشدن دريچه هاي خروج آب اضطراري بويين مياندشت براي حذف خطر سيلاب، وقوع طوفان در نايين، وزش طوفان شديد در مناطق غرب، جنوب و شرق استان اصفهان كه موجب وارد آمدن خسارت به واحدهاي مسكوني، خودروها، پل ها، تاسيسات زيربنايي، درختان، زمين هاي كشاورزي خسارتي شد، ريزش حاشيه برخي جاده هاي غرب استان، تخريب منازل در غرب استان و شكستن تابلوها و درختان همچنين سرريز بسياري از رودخانه هاي فصلي و دائمي شهرستان هاي غرب استان از مهم ترين مناطق درگير سيل و قايع مرتبط با آن در استان بود.

**از تماس رييس جمهوري تا سفر مسوولان نهادهاي بنياد مسكن و كميته امداد
حجت الاسلام والمسلمين حسن روحاني رئيس جمهوري روز دوشنبه در تماس با عباس رضايي استاندار اصفهان بعد از پيگيري آخرين وضعيت مناطق سيلزده بر ادامه آماده باش تا حصول اطمينان از آرامش وضعيت جوي استان تاكيد كرد.
معاون بازسازي مسكن روستايي بنياد مسكن انقلاب اسلامي كشور در همين زمان در بازديد از بافت هاي فرسوده و آسيب ديده از سيل سميرم در محله هاي قلعه و كوشك اين شهر اظهار داشت : ساختمان ها و واحدهاي آپارتماني مسكن مهر سميرم براي اسكان موقت سيلزدگان و مردم محروم سميرم، مناسب است.
عزيز الله مهديان با بيان اينكه بيشترين آمار خرابي و آسيب هاي سيل و آبگرفتگي در استان اصفهان مربوط به سميرم است، افزود: چهار شهر سميرم، حنا، ونك و كُمه و تعدادي از روستاها و ابنيه راه و راهداري نيز آسيب جدي ديده يا بطور كامل از بين رفته است.
معاون بنياد مسكن همچنين در بازديد از دو مدرسه اي كه بعنوان محل اسكان اضطراري سيلزدگان در محله قلعه سميرم در نظر گرفته شده است، خاطرنشان كرد: عمده خانوارهاي سيلزده زير پوشش كميته امداد امام(ره) هستند كه مي توانند تا سقف 35 ميليون تومان از بيمه، خسارت دريافت كنند.
رييس سابق مركز توسعه و مديريت منابع سازمان مديريت بحران كشور در جلسه شوراي هماهنگي مديريت بحران اصفهان در استانداريبا تقدير از اقدامات صورت گرفته در حوادث اخير ناشي از بارش هاي جوي در اصفهان گفت: مديريت خوب بحران در اين استان، آسيب هاي سيل را به حداقل رساند.
معاون عمراني، توسعه شهري و روستايي وزارت كشور همچنين سرپرست معاونت سياسي، امنيتي و اجتماعي استانداري اصفهان، مدير عامل جمعيت هلال احمر استان اصفهان، رئيس مديريت حوادث و فوريت‌هاي پزشكي استان اصفهان در روزهايي كه فريدونشهر با بحران رو به رو بود به اين منطقه سفر كردند.
مهدي جمالي نژاد معاون عمراني، توسعه شهري و روستايي وزارت كشور در سفري از پيش برنامه ريزي نشده پس از بازگشت از لرستان به فريدونشهر آمد و با حضور مسئولان چهار شهرستان غرب استان جلسه مديريت بحران اين شهرستان ها را برگزار كرد.
به گفته وي با تصويب هيات وزيران 40 هزار ميليارد ريال براي جبران خسارت و بازسازي واحدهاي مسكوني و اراضي كشاورزي خسارت ديده ناشي از سيل در بيش از 20 استان كشور اختصاص يافت.
وي در بازديد از شهرها و روستاهاي خسارت ديده اصفهان افزود: بارندگي هاي اخير به برخي از استان ها از جمله گلستان، مازندران، خوزستان و لرستان خسارت هاي بيشتري وارد كرده است.
وي اظهارداشت: اين مقدار اعتبار با توجه به ميزان خسارت هاي وارد شده به هر استان تخصيص پيدا خواهد كرد.
همچنين تيمي با حضور معاون بازسازي مسكن روستايي بنياد مسكن انقلاب اسلامي به منظور بررسي خسارت هاي سيل به شهرستان سميرم اعزام شد تا از نزديك به بررسي و كارشناسي مشكلات و خسارت هاي ناشي از سيل در آن منطقه پرداخته و به دولت گزارش كند.
استاندار اصفهان نيز روز دواردهم فروردين در سميرم حضور يافت و از دو محله قلعه و كوشك در بافت فرسوده سميرم و مدارسي كه براي اسكان اضطراري آسيب ديدگان از سيل اختصاص يافته است ديدن كرد.
وي از مسير جاده ياسوج و روستاهاي سيور، رودآباد، بي بي سيدان و علي آباد در دامنه زاگرس و پل ها و جاده هاي تخريب شده از سيل اين مناطق بازديد كرد.
استاندار ضمن حضور در حاشيه رودخانه ماربر در جنوب سميرم از سد حنا و همچنين تعدادي از خانه هاي تخريبي شهر حنا در بافت فرسوده اين شهر ديدن كرد.
تعدادي از مديران كل استاني هم كه وي را در اين سفر يك روزه همراهي مي كردند براي سركشي و بازديدهاي ميداني از مسايل كاري مرتبط با اداره كل خود عازم روستاها، جاده ها، بافت هاي فرسوده و مناطق آسيب ديده از سيل و آبگرفتگي در هر چهار بخش سميرم شدند.

**اميد مردم به وعده هاي مسوولان
مديركل بهزيستي استان اصفهان از تأمين مبلغ وديعه مسكن مددجويان زير پوشش اين نهاد كه در سيل و بارش هاي اخير خسارت ديدند، خبر داد.
مرضيه فرشاد روز پنجشنبه در حاشيه سفر و بازديد معاون پيشگيري بهزيستي كشور به همراه دبير ستاد مسكن مددجويان اين سازمان از خانه هاي آسيب ديده خانوارهاي زير پوشش بهزيستي سميرم، به خبرنگار ايرنا گفت: اين مبلغ وديعه(رهن) در هر منطقه متفاوت است و پس از اعلام مبلغ از سوي فرمانداري با عقد قرارداد، به حساب صاحب خانه اي كه مددجو در آن ساكن شده واريز خواهد شد.وي با تاكيد بر اين كه هر مصوبه اي كه هيأت دولت براي سيل زدگان و خسارت ديدگان در نظر بگيرد در همه استان ها اجرا مي شود، اظهارداشت: 10 خانوار زير پوشش بهزيستي سميرم طبق شرايطي كه فرمانداري اعلام خواهد كرد مي توانند از شرايط مسكن مهر و واحدهاي خالي بنياد مسكن اين منطقه استفاده كنند.
مديركل بهزيستي استان اصفهان خاطرنشان كرد: بر اساس مصوبه دولت و همچنين تصميم مديران ارشد شهرستان هر محل و فضايي براي آسيب ديدگان در نظر گرفته شود كمك 100 ميليون ريالي ما بصورت بلاعوض و آورده مددجو در اختيار آنها قرار مي گيرد.
فرشاد تصريح كرد: علاوه بر اين 100 ميليون ريال اعتبار بلاعوض ديگر در قالب تسهيلات 300 تا 500 ميليون ريالي كم بهره تسهيل گري بافت هاي فرسوده از طرف بنياد مسكن و معرفي بهزيستي، در اختيار واجدان شرايط قرار خواهد گرفت.
مديركل بهزيستي اصفهان با يادآوري اينكه شرايط خانه هاي تخريبي مددجويان در فريدونشهر به مراتب از سميرم بهتر است ابراز اميدواري كرد به سرعت مسايل مددجويان اين نهاد حل و فصل و برنامه ها نهايي شود.به گفته مديركل بهزيستي استان اصفهان، آبگرفتگي و سيلاب شرايط ساختمان كمپ ترك اعتيار سميرم را بدتر كرده كه در همين رابطه مقرر شد در مكاتبه اي با استاندار اصفهان اين مورد خاص پيگيري و كمپ به ساختماني ديگر منتقل شود.
استاندار اصفهان با يادآوري بازديدهاي خود از دو بافت فرسوده شمال و مركز شهر سميرم گفت: دولت با اولويت خانوارهاي ساكن در مدارس، مبلغ وديعه اي(رهن) در اختيار ساكنان بافت هاي فرسوده قرار مي دهد تا وضعيت اسكان موقت و دائم اين خانوارها مشخص شود و مدارس براي بازگشايي در سال نو تخليه و آماده شوند.
وي از مديران كل بنياد مسكن انقلاب اسلامي و راه و شهرسازي هم خواست هر هفته در شهرستان حضور يابند و از نزديك روند پيشرفت كار براي اسكان موقت و دائم محرومان و آسيب ديدگان از سيل را رصد و گزارش كنند.
استاندار خاطر نشان كرد: 100 تا 120 ميليون ريال مبلغ بلاعوض و 350 تا 500 ميليون ريال تسهيلات با سود چهار درصد بانكي در اختيار خانوارهاي ساكن در بافت فرسوده قرار خواهد گرفت تا اين عزيزان بتوانند به سرعت اسكان يابند يا از خانه فرسوده خود جابجا شوند.
به گفته رضايي براي مزارع و باغ هايي هم كه از سيلاب متضرر شده اند نيز هر هكتار 20 تا 50 ميليون ريال تسهيلات در نظر گرفته شده است.وي همچنين به وضعيت نامناسب آب آشاميدني حدود 33 روستا اشاره كرد و از مديران مربوطه خواست تا رفع كامل اين مشكل براي توزيع آب سالم اقدام و موضوع مديريت كنند.
استاندار اصفهان سپس به بازديد ميداني خود از رودخانه ماربر و حجم زياد آب خروجي اين رودخانه از دسترس استان اشاره كرد و گفت: امور آب منطقه اي به سرعت موضوع مديريت و استفاده از اين منبع بزرگ آبي را در دستور كار قرار داده و موضوع را به استانداري گزارش دهد.
معاون بازسازي مسكن روستايي بنياد مسكن انقلاب اسلامي گفت: با توجه به اينكه اين نهاد متولي بخش مسكن در كشور است براي اسكان موقت خانواده هاي سيل زدگان تصميمات و برنامه ريزي هايي صورت گرفته شده است.

**سيل در سميرم اصفهان يك قرباني گرفت
به گفته مدير مركز حوادث و فوريت هاي پزشكي اصفهان تنها يك فوتي در سميرم به علت ريزش آوار گزارش شده است. 6 نفر در منطقه طوفان شن دچار مصدوميت شدند كه با توجه به حاد بودن وضعيت تنفسي به بيمارستان حشمتيه نايين منتقل شدند.
تا اكنون خبري مبني بر اعلام مفقودين سيلاب مخابره نشده است.

** جاري شدن سيل در دو مرحله ميلياردها ريال به اصفهان خسارت زد
موج دوم بارش نزولات آسماني در كنار وزش طوفان شديد در مناطق غرب، جنوب و شرق استان اصفهان به واحدهاي مسكوني، خودروها، پل ها، تاسيسات زيربنايي، درختان، زمين هاي كشاورزي خسارتي وارد كرده است.
مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري اصفهان گفت: بارندگي هاي شديد و سيلاب به 200 بنا تاريخي مثل خانه هاي قديمي، آب انبارها و مساجد اين استان خسارت جزيي وارد كرد.
فريدون الهياري در گفت و گو با ايرنا افزود : اين خسارت جزئي به دليل نفوذ رطوبت و فرو ريختگي سقف بيشتر بوده كه با ايجاد آرامش جوي مرمت خواهند شد.
وي با بيان اين كه بناهاي تاريخي شاخص اصفهان از بارندگي هاي شديد خسارت نديدند ، يادآور شد: پل هاي تاريخي بيشتر در پيش روي تخريب و خسارت بودند به دليل پيش بيني هاي سال هاي گذشته و مرمت پايه هاي آن ها خسارتي به اين سازه ها وارد نشد.
مديركل نوسازي، توسعه و تجهيز مدارس اصفهان گفت: بر اساس ارزيابي هاي اوليه صورت گرفته تا پايان 10 فروردين ماه سيل 15 ميليارد ريال به مدارس شهرستان هاي جنوب و غرب استان خسارت وارد كرده است.
بيشترين ميزان خسارت به مدارس شهرستان هاي سميرم، فريدونشهر، فريدن و چادگان وارد شده است.
سيد مهدي ميربد اين خسارت ها را شامل آسيب ديدگي در حد نم زدگي سقف، ريزش نازك كاري، انحراف، ريزش و يا نشست ديوار محوطه 30 باب مدرسه ذكر و اضافه كرد : خوشبختانه به هيچ يك از مدارس خسارت كلي وارد نشده است.ناگفته نماند كه ميزان خسارت در دور دوم ارزيابي ها با توجه به موج دوم بارش ها در غرب و جنوب و وقوع طوفان در شرق استان افزايش خواهد يافت زيرا در دور دوم بارش ها تنها در سميرم به 30 مدرسه خسارت وارد شدكه رقم ريالي آن در هفته آينده اعلام مي شود.
مديركل امور عشاير اصفهان گفت: بارش هاي سنگين و سيل حدود 400 ميليارد ريال به تاسيسات زيربنايي در برخي از مناطق عشايري اين استان خسارت وارد كرد.
مديركل مديريت بحران استانداري اصفهان ميزان خسارت سيل و طوفان به تاسيسات زيربنايي، واحدهاي مسكوني و بخش كشاورزي اين استان را پنج هزار ميليارد ريال اعلام كرد.
منصور شيشه فروش افزود: در مرحله اول جاري شدن سيل در اين استان 2 هزار و 750 ميليارد ريال خسارت به تاسيسات زيربنايي، راهها، واحدهاي مسكوني شهري و روستايي و بخش كشاورزي 13 شهرستان اصفهان وارد شد.
وي اضافه كرد: در مرحله نخست به چهار هزار و 900 واحد مسكوني، 290 كيلومتر راههاي ارتباطي ، 173 دهانه پل آبرو، سه دهانه پل بزرگ، 35 دستگاه ماشين آلات راهسازي، تعدادي پست برق و بخش كشاورزي استان اصفهان خسارات وارد شد.
مديركل مديريت بحران استانداري اصفهان ادامه داد: در مرحله دوم كه روز گذشته اتفاق افتاد سيل به تاسيسات زيربنايي، راهها و بخش كشاورزي شهرستان هاي سميرم، فريدونشهر، چادگان ، فريدن و بوئين مياندشت و طوفان در نايين به ماشين ها و تاسيسات زيربنايي و واحدهاي مسكوني خساراتي وارد كرد.
وي اظهارداشت: در اين حادثه غير مترقبه به حدود 80 كيلومتر راههاي استان، هزار واحد مسكوني شهري و روستايي، بخش كشاورزي و تاسيسات برق و مخابرات 2 هزار و 225 ميليارد ريال خسارت وارد شد.
مديرعامل شركت توزيع برق اصفهان برآورد اوليه خسارت سيل به تاسيسات و زيرساخت هاي برق هشت شهرستان استان را 30 ميليارد ريال اعلام كرد.
حميد علاقمندان افزود: عمده خسارت ها به شبكه هاي برق، پست ها و تاسيسات زير ساختي اين شركت وارده و بيشترين ميزان خسارت در بخش توزيع در شهرستان فريدونشهر و روستاهاي پشت كوه دوم اين خطه گزارش شده است.
وي خاطرنشان كرد: به غير از دو روستاي پشت كوه دوم فريدونشهر همه مناطق و موارد خسارتي گزارش شده در كمتر از شش ساعت برقدار شدند و مشكل آنها حل شد.
فرماندار سميرم گفت: خسارت سيل و آبگرفتگي اين شهرستان در بخش هاي مختلف حدود يكهزار ميليارد ريال برآورد شده است.
محمدرضا عسگريان اظهارداشت: عمده خسارت ها در بافت هاي فرسوده شهري و روستايي، مزارع و باغ ها و زيرساخت هاي راه و راهداري است.
وي تصريح كرد: بارش اخير در مركز سميرم حدود 160 ميلي متر و در بخش هايي از پادنا و دناكوه و حتي روستاي خفر به حدود 250 تا 300 ميلي متر هم رسيد و خسارت هايي به بار آورد.
وي با ارائه گزارشي از آخرين وضعيت خرابي هاي سيلاب خاطرنشان كرد: 384 واحد در بافت شهري نيازمند بازسازي كامل و يكهزار و 150 واحد مسكوني هم نيازمند تعميرات اساسي است.
به گفته عسگريان در بخش مسكن روستايي هم 104 ساختمان مسكوني بايد به شكل كامل بازسازي شوند و 350 واحد هم نياز به تعمير اساسي دارند.
فرماندار سميرم خسارت وارده سيلاب در بخش هاي كشاورزي، دام، طيور، شيلات و زنبورستان هاي سميرم را 50 ميليارد و 800 ميليون ريال ذكر كرد و گفت: 100 ميليارد ريال خسارت نيز در موضوع تخريب قنات ها، پمپاژها و تاسيسات كشاورزي برآورد شده است.وي با بيان اينكه خسارت هاي وارد شده در بخش راه و راهداري سميرم 130 ميليارد ريال ارزيابي شده است افزود: با وجود فعاليت شبانه روزي مجموعه راهداري براي احداث مجدد پل هاي جايگزين، صبح امروز يكي از همين پل هاي تازه احداث شده نيز بر اثر بارش شديد باران امروز و شب گذشته از بين رفت و تخريب شد.
فرماندار همچنين ميزان خسارت سيلاب در دو بخش زيرساختي برق وآب شهري سميرم را 3 ميليارد ريال اعلام كرد.
عسگريان در ادامه اشاره اي كوتاه به وضعيت دو بافت قديمي شهر سميرم داشت و افزود: محله قلعه در شمال شهر سميرم با 45 هكتار مساحت داراي حدود 350 خانوار جمعيت و 550 واحد مسكوني است كه 60 درصد خانه هاي اين محله تخريب كلي و جزيي شده اند.
فرماندار اردستان با اشاره به وقوع توفان لحظه اي با سرعت 101 كيلومتر بر ساعت گفت: اين پديده جوي در شهرستان خسارت هاي چنداني برجا نگذاشته است.
دبير ستاد مديريت بحران فريدونشهر گفت: ميزان خسارت بارش هاي اخير در فريدونشهر 700 ميليارد ريال برآورد شد.
خسارت به زيرساخت هاي مخابراتي چند روستا، اختلال در شبكه برق آب شرب، تخريب اساسي 32 كيلومتر از جاده روستاهاي خوشميوه، دهنو، كمران، كلوسه، كاهگان و دورك، رانش زمين در روستاهاي كولاب و همّه، تلف شدن بيش از 30 رأس دام، خسارت به 300 واحد دامي و انبار علوفه، خسارت به اراضي كشاورزي و جوي هاي آب و از بين رفتن چندين تن علوفه دامي ، تخريب جاده‌هاي دسترسي اراضي كشاورزي فريدونشهر، رانش زمين و مسدود شدن برخي محورهاي ارتباطي، آب گرفتگي برخي منازل و قطع درختان نيز از ديگر خسارت هاي بارندگي در اين منطقه گزارش شده است.

**اصفهان همچنان پيشتاز در كمكهاي مردمي
در استان اصفهان سيل زدگان زيادي نداشتيم اما اندك سيل زده مربوط به چند روستا شهرستان سميرم
بود كه با برنامه هاي انجام شده مسوولان امر براي آنان اسكان و لوازم موردنياز زندگي تامين شده است.
اصفهاني ها در عين حال براي كمك به سيل زدگان ديگر استانهاي كشور نيز اقداماتي انجام دادند كه بخشي از اين كمكها تاكنون به مناطق سيل زده ارسال شد و اين حمايتها همچنان ادامه دارد.
مديرعامل جمعيت هلال احمر استان اصفهان گفت: 50 نفر نجات گر با بيش از 19 هزار پتو و موكت و چهار هزار بسته غذايي به مناطق سيل زده كشور اعزام شده اند.
محسن مومني در گفت و گو با ايرنا افزود : اين كمك هاي مردمي شامل 13 هزار تخته پتو، 6 هزار تخته موكت، چهار هزار بسته غذايي و بيش از هزار تخته چادر به استان هاي سيل زده كشور ارسال شده است.
وي بيان كرد: كمك هاي مردمي هم اكنون در تمامي شعب هاي هلال احمر استان اصفهان، تشكل هاي مردم نهاد و ساير نهادهاي حمايتي در حال جمع آوري است كه براي مديريت ارسال و توزيع امكانات، اين كار بر عهده هلال احمر قرار داده شده است.
مديرعامل جمعيت هلال احمر استان اصفهان با اشاره به اعزام نيروهاي تخصصي براي كمك به مردم يادآورشد: 50 نفر نجاتگر و پرسنل عملياتي در قالب 9 تيم نجات در سيلاب از جمعيت هلال احمر استان اصفهان به لرستان اعزام شدند كه با هماهنگي سازمان هاي امداد رسان مستقر در آن منطقه خدمات رساني مي كنند.
وي اضافه كرد: 50 نفر نيروي عملياتي و پشتيباني براي ارائه خدمات در آن منطقه و اسكان اضطراري در حال آماده باش هستند كه در مواقع درخواست اعزام شوند.
رييس اداره اوقاف و امور خيريه كاشان نيز گفت: محموله هفت تني مواد غذايي از محل موقوفات اين شهرستان به مناطق سيل زده استان لرستان فرستاده شد.
حجت الاسلام اصغر توسلي بيان كرد: محموله با ارزش بيش از چهار ميليارد ريال و شامل برنج، ماكاروني و ساير اقلام ضروري است.
مديركل مديريت بحران استانداري اصفهان از ارسال 6 هزار دستگاه چادر امدادي به همراه سه هزار تخته پتو از انبارهاي جمعيت هلال احمر استان به استان سيل زده لرستان خبر داد.
فرمانده پايگاه چهارم هوانيروز اصفهان گفت: هم اكنون همه كادر پرواز و نيروهاي فني و عملياتي پايگاه چهارم هوانيروز اصفهان براي كمك به هموطنان سيل زده در آماده باش كامل قرار دارند تا درصورت نياز به مناطق سيل زده كشور اعزام شوند.
مديرعامل جمعيت هلال احمر اصفهان گفت: پنج هزار و150 قلم انواع موكت و سبد غذايي از اصفهان به شهرهاي سيلزده شمال كشور و ديگر استان هاي درگير با سرما و سيلاب شامل لرستان، خوزستان و چهارمحال و بختياري ارسال شد.
مديرعامل جمعيت هلال احمر اصفهان از مردم استان كه قصد كمك به سيلزدگان شمال كشور را دارند خواست از كد دستوري تلفن همراه #112*780* استفاده كنند.

**مردم سيل زده اصفهان نيازمند كمك هستند
ابتدايي ترين نياز مردم استان در بحران اخير دسترسي آسان و به موقع به اخبار ، هشدارها و اطلاعيه هاي مرتبط با مديريت بحران بود. از اين رو از آغاز ناپايداري هاي جوي تا پايان كامل وضعيت بحراني در قالب خبرهاي جداگانه از مسوولان امر اين رسالت انجام شد.
مديركل مديريت بحران استانداري اصفهان با بيان اين كه 200 پايگاه خدمات رساني در مواقع بحراني در استان فعال شد، گفت: مردم از پارك وسايل نقليه كنار كانال هاي، تجمع در محل هاي سيلاب ها، تردد در جاده ها و مسيرهاي پر بارش خودداري كنند.
آگاهي از وضعيت هوشناسي بخصوص آخرين وضعيت محورهاي مواصلاتي از نيازهاي ديگر مخاطبان بود كه طي گزارش هاي منظم به اطلاع مردم رسيد.
بسياري از مردم غرب و جنوب استان به ويژه در روستاهاي محروم درخواست كمك ها و اقدامات پيشگيرانه داشتند كه در مصاحبه هاي جداگانه با فرمانداران و بخشداران آخرين اقدامات انجام شده در اين محل ها دريافت و منتشر مي شد.
نياز مسافران و گردشگران به اسكان در مكان هاي مسقف و دريافت خدمات حمايتي و درماني از ديگر موضوعات مهمي بود كه مورد اهتمام مسوولان مربوطه قرار گرفت، نيروهاي جمعيت هلال احمر براي امدادرساني به مسافران گرفتار در طوفان شديد شن در شهرستان نايين اعزام شدند.
هلال احمر اصفهان نيز به دليل شرايط جوي و وقوع سيل به چهار هزار نفر از مردم استان و مسافران خدمات ارائه داده است.
در زمان حاضر ساكنان شهرهاي غرب و جنوب و برخي نقاط شرقي استان كه به دليل طوفان متحمل خسارت هايي شدند از مسوولان تقاضا كردند كه به مشكلات آنان رسيدگي شود،آنان همچنين سرعت در اختصاص تسهيلات به آسيب ديدگان سيل اخير را خواستار شدند.
در ميان همه اين رخدادهاي بحراني ريز و درشت در فريدونشهر، بيشترين انتقادات مردمي به نحوه انعكاس اخبار اين منطقه در خصوص بارش ها و خسارت هاي آن از رسانه ملي بود.

**شايعات غير واقعي در منطقه
همچنين انتقاد برخي از شهروندان مبني بر كم كاري ميراث فرهنگي شهرستان فريدن واقع در غرب اصفهان براي اطلاع رساني تخريب بناهاي باستاني از جمله شايعاتي بود كه با انتشار پاسخ اين نهاد به آن پايان داده شد.
مسئول نمايندگي ميراث فرهنگي فريدن در اين خصوص گفت: تاكنون هيچكدام از بناهاي تاريخي و باستاني اين منطقه به دنبال بارش هاي اخير آسيب نديده است.
محمود سليمي افزود: علت اين امر مرمت و بازسازي اين بناها در پاييز سال گذشته بوده است.

** اصفهان از مزاياي بارندگي هاي اخير بهره مند شد
ذخيره آب در درياچه سد زاينده رود تا 15 فروردين امسال به 347 ميليون متر مكعب رسيد كه معادل 25 درصد ( يك چهارم) ظرفيت اين سد است.
اين رقم بعد از بارندگي هاي اخير افزايش يافته است.
معاون حفاظت و بهره برداري شركت آب منطقه اي اصفهان در گفت و گو با ايرنا اظهار داشت: ميزان ذخيره آب در سد زاينده رود در ابتداي فروردين امسال حدود 170 ميليون متر مكعب بود كه اكنون به بيش از 2 برابر افزايش يافته است.
حسن ساساني افزود: ذخيره سد زاينده رود در مدت مشابه سال گذشته 140 ميليون متر مكعب بود.
وي با بيان اينكه ميزان ورودي سد زاينده رود در مدت مشابه سال گذشته 35 متر مكعب بر ثانيه بود، خاطرنشان كرد: اين ميزان در فروردين امسال تا 400 متر مكعب نيز افزايش يافت و در زمان حاضر حدود 208 متر مكعب بر ثانيه است.
وي با اشاره به افزايش خروجي سد زاينده رود از 13 فروردين امسال، خاطرنشان كرد: خروجي سد تا قبل از سيزدهم فروردين حدود 10 متر مكعب بر ثانيه بود اما از اين تاريخ به بعد اين ميزان براي تحويل حقابه كشاورزان همانند بهمن سال گذشته، افزايش يافت.
ساساني اضافه كرد: افزايش خروجي سد زاينده رود از 13 فروردين با هدف تخصيص نوبت دوم حقابه كشاورزان شرق و غرب اصفهان صورت گرفت و مقرر است تا 20 خرداد امسال ادامه يابد.وي در پاسخ به اينكه پس از 20 خرداد ميزان خروجي سد زاينده رود به چه صورت خواهد بود، گفت: اين موضوع بايد توسط شوراي هماهنگي حوضه آبريز زاينده رود، بررسي و درباره آن تصميم گيري شود.وي ميزان بارش هاي سال زراعي جاري ( از مهر پارسال تا كنون) در سرشاخه هاي زاينده رود را 1932 ميلي متر اعلام و تصريح كرد: سهم زاينده رود از بارش هاي سرچشمه هاي زاگرس بر اساس توپوگرافي (پستي و بلندي) منطقه و بطور طبيعي حدود 10 درصد است بهمين دليل در مقايسه با برخي سدهاي ديگر نبايد انتظار داشت كه به سرعت ذخيره آن افزايش يابد.
ساساني ادامه داد: هنوز حجم بسياري از ذخيره برفي در ارتفاعات كوهرنگ بدليل شدت سرماي هوا، آب نشده و با آب شدن آنها ذخيره سد افزايش قابل توجهي خواهد يافت.
زاينده رود بزرگترين رودخانه منطقه مركزي ايران است كه از كوه‌هاي زاگرس مركزي سرچشمه مي گيرد، در فلات مركزي كشور پيش مي‌ رود و به تالاب گاوخوني در شرق اصفهان مي ‌ريزد.
اين رودخانه در سال هاي گذشته به دليل تغييرات اقليمي، خشكسالي هاي متوالي، تراكم جمعيت و برداشت هاي بي رويه به يك رودخانه فصلي تبديل و در پايين دست بويژه در فصل هاي گرم سال با خشكي مواجه شد.
فرماندار فريدونشهر گفت: ميزان آبدهي چشمه لنگان در اين شهرستان به 24 متر مكعب بر ثانيه يعني به بيشترين ميزان خود رسيد.
چشمه لنگان يكي از سرشاخه هاي زاينده رود در غرب اصفهان است.
ناصر اسدي در گفت و گو با ايرنا افزود : ميزان آبدهي و خروجي چشمه لنگان در مدت زمان مشابه سال گذشته حدود 500 ليتر در ثانيه بود.
وي با بيان اينكه سال گذشته در همين ايام، 70 درصد چشمه هاي فريدونشهر خشك بود، تصريح كرد: در زمان حاضر همه چشمه ها و رودهاي اين شهرستان آب و جريان دارد.
فرماندار فريدونشهر با اشاره به اينكه چشمه لنگان در اوج آبدهي خود قرار دارد، خاطرنشان كرد: علاوه بر اين چشمه، آب تعداد ديگري از رودخانه هاي اين شهرستان در پايين دست به زاينده رود مي ريزد كه ميزان خروجي آنها نيز فروردين امسال افزايش يافت.
اسدي اضافه كرد: ميزان بارندگي ها در سال زراعي جاري در اين شهرستان 670 ميلي متر است درحالي كه اين عدد در مدت مشابه سال گذشته 140 ميلي متر بود.
وي ميزان بارش برف در شهر فريدونشهر از ابتداي سال زراعي جاري تاكنون را 330 سانتي متر و در ارتفاعات را 500 سانتي متر اعلام و خاطرنشان كرد: پيست اسكي فريدونشهر روزهاي 11 و 12 فروردين بدليل نامساعد بودن شرايط جوي تعطيل بود اما از 13 فروردين بازگشايي شد و پيش بيني مي شود تا يك ماه آينده برف مناسبي در آن موجود باشد.
به دنبال بارش شديد برف و باران در شرق و غرب استان بسياري از رودخانه هاي فصلي اين مناطق جاري و برخي رودخانه هاي دائمي كه به دليل خشكسالي كم آب شده بودند دوباره لبريز شدند.
بسياري از رودخانه هاي غرب استان پس از افزون بر بيست سال خشكي در زمان حاضر مملو از آب باران شده است.
آبشار هرز روستاي قُرقُر چادگان بعد از بيست سال دوباره فعال شد.
سيلاب باران همچنين در روستاي سفتجان و قسمت هاي جنوبي شهر داران جاري شد، سيلاب رودخانه دهستان نهرخلج به روستاي نماگرد فريدن رسيد.
رودخانه خشكيده دهستان نهرخلج فريدن پس از سال ها لبريز از آب باران شد، آبي كه از روستاي نهر خلج جاري شده به آب هاي رودخانه بزرگ 'بيوگ چاي' مي پيوندد و با عبور از روستاي نماگرد در پشت بند خاكي روستاي غرغن جمع مي شود.
در رودخانه كرچ 'انار بار' شهرستان بويين مياندشت نيز به شدت جريان پيدا كرده و آب رودخانه در برخي از قسمت ها بالا آمده است.
دريچه هاي خروج سد افوس بويين مياندشت با هدف تخليه آب و ايجاد ظرفيت براي جذب سيلاب احتمالي باز شد، دريچه خروج آب اضطراري سد خاكي نوغان بويين مياندشت با دستور مديركل منابع طبيعي استان باز شد.
رودخانه شهر برف انبار فريدونشهر سيلابي شد و رودخانه در روستاي بيجگرد فريدونشهر طغيان كرد كه توسط نيروهاي شركت تعاوني دهياريهاي فريدونشهر به خارج روستا هدايت شد.
رودخانه فصلي محله ششجوان همچنين رودخانه كرچ بويين مياندشت نيز جريان پيدا كرده است به طوري كه دستور تخليه برخي از منازل روستاهاي همجوار با آن صادر شد.
همچنين رودخانه نوغان پايين واقع در بويين مياندشت طغيان كرد.
سد چشمه لنگان فريدونشهر نيز مملو از آب است. رودخانه يلان فريدونشهر در محدوده پل گوه در دهستان پشتكوه موگويي فريدونشهر طغيان كرد.
همچنين سد گلپايگان نيز در بارندگي دور دوم نيز سر ريز كرد.

** گاوخوني در بارش هاي اخير زنده شد
با هدايت سيلاب و روان آب بارش هاي اخير به رودخانه زاينده رود و ورود آب با حجم 10 مترمكعب بر ثانيه به تالاب بين المللي گاوخوني، اين تالاب پس از 15 سال سيراب شد، تالاب گاوخوني در ايام نوروز ميزبان گردشگران و مسافران است.
معاون هماهنگي امور عمراني استانداري اصفهان در گفت و گو با ايرنا افزود : در روزهاي گذشته و پس از بازگشايي دريچه هاي سد زاينده رود پساب يك متر مكعب بر ثانيه وارد اين تالاب شده است.
حجت الله غلامي گفت : با هدايت سيلاب و روان آب بارش هاي اخير به رودخانه زاينده رود
تالاب بين المللي گاوخوني پس از 15 سال سيراب شده است.
به گزارش ايرنا، تالاب بين المللي گاوخوني كه منطقه ‌اي به وسعت 476 كيلومتر مربع واقع در 167 كيلومتري جنوب شرق اصفهان در كنار شهر ورزنه و در مجاورت تپه ‌هاي شني واقع و ارتفاع آن از سطح دريا يكهزار و 470 متر و بيشينه عمق آن 150 سانتي متر است كه بيش از يك دهه به جز يك مورد آنهم كوتاه مدت در سال 95، آب را به خود نديده است.
اين تالاب در سال 1354 در كنوانسيون رامسر به ثبت رسيد و نام آن در فهرست تالاب هاي بين المللي قرار گرفت كه همواره يكي از زيستگاههاي حيات وحش و پرندگان در فلات مركزي ايران بود كه اكنون خبري از موجودات زنده در آن نيست. الاب گاوخوني واقع در شرق اصفهان يكي از بزرگترين و مهم ترين تالاب هاي ايران است و درطول تاريخ علاوه بر ايجاد فضاي فرح بخش در شرق اصفهان، مامني براي پرندگان مهاجر و جانوران آبي و منبع درآمد و آسايش ساكنان اين منطقه بوده است.

**ضروت مهار سيلاب ها به عنوان ثروتي عظيم
در استان اصفهان در طول سال هاي 1330 تا 1383، 213 مورد سيل با شدت هاي متفاوت در نواحي مختلف اين استان رخ داده است، جمع آوري آمار سيل هاي استان در يك دوره 40 ساله و خسارات هاي ناشي از اين سيلاب ها نشان مي دهد به طور كلي علت بسياري از سيلاب ها در نواحي مركزي ايران از جمله استان اصفهان، بارندگي با شدت زياد است.
علت اين بارندگي ها در ارتباط با پديده النينو و لانينا و همچنين عبور سيستم هاي كم فشاري است كه پس از كسب مقدار متنابهي بخار از روي درياي مديترانه، قسمت هاي غرب اين استان را كه مشرف به ارتفاعات زاگرس مي باشد را تحت تاثير قرار مي دهد.
با توجه به خسارتي كه سيل در بخش هاي مختلف مي تواند اعمال كند و با توجه به آمارهاي مختلف در اين زمينه، اهميت و لزوم مديريت و مهار سيلاب مشخص مي گردد.
موقعيت جغرافيايي شهرهاي ايران بيانگر اين امر است كه با توجه به قرارگيري شهرها در مسير حوضه هاي آبريز مختلف ضرورت پيش بيني هاي لازم براي سيلابها احساس مي شود بنابراين به عقده بسياري از كارشناسان، شهرسازان و برنامه ريزان شهري، زمين شناسان و جغرافيدانان بايد به بررسي دقيق علل و عوامل ايجاد اين بلاياي طبيعي در مناطق شهري بپردازند و راهكارهاي لازم را براي كاهش اثرات آن پيش بيني كنند.
مديركل مديريت بحران استانداري اصفهان در اين خصوص به ايرنا گفت: تهيه و اجراي طرح هاي استفاده بهينه از سيلاب ها و روان آب ها به ويژه در مناطقي همچون اين استان كه با خشكسالي روبه رو هستند، ضروري است.
منصور شيشه فروش افزود: بارش ها و سيلاب هاي اخير به ما نشان داد كه بايد بيش از گذشته به فكر استحصال آن ها براي مواقع خشكسالي باشيم، زيرا هدررفت اين منابع آبي چيزي جز ضرر در پي ندارد.
وي ادامه داد: روان آب هاي سطحي منابع آبي سودمند به شمار مي روند و استفاده از آن ها نيازمند مشاركت تمامي سازمان ها و نهادهاي مرتبط است.
شيشه فروش به طراحي ساختارهايي اشاره كرد كه با هدايت درست روان آب ها به سمت مخازن تعبيه شده، آب را براي مصارف مختلف در شهرها و روستاها ذخيره كند و در مواقع لزوم و به خصوص خشكسالي ها مورد استفاده قرار گيرد.
مديركل مديريت بحران استانداري اصفهان خاطرنشان كرد: اجراي طرح هاي استفاده بهينه از سيلاب ها و روان آب ها نقش ويژه اي در كاهش خسارت دارد، زيرا مهار و كنترل صحيح آن ها در كمتر شدن خطرات نقش اساسي خواهد داشت و حوادث در كشور را كم مي كند.
وي به اهميت تقويت سيل بندها در شهرها و روستاها اشاره و اضافه كرد : لايروبي، پاك سازي كانال ها از نخاله ها و ساماندهي بستر زاينده رود و رودخانه هاي فصلي براي عبور آسان سيلاب ضروري است.

** جوشش چشمه از زير مسكن مهر فريدونشهر
شدت بارش ها در فريدونشهر اصفهان طغيان بسياري از رودخانه هاي فصلي و دائمي فريدونشهر را به دنبال داشت تا آنجا كه صبح دوازدهم فروردين جست و جوي ساكنان مسكن مهر و دنبال كردن رد آب جاري در توقفگاه ساختمان، آنها را به چشمه جوشاني مي رساند كه به دنبال بارش ها از كف ساختمان بالا آمده بود.
آب حاصل از جوشش اين چشمه با همكاري آتش نشاني و هلال احمر پمپاژ و با لوله به سمت بيرون ساختمان هدايت شد، وقوع اين رخداد جالب اذهان مردم و مسوولان را به سوي نبود دقت كافي در جانمايي ساخت و سازها و تجاوز به بستر رودخانه ها و چشمه ها كشاند.
خبرگزاري ايرنا مركز اصفهان در دو مرحله اعلام آماده باش در اين استان، افزون بر 200 خبر و گزارش و هشت فرآورده چند رسانه اي با محوريت بحران سيل و همه نكته هاي مرتبط با آن منتشر كرد.
6026/9861