۱۶ فروردین ۱۳۹۸، ۱۳:۲۹
کد خبر: 83265327
T T
۰ نفر

مقابله قم با سيل در نبردي سخت اما موفق

۱۶ فروردین ۱۳۹۸، ۱۳:۲۹
کد خبر: 83265327
مقابله قم با سيل در نبردي سخت اما موفق

قم - ايرنا - قم طي چهارده روز گذشته همچون ساير مناطق كشور، به دليل بارش شديد باران، 2 بار با هجوم سنگين سيلاب مواجه و از نزديك با خطرات آن دست و پنجه نرم كرد، اما در نهايت با وجود برخي خسارات، اين نبرد را با مهار جريان آب، با پيروزي به پايان رساند.

به گزارش ايرنا، در جريان بارش هاي نوروزي در قم طي 2 هفته، رودخانه هاي بخش هاي مختلف قم سيلابي و سدهاي كوچك استان همچون كبار و سنجگان سرريز شد اما به دليل آمادگي مردم و مسئولان براي مقابله با اين پديده، جريان سيلاب با وجود گذشتن از رودخانه قمرود و بلوار زائر كه محل عبور آب بالادست است، وارد سطح شهر قم نشد و همچنين هيچ كدام از روستاهاي استان نيز با وجود سيلابي بودن رودخانه هايشان در محاصره سيلاب قرار نگرفتند و راه هاي تردد به آن ها باز بود و حتي مردم و مسئولان استان قم علاوه بر غلبه بر سيلاب در اين استان با بسيج نيرو و امكانات به ياري ساير هموطنان سيلزده كشور نيز شتافتند كه پرداختن بدان مجالي ديگر مي طلبد.
پيش بيني هاي انجام شده براي مقابله با سيلاب هاي احتمالي در قم و احداث 500 سازه تنظيمي و كنترلي آبخيزداري و هفت سيستم پخش سيلاب و آبخوان داري در قم نقش مهمي در مهار سيلاب اخير ايفا كرد و همه مسئولان و مردم شاهد تاثيرگذاري آن بودند، به نحوي كه با اين كار 100 ميليون متر مكعب سيلاب مهار شد، در كنار آن وجود آمادگي كامل براي بستن و تخليه بلوار زائر به عنوان محل عبور سيلاب رودخانه قمرود در كوتاه ترين زمان ممكن نقش مهمي در كاهش خسارت هاي جاني و مالي سيلاب اخير در قم داشت، چرا كه اين مسير در اثر بارش هاي اخير بلافاصله مسدود و تردد در آن ممنوع شد.
همچنين تلاش شبانه روزي مسئولان ارشد استان و توصيه هاي مكرر آنان در خصوص خطر نزديكي به رودخانه ها و جريان عبور آب در مناطق مختلف در كنار همكاري خوب مردم قم در صحنه موجب شد كه سيلاب اخير با كمترين ميزان خسارت جاني و مالي همراه باشد و در اين رابطه تنها يك تن بر اثر نزديك شدن به رودخانه روستاي بنابر از توابع بخش خلجستان قم در روز طبيعت با وجود حضور و تلاش نيروهاي امدادي در صحنه، جان خود را از دست داد؛ نيروهاي امدادي همچنين جان پنج تن را كه در روز سيزدهم فرودين ماه قصد عبور از ميان سيلاب پايين دست روستاي كوه سفيد از توابع بخش مركزي قم را داشتند اما موفق به عبور نشدند، نجات دادند.
علي لاريجاني، رئيس مجلس شوراي اسلامي و نماينده مردم قم در اين مجلس نيز در هر 2مرتبه اي كه خطر سيلاب قم را تهديد مي كرد به اين استان سفر و از مسيل رودخانه قمرود قم و وضعيت رودخانه ها در بخش هاي مختلف استان بازديد كرد، همچنين احمد اميرآبادي و حجت الاسلام و المسلمين مجتبي ذوالنور ديگر نمايندگان مردم قم در مجلس شوراي اسلامي هم با حضور در بخش هاي مختلف استان در جريان آخرين اقدامات انجام شده براي مهار سيلاب قرار گرفتند.
سيلاب اخير در قم علاوه بر نگراني هايي كه ايجاد كرد، فوايدي نيز در بر داشت و از جمله آن افزايش حدود 32 ميليون متر مكعبي حجم آب سد 15 خرداد و 30 ميليون متر مكعبي سد كوچري به عنوان 2 سد مهم و اصلي استان بود، همچنين با تلاش هاي صورت گرفته براي مهار و هدايت جريان سيلاب به سطح دشت ها و مراتع قم، اكنون بسيار از عرصه هاي طبيعي استان طراوت خاصي دارند.
خبرگزاري جمهوري اسلامي استان قم نيز از همان نخستين روزهاي بهار سال جاري با اعلام آماده باش به كاركنان خبري خود، لحظه به لحظه براي اطلاع رساني هاي لازم به شهروندان و پوشش آخرين تحولات مرتبط با جريان سيلاب ورودي به استان، تلاش كرد و در اين مدت بيش از 70 خبر، گزارش، مصاحبه و گزارش تصويري را در سايت و فضاي مجازي ايرنا، منتشر كرد.
در همين رابطه خبرنگار ايرنا به بررسي آخرين اقدامات انجام شده طي هفته هاي اخير براي مقابله با سيلاب طي 2 مرحله اجراي عمليات مهار و كنترل جريان آب، مي پردازد.

** اعلام آماده باش براي دستگاه هاي امدادي قم
رئيس جمهوري در تماس تلفني با استاندار قم ضمن قدرداني از اقدامات پيشگيرانه ستاد مديريت بحران قم در مواجه با بارش هاي اخير بر ضرورت آماده باش دستگاه هاي امدادي اين استان در جهت مقابله با حوادث احتمالي ناشي از سيلاب تاكيد كرد.
حجت الاسلام والمسلمين دكتر حسن روحاني در اين تماس افزود: از همه عوامل امدادي استان قم در راستاي مقابله با حوادث احتمالي ناشي از سيلاب بايستي بهره گرفته شود.
استاندار قم نيز با اشاره به تدابير اتخاذشده در راستاي كاهش خسارات ناشي از سيل اظهار كرد: خوشبختانه آرامش و امنيت شهروندان قمي با اقدامات پيش دستانه مسئولان تامين شده است.

** بازديد رئيس مجلس شوراي اسلامي از مسيل رود خانه قمرود
رئيس مجلس شوراي اسلامي از مسيل رودخانه قمرود قم بازديد و وضعيت سيلاب در اين رودخانه و مناطق بالادست استان را ارزيابي كرد.
علي لاريجاني در اين بازديد كه بهرام سرمست استاندار قم نيز حضور داشت، پس از بررسي وضعيت سيلاب در رودخانه قمرود، از سيلاب و آبگرفتگي روستاي پاچيان در بخش جعفريه و سيلاب در يكي از شاخه هاي آبريز رود خانه قره چاي نيز بازديد كرد.
نماينده مردم قم در مجلس شوراي اسلامي همچنين از سيلاب در رودخانه دولت آباد بخش جعفريه و رودخانه قاهان روستاي آقلك در بخش خلجستان نيز بازديد كرد و از نزديك در جريان وضعيت سيلاب و مناطق بالادست قم قرار گرفت.
لاريجاني در ادامه از سيلاب رودخانه روستاي نايه در بخش خلجستان بازديد و ميزان خرابي و خسارت هاي وارده را بررسي و ضمن گفت و گو با اهالي منطقه سيل زده، دستور براي بازسازي خانه هاي روستايي تخريب شده را صادر كرد.
جعفريه و خلجستان از بخش هاي پنج گانه استان مي باشند كه فاصله اين دو بخش با مركز شهر قم به ترتيب حدود 35 و 75 كيلومتر است.
لاريجاني همچنين طي سخناني با بيان اين كه تمهيدات انديشيده شده در قم مشكلات را كاهش داد، گفت: تشكيل ستاد مديريت بحران، اطلاع رساني از طريق رسانه ها و ارسال پيامك براي آگاهي مردم، باعث شد تا مسير رودخانه قمرود سريع تخليه شود و حادثه اي پيش نيايد.
وي ادامه داد: دامشهر و بخش هاي قنوات و كهك از نقاطي مي باشند كه آسيب پذيري بيشتري دارند و بايد توجه جدي تري كرد تا در آينده نگراني در اين زمينه وجود نداشته باشد.
به گفته وي در استان قم با احساس مسئوليت جدي حوادث رصد و پيگيري شد و مشكل خاصي در آن نبوده است كه جاي قدرداني دارد.

** قم با آغاز بارندگي به حالت آماده باش درآمد
استاندار قم پيرامون اين موضوع با تاكيد بر اينكه تمامي دستگاه هاي عضو شوراي مديريت بحران به صورت آماده باش درآمدند، گفت: در مواجهه با بلاياي طبيعي همچون سيل حفظ سيستم يكپارچه مديريت بحران مهمترين اولويت به شمار مي آيد.
بهرام سرمست با اشاره به اين كه از مدل مديريت مكعب بحران استفاده كرديم كه پيش بيني، پيشگيري، انسجام و هماهنگي مولفه هاي آن است، بيان كرد: هم افزا نمودن تعامل و هماهنگي بين اعضا مهم ترين موفقيت شوراي مديريت بحران استان است.
وي اظهار داشت: پس از اعلام هشدار وقوع سيل احتمالي در استان، از پارك خودرو در فضاهايي كه در محدوده جاري شدن سيلاب قرار داشت، جلوگيري شد و از مسافران و زائران آنان خواسته شد به توصيه ها و هشدارهاي ايمني مسئولان توجه داشته باشند.
وي با اشاره به نقش حساس و موثر شهروندان دركنترل و مديريت شرايط ناشي از بارندگي اذعان داشت: مردم در اين شرايط بايد اطلاعات لازم در خصوص مسائل ترافيكي و مقررات عبور و مرور را از رسانه هاي رسمي پيگيري كنند و به شايعه هايي كه از كانال هاي ديگر مطرح مي شود، ترتيب اثر ندهند.
سرمست همچنين گفت: به لحاظ احتياط مسير بلوار زائر( رودخانه قمرود) به كلي تخليه و تردد در آن ممنوع اعلام شد.
وي اضافه كرد: از قبل براي پاركينگ زائر نيز پيش بيني هاي لازم انجام و بر اساس هشدار مديريت بحران اقدامات مورد نياز براي تخليه آن در شرايط اضطراري فراهم بود.
استاندار قم همچنين گفت: براي مواجهه با سيلاب احتمالي، تمام دستگاه هاي امدادي، اجرايي و خدماتي در آماده باش كامل بودند و مرخصي هاي مديران اجرايي استان لغو شد.
سرمست افزود: تلاش كرديم با همكاري مردم، برنامه ريزي درستي انجام دهيم تا باران به عنوان رحمت الهي براي مردم استان تبديل به نِقمت و بلا نشود.
وي با اشاره به آمادگي كامل دهياران، شوراهاي اسلامي روستاها و روستاييان در مواجهه با سيل احتمالي، گفت: فرماندار قم نيز دراين رابطه مديريت بحران بخش كهك كه احتمال سيل در آن وجود داشت را برعهده گرفت.
وي در ادامه گفت: اقدام هاي ستاد مديريت بحران استان از جمله برگزاري جلسات شوراي هماهنگي بحران استان و تصميم هاي اتخاذشده در موعد مقرر و پيش بيني هاي لازم موجب گرديد خسارت مالي و جاني در بارش هاي اخير نداشته باشيم.

**فرماندارقم نيز گفت: با توجه وقوع بارندگي و احتمال جاري شدن سيلاب بايد تدابير مورد نياز به منظور حفظ سلامت و بهداشت منابع آبي نيز انديشيده شد تا شاهد بروز مشكل هايي براي شهروندان نباشيم.
مرتضي حيدري با بيان اينكه بازگذاشتن بستر رودخانه قمرود ريسك بزرگي بود و بايد پارك خودرو در آن ممنوع مي شد، تصريح كرد: هر گونه تصميم در مورد مسدود كردن اين رودخانه و يا تردد در آن بر عهده مديريت بحران استان بود كه اين كار براي جلوگيري از خطرات احتمالي انجام شد.
مسير رودخانه قمرود از اوائل دهه 80 شمسي براي آمد و شد خودروها و كاهش ترافيك هسته مركزي قم مهيا شد و در سال هاي گذشته به صورت بلوار در 2 مسير در حدود هشت كيلومتر به صورت رفت و برگشت در آمده است. وقوع سيل 11 فروردين سال 1388 در بستر اين رودخانه كه جان چهار تن را گرفت، باعث شد از آن زمان مسئولان قم نسبت به بارش هاي شديد باران در منطقه بالادست اين شهر و جلوگيري از خطر احتمالي در مسير رودخانه قمرود حساسيت بيشتري داشته باشند.
فرماندار قم در بخش ديگري از سخنان خود با اشاره به نگراني هاي موجود در خصوص ورود سيلاب هاي ناشي از بارندگي اخير به رودخانه قمرود گفت: به ساكنان حاشيه اين رودخانه هشدارهاي لازم داده شده بود.
وي ، قمرود را يك عامل تهديد براي شهروندان و زائران در شرايط سيلابي دانست و تاكيد كرد: صدا و سيما و رسانه ها در اين زمينه اطلاع رساني هاي لازم را انجام دادند.

** طغيان رودخانه و مسيل ها در بخش كهك قم پيش بيني شد
كارشناس پيش بين اداره كل هواشناسي قم گفت: در جريان بارندگي هاي هفته جاري و رسوب برف ها در ارتفاعات، احتمال طغيان رودخانه و مسيل ها در پايين دست بخش كهك اين استان پيش بيني مي شد.
محمدجواد ترابيان اضافه كرد: بارش باران در مناطق غربي و جنوبي استان قم (بالادست بخش هاي كهك و سلفچگان)، شدت بيشتري داشت و باعث شد برف ارتفاعات روستاهاي كرمجگان و فردو نيز رسوب كند.
وي ادامه داد: بارش باران همراه با رسوب برف باعث توليد روان آب بيشتري شد كه به سمت روستاهاي خورآباد، سيرو و لنگرود حركت كرد.
بخش كهك در فاصله حدود 35 كيلومتري و بخش سلفچگان در فاصله حدود 40 كيلومتري شهر قم قرار دارد.
در استان قم 13 ايستگاه هواشناسي شامل 11 ايستگاه سينوپتيك خودكار و 2 ايستگاه جاده اي، 52 ايستگاه باران سنج خودكار، 35 ايستگاه باران سنج سنتي و هشت ايستگاه سطح سنج كه وضعيت سطح و دبي رودخانه ها را اندازه مي گيرد، فعال است.
در قم بيش حدود 60 ميليمتر و در برخي مناطق و بخش هاي اين استان تا 80 ميليمتر باران باريد.

** از مردم خواسته شد به بخش كهك قم سفر نكنند
بخشدار كهك نيز گفت: از مردم شهر قم و مسافران درخواست داشتيم با توجه به نامساعد بودن هوا و احتمال جاري شدن سيل از حضور در اين بخش خودداري كنند.
ابوالفضل خوبرو افزود: با همكاري اعضاي ستاد بخش و دهياران همه روستاهاي بخش، آمادگي لازم براي مواجهه با سيلاب وجود داشت.
بخشدار كهك گفت: از قبل به ساكنان منطقه هشدار داده بوديم كه درصورت اخطار به سرعت خانه هاي خود را تخليه كنند.
وي افزود: همچنين به ساكنان روستاهايي مانند خورآباد، اَوِل، تيره و كرمجگان قم كه در مسير رودخانه ها قرار دارند، هشدار داده ايم تا از نزديك شدن به رودخانه ها خودداري كنند و در صورت بروز مشكل، آمادگي تخليه خانه هاي خود را داشته باشند، چون احتمال جاري شدن سيل و ورود آب به منزل هاي مردم وجود داشت.
خوبرو گفت: تمامي مسيرهاي منتهي به رودخانه ها مديريت شد و دستگاه هايي مانند بولدوزر و لودر آماده بودند تا درصورت بروز حادثه، از ورود آب به روستاها جلوگيري كنند.
بخش كهك در جنوب استان قم قرار دارد و فاصله آن تا قم 30 كيلومتر است، اين بخش داراي 2 دهستان كهك و فردو و 18 روستا مي باشد.

** تصويب مصوبات اجرايي درخصوص مقابله با سيل
مديركل مديريت بحران قم نيز گفت: جلسات شوراي مديريت هماهنگي بحران قم با تصويب مصوبات اجرايي برگزار و تدابير اثرگذاري اتخاذ شد كه در غيراينصورت خسارات و تلفاتي در محورها و بخش هاي استان رخ مي داد.
محسن اوروجي افزود: اسكان زائران، بسته شدن برخي محورها، مسدود شدن ورودي ها به رودخانه قمرود و برف روبي از جمله اين اقدامات بود كه اگر اقدامي صورت نمي گرفت خانه هاي برخي روستاها مثل جنت آباد را آب فرا مي گرفت.
وي با اشاره به اين طي يك روز 100 مترمكعب سيلاب از رودخانه قمرود عبور كرد، گفت: بيمارستان ها، اورژانس 115 و هلال احمر با تمام اكيپ و تجهيزات در آماده باش بودند.
وي با اشاره به اين كه در برخي روستاها انحراف سيل به زمين هاي كشاورزي خسارت زد، خاطرنشان كرد: ارتفاع آب در منطقه امامزاده اسماعيل به 2 متر رسيده بود كه براي جلوگيري از خسارت هاي احتمالي، اتراق در كنار رودخانه ممنوع شد.
اوروجي درادامه به سد كبار قم نيز اشاره كرد و گفت: با مديريتي كه صورت گرفت آب سرريز شده از اين سد در مسير طبيعي رودخانه هاي پايين دست قم به مسير حركت در آمد.
وي همچنين گفت: به دنبال بارش شديد باران در هفته جاري، به منظور جلوگيري از هرگونه خسارت جاني و مالي به شهروندان و زائران، مسير تردد در رودخانه قمرود اين استان براي تردد مسدود شد.
اوروجي افزود: همچنين كليه وسائل نقليه داخل رودخانه قمرود تخليه و از زائران و مسافران خواسته شد ضمن عدم توقف در اين مسير، به پاركينگ هاي محدوده هسته مركزي شهر مراجعه كنند.

** هيچكدام از روستاهاي قم در معرض سيلاب قرار نداشت
مديركل مديريت بحران قم گفت: بارش ها در سطح مناطق مختلف استان تبديل به روان آب و در مسير رودخانه ها جاري شده است، ولي هيچكدام از روستاهاي قم در معرض سيلاب قرار ندارند.
اوروجي ، با بيان اين كه بارش باران در سطح كل استان به صورت رگباري بود، افزود: با توجه به تصميم گيري هاي اتخاذ شده در مديريت بحران، ورودي هاي رودخانه قمرود مسدود و اتراق و تردد در مسيل ها ممنوع اعلام شد.
به گفته وي، مسير رودخانه قمرود زماني كه بارندگي ها و سيلاب تمام شود و از ايمني بالادست رودخانه اطمينان حاصل نماييم، مجددا بازگشايي مي شود.
اوروجي با بيان اين كه دستگاه هاي امدادي استان در همه لحظات احتمال وقوع سيلاب در آماده باش بودند، ادامه داد: ازمردم خواسته شد در صورت احساس خطر نيروهاي امدادي را مطلع و هنگام عبور از مسيرهاي سيل خيز، كنار رودخانه و مسيل ها نكات ايمني را رعايت نمايند تا دچار آسيب نشوند.

** وضعيت روستاهاي در مسير سيلاب قم در كنترل بود
مديركل مديريت بحران قم گفت: با توجه به شدت بارندگي ها، برخي روستاهاي قم كه در مسير سيلاب بودند، وضعيتشان مدام كنترل مي شد.
اوروجي افزود: اخطارهاي لازم به روستاها و محورهاي در مسير رودخانه قمرود صادر شده بود و با توجه به اين كه اقدامات ايمني و امدادي صورت گرفته بود، جاي نگراني خاصي وجود نداشت.
وي با اشاره به قطع شدن راه ارتباطي روستاهاي ساريه خاتون و دولت آباد نيزار قم در اثر بارش ها نيز بيان كرد: نيروهاي امدادي و راهداري در محل حضور داشتند و مشكل خاصي در اين رابطه به وجود نيامد.
وي با بيان اينكه سراسر مسير رودخانه قمرود در اثر بارش ها سيلابي بود، ادامه داد: فيلم منتشر شده در فضاي مجازي از سيلاب و قطع ارتباط 2 روستاي ساريه خاتون و دولت آباد نيزار، در واقع آبراهي بود كه از مسير رودخانه قمرود عبور كرد و به ساكنان اطلاع رساني شده بود كه از مسير جايگزين استفاده نمايند.
روستاي ساريه خاتون و دولت آباد در دهستان نيزار بخش سلفچگان قرار دارند؛ سلفچگان از بخش هاي پنج گانه استان قم و داراي 2 دهستان راهجرد و نيزار و 40 روستاست. فاصله اين بخش تا شهر قم 46 كيلومتر است.

** به ساكنان حاشيه قمرود هشدار داده شد
مديركل مديريت بحران قم با اشاره به سيلابي بودن مسير رودخانه قمرود در اثر بارش ها، گفت: به ساكنان روستاهاي حاشيه رودخانه قمرود اخطار جدي داده شد كه از نزديك شدن به رودخانه به شدت پرهيز كنند.
اوروجي افزود: روستاهاي حاشيه رودخانه قمرود شامل روستاي ساريه خاتون دهستان نيزار بخش سلفچگان تا شهر قم مي شود كه به ساكنان آن هشدارهاي لازم داده شد.
وي با بيان اين كه مسير سد كبار و امامزاده اسماعيل(ع) نيز در اثر بارش ها سيلابي شد، اضافه كرد: اخطارهاي لازم به ساكنان روستاهاي اين مناطق داده شده تا در اين مسيرها آمد و شد نداشته باشند.
وي گفت از شهروندان درخواست كرديم اخبار مربوط به سيلاب را از رسانه هاي معتبر پيگيري نمايند.

** وضعيت شهر كهك قم درخصوص سيل احتمالي بحراني بود
مديركل مديريت بحران قم گفت: علاوه بر سيلاب هاي موجود، برف هاي بالا دست كهك اين استان نيز آب شده و درحال جاري شدن به مسير پايين بود، از اين رو احتمال وقوع وضعيت بحراني ترين در شهر كهك وجود داشت.
اوروجي اظهار داشت: احتمال داشت در روز طبيعت ورودي هاي اين شهر به دليل وجود خطر مسدود شود.
بخش و شهر كهك درجنوب استان قم قرار دارد و فاصله آن تا قم 30 كيلومتر است، اين بخش داراي 2 دهستان كهك و فردو و 18 روستا مي باشد.
وي گفت: اگر تصميم به بستن ورودي هاي شهر كهك گرفته مي شد همه دستگاه ها بايد از آن حمايت مي كردند تا اين كار براي حفظ جان و مال مردم انجام مي گرفت.

** هيچ كدام از روستاهاي قم در محاصره سيلاب قرار نداشتند
مديركل مديريت بحران قم گفت: رودخانه هاي مناطق روستايي استان بر اثر بارش هاي اخير سيلابي بود اما هيچ كدام از آنها در محاصره سيلاب قرار نداشتند.
اوروجي بيان كرد: راه دسترسي به تمام روستاهاي قم باز بود و مردم با وجود برخي سختي ها مي توانستند تردد كنند.
قم داراي يك شهرستان قم و پنج بخش كهك، جعفريه، سلفچگان، خلجستان و مركزي است؛ جمعيت ساكن در مناطق روستايي قم، كمتر از پنج درصد جمعيت كل استان است.
طبق سرشماري عمومي نفوس و مسكن در سال 1395، قم داراي 127 روستا با جمعيت بالاي 20 خانوار است؛ جمعيت ساكن مناطق روستايي اين استان بيش از 55 هزار و 865 تن است كه در قالب 17 هزار و 385 خانوار زندگي مي كنند.

** پنج تن در قم از خطر سيلاب نجات يافتند
مديركل مديريت بحران قم گفت: پنج تن كه در سيلاب پايين دست روستاي كوه سفيد از توابع بخش مركزي قم گرفتار شده بودند در يك عمليات امدادي نجات يافتند.
اوروجي بيان كرد: اين پنج تن حوالي ساعت 18:30 عصر روز طبيعت قصد داشتند به وسيله يك دستگاه تراكتور از وسط رودخانه روستاي كوه سفيد عبور كنند كه گرفتار سيل شدند.
وي ادامه داد: در اين حادثه 2 تيم امدادي نجات در سيلاب و يك تيم تخصصي جاده وارد عمليات شدند و با تمام توان اقدام هاي لازم در راستاي رهاسازي حادثه ديدگان گرفتار صورت گرفت و به سلامت از خطر غرق شدگي نجات يافتند.
روستاي كوه سفيد از توابع بخش مركزي شهرستان قم است، استان قم داراي يك شهرستان قم و پنج بخش مركزي، سلفچگان، خلجستان، جعفريه و كهك است.
وي در خصوص حركت روان آب هاي ناشي از سرريز سد كبار به سمت ايستگاه قطار محمديه نيز گفت: آب مسير حركت طبيعي خود به سمت پايين را طي مي كند و از زيرگذر در جريان است و خطري براي ايستگاه در پي ندارد، اما مردم بومي بايد مراقب باشند و از نزديك شدن به مسير آب خودداري كنند.
سد كبار سدي قديمي است كه در دشت كبار در نزديكي زنبورك از توابع جنت‌آباد بخش‌ كهك قم قرار دارد. بخش كهك درجنوب استان قم قرار دارد و فاصله آن تا قم 30 كيلومتر است.
ايستگاه قطار محمديه در سال 1378 با هدف كاهش آمد و شد قطارها، از داخل شهر قم به محور جنت آباد كه جاده اي روستايي در بخش مركزي استان مي باشد، منتقل شد؛ اين ايستگاه حدود 13 كيلومتر از آزادراه قديم قم - كاشان و 20 كيلومتر از شهر قم فاصله دارد.
مديركل مديريت بحران قم پيرامون آخرين وضعيت استان پس از بارش هاي اخير نيز بيان كرد: روند مهار سيلاب تحت كنترل است و خطري قم را تهديد نمي كند.
استان قم هفته گذشته و همچنين طي روزهاي يكشنبه و دوشنبه هفته جاري شاهد بارش شديد باران بود كه سيلابي شدن رودخانه هاي استان را در پي داشت.

** برخي خانه هاي روستاي كهندان قم تخليه شد
بخشدار خلجستان قم گفت:در روستاي كهندان اين بخش به دليل پيشگيري از وقوع سيل احتمالي ناشي از جاري شدن آب از سمت كوه وتوس، از مردم بومي كه حدود 30 خانوار بودند، خواسته شد خانه هاي خود را براي مدت محدودي ترك كنند تا از حوادث احتمالي پيشگيري شود.
احمد فرج ‌اللهي بيان كرد: اوضاع اين بخش پس از بارش هاي اخير تحت كنترل بود و هشدارهاي داده شده در خصوص ترك برخي از مناطق زير مجموعه بخش به منظور پيشگيري از وقوع حوادث به شمار مي رفت.
كهندان روستايي از توابع دهستان قاهان بخش خلجستان قم است كه در دره كوه وتوس قرار گرفته است.
وي افزود: ساير مناطق بخش با وجود بارش شديد باران مشكل خاصي نداشت و با تمهيدهاي انجام شده، آب در رودخانه ها و در مسير طبيعي خود در جريان بود.
وي با اشاره به اين كه راه هاي دسترسي به بخش خلجستان باز در همان روزهاي بارش باز بود، ادامه داد: از همه مردم بومي و گردشگران خواسته شد از نزديك شدن به رودخانه هاي اين بخش به منظور تفريح خودداري كنند.
بخش خلجستان با وسعت يك هزار و 100 كيلومتر مربع و جمعيتي بالغ بر 10 هزار تن در شرايط عادي و 50 هزار تن در فصول خاص، به مركزيت شهر دستجرد يكي از بخش هاي پنج گانه قم است كه با مركز استان حدود 75 كيلومتر فاصله دارد.
بخش خلجستان داراي 2 دهستان دستجرد و قاهان و 52 روستاست، همچنين در اين بخش، 33 روستا داراي شوراي اسلامي و 27 روستا داراي دهياري فعال مي باشد.

** آبگرفتگي هاي سطح معابر شهر قم مهار شده است
مديركل نظارت و هماهنگي امور خدمات شهري شهرداري قم گفت: با تلاش نيروهاي خدمات شهري، آبگرفتگي هايي سطح معابر اين شهر پس از بارش ها در كوتاه ترين زمان مهار شد.
سيد محسن ميرهادي افزود: پيرو گزارش هاي هواشناسي استان، نيروهاي خدمات شهري شهرداري و سازمان هاي تابعه در مناطق هشت گانه در آماده باش كامل بودند.
به گفته وي، همه امكانات شهرداري از جمله يك هزار و 500 نيروي خدمات شهري و فضاي سبز و حدود 200 دستگاه ماشين آلات مكانيزه از جمله موتور پمپ و تانكر براي جمع آوري آب هاي سطحي از سطح شهر خدمات رساني خدمت رساني كردند.
ميرهادي همچنين گفت: به دليل برودت هوا و بارش باران، از اسكان مسافران در بوستان هاي سطح شهر جلوگيري شد و همه زائران در سالن هاي ورزشي و سوله هاي شهرداري اسكان يافتند.
وي ادامه داد: سالن هاي ورزشي جوادالائمه(ع) و جوانمرد در منطقه 2، نمايشگاه دائمي و شهداي 15 خرداد در منطقه سه، ورزشگاه شهيد حيدريان و شهيد رضاييان در منطقه چهار و شبستان هاي مسجد جمكران و سالن ظهور نيز در منطقه پنج از جمله محل هايي بود كه براي اسكان مسافران در نظر گرفته شد.

** حجم آب سد 15 خرداد به حدود 70 ميليون متر مكعب رسيد
مديرعامل شركت آب منطقه اي قم گفت: در پي بارش هاي اخير، حجم آب سد 15 خرداد كه از مهمترين سدهاي استان است به 69.83 ميليون متر مكعب رسيد.
احمد حاجي حسيني مسگر افزود: قبل از بارندگي ها حجم سد 15 خرداد حدود 38 ميليون متر مكعب بود كه اين رقم اكنون با افزايش حدود 32 ميليون متر مكعبي مواجه شده است.
وي بيان كرد: حجم سد كوچري نيز قبل از بارش هاي اخير، حدود 70 ميليون متر مكعب بود كه اكنون به 99.17 ميليون متر مكعب رسيده و با افزايش حدود 30 ميليون متر مكعبي ذخيره آب مواجه شده است.
وي ادامه داد: تعدادي سدهاي كوچك با مخازن كمتر از يك ميليون متر مكعب آب همچون سد كبار و سنجگان در قم وجود دارد، كه تقريبا در اواخر سال گذشته به مرحله سرريز رسيد و در حال حاضر هم اين روند ادامه دارد، خوشبختانه روند سرريز اين سدها به رودخانه هاي پايين دست بدون هيچ مشكلي صورت مي گيرد و خطري در اين زمينه وجود ندارد.
حاجي حسيني مسگر افزود: وضعيت سد كبار به عنوان قديمي ترين سد قوسي و فعال جهان نيز تحت كنترل است و با اقدام هايي كه براي سرريز مديريت شده آب از آن صورت گرفته، مشكلي براي آن به وجود نيامده است.
سد كبار و سنجگان هر كدام 500 هزار متر مكعب ظرفيت ذخيره آب دارند كه در حال حاضر ظرفيت آنها تكميل شده است و روند سرريز آنان بدون هيچ خطري در جريان است.
سد كوچري در هشت كيلومتري جنوب غرب شهرستان گلپايگان شهريورماه 1395با هدف تامين آب شرب درازمدت شهرهاي دليجان، ساوه ، قم، خوانسار، خمين، گلپايگان، محلات، نيمور، سلفچگان وشهرك پرديسان قم به طور رسمي به بهره برداري رسيد.
سد 15 خرداد در شمال شرقي شهرستان دليجان و در فاصله 5 كيلومتري آن قرار دارد، اين سد با حداكثر ارتفاع از كف رودخانه 30.54 متر و ارتفاع از روي پي 96 متر، طول تاج 320 متر و عرض آن در تاج 10 متر است. حجم آب مفيد آن 165 ميليون متر مكعب مي‌باشد. اين سد به وسيله آبهاي جاري اليگودرز لرستان تحت عنوان رودخانه قمرود تغذيه مي شود.
سد قديمي كبار دردشت كبار در نزديكي زنبورك روستاي خورآباد از توابع بخش كهك قم قرار دارد، بخش كهك درجنوب استان قم قرار دارد و فاصله آن تا قم 30 كيلومتر است.
سد مخزني سنجگان نيز در روستاي سنجگان از توابع بخش سلفچگان قم و در فاصله 54 كيلومتري جنوب غربي اين استان بر روي روخانه سلمان بنا شده ‌است.

** 100ميليون مترمكعب سيلاب توسط سازه هاي قم مهار شد
مديركل منابع طبيعي و آبخيزداري قم گفت: سازه و سيستم هاي آبخيزداري و آبخوان داري ايجاد شده دراستان، 25 ميليون متر مكعب سيلاب را كنترل و جريان 75 ميليون متر مكعب از آنرا به سمت مسيرهاي تعيين شده، هدايت كرد.
سيد محمد تقي سجادي افزود: با اين كار سرعت و شدت جريان سيلاب ورودي به استان و شهر قم كنترل شد و خسارت هاي آن به حداقل ممكن رسيد.
وي بيان كرد: هم اكنون 500 سازه تنظيمي و كنترلي آبخيزداري و هفت سيستم پخش سيلاب و آبخوان داري در قم فعال است كه نقش مهمي در مهار سيلاب اخير ايفا كرد و همه مسئولان و مردم شاهد تاثيرگذاري آن بودند.
وي ادامه داد: حوزه بالا دست شهر و پايين دست سد 15 خرداد كه شهر قم را از نظر سيلاب تحت تاثير قرار مي دهد، 335 هزار هكتار است.
سجادي گفت: تاكنون برنامه هاي آبخيزداري با اعتبارات صندوق توسعه ملي در 70 هزار هكتار از اين منطقه اجرا كه با اين اقدام ها بيش از 70 درصد اهداف اصلي براي تاخير در ورود سيلاب به مناطق شهري محقق شده است.
وي اضافه كرد: با تخصيص اعتبار لازم، 270 هزار هكتار باقي مانده نيز به تدريج در طي چند سال تكميل و قم در برابر سيلاب ها ايمن مي شود.
مديركل منابع طبيعي و آبخيزداري قم در خصوص فوايد بارندگي هاي اخير براي منابع طبيعي استان نيز گفت: بارش هاي اخير تاثير فراواني بر بهبود پوشش گياهي مراتع و عرصه هاي طبيعي استان داشته و موجب تقويت آب هاي زير زميني شده است.
41 درصد از عرصه هاي استان استعداد سيل خيزي دارد كه اجراي طرح هاي آبخيزداري و آبخوان داري در آن مي تواند علاوه بر دور كردن اين خطر، موجب نفوذ بيشتر آب در زمين، تقويت پوشش گياهي و همچنين جلوگيري از برخاستن گرد و خاك در منطقه شود.

** سيل در قم جان يك تن را گرفت
معاون مركز مديريت حوادث و فوريت هاي پزشكي قم گفت: يكي از شهروندان در روستاي بنابر از توابع بخش خلجستان در اثر سيلاب رودخانه جان خود را از دست داد.
مهدي فراهاني بيان كرد: متاسفانه اين حادثه با وجود هشدارهاي داده شده در خصوص سيلابي بودن مسير رودخانه ها و پرهيز از نزديك شدن به جريان آب، در روز طبيعت رخ داد و در آن يك مرد جان خود را از دست داد.
وي افزود: با وجود اعزام بالگرد اورژانس به منطقه براي نجات جان فرد غرق شده و حضور كاركنان مركز فوريت هاي پزشكي قم، فرد حادثه ديده به دليل شدت بالاي جريان آب، در همان لحظات اوليه فوت شده بود.
وي ادامه داد: با وجود آمادگي كامل كاركنان اورژانس براي خدمت رساني به حادثه ديدگان در تمام مناطق استان، از مردم مي خواهيم تا آرام شدن وضعيت رودخانه ها، به منظور پيشگيري از حوادث ناگوار، از نزديك شدن به جريان آب خودداري كنند.
استان قم داراي يك شهرستان قم و پنج بخش خلجستان، سلفچگان، جعفريه، كهك و مركزي است؛ بنابر روستايي از توابع بخش خلجستان است.
گزارش: سيد محمد ابراهيم جنابان
7405/ 6133/