۱۷ فروردین ۱۳۹۸، ۱۵:۵۱
کد خبر: 83266713
T T
۰ نفر

انتقاد لاریجانی از كشمكش سیاسی بر سر FATF

۱۷ فروردین ۱۳۹۸، ۱۵:۵۱
کد خبر: 83266713
انتقاد لاریجانی از كشمكش سیاسی بر سر  FATF

تهران- ایرنا- سخنان علی لاریجانی مبنی بر لزوم توجه به پیشینه تصویب قوانین چهارگانه FATF در سال های گذشته و خودداری از كشمكش سیاسی بر سر تصویب این لوایح، مورد توجه و بررسی رسانه های داخلی قرارگرفته است.

به گزارش گروه نشریات خبری؛ بررسی امروز شنبه 17 فروردین رسانه های داخلی نشان می دهد كه FATF و برجام دو موضوعی است كه در دستور كار رسانه های اصلاح طلب و اصولگرا قرار گرفته است.
رسانه های اصلاح طلب در مطالب امروز خود، علاوه بر بازتاب سخنان علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی در خصوص پیشینه تصویب قوانین چهارگانه FATF به موضوع واكنش وزیر امور خارجه ایران به اقدامات برجامی اروپا پرداخته و آورده اند كه محمدجواد ظریف در توئیتی كه در رسانه‌های اروپایی با عنوان هشدار شدید‌اللحن وزیر خارجه ایران از آن نام برده ‌شد، تاكید كرده است كه اروپا به جای عمل به تعهدات برجامی خود در حال خودشیرینی برای ترامپ است.
رسانه های اصولگرا نیز در مطالب خود با اشاره به سخنان اخیر علی لاریجانی به محورهایی همچون مخالفت با پیوستن ایران به FATF و نامشخص بودن زمان بررسی FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام پرداختند.


رسانه های اصلاح طلب
.............................
** سخنان علی لاریجانی در خصوص FATF
به گزارش تارنمای انتخاب، علی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با ویژه‌نامه نوروزی اعتماد با اشاره به پیشینه تصویب قوانین چهارگانه FATF می ‌گوید: بسیاری از منافع ملی دچار كشمكش‌ های سیاسی شده اگر واقعا این قوانین خلاف منافع ملی بود، چرا سال 86 تصویب كردید؟ چرا سال 90، دبیرخانه به این موضوع ورود كرد و نظر داد؟! می‌خواهم بگویم بحث FATF چه تفاوتی با قبل دارد؟ مشكل این است موضوعی كه محتوایش درباره منافع ملی كشور است، دستمایه مسائل جناحی می شود.
( تارنمای فرارو نیز سخنان رییس مجلس شورای اسلامی را بازتاب داده است)


** واكنش ظریف به اقدامات برجامی اروپا
روزنامه اعتماد در مطلبی با عنوان 'سیل دشمنی امریكا' نوشت: محمدجواد ظریف كه از توییتر به عنوان ابزاری در خدمت دیپلماسی عمومی استفاده می‌كند، در توییت‌های خود در 16 روز اخیر، اروپا را هم از انتقاد بی‌بهره نگذاشت و در توییتی كه در رسانه‌های اروپایی با عنوان هشدار شدید‌اللحن وزیر خارجه ایران از آن نام برده ‌شد، تاكید كرد كه اروپا به جای عمل به تعهدات برجامی خود در حال خودشیرینی برای آمریكای ترامپ است.

در بخشی از گزارش روزنامه ابتكار نیز آمده است: باتوجه به تمامی این مسائل مطرح شده و نارضایتی ایران از اقدامات عملی اروپا، موضوع سیل اخیر در كشور سبب شد تا به صورت روشن‌تری روند و دورنمای آتی همكاری‌ها در چارچوب اینستكس توسط محمدجواد ظریف تبیین و تا حدودی رمز گشایی شود. وی روز پنجشنبه در پیامی توئیتری اعلام كرد كه یك سال پس از اقدام غیرقانونی آمریكا در خروج از برجام، اروپا نمی‌تواند خواست و اراده سیاسی خود را در مقابله با تروریسم اقتصادی ترامپ حتی با ایجاد كانال واحد بانكی برای كمك بشردوستانه به كرسی بنشاند. در عوض، سه كشور اروپایی با فشار بر سازمان ملل متحد علیه توانمندی‌های دفاعی ما مشغول دلجویی از دونالد ترامپ هستند.... ظریف با بیان اینكه در بعد دیپلماتیك كار را با اروپا ادامه داده اما هیچ‌گاه به آنها امید نمی‌بندیم، تصریح كرد: اروپایی‌ها را برای اجرای تعهدات‌شان تحت فشار قرار خواهیم داد. ...وظیفه‌ ما به‌عنوان دستگاه دیپلماسی این است كه كار اروپایی‌ها را پیگیری كنیم، به آن‌ها تذكر بدهیم، فشار بیاوریم كه شما موظفید تعهدات‌تان را انجام بدهید؛ اما هیچ‌گاه به آن‌ها چشم امید نباید داشته باشیم.

'حامی بی‌رمق برجام' عنوان گزارشی است كه در روزنامه ابتكار منتشر شده است در بخشی از این مطلب می خوانیم: تقریباً نزدیك به یك سال پس از خروج یكجانبه آمریكا از توافق هسته‌ای و تلاش سایر شركای برجام برای حفظ این توافق، اكنون به نظر می‌رسد راه‌اندازی كانال مالی ویژه برای تداوم تبادلات مالی و تجاری اروپا با ایران به یكی از عوامل اختلاف برانگیز توافق هسته‌ای بدل شده است.

** اینستكس اولین قدم برای مقابله با سلطه دلار
به گزارش روزنامه آرمان به نقل از ایلنا، نینا تانن‌والد استاد روابط بین‌الملل دانشگاه براون و فارغ التحصیل دانشگاه كلمیبا تلاش‌های اروپا برای ادامه تجارت با ایران را تحسین كرد و در این باره گفت: اروپا مصمم به تجارت با ایران است اما اینستكس اولین قدم اروپا محسوب می‌شود و باید به ادامه مسیر نگاه كرد. باید ببینیم اروپا در آینده چقدر در تجارت با ایران موفق است. اروپا با راه‌اندازی اینستكس توانسته وفاداری خود به برجام و ایران را نشان دهد.... چیزی كه من می‌توانم بگویم این است كه این مكانیزم به تنهایی قادر نخواهد بود مشكلات اقتصادی ایران را حل كند، ایران مشكلاتی دارد كه به مراتب عمیق‌تر از مشكلاتی است كه به واسطه تحریم‌ها برایش ایجاد شده‌ است اما چیزی كه مشخص و واضح است این است كه اینستكس می‌تواند به كاهش تاثیر تحریم‌ها بر اقتصاد ایران كمك كند.

رسانه های اصولگرا
..............................
** واكنش به سخنان علی لاریجانی
روزنامه كیهان در ستون اخبار ویژه خود، با اشاره به سخنان رئیس مجلس شورای اسلامی مبنی بر اینكه 'بسیاری از منافع ملی دچار كشمكش‌های سیاسی شده اگر واقعا این قوانین خلاف منافع ملی بود، چرا سال 86 تصویب كردید؟' نوشت: درباره اظهارات رئیس مجلس لازم به یادآوری است كه آنچه از سال 95 در تعامل با FATF (در قالب امضا و اجرای اكشن پلی مد نظر - FATF) انجام شد، تفاوت ماهوی با اتفاقات قبلی دارد. تصویب قانون داخلی مبارزه با پولشویی یك بحث است، و خیز برداشتن برای اجرای دیكته‌های FATF در قالب الحاق به كنوانسیون‌های پالرمو و CFT و خودتحریمی نهادهای داخلی، موضوعی دیگر است. ...آنچه در دولت یازدهم و سپس دوازدهم اتفاق افتاد، این بود كه دولت به شكل مخفیانه برخی دیكته‌های FATF را- كه دارای عواقب خسارت‌ بار اقتصادی و امنیتی و سیاسی بود- به اجرا گذاشت و سپس بنابر مطالبه FATF، به مجلس فشار آورد تا تمكین در قبال دیكته‌های FATF را در قالب تصویب لوایح دولت، قانونی كند. ضمن اینكه بخشنامه خیانت‌آمیز به برخی بانك‌ها برای عدم همكاری با افراد و نهادهایی كه در فهرست تحریم‌های سازمان ملل و وزارت خارجه و خزانه‌داری آمریكا هستند، محصول همین روند غلط همكاری یك جانبه با FATF در دولت آقای روحانی است.

** نقد پیوستن ایران به FATF
روزنامه كیهان در ستون اخبار ویژه خود زیر عنوان ' آمریكا هراسی و بزك FATF از سوی متهم فروش اطلاعات به بیگانگان' نوشت: عباس عبدی، متهم پرونده فروش اطلاعات به بیگانگان می‌گوید وقتی ماهواره‌ها پیشرفت كرده‌اند، نباید در الحاق به FATF سخت‌گیری كرد. اما عجیب است كه متهم فروش اطلاعات به بیگانگان، اولاً اصرار به بزرگ‌ نمایی قدرت دشمن دارد و ثانیاً از این بزرگ ‌نمایی، نتیجه می ‌گیرد كه نباید درباره FATF حرف و بحث داشت (و لابد آن را باید پذیرفت؛ چرا كه آمریكا دارای قدرت ماهواره‌ای است!). ایشان توضیح نمی‌ دهد كه اگر واقعاً آمریكا این قدر بی‌نیاز شده، چرا اصرار دارد ایران، نظارت و رصد اطلاعات مالی FATF را بپذیرد؟ و اصلاً اطلاعات مالی و بانكی چه دخلی به فناوری فضایی و ماهواره‌ای دارد؟

روزنامه سیاست روز، در مطلبی با عنوان 'وقتی امریكا امدادرسانی به سیل‌زدگان را هم تحریم می‌‌كند؛ سند جدید بی‌اعتمادی به غرب' نوشت: توهم كارگشایی اف.ای.تی.اف را سیل برد. سیل آمد تا بدانیم كه جز داخل نباید به دیگرانی فكر كنیم كه شاید در بزنگاه‌ها و بحران‌ها به كمك‌مان بیایند، سیل آمد تا در ناكارآمدی كنوانسیون‌هایی كه رهبر انقلاب هم به آنها مشكوك می‌گویند شك نكنیم تا باور كنیم نه اینستكس راه‌گشاست و نه اف.ای.تی.اف و پالرمو، سیلی آمد كه یادمان بیندازد كه اعتماد به غرب شاید اشتباه‌ترین كاری است كه می‌توانیم انجام داده و تكرار كنیم و درس نگیریم. ...ماجرا از جایی آغاز می‌شود كه آمریكا علی‌رغم شویی كه در توئیت پمپئو راه انداخت و برای كمك به سیل‌زدگان ایران اعلام آمادگی كرد، با تحریم امدادرسانی به سیل‌زدگان مانع بزرگی برای كمك به مردم آسیب دیده كشور ایجاد كرد...اما همین یك اتفاق می‌تواند سندی جدید باشد تا ثابت كند وقتی امریكا به راحتی می‌تواند بدون هیچ دغدغه‌ای اقدام ضد انسانی انجام داده و تحت فشار نباشد هیچ كنوانسیون و معاهده‌ای هم نمی‌تواند مانعی ایجاد كند كه مراودات مالی ایران با اروپا بدون رضایت امریكا صورت گیرد، پس همچنان باید به اصرار به پیوستن به كنوانسیون‌ها برای برقراری ارتباط مالی شك داشت و برای بهبود شرایط روی كمك داخلی‌ها حساب كرد و بس.

** زمان نامشخص بررسی FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام
به گزارش مشرق نیوز، غلامرضا مصباحی مقدم عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: زمان دقیق برگزاری اولین جلسه مجمع تشخیص مصلحت نظام در سال 98 برای بررسی نهایی لوایح چهارگانه هنوز مشخص نیست. گفتنی است، در آخرین جلسه مجمع برای بررسی لوایح چهارگانه به علت طولانی شدن جلسه و گستردگی نظرات موافق و مخالف در مورد این موضوع، بررسی نهایی به سال جدید موكول شد.
**گروه نشریات خبری
پژوهشم**3211**1181