۲۰ فروردین ۱۳۹۸، ۸:۰۵
کد خبر: 83270298
T T
۰ نفر

تكمیل پازل یك باتلاق

۲۰ فروردین ۱۳۹۸، ۸:۰۵
کد خبر: 83270298
تكمیل پازل یك باتلاق

تهران-ایرنا- قرارگیری نام سپاه پاسداران ایران در فهرست آمریكایی تروریسم، حركت واشنگتن به سوی باتلاق انزوا و زیاده طلبی را سرعت بخشید و نشان داد كه هر گام تاجر كاخ سفید در سیاست ورزی به ویژه در عرصه دیپلماسی، پازل این حركت را كامل تر می كند.

به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، دولت آمریكا شامگاه دوشنبه به صورت رسمی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران را در لیست گروه های تروریستی قرار داد تا سرانجام زمزمه های سه ساله این اقدام به واقعیت تبدیل شود.
اقدامی كه از سوی ایران هم بی پاسخ نماند و ساعاتی پس از این اعلام «محمدجواد ظریف» وزیر امورخارجه در نامه ای به رییس جمهوری خواستار تحریم گروه های نظامی آمریكا در غرب آسیا شد.
شورای عالی امنیت ملی به دنبال اقدام خصمانه دولت آمریكا در قرار دادن نام سپاه در فهرست گروه های تروریستی در اقدامی متقابل دولت آمریكا را حامی تروریسم و فرماندهی مركزی آمریكا موسوم به سنتكام را از گروه های تروریستی معرفی كرد.
«ولی الله نانواكناری» عضو كمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: قرارگرفتن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست تروریستی از سوی دولت امریكا، آتشی خواهد شد كه دامن خود امریكا را خواهد گرفت.
به نظر می رسد باتلاقی كه همزمان با حضور «دونالد ترامپ» در كاخ سفید بستر یافت، با دومینوی تغییرات به وجود آمده از سوی او گسترده شده است و با توجه به سرعت یافتن این تغییرات در مسیر تقابل با جهان، به نظر می رسد انتهای آن فروغلطیدن آمریكا در این باتلاق انزوای خود ساخته باشد.
موارد متعددی از نشانگان این دومینوی تقابل با جهان طی سه سال گذشته مشاهده شد كه مهمترین آن هراس افكنی از دشمن خارجی برای مردم داخل آمریكا است و اولویت نخست هم برای ایجاد هراس، ایران خواهد بود.
به همین دلیل است كه «مایك پمپئو» ساعاتی پس از اعلام قرارگیری نام سپاه در فهرست تروریستی آمریكا این اقدام را پیشگیری از اقدامات نظامی ایران در منطقه اعلام كرده است. دولت ترامپ در پروژه مشترك خود با نتانیاهو و برخی سران كشورهای عرب منطقه درصدد است تا ایران را دشمن صلح جهانی معرفی كند. در این مسیر هم پترودلارهای سعودی و پروپاگاندای صهیون به كمك او آمده اند.
اما این بخشی از پازل زیاده طلبی آمریكاست و البته بخش قدیمی و ناكارآمد آن. آمریكا مدت هاست جهان را از مراوده مالی با شركت های وابسته به سپاه ایران منع كرده و بخش عظیمی از تحریم های این كشور در راستای محدودسازی فعالیت این نهاد نظامی بوده است.
اینكه اما چرا در برهه كنونی سرعت حركت به سمت تنش و انزوا را شتاب بخشیده، پرسشی است كه شاید پاسخ آن را بتوان در تحریك تندروها و تطمیع دست های پنهان در منطقه دانست و منتظر نشست و دید كه كاخ سفید در این بازی تازه چه زمانی شكست را خواهد پذیرفت.
اما این تمام داستان نیست. بخش دیگر حركت به سمت انزوا از زمان روی كار آمدن ترامپ و با نقض پیمان های بین المللی، وضع تعرفه های تجاری خارج از عرف، ایجاد محدودیت های مسافرتی برای اتباع برخی كشورها و بی احترامی به قواعد پذیرفته شده بین الملل در كنار رسمیت بخشی به اشغالگری های رژیم صهیونیستی و عبور از جنایات سعودی، نمونه هایی از رفتارهای عجیب و منزوی طلبانه واشنگتن در دو سال گذشته بوده است.

**قراردادن نام سپاه در فهرست سلیقه ای تروریسم
قراردادن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست سلیقه ای تروریسم، گرچه موضوع تازه و انگیزه جدیدی نیست اما می تواند آغازگر تنش های بی پایان در منطقه خاورمیانه و تعبیر توییت وزیر امور خارجه ایران باشد.
«محمدجواد ظریف» در واكنش به قرار گرفتن نام سپاه در فهرست تروریست ها از سوی آمریكا نوشت: آن ها كه منافع نتانیاهو را به منافع كشورشان ترجیح می دهند و همواره توطئه نام گذاری سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به عنوان سازمان تروریستی خارجی را دنبال كرده اند، كاملا از عواقب این سیاست برای نیروهای آمریكا در منطقه آگاه هستند.در واقع، آنها به دنبال كشاندن آمریكا به یك باتلاق هستند. دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریكا باید تا فاجعه دیگری برای آمریكا خلق نشده این حقیقت را درك كند.
ظریف و عقلای جهان به خوبی می دانند كه اگر چنین بازی با یك نهاد نظامی در یك كشور مستقل و پایبند به تعهدات بین المللی آغاز شود، سرانجام جالبی برای صلح جهانی در پی نخواهد داشت. این همان اصلی است كه ترامپ و داماد یهودی او و جان بولتون و منافقان منزوی، سران حاشیه نشین های خلیج فارس و نتانیاهو عامدانه بر آن چشم می بندند. سپاه پاسداران ایران نه به عنوان نیروی متخاصم و متجاوز بلكه به دعوت مقامات و مسوولان برخی كشورها برای مبارزه با داعش حضور دارد. قرار گرفتن نام این نهاد نظامی در كنار گروهك هایی كه جنایات بی شمار آن ها (البته با حمابت آمریكا و متحدانش) هنوز در رسانه های انعكاس می یابد، تعریف ترور و ترویست را با چالش های بسیاری مواجه خواهد كرد.

**پروپاگاندای ایران هراسی در منطقه و جهان
رییس جمهوری آمریكا كه از همان دوران تبلیغات انتخاباتی، مواضع تندی علیه ایران و توافق هسته ای برجام داشت، در 8 می 2018 برابر با 18 اردیبهشت 97 به صورت رسمی از این توافق خارج شد و تحریم های هسته ای علیه ایران را بازگرداند.
همزمان با این خروج، ایران هراسی از سوی آمریكا در جهان و منطقه شدت بیشتری یافت. تیم ترامپ برای مقابله با مردم و حكومت جمهوری اسلامی از هیچ كوششی فروگذار نكردند، از پناه بردن به دامان آلوده منافقان منزوی، تا دیدارهای پیدا و پنهان با شاهزاده های مطرود ملت، از اختصاص بوجه های میلیون دلاری برای مبارزه با مردم تا دراز كردن دست دوستی به سوی روزنامه نگاران دست چندم فراری از ایران.
تمام تكاپوی ایران هراسانه آمریكا و متحدانش زمانی ناكام می ماند كه آژانس اتمی، اتحادیه اروپا، كشورهای همسایه ایران و مستقل در جهان به صلح طلبانه بودن فعالیت های هسته ای ایران معترف هستند. ایران حامی مقتدر كشورهای همسایه خود در مبارزه با تروریسم است و برخلاف ائتلاف های رنگارنگ آمریكایی در این مسیر حركت واقعی و نه نمایشی دارد.
اینكه كاخ سفید تا چه زمانی و با چه ابزارهای تازه ای ایران هراسی را پیش خواهد برد مشخص نیست اما با ادامه وهم سرایی ها علیه ایران و تداوم مشی صلح طلبانه جمهوری اسلامی؛ جامعه جهانی در وهله اول به این گونه اقدامات مشكوك شده و بعد بی اعتماد خواهد شد. به این ترتیب ایالات متحده كه دو قرن است اعتماد جهانی را ولو با زور كسب كرده، قدم در مسیر انزوای حاصل از بی اعتماد خواهد گذاشت.

**پایتختی قدس و به رسمیت شناختن اشغالگری
گرچه رژیم صهیونیستی از زمان تاسیس خود در مقام فرزند خوانده آمریكا مورد حمایت های بی دریغ مالی و نظامی بوده است اما همراهی كاخ سفید با تل آویو در دوران ترامپ بی سابقه تعریف می شود. به رسمیت شناخت قدس اشغالی به عنوان پایتخت و نیز شناسایی بلندی های جولان به عنوان اراضی تحت حاكمیت رژیم صهیونیستی اما دور تازه ای از رسمیت بخشی به اشغالگری را در جهان آغاز كرده است كه حتی متحدان واشنگتن نیز به آن روی خوش نشان ندادند. «استفان دوجاریك» سخنگوی دبیركل سازمان ملل متحد در واكنش به تصمیم آمریكا در به ‌رسمیت شناختن بلندی‌های جولان به عنوان بخشی از سرزمین رژیم اسرائیل گفت: موقعیت بلندی‌های جولان تغییر نیافته و سیاست سازمان ملل نسبت به بلندی‌های جولان در قطعنامه‌های شورای امنیت این سازمان به وضوح اعلام شده است.
اتحادیه اروپا هم از دست و دلبازی ترامپ حمایت نكرد. دفتر سخنگوی اتحادیه اروپا در واكنش به رسمیت شناخته شدن حاكمیت اسرائیل بر بلندی‌های جولان از سوی ترامپ اعلام كرد كه این اتحادیه هیچ یك از الحاقات اسرائیل از سال 1967 به بعد از جمله الحاق بلندی‌های جولان را به رسمیت نمی‌شناسد. انگلیس هم در بیانیه ای با تصریح بر اینكه بریتانیا برنامه ای برای به رسمیت شناختن حاكمیت اسرائیل بر بلندی های جولان ندارد، تاكید كرد كه بر اساس حقوق بین المللی و منشور سازمان ملل الحاق یك سرزمین با استفاده از زور ممنوع است.اتحادیه عرب و روسیه هم این اقدام خودسرانه رییس جمهوری آمریكا را محكوم و خارج از عرف بین الملل عنوان كردند.
محكومیت های جهانی این اقدام در كنار پایبندی به قواعد بین المللی نشان از تقویت انزوای آمریكا در برابر متحدانش دارد.
تنش زایی در منطقه پرتنشی چون خاورمیانه، با دست افزار تروریست شناختن نهاد نظامی امن ترین كشور آن، اقدامی خارج از عرف و عقل است كه به طور یقین تبعات آن بیش و پیش از آنكه آسیبی به ایران وارد كند، آمریكا و متحدان منطقه ای او را دچار چالش خواهد كرد و تیم ترامپ بر سرشاخه آرامش در خاورمیانه نشسته و بُن می برند.

‌سیام**9402**1553
۰ نفر