به گزارش گروه اطلاع رسانی ایرنا؛ امام حسین(ع) در سوم شعبان سال چهارم هجرت در مدینه دیده به جهان گشود. ایشان نماد تمامی صفات پسندیده و كمالات انسانی به شمار می رود كه در ابعاد اخلاقی و رفتاری یادآور پیامبر اكرم(ص) بود. این امام همام از چشمه دانش و فضیلت حضرت محمد(ص) بهره های فراوانی برد و اینگونه در سایه سار وجود حضرت علی(ع) رشد و پرورش یافت و اینگونه برای پیشوایی شیعیان آماده شد.
خلوص نیت امام حسین(ع) سبب گرایش افراد گوناگون به طرف ایشان می شود. انسان هایی پاك سرشت و اخلاق مدار كه با آگاهی از راه و روش آن امام همام(ع) سومین امام شیعیان(ع) نقشه راه زندگی خود قرار می دهند تا به سعادت حقیقی دست یابند.
سیدالشهدا(ع) در دوره امامت خود با سیره اخلاقی و رفتاری كه نشات گرفته از روح متعالی و خصلت های ارزشمند بود، به دفاع از اسلام راستین و به مبارزه با ظلم بنی امیه پرداخت و در نهایت در راه دفاع از ارزش های اسلام در دهم محرم 61 هجری به شهادت رسید و اینگونه مسیری نوین را به روی پیروان حق گشود و نشان داد شهادت و جهاد در راه خدا به بودن زیر سیطره ظالمان زمان برتری دارد و با ایستادگی در برابر یزیدیان دین اسلام را پا بر جا نگاه داشت.
مردمان ایران زمین در جریان جنگ تحمیلی با اقتدا به اهل بیت(ع) به ویژه با تاسی از امام حسین(ع) به مبارزه با تجاوزگران به خاك وطن پرداختند. این مهم سبب شد تا امام خمینی(ره) سوم شعبان سالروز تولد امام حسین(ع) را به بهانه قدردانی از پاسداران این دیار كهن روز پاسدار نام گذاری كنند.
پژوهشگر گروه اطلاع رسانی ایرنا به مناسبت سالروز ولادت اباعبدالله الحسین(ع) با حجت الاسلام رضا كریمی نویسنده، پژوهشگر و استاد حوزه و دانشگاه گفت و گو كرده است.
در ادامه متن كامل این گفت وگو را می خوانیم:
**ایرنا: درباره سیره اخلاقی و تربیتی امام حسین(ع) و درس هایی كه می توان از شیوه زندگی ایشان آموخت، توضیح دهید؟
***حجت الاسلام كریمی: امام حسین(ع) بهترین الگو برای رهروان راه حقیقت است و بایستی دوستداران ایشان در تمام زندگی فردی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی از آن حضرت پیروی كنند. عشق و علاقه امام حسین(ع) به عبادت و راز و نیاز با خدا یكی از سیره های مهم عملی این امام همام به شمار می رود. بر پایه روایت ها، امام(ع) شب پیش از حادثه كربلا یكی از یاران خود را جهت گرفتن امان از سپاه شمر و انجام دادن راز و نیاز و نیایش با خداوند اعزام می كند و این مهم نشانه اهمیت به جایگاه عبادت و نیایش با خداوند نزد ایشان در آن شرایط سخت محسوب می شود كه به نظر میرسد در جامعه امروزی و با افزایش مشكلات روز افزون، لزوم رجوع به قرآن و ارتباط با آفریننده هستی موضوعیت بیشتری می یابد.
برای نمونه درباره كمك به مستمندان در سیره عملی و تربیتی اباعبدالله الحسین(ع) روایات متعدد و زیادی وجود دارد. ایشان با مستمندان و تهیدستان هم سفره می شدند، به آنان رسیدگی میكردند، دعوت فقرا را می پذیرفتند و به طور كلی ارتباط زیادی با مردم به بهانه و دلایل متعدد ایجاد میكردند و این راحتی و در دسترس بودن امام و رهبر جامعه یكی از درس های مهمی است كه باید مسوولان و متولیان بیاموزند، اینكه مردم برای دریافت یك وام مجبور شوند چندین و چند بار به افراد زیادی مراجعه كنند و اینكه برای ارتباط با یك استاندار و فرماندار وقت بگیرند با سیره سیدالشهدا(ع) تشابهی ندارد و نیاز به بازنگری در این زمینه احساس می شود.
**ایرنا: علم و دانش در كنار معرفت و شناخت از مهمترین توصیه ها و رهنمودهای عملی امام حسین(ع) بوده است، چه ارزیابی در این زمینه دارید؟
***حجت الاسلام كریمی: توجه به علم و دانش در سیره سومین امام شیعیان(ع) از اهمیت ویژه ای برخوردار است، چنانكه سیدالشهدا(ع) در صحرای عرفات، مشغول عبادت و راز و نیاز بودند كه فردی در این میان به امام(ع) مراجعه و از ایشان سوال می كند كه اباعبدالله(ع) با محبت و مهربانی راز و نیاز خود را قطع كرد و به پرسش فرد خاطی به طور كامل پاسخ داد كه این مهم اولویت معرفت بر عبادت را ترویج می كند. این روش تربیتی امام حسین(ع) بیش از هر چیز به تاكید علم و دانش و ترجیح آن به نیایش و عبادت اشاره دارد و عبادت عالمانه و از روی معرفت و آگاهی را بسیار مهم تر و موثرتر از راز و نیاز و نیایش از روی محبت و احساس می داند.
**ایرنا: امام سوم شیعیان(ع) توجه و عنایت ویژه ای به كانون خانواده به ویژه جایگاه همسر در خانه داشت در ارتباط با این خصیصه مهم و لزوم توجه به آن در زندگی توضیح دهید؟
***حجت الاسلام كریمی: یكی از نمونه های به روز و كاربردی از سیره زندگی امام حسین(ع) همانگونه كه عنوان كردید، مربوط به توجه ویژه سیدالشهدا(ع) به كانون خانواده و حرمت نهادن به همسر و توجه به فرزندان است. امروزه در جامعه شاهد افزایش طلاق و روند رو به رشد انواع بزهكاری و ناهنجاری های متعدد اجتماعی هستیم كه بیش از پیش توجه به بنیان های اصیل خانواده و تربیت و آموزش را مهم جلوه می دهد. از طرفی با مرور زندگی و سیره امامان معصوم(ع) به تاكید و توجه آنان به نهاد خانواده پی می بریم، برای نمونه می توان به احترام و توجه امام حسین(ع)به همسر خویش اشاره كرد زیرا ایشان به اهمیت و جایگاه مهم همسر در ابعاد تربیتی و مدیریت عاطفی و احساسی نهاد خانواده آگاه بود و از این رو رای و نظر همسر خود را در بسیاری از امور در اولویت قرار می داد. ابن امام همام در كرامت و ارج نهادن به مقام همسر بسیار می كوشید كه همین احترام و آرامش سبب تقویت جایگاه همسر، مادر و خانواده می شد و نشاط و شادابی را در این نهاد به دنبال داشت كه همگی از نتایج این گونه توجهات به جایگاه زن در خانه به دست می آید.
**ایرنا: انگیزه و دلایل سیدالشهدا(ع) برای قیام كربلا و شهادت 72 تن از یاران با وفای ایشان چه بود و راهكار دیگری به جز جنگ برای امام(ع) وجود نداشت؟
***حجت الاسلام كریمی: امام حسین(ع) تمامی راه های ممكن برای رساندن پیام و پیاده كردن اهداف خود را به كار بست و از هیچ مذاكره ای در این باره امتناع نورزید اما سپاه دشمن چنان عرصه را بر امام سوم شیعیان(ع) تنگ كردند كه راهی جز جنگ و قیام مسلحانه باقی نگذاشتند. نمونه واضح و تاریخی مبنی بر حسن نیت امام حسین(ع) پذیرفتن نامه دعوت از طرف حكومت وقت بود كه نشان از امتحان كردن روش های متعدد برای مواجهه با دشمنان و نداشتن علاقه به جنگ و خونریزی داشته است اما با وجود تمامی این اقدامات، امام حسین(ع) به دلیل حفظ كرامت و احیای دین مجبور به جنگ با یزیدیان شد.
**ایرنا: حریت و توجه به آزادی و آزادگی از ویژگی های منحصر به فرد امام حسین(ع) است كه بررسی سیره و منش ایشان را برای آزادی خواهان مهم و ارزشمند می سازد، در این باره توضیح دهید؟
***حجت الاسلام كریمی: به گمان من بسیاری از انقلاب ها و قیام ها كه در جهان و در برابر جرم و تجاوز رخ داده، نشات گرفته از قیام سیدالشهدا(ع) در كربلا است. از این روی سومین امام شیعیان(ع) مرزهای سیاسی، فرهنگی و اجتماعی را در نوردید و اینگونه الگوی تمام بشریت شد. با بررسی و تحقیق در اندیشه های امام حسین(ع) پیرامون آزادی می توان چنین برداشت كرد كه اگر چه امام(ع) از آزادی تعریف خاصی ارایه نكرد اما مولفه هایی را كه برای رسیدن به یك آزادی واقعی، یعنی حریت نیاز است، به خوبی و به نحو جامع تدوین كرد. ایشان نه تنها مولفه های آزادی را بیان فرمود، بلكه به صورت عملی از ابتدای حركت به طرف كربلا و تا زمان شهادت نمونه عینی یك انسان آزادیخواه را نشان داد.
**ایرنا: مهمترین وظیفه رسانه ها و متولیان فرهنگی در ارتباط با انعكاس و اطلاع رسانی درباره سیره ائمه معصوم(ع) چیست؟
***حجت الاسلام كریمی: توجه رسانه ها به خصوص رسانه ملی بر لزوم اطلاع رسانی و فرهنگ سازی زندگی امامان معصوم(ع) با الگو قرار دادن آن بزرگواران با توجه به ویژگی های اخلاقی و تربیتی آنان، به روز كردن منش و روش آن والامقامان و ارتباط آن با زندگی اجتماعی و فردی مردم جامعه، مهمترین راهكارهایی است كه رسانه ها می بایست در اولویت قرار دهند كه با این كار ضمن زنده نگاه داشتن یاد و سیره امامان معصوم (ع) می تواند به كاهش چشمگیر بسیاری از معضلات و مشكلات اجتماعی و فردی بیانجامد.
پژوهشم**9280**2002**9131
در گفت و گو با ایرنا مطرح شد؛
امام حسین(ع)، بهترین الگو برای رهروان راه حقیقت است
۲۰ فروردین ۱۳۹۸، ۸:۲۱
کد خبر:
83270316
تهران- ایرنا- حجت الاسلام رضا كریمی استاد حوزه و دانشگاه؛ امام حسین(ع) را بهترین الگو برای رهروان راه حقیقت دانست و گفت: سومین امام شیعیان(ع) مرزهای سیاسی، فرهنگی و اجتماعی را در نوردید و اینگونه الگوی بشریت شد. با بررسی و تحقیق در اندیشه های ایشان در ارتباط با آزادی می توان درك كرد كه این امام همام نمونه عینی یك انسان آزادیخواه بود.