در روزهای پایانی سال گذشته روابط عمومی سازمان صداوسیمای گفت كه عادل فردوسیپور مجری برنامه نود دیگر در این برنامه نخواهد بود، اما در شبكه سه خواهد ماند. محمدحسین رنجبران، مدیركل روابط عمومی این سازمان گفت كه از سال جدید تحولاتی ویژه در این برنامه صورت خواهد گرفت و با گروهی جدید پخش میشود. با این حال به نظر حذف این مجری مشهور داستانی طولانی دارد.
** فرزندم را با پست و مقام معاوضه نمیكنم
اختلاف میان علی فروغی، مدیر شبكه سه و عادل فردوسیپور از چند ماه پیش آغاز شد و حتی یكبار به پخش برنامه نود بدون حضور او هم كشید. این اختلاف یك هفته قبل از پایان سال بیش از قبل خبرساز شد و حتی شائبه دستكاری در نظرسنجی جشنواره سیما شكل گرفت؛ اما در نهایت جایزه جشنواره جام جم به فردوسیپور تعلق گرفت. او هنگام دریافت جایزهاش گفت: «من خودم را فرزند تلویزیون میدانم. در این 22 سال در رسانه صادقانه و پاك كار كردم. خوشحالم در سختترین سال كاریام كه در رسانه خودم هم به من بیمهری شد، دیده شدم؛ هم از طرف مردم و هم از طرف اهالی رسانه. جایزه دوم كه مردم به من دادند بسیار برایم ارزشمند است و نمیدانم با چه زبانی از مردم تشكر كنم.»
البته خبرهایی هم از پیشنهاد قائم مقامی شبكه ورزش به عادل فردوسیپور منتشر شد؛ اما او گفت كه این پیشنهاد را رد كرده است. مدیركل روابط عمومی صداوسیما در رابطه با این پیشنهاد گفت كه مسئولان شبكه سه بسیار امیدوارند از ظرفیت فردوسیپور در جایگاه قائم مقامی شبكه ورزش استفاده كنند و همچنان بر این پیشنهاد پافشاری میكنند. عادل در باره پیشنهاد قائم مقامی شبكه ورزش تاكید كرد: «برنامه نود فرزند من است و حاصل زحمات طاقتفرسا و شبانه روزی صدها نفر كه خالصانه برای رسیدنش به جایگاه امروز تلاش كردهاند. ممكن نیست آدم فرزندش را با پست و مقام معاوضه كند.»
** پخش بازی انگلیس و اسپانیا به جای نود!
حذف ناگهانی یكی از برنامههای نود در 30 مهرماه سال گذشته و پیش از آن مخالفت با حضور كارلوس پویول در این برنامه در جریان جام جهانی 2018 كه گفته شد هر دو به دستور رییس جدید شبكه سه بوده، از جمله زمینه های بروز اختلاف میان این دو بود. برنامه نود به بهانه پخش دیدار تیمهای انگلیس و اسپانیا روی آنتن این شبكه نرفت و این اتفاق برای دومین هفته متوالی آن روزها رخ میداد.
** جان ماتسن ایران
حدود 20 سال پیش برنامه نود توسط عادل فردوسیپور بنیانگذاری شد و اولین قسمت آن شنبه 23 مرداد 1378 روی آنتن شبكه سه رفت. در واقع «عادل» را باید یكی از مشهورترین و محبوبترین مردان مقابل دوربین تلویزیون كشور بدانیم كه برنامهاش پربینندهترین برنامه سالهای اخیر شده و در تمام این سالها با افراد مختلفی در فوتبال وارد چالش شده و حتی اسم كوچك او نیز برایش دردسرساز شده و همه انتظار دارند او واقعاً «عادل» باشد! كسی كه در سال 2009 نامش از سوی هفتهنامه «نیوزویك» كه شمارگان آن بیش از 4 میلیون نسخه است در فهرست پرقدرتترین افراد در ایران در رده نوزدهم قرار گرفت و مجله «ورلد ساكر» به او لقب «جان ماتسن ایران» داده است.
** تغییر هویت نود مثل برنامه هفت؟
بدون تردید تعطیلی برنامه پربیننده و جذابی مانند «نود» اتفاق ناگواری برای اهالی فوتبال و فوتبالدوستان محسوب میشود، اما قابل پیشبینی بود چرا كه در تمام این سالها و در مقاطع مختلف بارها زمزمه تعطیلی برنامه و حذف فردوسیپور به گوش رسید، ولی با حمایت بعضی چهرههای بانفوذ صداوسیما این اتفاق به تاخیر افتاد، همانطور كه فریدون جیرانی از برنامه هفت كنار گذاشته شد و برنامهاش، به همان چیزی كه صداوسیما دوست داشت، یعنی تریبون یك نوع نگاه، خنثی و بیهویت تبدیل شد. عادل فردوسیپور، فریدون جیرانی و قبل از آنها جهانگیر كوثری، منصور ضابطیان و ... جدا از امتیازها و نقاط ضعفشان همانی نیستند كه سازمان صداوسیما از یك مجری انتظار دارد.
** نود و خیانت به فوتبال
ورود تمام عیار نود در قریب به اتفاق چالشهای فوتبالی برای این برنامه و سازنده آن بی هزینه نبود. امیر قلعهنوعی روز پنجشنبه 21 شهریور 1392 بعد از شكست 2 بر صفر استقلال برابر ذوبآهن در هفته نهم لیگ سیزدهم علیه برنامه نود و عادل فردوسیپور صحبت كرد و گفت: «روزی همه میفهمند فردوسیپور چه خیانتی به فوتبال كرد! چقدر بدبخت شدهام كه این آقا در مورد شخصیت حقیقی و حقوقی من حرف میزند، اگر من مدیرعامل باشگاه استقلال بودم اجازه نمیدادم یك ثانیه از بازیهای استقلال در این برنامه پخش شود. برنامه نود یك ابزار است كه میخواهد خیلی از مشكلات و ضعفهای جامعه را پوشش دهد، اما بعداً مشخص میشود كه نود چه خیانتی به فوتبال ایران كرده است.»
** نود با این تهمتها از مسیرش خارج نمیشود
فردوسیپور در برنامه نود روز دوشنبه 25 شهریور 1392 در جواب اظهارات قلعهنوعی چنین گفت: «صحبتهای سرشار از تهمت و افترا را دیدیم. بعد از اجنبیپرستی و مافیا بودن؛ به دلالی و خائن بودن هم متهم شدیم و اعلام شد كه اگر ما نباشیم مثل كُشتی، از سطح آسیا بالاتر خواهیم رفت. 14 سال است برنامه نود روی آنتن میرود و جایگاهی كه مردم به این برنامه دادهاند، كاملاً مشخص است. ما جایگاهمان را از مردم گرفتیم و اشخاص هیچ نقشی نداشتند. اگر قرار است این اعتبار از ما گرفته شود، اشخاص نمیتوانند كاری كنند و این اتفاق با خواست مردم محقق میشود. نود با این تهمتها به من و خانوادهام، از مسیر خودش خارج نمیشود.»
** آقای كیروشیپور!
حرفهای محمد مایلیكهن در برنامهها نود روز دوشنبه 24 شهریور 1393 را به خاطر دارید؟ «خدمت شما آقای كیروشیپور و میهمان برنامه آقای رحیمی سلام عرض میكنم و ممنون از اینكه شما آقای كیروشیپور به من وقت دادید.» عادل هم بعد از این حرفهای مایلیكهن واكنش نشان داد و خطاب به او گفت: «آقای مایلیكهن اگر قرار باشد این طور صحبت كنید و در این فضا سخن بگوییم، فكر میكنم صحبت نكنیم بهتر باشد.» مایلیكهن هم در ادامه به فردوسیپور گفت: «شما در حال نابود كردن فوتبال این كشور هستید، چرا منی كه عاشق فوتبال هستم نباید صحبت كنم؟ آقای كیروشیپور شما و اطرافیانت فوتبال را به لجن كشیدهاید. كیروش كه به شما توهین كرد هیچ چیز به او نگفتی، اما به من گفتی نژادپرستم. فوتبال ما باید جزو 10 تیم برتر دنیا باشد، اما شما و دار و دستهات فوتبال را نابود كردهاید و اكنون 16 سال میشود كه آنتن دست شما است.»
** فردوسیپور عددی نیست!
عادل فردوسیپور در یكی از برنامههای خود به دفعات تلاش كرد علاقه اش را به اصغر فرهادی نشان دهد. او كه از هر فرصتی برای نشان دادن علاقه خود به فیلم جدایی نادر از سیمین استفاده میكرد، در برنامه خود كنایهای به رقیب این فیلم سینمایی زد و در بخش معرفی برنامه نود مدعی شد؛ «اخراجیها» اصلاً فیلم خندهداری نیست. مسعود دهنمكی كه از این ماجرا به شدت ناراحت شده بود، در این باره گفت: «اگر كسی به اخراجیهای 3 نخندید، به این ماجرا خندید. زیاد تمایل ندارم در خصوص این مساله اظهار نظر كنم، اما برای من و علاقمندان اخراجیها اصلاً مهم نیست كه عادل فردوسیپور در برنامه نود چه چیزی گفته است، فردوسیپور عددی نیست كه بخواهد درباره اخراجیها حرفی بزند!»
** شكایت تاج از عادل
مهدی تاج در تماس با مسئولان صداوسیما گفت كه فردوسیپور با جوسازی هزینه مالی زیادی روی دستمان میگذارد. سال 2014 برنامه نود فضایی در اختیار كارلوس كیروش گذاشت و او توانست نظر افكار عمومی را برای تمدید قراردادش جلب كند، اما كیروش بار دیگر فدراسیون فوتبال را به بیكفایتی و ناكارآمدی متهم كرد. چند تن از مسئولین فدراسیون فوتبال پس از این برنامه با عادل تماس گرفتند تا از اینكه او یك مربی خارجی را به شكل نادرست مورد حمایت قرار داده و عملكرد فدراسیون را زیر سوال برده، انتقاد كنند اما فردوسیپور بنا به آنچه این مقامات مسئول میگویند، جواب تلفن آنها را نداده است.
** حضور موثر در همه عرصهها
حضور در عرصههای مختلف از ورزش گرفته تا سیاست و حتی فرهنگ در لب مرز خط قرمزهای رسانه ملی طی این سالها، نشان داده كه او حرفهای زیادی برای گفتن دارد، از زلزلهها گرفته تا درگذشت ناصر حجازی كه حتی برخی سایتها علیه او جبهه گرفتند و مخالفت رسمی با وزیر و نماینده مجلس تا بازگشت به دفاع مقدس و به تصویر كشیدن كفشهای پاره عشق فوتبالیها، همه و همه از عادل یك مجری ساخت تا كنار مردم و در دل آنها جای بگیرد. او ماله دست نمیگیرد تا اشتباهات مسئولان و دولتمردان را ماله كشی كند و حتی مردم دنیا را هم مردم میداند و از بازیكنان تا مشاهیر جهان را در برنامهاش به تصویر میكشد.
** شیطنتهای خاص عادل
عادل فردوسیپور مجری است كه گاه با شیطنتهای خود و گاه با استفاده از هوش و ذكاوتش افكار عمومی را به سمتی كه دلش میخواهد ببرد و از برد رسانهای خود نهایت استفاده را بكند. مجری ورزشی است، اما در درس و مشق هم موفق بوده و همین مساله او را برای جوانان الگو میكند. مدرس دانشگاه صنعتی شریف است و از «چه میكنه»هایش همه از زن و مرد، پیر و جوان خاطره دارند. گاهی نیز آنقدر سیاسی میشود كه عدهای را عصبانی میكند و البته برای عدهای هم محبوبتر میشود. به دلیل برنامه موفقی كه در سیما داشت، حركاتش زیر ذرهبین بود و نقل محفلهای رسانه است، برنامهای كه از دوست تا دشمن برای دیدن آن لحظهشماری میكردند.
** ناراحتی مخالفان از تعطیلی «نود»
عادل فردوسیپور بارها با زبان تیز و میدان دادن به طرفین دعواهای فوتبالی و گاه دوگانهسازیهایش حاشیهساز شده است. او یكبار با تبریك سالروز اصغر فرهادی كارگردان مطرح و كنایه به مسعود دهنمكی خبرساز شد و یكبار حسین رضازاده را به آلوده كردن وزنهبرداری متهم ساخت. علی پروین از دیرباز با عادل مشكل داشته و جمله «عادل را دوست دارم، اما برنامههایش را نه!» در دهه هفتاد از قول پروین بر زبان همه بود. مشكلات او با علی دایی نیز در بازی آخر ایران در جام جهانی با جمله «خداحافظ علی دایی، خداحافظ جام جهانی» آغاز شد. در این میان رابطه مجری برنامه نود با قلعهنوعی و مایلیكهن نیز چندان حسنه نیست و حتی مایلیكهن در یكی از مصاحبههایش در مورد آزادی عمل و صراحت بیانی كه فردوسیپور دارد، گفت: «حتماً او خواهرزاده ضرغامی رییس (وقت) صداوسیماست كه میتواند با این ادبیات صحبت كند و كسی كاری به او نداشته باشد.» اما نكته این است كه همین افراد و همه آنهایی كه مخالف برنامه نود بودند، اكنون از تعطیلی این برنامه ناراحت هستند نه خوشحال!
** «نود» رهرو برنامههای جدید
خبر تعطیلی برنامه نود و كنار گذاشتن عادل آنقدر مهم بود كه حتی تیتر روزنامههای سیاسی كشور هم بشود. از جمله اتفاقات مثبت در رسانه ملی، ظهور چهرههای جدید ورزشی و غیر ورزشی بین مجریان تلویزیونی و حتی برنامههای جدید و جذاب و پر بیننده طی دو دهه اخیر است. یكی از همین نفرات نیز عادل فردوسیپور بود كه با دادن طرح ساخت برنامه نود توانست اتفاقات تازهای را در این حیطه رقم بزند تا امثال مهران مدیری، احسان علیخانی، رامبد جوان، عبدالله روا، شهاب قاسمی، و ... با تعدد شبكههای تلویزیونی با دادن طرح و حضور در برنامههای مختلف طی همین سالها جایگاهی خوب نزد علاقمندان به برنامههای ورزشی و غیر ورزشی برای خود باز كرده و مخاطبان خاص خوشان را داشته باشند.
** شفافسازی كنید
اكنون این سوال از علی فروغی كه اردیبهشت سال گذشته جایگزین علیاصغر پورمحمدی در مدیریت شبكه سه شده این است كه گردش نخبگان چه ایرادی دارد كه گروه «مخالفان همیشگی سیما» بلافاصله با فكر تغییر در ساختار برنامه نود، علم مخالفتشان را به هوا بلند كردهاند؟ دلیل كنار گذاشتن و جرم عادل فردوسیپور چیست؟ آیا او از این برنامه برای خود ثروتاندوزی كرده است؟ آیا عادل از موقعیت خود برای كسب درآمد بیشتر راه خطایی را در پیش گرفته است؟ دست كم در این باره شفافسازی كنید تا همه دلیل تعطیلی برنامه نود را بدانند.
** استعدادكشی
اگر مدیران ارشد رسانه ملی با این تصمیم میخواهند، بالهای قدرت فردوسیپور از شبكه سه را بچینند و او را تا سر حد ممكن بترسانند تا از كنترل آنها خارج نشود و تنها در حد یك مجری به وظایف خود عمل كند، باز هم راه درستی را انتخاب نكردهاند. اگر با حذف برنامهای كه مورد اقبال عمومی قرار گرفته و حتی دوست و دشمن را در حمایت از خود كنار هم قرار داده، قرار است قدرتنمایی شود، باز هم راه درستی را انتخاب نكردهاند و در واقع استعدادكشی كردهاند. كدام برنامه به اندازه برنامه نود برای سیما درآمدزا بوده است؟!
آیا نظر مردم برای شما اهمیت دارد؟ اگر چنین بود چرا در شرایطی كه تنها چند روز از انتخاب برنامه نود به عنوان بهترین برنامه سازمان صداوسیما از نگاه مردم و بهترین برنامه تركیبی از نگاه داوران، از پخش این برنامه ممانعت شد؟
گزارش از مجید روانستان
تهران- ایرناپلاس- تنها چند روز بعد از انتخاب عادل فردوسی پور به عنوان منتخب مخاطبان سیمای جمهوری اسلامی در جشنواره جام جم، مشخص شد برنامه نود دیگر پخش نخواهد شد. اكنون حتی دكور این برنامه را جمع كردهاند و دیشب هم مشتاقان این برنامه نتوانستند آن را تماشا كنند و این میزان توجه رسانه ملی به مخاطبانش را مشخص كرد.