به گزارش روز سه شنبه ايرنا، در اين مطلب كه با عنوان ' سه دليلي كه اهميت سفر نخست وزير عراق به تهران را نشان مي دهد' منتشر شد ؛ آمده است : 'عادل عبدالمهدي' نخست وزير عراق، از 6 الي 7 آوريل (17 تا 18 فروردين) به عنوان نخستين سفر رسمي به يك كشور همسايه، به ايران سفر كرد.
عبدالمهدي، همراه با هياتي بلندپايه از عراق و نمايندگان بخش خصوصي، به دعوت رسمي 'حسن روحاني' رئيس جمهوري ايران به تهران آمد.
در ادامه مطلب درج شده در اين تارنماي آمريكايي آمده است : نخست وزير عراق علاوه بر ملاقات با حسن روحاني با 'آيت الله علي خامنه اي' رهبر ايران نيز ديدار و در نشست مشترك صنايع ايران و عراق در اتاق بازرگاني ايران هم شركت كرد.
اين ديدار كمتر از يك ماه پس از ديدار روحاني از عراق رخ داد كه نخستين ديدار وي از عراق پس از در رسيدن به رياست جمهوري در سال 2013 بود.
افزايش تعداد نشست ها ميان مقامات ايراني و عراقي و همچنين برنامه شلوغ عبدالمهدي در تهران، بحث تازه اي را درباره روابط رو به رشد ميان دو همسايه آغاز كرد.
در حقيقت، با توجه به دستورالعمل عبدالمهدي در ايران و همچنين شرايط منطقه اي و بين المللي اين ديدار، مي توان گفت كه اين ديدار از سه جنبه مهم بود.
1) جنبه نمادين
نخست و مهمتر از همه، اين ديدار در پي افزايش فشار ايالات متحده براي محدود كردن نفوذ ايران در عراق اهميت داشت و به اين ديدار يك جنبه نمادين داد.
اگرچه دولت ايالات متحده در 20 مارس (29 اسفند) موافقت كرد تحريم ها را براي عراق تمديد كند تا بتواند گاز و برق را از ايران به مدت 90 روز ديگر وارد كند، اما فشار بر بغداد از سوي واشنگتن براي از بين بردن وابستگي انرژي به تهران بالا گرفته است.
'محمد الحلبوسي' رئيس كنوني مجلس عراق در 30 مارس (10 فروردين) گفت: 'كشورش دستكم سه سال نياز دارد تا از نظر اقتصادي 'مستقل' شود و تا آن زمان عراق بايد واردات انرژي را ادامه دهد'.
علاوه بر اين، خود عبدالمهدي پيش از اين تأكيد كرد كه كشورش 'مجبور نيست' از تحريم هاي آمريكا عليه ايران پيروي كند.
يكي از موضوع هاي اصلي گفتگو در طول سفر روحاني به بغداد و ديدار عبدالمهدي از تهران، چگونگي كنار آمدن با تحريم ها در روابط اقتصادي دو جانبه بود.
به غير از تحريم ها، واشنگتن تلاش كرده تا مقامات عراقي را از گسترش روابط با جمهوري اسلامي محروم و نقش ايران در عراق را منفي و مخرب توصيف كند.
به دنبال سفر روحاني به عراق در ماه مارس (اسفند 97 )، 'برايان هوك' نماينده ويژه وزارت خارجه آمريكا در امور ايران ادعا كرد: 'ايران مي خواهد عراق را تبديل به يكي از استان هاي خود كند'. هوك پيش از سفر عبدالمهدي به تهران، گفت ايران مسئول مرگ بيش از 600 سرباز آمريكايي در عراق است.
در چنين شرايطي، ديدار عبدالمهدي و تمايل وي براي توسعه روابط با جمهوري اسلامي توسط رسانه هاي ايران به عنوان نشانه هاي بي تفاوتي بغداد نسبت به موضع ايالات متحده تفسير شد.
به عنوان مثال، صداوسيماي ايران گزارش داد 'ديدار عبدالمهدي از ايران پيام ويژه اي براي ايالات متحده است.'
'اسحاق جهانگيري' معاون اول رئيس جمهوري ايران، هم همين اظهارات را بيان كرد.
وي در ديدار با عبدالمهدي در تاريخ 7 آوريل (18 فروردين)گفت: 'پيام اين ديدار واضح است كه با وجود دشمني هاي آمريكا، تهران و بغداد مصمم هستند روابط خود را به طور جامع گسترش دهند.'
2) جنبه ديپلماتيك
جنبه ديپلماتيك ديدار عبدالمهدي هم چندان بي اهميت نيست. دو روز پيش از سفر او، عبدالمهدي ميزبان يك هيات عالي رتبه از عربستان سعودي به رياست 'ماجد القصبي' وزير تجارت عربستان بود.
مقامات عربستان سعودي نه تنها پس از نزديك به سه دهه بسته بودن كنسولگري خود در بغداد اقدام به بازگشايي آن كرده اند، بلكه با تقويت روابط اقتصادي ميان دو كشور، وامي 1 ميليارد دلاري به عراق داده اند. اين ديدار، نشانه روشن تمايل رياض براي آغاز روابط نزديك با بغداد، به عنوان هدف قرار دادن محدوديت نفوذ ايران در عراق تفسير شد.
با اين حال، اين امر نه تنها نتوانست بر پيشنهاد عبدالمهدي براي برقراري روابط نزديكتر با جمهوري اسلامي تاثير بگذارد، بلكه ظاهرا او را متعهد به نقش ميانجي ميان اين دو رقيب منطقه اي كرده است. پس از ورود اين مقام عالي رتبه عراقي به ايران، رسانه ها گزارش دادند كه طرح ميانجيگري عراق به تهران ارائه شده است. براساس گزارش رسانه ها، اين طرح از زمان سفر عبدالمهدي به مصر در دست بررسي بوده و در ماه مه سال جاري در رياض با مقامات سعودي مورد بحث قرار خواهد گرفت.
اگر چه دو طرف اين گزارش ها را تأييد نكرده اند، روحاني در نشست مطبوعاتي مشترك خود با عبدالمهدي به گونه اي اعلام كرد كه آنها در جريان نشست خود به اين مساله پرداختند.
روحاني گفت: 'وضعيت منطقه يكي از مسائل مورد بحث دو طرف بود.
وي افزود: 'ما ديدگاه هاي مشتركي در بسياري از مسائل منطقه اي داريم'.
به نظر مي رسد بغداد تلاش مي كند براساس روابط مطلوب خود با تهران و رياض، اين دو كشور را به سمت سازش بكشاند.
3) جنبه اقتصادي
سومين، جنبه مهم ديدار عبدالمهدي از تهران، جنبه اقتصادي بود. مسائل اقتصادي بر اين ديدار غلبه كردند، هر دو طرف براي افزايش تجارت دوجانبه ساليانه به 20 ميليارد دلار در سه سال آينده ابراز تمايل كردند.
به گفته 'رضا رحماني' وزير صنايع، معادن و تجارت ايران، دو طرف در زمينه توافقنامه تجارت آزاد كار مي كنند. 'بيژن زنگنه' وزير نفت ايران، به طور جداگانه اعلام كرد كه دو طرف شروع به كار در زمينه توسعه دو ميدان نفتي مشتركي خواهند كرد.
رسانه ها همچنين گزارش داد كه 'عبدالناصر همتي' رئيس بانك مركزي ايران، به زودي به بغداد سفر خواهد كرد تا شخصا بر اجراي توافقنامه هاي مالي نظارت كند.
با توجه به وضعيت كنوني و با در نظر گرفتن كارزار فشار حداكثري واشنگتن عليه تهران و رويكرد عراق مبني بر عدم پيروي از تحريم هاي واشنگتن و در نتيجه ادامه تعاملات اقتصادي با ايران، اين امر اهميت بالايي براي تهران دارد.
در همين حال، با توجه به اينكه ايران و عربستان سعودي روابط خود را با عراق بازتعريف مي كنند، رقابت ايران و عربستان سعودي مي تواند بدون در نظر گرفتن ويژگي هاي اقتصادي جغرافيايي، جايگزين جغرافياي سنتي شود.
اين امر به نوبه خود، موجب كاهش تنش ميان دو طرف شده و در عين حال بغداد را به سوي داشتن يك سياست خارجي متعادل در كنار همسايگان قدرتمند خود، سوق مي دهد.
'تارنماي المانيتور از فوريه 2012 توسط 'جمال دنيل' يكي از عربهاي آمريكايي تبار در واشينگتن، دي.سي. پايه گذاري شد. المانيتور به جمعآوري گزارش و تجزيه و تحليل در مورد خاورميانه از جمله خليج فارس، مصر، ايران، اسرائيل، دولت فلسطين و ديگر كشورها ميپردازد. اين تارنما با رسانههاي بزرگ خبري در خاورميانه نيز همكاري ميكند'.
اروپام**7276 ** 1546
المانيتور:عراق از تحريم هاي واشنگتن عليه تهران پيروي نمي كند
۲۰ فروردین ۱۳۹۸، ۱۵:۲۰
کد خبر:
83271274
تهران - ايرنا - تارنماي خبري - تحليلي المانيتور آمريكا ،با تشريح ابعاد مهم سفر اخير نخست وزير عراق به تهران نوشت : علي رغم فشارهاي آمريكا بر عراق براي كاهش رابطه با تهران، بغداد نشان داد از تحريم هاي آمريكا عليه ايران پيروي نمي كند.