به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، در سال 97 نزدیك به 895 هزارتن گوشت قرمز، 10 میلیون و 733 هزارتن شیرخام، دو میلیون و 333 تن گوشت مرغ، 903 هزارتن تخم مرغ، 89 هزارتن عسل، 3.3 هزارتن گوشت شترمرغ، 29 هزارتن گوشت بوقلمون و 980 هزارتن پیله تر كرم ابریشم تولید شد.
بنابراین برای حفظ تولیدات صنعت دام، طیور و آبزیان اقدامات بهداشتی سازمان دامپزشكی كشور بسیار موثر است تا جایی كه بروز یك بیماری همچون آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در سال 96 توانست ضرر و زیان هنگفتی به صنعت طیور وارد كند تاجایی كه در مقطعی ناچار به واردات تخم مرغ شدیم.
برای پیگیری موضوع كنترل بیماری های دام، طیور و آبزیان و اقدامات سازمان دامپزشكی برای تامین دارو و واكسن مورد نیاز این بخش برای سال 98، با «علیرضا رفیعی پور» رئیس سازمان دامپزشكی كشور گفت و گو كردیم كه مشروح آن به شرح زیر است:
- ایرنا: فعالیت های بهداشتی، پیشگیری و كنترل بیماری های دام، شامل چه اقداماتی می شود و در این زمینه در سال 97 چه اقداماتی صورت گرفت؟
رفیعی پور: بطور كلی بیماریهای دامی به دو گروه بیماریهای واگیردار دامی و بیماریهای مشترك بین انسان و حیوان تقسیم می شود كه بیماریهای واگیردار دامی قابلیت انتقال به انسان را نداشته و به طور صرف در دام ها ایجاد بیماری می كند؛ این بیماری ها از نظر اقتصادی حائز اهمیت است، چرا كه این بیماری ها سبب بروز تلفات و كاهش كمی و كیفی تولیدات دامی می شود.
بیماریهای مشترك انسان و حیوان علاوه بر ضررهای اقتصادی در جمعیت دامی به سبب قابلیت انتقال به انسان سبب بروز معضلات بهداشتی فراگیر شده و بهداشت عمومی جامعه را تهدید می كند.
سازمان دامپزشكی كشور بر اساس امكانات و توانمندی های موجود، برنامه های ملی را در تقابل با بیماریهای دام، طیور و آبزیان تدوین و اجرایی كرده است.
برنامه های كنترلی، مراقبت از بیماری ها و بررسی مستمر آن، مایه كوبی دام های حساس در برابر بیماریها، تست و شناسایی و كشتار دامها در مورد سل و بروسلوز، مبارزه با انگل های خارجی بعنوان ناقلین تعدادی از مهمترین بیماری ها از طریق سمپاشی بدن و جایگاه نگاهداری دام، از جمله مواردی است كه در سطح كشور حسب شرایط منطقه ای در دستور كار دارد.
در سال 1397 حدود 195 میلیون نوبت سر دام بر علیه بیماریهای استراتژیك مختلف واكسینه شده است كه اكثر آن به صورت رایگان در واحدهای روستایی و عشایری بوده است كه این اعداد علاوه بر واكسن های بهاء داری است كه بهای آن توسط دامداران پرداخت می شود.
همچنین عمده فعالیت سازمان در زمینه بیماری های طیور می توان به كنترل بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان و بیماری پبرین در كرم ابریشم در سال 97 اشاره كرد.
- ایرنا : لطفا به میزان تولید و تامین واكسن از محل واردات و كشورهای صادركننده این محصولات در سال 97 اشاره بفرمایید؟
رفیعی پور: اكثر قریب به اتفاق واكسن های مورد نیاز در صنعت دامداری كشور در داخل تولید می شود، فقط در مورد واكسن های پلی والان تب برفكی، هاری، بروسلوز و نیز بیماریهای كلستریدیایی علاوه بر تولید داخلی مقداری واردات از كشورهای فرانسه، جمهوری چك، هندوستان و تركیه انجام می شود كه البته مجموع واردات این واكسن ها از 15 میلیون دز تجاوز نمی كند.
اتكای اصلی صنعت دامپروری و دامداری كشور به واكسن های تولید داخل است كه با بهره برداری و توسعه تولید در چند كارخانه واكسن سازی داخلی در سال 98 این موضوع تقویت می شود.
- ایرنا: آیا اقدامات واكنش سریع سازمان دامپزشكی كشور توانسته در كنترل بیماری های تب برفكی، تب مالت، آنفلوانزای پرندگان، مشمشه، هاری تاثیر داشته باشد؟
رفیعی پور: افزایش و یا كاهش موارد بروز بیماری ها تابع متغیرهای زیادی است كه بایستی مبتنی بر اصول علمی بررسی و واكاوی شود كه این امر به طور معمول در پایان سال توسط واحدهای مربوطه در سازمان انجام می گیرد كه مبنای تصمیم گیری و حتی بازنگری در برنامه های اجرایی سازمان است.
بر مبنای اطلاعات ثبت شده در سامانه GIS در سال 97 نسبت به سال قبل آن شاهد كاهش 17 درصدی بیماری تب برفكی گاوی، كاهش 23 درصدی بروسلوز (تب مالت)، كاهش هشت درصدی بیماری هاری، كاهش 42 درصدی بیماری مشمشه و افزایش 25 درصدی بیماری تب برفكی گوسفندی بوده ایم.
همچنین در خصوص بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در موج 98-97 (مهر ماه تاكنون) نسبت به مدت مشابه موج 97-96 از نظر تعداد كانون 94 درصد و از نظر تعداد پرنده معدومی 97 درصد كاهش داشته ایم.
همچنین بیماری «پبرین» در كرم ابریشم كه به طور تقریبی در ابتدای سال 96 خسارت بسیار سنگینی به این صنعت وارد كرد و قسمت عمده ای از صنعت پرورش كرم ابریشم در استان های پرورش دهنده نوغان از بین رفت.
اما با اقدامات سازمان دامپزشكی كشور از جمله ترویج و آموزش تولید كنندگان، تخصیص یك میلیارد ریال اعتبار جهت خرید مواد ضد عفونی كننده و اجرای رایگان برنامه ضد عفونی در نوغان داری ها سبب شد تا در دوره پرورش سال 1397 هیچ گونه تلفاتی در نوغانداری ها صورت نپذیرد و پرورش دهندگان كرم ابریشم سال بسیار مناسبی را پشت سر گذاشتند.
تلاش داریم همین اقدامات برای سال 98 نیز اجرایی شود تا صنعت كرم ابریشم دچار مشكل نشود.
- ایرنا : با اعمال تحریم های مجدد علیه ایران آیا در تامین مواد اولیه واكسن و داروهای مورد نیاز بخش دامپزشكی دچار مشكل هستیم یا خیر؟ آیا راهكاری برای رفع این مشكل دارید؟
رفیعی پور: در حال حاضر واكسن بیماری هاری در كشور تولید نمی شود بنابراین در صورت تشدید تحریم ها در ارتباط با تامین این واكسن احتمال آن می رود كه با مشكل مواجه شویم.
تنها راهكار برای رفع این معضل آن است كه انستیتو پاستور ایران، موسسه واكسن و سرم سازی رازی و سایر شركت های خصوصی تولید كننده واكسن در تولید انواع واكسن بویژه واكسن هاری تلاش كنند تا این محصول مورد نیاز كشور در داخل تولید و تامین شود و نیازی به واردات نداشته باشیم.
- ایرنا: سیاست ها و برنامه های بهداشتی و نظارتی سازمان دامپزشكی كشور برای سال 98 چیست و كدام برنامه های شما در اولویت قرار دارد؟
رفیعی پور: برای سال 98 در دفتر بهداشت و مدیریت بیماریهای دامی برای مقابله با بیماری تب برفكی به طور حتم برنامه ویژه ای خواهیم داشت به طوری كه تمامی موارد وقوع بیماری ها در هر نقطه از كشور به دقت بررسی و چرایی و چگونگی وقوع بیماری در راستای كنترل آن در محدوده جغرافیایی بیماری مشترك بین انسان و دام انجام شود.
طرح ارزیابی، بررسی اثربخشی واكسن های تب برفكی و مانتیتورینگ پس از مایه كوبی، افزایش دوره های واكسیناسیون هاری، تست بیماری مشترك انسان و دام مشمشه برای افزایش سطح پوشش تك سمی ها ، برای كنترل بیماری های مشترك انسان و دام استفاده از واكسن های اختصاصی در مناطق حساس و صعب العبور كشور، افزایش اقدامات ترویجی و آموزشی در سطح روستاها و نیز افزایش هدفمند واكسیناسیون علیه برخی بیماری های دام از برنامه های مهم سال 98 به شمار می رود.
همچنین در دفتر طیور برای سال 98 ، دو برنامه ملی داریم كه در بخش طیور برنامه ملی طرح كاهش و كنترل بیماری های نیوكاسل و سالمونلا و در بخش زنبورعسل با وجود حجم بالای تولید عسل در كشور، رصد و پایش كندوها جهت بررسی وضعیت بیماریهای زنبور عسل به منظور صادرات در دستور كار قرار دارد.
گفت و گو: هما همت خواه
اقتصام**9186
رئیس سازمان دامپزشكی كشور در گفت و گو با ایرنا مطرح كرد:
كاهش بیماری های دام و طیور در سال 97
۲۱ فروردین ۱۳۹۸، ۱۱:۱۳
کد خبر:
83272293
تهران - ایرنا - بروز بیماری های دام، طیور و آبزیان در سالهای اخیر خسارت های عمده ای به این صنعت وارد كرد تاجایی كه سازمان دامپزشكی ناچار به اقدامات واكنش سریع در این خصوص شد؛ رئیس سازمان دامپزشكی كشور می گوید بیماری های دام ، طیور و آبزیان در سال 97 كاهش قابل توجهی پیدا كرده است.