۲۱ فروردین ۱۳۹۸، ۱۳:۵۱
کد خبر: 83272667
T T
۰ نفر

دامنه هاي سهند رويشگاه گياهان دارويي و خوراكي

۲۱ فروردین ۱۳۹۸، ۱۳:۵۱
کد خبر: 83272667
دامنه هاي سهند رويشگاه گياهان دارويي و خوراكي

مراغه - ايرنا - گياهان دارويي و خوراكي دامنه هاي سرسبز سهند به عنوان ارمغاني از دل طبيعت كم نظير مراغه، به دليل برخوداري از خواص درماني بالا و كاربردشان در پخت غذاهاي سنتي، همواره مورد توجه مردمان منطقه بوده است.

به گزارش ايرنا، گياهان معطر و لذيذ دامنه هاي سهند هر ساله از سوي روستاييان دامنه اين كوه دست چين شده و در بازارچه هاي محلي مراغه و شهرستان هاي اطراف براي فروش عرضه مي شوند.
اين گياهان علاوه بر عطر و رايحه دلپذيرشان، زينت بخش غذاهاي محلي اين خطه از ايران بوده و همه ساله مشتريان و علاقه مندان به اين گياهان دارويي و خوراكي با حضور در دامنه هاي سهند يا با خريد از بازارهاي محلي، از فوايد آنها بهره مند مي شوند.
كهليك اوتي (كاكوتي) گياهي با طبع گرم براي تقويت معده و بيماري هاي اعصاب و رماتيسم، شيرين بيان به عنوان درمان كننده زخم معده و سرطان معده، اوشقون (ريواس) براي تنظيم قند، چربي و فشارخون و رفع التهبات پوستي و بيماري هاي روده و معده و درمان اسهال از جمله گياهان دارويي اين منطقه است.
توكليجه (چاي كوهي) ضد افسردگي و آرامبخش و موثر براي درمان بيماري هاي مفصلي و رماتيسمي و كبد، خوجا باشي(خار مريم) براي رفع علايم هپاتيت، سيروز و حالات التهابي كبد، اروانا گلي(اسطوخودوس) براي آرامبخشي و رفع گرفتگي عروق و بيد مشك آرامبخش و درمانگر بيماري هاي گوارشي از ديگر گياهان دارويي اين خطه هستند.
در سال هاي اخير نيز عرقيات و مشتقات حاصل از اين گياهان توسط كارگاه هاي كوچك خانگي و كارخانه هاي توليدي داروئي در فروشگاه هاي كوچك و بزرگ كشور به فروش مي رسد.
گياهان خوراكي دامنه هاي سهند و حاشيه شهر مراغه نيز با خواص درماني زينت بخش و حلاوت بخش سفره هاي پربركت مردمان اين خطه است.
قار ترسي، كنگر، گزنه، ريواس، قاز ‌ياغي، شينگ، سورولو، گل ‌آقا، بزگوش و پونه كوهي، داغ مرزه سي، شوربا تره سي، اوليك، يونجه، بولاغ اوتي، آغجه باش، مرزن جوش، خارشتر، يمنيك و ده ها گياه خوراكي ديگر يكي از اجزا تشكيل دهنده غذاهاي سنتي اين ديار است.
اين ارمغان هاي طبيعت در ماه هاي ابتدايي سال تا پايان تابستان در بازارهاي مختلف مراغه عرضه شده و مردم منطقه و مهمانان و گردشگران به عنوان خوراكي در تهيه غذاهاي سنتي از آنها استفاده مي كنند.
اين گياهان با خاصيت ‌هاي درماني فراوان در بهار به صورت تازه‌ خو‌ري براي تهيه انواع آش، آبگوشت مخصوص، خورشت، كوكو و غذاهاي محلي استفاده مي‌‌ شود.
آش سورولو، آبگوشت تره كوهي، كوكوهاي سبزي و خورشت كنگر از جمله غذاهاي سنتي و چاي كاكوتي(كهليك اوتي) و چاي كوهي (توكليجه) نيز از آشاميدني ها و دم نوش هاي تهيه شده از اين نوع گياهان از سوي مردم منطقه است.
اين گياهان مرتعي و خوش خوراك در اين موقع سال به صورت تازه خوري مصرف و در ديگر فصول سال به صورت خشك شده يا به صورت فريز و يخ زده مورد استفاده مردم منطقه قرار مي ‌گيرد.
با فرارسيدن فصل برداشت گياهان داروئي، بازار عرضه اين محصولات خوش عطر در نقاط مختلف شهر مراغه به عنوان مهم ترين مركز عرضه اين گياهان در خطه آذربايجان، رونقي چشمگير يافته و شاهد حضور مسافران و گردشگران بهاري در مراكز عرضه اين محصولات طبيعت بكر اين خطه هستيم.
به همين منظور بهار هر سال بازارچه ‌هايي در نقاط مختلف و پرتردد شهر و ميادين ميوه و تره بار مراغه داير و تا پايان تابستان فعاليت مي ‌كنند.
به گزارش ايرنا، از يك هزار گونه گياهي شناخته شده در مراتع سهند در شهرستان مراغه، 50 گونه آن خوراكي بوده و بيش از 400 نوع آن خاصيت داروئي و درماني دارد.
اين شهرستان هم اكنون با حدود 263 هزار نفر جمعيت در 127 كيلومتري جنوب غربي آذربايجان شرقي، در مشرق درياچه اروميه و بر دامنه جنوبي كوه سهند قرار گرفته و از شمال به تبريز، از شرق به هشترود، از جنوب به مياندوآب و از غرب به درياچه اروميه محدود است.
3077/7487