۲۲ فروردین ۱۳۹۸، ۱۰:۲۴
کد خبر: 83273768
T T
۰ نفر

يكه‌تازي ادامه‌دار شاخص سهام

۲۲ فروردین ۱۳۹۸، ۱۰:۲۴
کد خبر: 83273768
يكه‌تازي ادامه‌دار شاخص سهام

تهران- ايرنا- شاخص كل بورس تهران در حالي معاملات روز گذشته خود را با جهش 3553 واحدي به پايان رساند كه ارز و سكه در مسيري خلاف جهت حركت كردند. به اين ترتيب همگام با تداوم جريان بالاي نقدينگي در بازار، شاخص سهام با افزايش حدود 1.9 درصدي، در آستانه كانال 194 هزار واحدي قرار گرفت.

اين قدرتمندترين رشد شاخص كل در هفته جاري بود كه اين نماگر را در فاصله 0.8 درصدي سقف تاريخي قرار داد. بر اين اساس ميزان بازدهي شاخص سهام از ابتداي سال به حدود 9 درصد رسيد.

ديروز در حالي كه بازار ارز و سكه در سراشيب حركت كرد، سير صعودي شاخص كل بورس تهران با شيب تندتري ادامه يافت. همگام با ثبت ارزش قابل توجه معاملات خرد در بازار سهام، نماد بنگاه‌هاي كوچك‌تر بورسي از تقاضاي هرچه بيشتر فعالان سهام برخوردار شدند تا پيشروي بيشتر شاخص كل هم‌وزن را نسبت به نماگر كل بازار رقم زنند.

افزايش ادامه‌دار قيمت جهاني كالاها در بازارهاي جهاني، زمزمه‌هاي حذف نرخ ارز ترجيحي و نيز معاملات پررونق بورس كالا در پي افزايش بهاي دلار نيمايي از جمله عواملي بود كه معاملات روز گذشته را با رشد تقريبا يكپارچه قيمت‌ها در بازار همراه كرد و روز مثبت ديگري را براي بورس تهران رقم زد. روز گذشته، به رغم افت حدود 3درصدي دلار و سكه شاخص كل بورس تهران رشد خود را مطابق با جلسه‌هاي معاملاتي پيشين ادامه داد و پس از افزايش حدود 1.9 درصدي در پايان معاملات، در آستانه كانال 194 هزار واحدي قرار گرفت. اين قدرتمندترين رشد شاخص كل در هفته جاري بود كه آن را هر چه بيشتر به سقف تاريخي نزديك كرد. با احتساب رشد بهاي سهام طي روز گذشته، ميزان بازدهي نماگر كل بازار از ابتداي سال جاري به بيش از 8.5 درصد رسيد.

اين در حالي است كه رشد شاخص مزبور در مدت مشابه سال گذشته، حدود نيم درصد بود. بايد افزود كه بازدهي بورس تهران از ابتداي اسفندماه-و پيش از شكل‌گيري موج صعودي اخير- تا پايان دادوستدهاي روز گذشته عدد 21 درصد را نشان مي‌دهد كه در قياس با بازارهاي ارز و سكه حاكي از اختلاف چشمگير بازدهي سهام با رقباست. از سويي، شاخص كل هم‌وزن نيز با جهش 2.7 درصدي در معاملات ديروز، بيشترين رشد خود را از هشتم مهر ماه سال گذشته به نمايش گذاشت. پيشروي نماگر كل هموزن نسبت به شاخص كل حاكي از استقبال قابل اعتناي فعالان بازار از نماد بنگاه‌هاي كوچك‌تر بازار است. همچنين، ارزش معاملات خرد طي روز گذشته در پي تداوم تزريق پول‌هاي جديد به سطح 1077 ميليارد تومان رسيد كه بيشترين مقدار از بيست‌وپنجم مهرماه سال گذشته به شمار مي‌رود. با ورود همين پول‌هاي تازه است كه تقاضا به‌طور فراگير در عموم نمادهاي بورسي شديدا افزايش يافت. به بيان آماري، از 39 صنعت بورسي، معاملات 38 گروه طي روز گذشته در محدوده سبز به پايان رسيد.

**حمايت سه‌جانبه فلزات از شاخص
ديروز، در جمع نمادهايي كه بيشترين اثر مثبت را بر شاخص كل داشتند، سهام فلزي «فولاد»، «فملي» و «فخوز» پيشتاز بودند و در مجموع موجب رشد حدود 1120 واحدي آن شدند. تداوم مسير افزايشي قيمت‌هاي جهاني فلزات پايه به همراه رونق معاملات بورس كالا در پي رشد نرخ ارز سامانه نيما از عمده عواملي است كه سودآوري شركت‌هاي مرتبط را تحت‌‌تاثير قرار داده و بار ديگر توجهات را به اين دست از نمادها بازگردانده است.

شكاف 40 درصدي ميان نرخ ارز سامانه نيما و بازار آزاد، شرايط مناسبي را براي خريد و فروش‌هاي بورس كالا فراهم كرده و رونق اين معاملات، داد‌و‌ستدهاي سهام بورسي مرتبط را نيز تحت‌تاثير مثبت قرار داده است. فولاد خوزستان روز گذشته محصول شمش بلوم خود را در بورس كالا با قيمت پايه 3256 تومان و حجم 30 هزار تن وارد گردونه معاملات كرد. سقف قيمتي خريدار نيز در سطح 4172 تومان بود و پايين‌ترين قيمت تقاضاكننده نيز حدود 4160 تومان تعيين شد. همچنين قيمت پاياني ميانگين موزون معاملات آن در نزديكي 4155 تومان قرار گرفت كه حاكي از رشد بيش از 27 درصدي قيمت معامله نسبت به قيمت پايه و در نتيجه آن ثبت بيشترين قيمت اين محصول نسبت به هفتم اسفند سال گذشته است.

**از سياست ارزي تا هيجان بورسي
به نظر مي‌رسد افزايش انتظارات تورمي و همچنين تقويت احتمال حذف دلار ترجيحي، هيجان معاملات را در صنايعي همچون سيمان، قند و شكر، توليدكنندگان غذا و دارو و ديگر سهم‌هاي مرتبط را به نحو فزاينده‌اي ارتقا داده است. در سالگرد اختصاص ارز 4200 توماني به كالاهاي اساسي، پس از نقدهايي كه بر عدم كارآيي اين سياست وارد شد، زمزمه‌هاي حذف اين ارز ترجيحي به گوش مي‌رسد. اولين گام سال جاري در راستاي تغيير شيوه سياست مزبور، خارج شدن گوشت قرمز از دايره ارز ترجيحي بود. در ادامه نيز رئيس سازمان برنامه و بودجه بر عدم كارآيي سياست ارز 4200 توماني تاكيد و اعلام كرد كه دولت به دنبال رويكرد جديدي است كه اهداف مورد نظر را محقق كند.

به زعم برخي تحليلگران حذف تخصيص دلار 4200 توماني همزمان كه هزينه شركت‌هاي مصرف‌كننده را افزايش مي‌دهد، متناسب با نمونه‌هاي تاريخي افزايش نرخ فروش را هم در پي خواهد داشت. همچنين با توجه به اينكه نرخ فروش كالاهاي مشمول بر اساس بهاي تمام شده به علاوه حاشيه سود محاسبه مي‌شود، با رشد همزمان درآمد و هزينه درصد حاشيه سود نسبتا ثابت مي‌ماند. از همين روست كه بسياري از سهامداران را به خريد سهم‌هاي مرتبط با اصلاح احتمالي سياست ارزي ترغيب كرده و افزايش دسته‌جمعي و بي‌وقفه قيمت‌ها را در اين گروه از صنايع در پي داشته است. براي مثال، صنعت سيمان، روز گذشته در ادامه روند پرشتاب خود، بيشترين رشد متوسط قيمت را در بين صنايع بورسي تجربه كرد و به‌عنوان پربازده‌ترين گروه بازار شناخته شد. به نظر مي‌رسد موضوع افزايش قيمت در صنعت عنوان شده، يكي از عوامل اصلي توجه غالب سهامداران نسبت به سهام سيماني طي روزهاي اخير است.

صعود سهام صنعت مزبور از روزهاي پاياني اسفند سال گذشته تسريع يافت و طي 18 روز كاري، بازدهي 41 درصدي را تجربه كرد. با رشد روز گذشته، شاخص صنعت سيمان نسبت به ركورد پيشين آن در تاريخ نهم مهر سال گذشته، حدود يك درصد بالاتر ايستاد. از طرف ديگر، متوسط قيمت سهام قند و شكر نيز كه از هفته پاياني سال 97 سوار بر موج صعودي در حال ثبت ركوردهاي جديدي بود، پس از گذشت 15 روز كاري و افزايش نزديك به 38 درصد، ركورد تاريخي جديدي را براي اين صنعت بورسي رقم زد. شاخص صنايع غذايي و دارويي هم تقريبا با همين شيب ركوردهاي جديدي به ثبت رساندند.

**افزايش جذب پول‌هاي خرد
در آخرين روز هفته جاري مشاركت در خريد سهامداران حقيقي با اختلاف آشكاري نسبت به روزهاي گذشته دنبال شد. طي اين فرآيند بيش از 305 ميليون سهم به ارزش حدود 67 ميليارد تومان از سبد دارايي سهامداران حقوقي به سوي پرتفوي معامله‌گران خرد جابه‌جا‌ شد. اين بيشترين ارزش تغيير مالكيت سهام از چهارم اسفند سال گذشته بود. امري كه ورود نقدينگي‌هاي جديد خرد را به بازار بيش از پيش مورد تاكيد قرار مي‌دهد كه به صف خريداران پيوسته‌اند.

فولاد مباركه اصفهان، اولين سهامي بود كه نظر بازيگران خرد را به خود جلب كرد. به اين ترتيب بيشترين خالص خريد سهامداران حقيقي با انتقال بيش از 13 ميليارد تومان از پرتقوي حقوقي‌ها به سبد سهامداران خرد، از نماد «فولاد» رقم خورد.

نمادهاي «وپاسار» و «دتما» نيز از ديگر ترجيحات اين دسته از معامله‌گران بود كه در مجموع تغيير مالكيت 25 ميليارد توماني را تجربه كردند. در سوي مقابل، سيمان كرمان در كانون توجه سهامداران حقوقي قرار داشت كه منجر به خالص خريد بيش از 16 ميليارد توماني آنها، از نماد «سكرما» شد. «شپنا» و «شتران» نيز با شدت كمتري، از ديگر نمادهاي مورد اقبال اين دسته از سهامداران بودند كه در مجموع جابه‌جا‌يي بيش از 10 ميليارد توماني را از سبد سهامداران خرد به پرتقوي فعالان عمده، تجربه كردند.

منبع: روزنامه دنياي اقتصاد؛ 1398.01.22
گروه اطلاع رساني**9370**2002
۰ نفر