۲۳ فروردین ۱۳۹۸، ۱۷:۰۸
کد خبر: 83275133
T T
۰ نفر
آثار خارجي بخش مستند زير ذره‌بين جشنواره جهاني فيلم فجر اعلام شد

تهران- ايرنا- فيلم‌هاي مستند خارجي حاضر در بخش «مستند زير ذره‌بين» سي‌ و‌ هفتمين جشنواره جهاني فيلم فجر معرفي شدند.

به گزارش روز جمعه ايرنا از سي ‌و‌ هفتمين جشنواره جهاني فيلم فجر، علاوه بر دو مستند «نيلوفرهاي آبي اثر مونه» و «پيروزي» كه پيش از اين به عنوان آثار حاضر در بخش «مستند زير ذره‌بين» اين رويداد معرفي شده بودند، هفت مستند «ادواردو گاليانو وگاموندو»، «مسافر نيمه‌شب»، «كاخ توده‌ها»، «پياتزا ويتوريو»، «حقيقت: گم‌شده در دريا»، «قهرمانان» و «پرونده» از كشورهاي مختلف جهان نيز در اين بخش به نمايش درمي‌آيند.

** مستند «ادواردو گاليانو وگاموندو»
مستند «ادواردو گاليانو وگاموندو» ساخته فيليپه نپوموسِنو در سال 2018 از كشور برزيل است كه نخستين نمايش آسيايي آن در سي و هفتمين جشنواره جهاني فيلم فجر خواهد بود.
نپوموسِنوعلاوه بر كارگرداني و تهيه‌كنندگي بيش از 30 فيلم كوتاه، چندين دي وي دي موسيقي و چند سريال تلويزيوني، مجموعه شعري با نام «نقشه‌ها» نيز به چاپ رسانده و در سال 2018، اولين فيلم بلندش با نام «ادواردو گاليانو وگاموندو» را ساخته است.
«ادواردو گاليانو وگاموندو» يك فيلم صميمانه، در ستايش بزرگ‌ترين داستان‌سراي آمريكاي جنوبي است.
اين فيلم در سال 2019 برنده جايزه بهترين مستند در بخش فيلم‌هاي اول جشنواره بين‌المللي فيلم دومينيكن، جمهوري دومينيك شده است.

** مستند «مسافر نيمه‌شب»
مستند «مسافر نيمه‌شب» ساخته حسن فضيلي محصول مشترك آمريكا، قطر، انگليس، كانادا در سال 2019 است.
حسن فضيلي كارگردان و فيلمبردار افغانستاني است كه از جمله فيلم‌هاي شاخص او مي‌توان به «مسافر نيمه‌شب» (2019) و «صداي يك ملت: سفر من در افغانستان» (2012) اشاره كرد.
در خلاصه داستان اين فيلم آمده است: زماني ‌كه طالبان براي سرِ حسن فضيلي كارگردان افغانستاني جايزه تعيين مي‌كند، او مجبور است به همراه همسر و دو دختر جوانش از آن‌جا فرار كند. فضيلي با به تصوير كشيدن سفر نامطمئن و مبهم خود و خانواده‌اش، مستقيما به خطراتي كه پناه‌جويان به دنبال پناهندگي را تهديد مي‌كند، مي‌پردازد.
اين فيلم برنده جايزه ويژه هيات داوران از جشنواره فيلم مستند تسالونيكي در يونان، نامزد دريافت جايزه بزرگ هيات داوران و برنده جايزه مستند سينمايي ويژه هيات داوران در بخش بدون مرز جشنواره فيلم ساندنس در آمريكا، نامزد دريافت جايزه ويژه تماشاگران و برنده جايزه نگاه ويژه - كليساي جهاني از جشنواره بين‌المللي فيلم برلين در آلمان شده است.

** مستند «كاخ توده‌ها»
مستند «كاخ توده‌ها» (Palace for the People) ساخته گئورگي بوگدانوف و بوريس ميسيركوف محصول مشترك بلغارستان، آلمان و روماني در سال 2017 است كه نخستين نمايش ملي آن در سي و هفتمين جشنواره جهاني فيلم فجر خواهد بود.
زوجِ بوريس ميسيركوف و گئورگي بوگدانوف در زمينه‌هاي فيلمبرداري، كارگرداني، هنرهاي تجسمي و عكاسي در سطح بين‌المللي شناخته‌شده هستند و تاكنون در ساخت و تدارك چندين همايش تصويري، مستند بلند، ويديو و فيلم كوتاه از جمله «من يك بلغار هستم» 2009 و «براي هميشه 94» 2008 با يكديگر همكاري داشته‌اند.
مستند «كاخ توده‌ها» داستان پنج ساختمان نمادين به‌جامانده از دوران سوسياليستي را روايت مي‌كند؛ ساختمان‌هايي كه شاهد تلاطم‌ها و آشفتگي‌هاي تاريخي اروپاي شرقي در نيمه دوم قرن بيستم بوده‌اند.
اين فيلم در سال 2018 در جشنواره بين‌المللي فيلم صوفيه در بلغارستان و جشنواره فيلم مستند لايپزيگ در آلمان حضور داشته است.

** مستند «پياتزا ويتوريو»
مستند «پياتزا ويتوريو» (Piazza Vittorio ) ساخته آبل فرارا از كشور ايتاليا در سال 2017 است كه نخستين نمايش آسيايي آن در سي و هفتمين جشنواره جهاني فيلم فجر خواهد بود.
آبل فرارا پيش از آنكه سراغ ساخت فيلم‌هاي بلندش با نام هاي «قاتل دريل‌كار» و «ام‌اس 45» برود كه فيلم‌هايي به اصطلاح بهره‌بردارانه با تم خشونت بودند، فيلمسازي را در نوجواني و به‌صورت آماتور با دوربين 8 ميليمتري آغاز كرد.
از ديگر فيلم‌هاي اين فيلمساز مستقل و پرسابقه مي‌توان به «پادشاه نيويورك» (1990) و «ستوان بد» (1992) اشاره كرد.
اين فيلم پرتره‌اي واضح و زنده از بزرگ‌ترين ميدان عمومي شهر رم، پياتزا ويتوريو است كه در قرن نوزدهم و در حوالي خرابه‌هاي تروفي دي‌ماريو، به‌جا مانده از قرن سوم ساخته شده است.
مستند «پياتزا ويتوريو» در سال 2019 در بخش فيلم‌هاي مستند هفته بين‌المللي فيلم ورزبرگ آلمان به نمايش درآمده است.
اين فيلم در سال 2018 در جشنواره بين‌المللي فيلم مستند كپنهاگ دانمارك، جشنواره فيلم كراكوف لهستان، جشنواره بين‌المللي فيلم مستند لندن در انگلستان، جشنواره بين‌المللي فيلم صوفيه در بلغارستان، جشنواره فيلم مستند تسالونيكي در يونان و جشنواره بين‌المللي فيلم ونكوور كانادا حضور داشته است.

** مستند «حقيقت: گم‌شده در دريا»
مستند «حقيقت: گم‌شده در دريا» (The Truth: Lost at Sea) ساخته ريفات عود محصول مشترك اردن و تركيه در سال 2018 است.
ريفات عود دانش‌آموخته رشته روزنامه‌نگاري و رسانه در دانشگاه نيوكاسل انگلستان، فعال و مدافع حقوق بشر فلسطينيان است. او روي كشتي «ناوگان آزادي» كه در سال 2010 به منظور شكستن محاصره ناعادلانه غزه به آن‌جا اعزام شده بود، حضور داشته و شاهد حمله نيروهاي اصلي به اين كشتي بوده است.
اين فيلم به ماجراي حمله نيروهاي اسراييلي به كشتي موسوم به «ناوگان آزادي» كه حامل كمك‌هاي بشردوستانه به مردم غزه بوده، مي‌پردازد و تلاش دارد تا رنجِ فلسطينيان ساكن غزه را به اميد پايان يافتن محاصره آن‌ها به تصوير بكشد.
مستند «حقيقت: گم‌شده در دريا» در سال 2018 برنده جايزه بهترين فيلم در بخش امنيت بشر در جشنواره فيلم ما مردم در بريتانيا، برنده جايزه ويژه مديترانه‌اي در جشنواره فيلم مستقل لبنان، برنده جايزه نگاه بين‌المللي از جشنواره بين‌المللي فيلم حقوق بشر در بوليوي و برنده جايزه ويژه تماشاگران از جشنواره فيلم مستند الارض در ايتاليا و همچنين در سال 2019 برنده جايزه بهترين مستند از جشنواره فيلم مريدا در مكزيك است.

** مستند «قهرمانان»
مستند «قهرمانان» (Heroes) ساخته كوكن ارگون محصول مشترك تركيه و استراليا در سال 2019 است كه نخستين نمايش آسيايي آن در جشنواره جهاني فيلم فجر خواهد بود.
كوكن ارگون فيلمساز و ويديو آرتيست اهل تركيه است. فيلم‌هاي او تاكنون جوايز متعددي از جشنواره‌هاي مختلف، شامل جايزه ببر براي فيلم كوتاه از جشنواره فيلم روتردام در سال 2007 و جايزه نگاه ويژه از جشنواره فيلم برلين سال 2013 دريافت كرده است.
مستند «قهرمانان» در سال 2019 در جشنواره بين‌المللي فيلم روتردام در هلند و جشنواره فيلم استانبول در تركيه حضور داشته است.
در خلاصه داستان اين فيلم آمده است: هرساله تعداد زيادي از گردشگران ترك، استراليايي و نيوزلندي براي سفري تفريحي - زيارتي، به گاليپولي تركيه مي‌روند و در آن‌جا به سربازاني كه جان خود را در يكي از خونين‌ترين نبردهاي جنگ جهاني اول از دست داده‌اند، اداي احترام مي‌كنند. گروهي از آنان اين كشته‌شدگان را «قهرمانان» و گروهي ديگر آنان را «شهيدان» خطاب مي‌كنند. فيلم تفاوت در روايت‌ها را نمايش مي‌دهد.

** مستند «پرونده»
مستند «پرونده» ساخته ورا كريچِوسكايا ساخته سال 2018 در روسيه است.
ورا كريچِوسكايا كارگردان تلويزيوني برنده جايزه و موسس و مالك شبكه تلويزيوني دوژد (شبكه باران)، تنها شبكه تلويزيوني خصوصي مستقل در روسيه است.
اين فيلم داستان آناتولي سوبچاك نخستين شهردار سن‌پترزبورگ و پشتيبان و حامي ولاديمير پوتين است كه از زبان دخترش كسنيا، روايت مي‌شود.
پيش از اين دو مستند «نيلوفرهاي آبي اثر مونه» ساخته جيوواني ترويلو محصول سال 2018 ايتاليا و مستند «پيروزي» ساخته كرشنيك يونوزي، لوفتار وون راما و چارلي اسكيو محصول سال 2017 آمريكا نيز به عنوان آثاري كه در بخش مستند زير ذره‌بين سي و هفتمين جشنواره فيلم فجر حضور دارند، معرفي شده بودند.
«مستند زير ذره‌بين» يكي از بخش هاي جشنواره جهاني فيلم فجر است كه در چند سال اخير مورد توجه مخاطبان قرار گرفته است. اين بخش در دوره گذشته با نمايش هشت مستند توانست توجه منتقدان را به خود جلب كند.
سي ‌و‌هفتمين دوره جشنواره جهاني فيلم فجر از 29 فروردين تا ششم ارديبهشت 1398 (18 تا 26 آوريل 2019) به دبيري رضا ميركريمي در تهران برگزار مي‌شود.
فراهنگ**9012**1883