به گزارش ايرنا، در برخي از رسانه ها، بعدها براي جايگزيني كلمه فرار مغزها و فراز عضله ها واژه ملموس تر و شكيل تر' مهاجرت نخبگان ' را مورد استفاده قرار دادند اما در نهايت اين مهاجرت به منزله جابه جايي نخبگان همان ساختار را دارد.
در ورزش قهرماني و حرفه اي، كشورها مختلف براي دستيابي به جايگاه جهاني، مديران اقتصادي و استعداديابي دارند كه به شهرها و كشورهاي مختلف سفر مي كنند تا به كشف استعدادهاي ورزشي و سرمايه گذاري بر روي آنها بپردازند.
در بخش حرفه اي، مهاجرت ورزشكاران امري رايج است اما براساس استانداردهاي بين المللي اين مهاجرت ها به وسليه شركت هاي داراي مجوز و با پرداخت ماليات و براساس قوانين بين المللي فدراسيون هاي جهاني بايد صورت بگيرد.
حتي در برخي از كشورها و تيم هاي ورزشي مهاجرت ورزشكاران بايد براساس تائيدهاي پزشكي انجام شود و پس از دريافت مجوز پزشكي ورزشكار مي توان در تست هاي ورزشي شركت كند.
اين مساله در ورزش نيز مشخصه خود را دارد به گونه اي كه ورزشكاران نخبه از يك شهر يا يك كشور به نقطه ديگر براي دسترسي به امكانات بيشتر مهاجرت مي كنند.
مهاجرت از يك شهر يا كشور براي حضور در باشگاه ها و تيم هاي ورزشي بهتر و پولدار تر امري رايج است و حرفه اي است اما در آن سوي ميدان ، براي جبران خسارت وارده به شهرها يا كشورهاي مبدا تيم يا شهر مقصد ' حق رشد ' به باشگاه سابق پرداخت مي كند.
اين حق رشد چند سالي است در ورزش ايران به ويژه فوتبال نيز رايج شده است هر چند تا رسيدن به نقطه اي حرفه اي كمي فاصله دارد اما در نهايت باب اين مساله حرفه اي آغاز شده است.
ولي اين حق رشد هنوز در شهرها يا استانهاي كم برخوردار به باشگاه ها يا شهرهاي محل رشد ورزشكار پرداخت نمي شود و به طور كلي از اصل درباره آن بحثي صورت نمي گيرد.
يك ورزشكار از امكانات شهر زادگاه خود استفاده مي كند و از اين رو براي جا به جاي به شهر يا تيم رقيب، براساس اصول نانوشته حرفه اي گري پس از پايان رسمي انتقال به تيم ديگر حق رشد پرداخت مي شود.
در رشته هاي ديگر ورزشي اين مساله هنوز رواج نيافته است و با وجود اينكه برخي از استانها مانند چهارمحال و بختياري است مهد قهرمان پروري است ، تيم ها و باشگاه ها و استانهايي كه از ورزشكاران اين استان بهره مي گيرند ، بهتر است حق رشد به چهارمحال و بختياري پرداخت كنند.
يك كارشناس مديريت ورزش مي گويد: براساس روانشناسي ورزشي كه علمي ميان رشته اي است ، مهاجرت ورزشكاران براي كسب درآمد بالاتر يا رسيدن به جايگاهي بهتر ، مهمترين نقش را در سرنوشت يك ورزشكار دارد.
مسعود حميدي در گفت و گو با ايرنا افزود : انتقال(ترانسفر شدن) يك بازيكن از يك تيم به تيم ديگر يا يك كشور ديگر، اكنون به يك اقتصاد ورزشي تبديل شده است و حتي در برخي موارد به عنوان وكالت در ورزش و ورزشكار و تنظيم قرارداهاي ورزشي نيز اين نوع مسائل مطرح شده است.
وي تصريح كرد : ورزشكار در برابر گذر از دوره قهرماني به اين مساله توجه دارد كه براي رشد يا ارتقا سطح ورزشي خود به تيم هاي بزرگتر برد و ولي اگر راه را اشتباه برود در 'گذر از دوره قهرماني' به عنوان يك پروسه مقابله با بازده مثبت يا منفي در زندگي او اثر خواهد داشت.
به گفته وي، در ورزش استعدادهاي بزرگي بودند كه به خاطر انتخاب اشتباه تيم يا شهر يا كشور براي هميشه از ورزش و دوره قهرماني گذر كردند در حالي كه اين مساله بايد از طريق مشاوران فدراسيونها يا باشگاه ها با اطلاعات دقيق و درست و راست آزمايي شده انجام پذيريد.
حميدي يادآور شد: تجاري شدن ورزش بدون شك در انتقال يا مهاجرت استعدادها مهم است در هر حال در اين زمينه بايد چشم اندازي در ورزش كلان كشور براي پرداخت سهم رشد ورزشكاران براي استانها مبدا طراحي شود.
به گزارش ايرنا، هر ساله تعدادي از استعدادهاي ورزشي از استانهاي ديگر از جمله چهارمحال و بختياري به استانهاي ديگر مانند تهران، اصفهان و خوزستان مي روند اما در اين بين تنها تعدادي از آنها به مرحله ورزش حرفه اي و قهرماني مي رسند.
2097
شهركرد- ايرنا- زماني در ورزش ' فرار عضله ' مانند ' فرار مغزها' از يك نقطه به نقطه ديگر ،بحث چالش برانگيزي در بين كارشناسان بود اما به نظر مي رسد اين مباحث ديگر امري پذيرفته شده تلقي مي شود.