۲۴ فروردین ۱۳۹۸، ۱۱:۲۸
کد خبر: 83275755
T T
۰ نفر

سفره غنی بارندگی در كهگیلویه و بویراحمد

۲۴ فروردین ۱۳۹۸، ۱۱:۲۸
کد خبر: 83275755
سفره غنی بارندگی در كهگیلویه و بویراحمد

گچساران - ایرنا - بارش مطلوب سال زراعی جاری پس از تجربه 10 سال خشكسالی نویدبخش سالی پربار برای رونق تولید در استان كهگیلویه و بویراحمد است.

به گزارش ایرنا، از سیلاب های پنجم و ششم فروردین امسال كه منجر به 15 هزار میلیارد ریال خسارت به زیرساخت های عمرانی و اقتصادی این استان شد بگذریم، باران های سال آبی جاری رهاوردهای خوبی برای استان كهگیلویه و بویراحمد دارد.
این استان كه به خاطر وجود چندین رودخانه، چشمه سارها و آبشارهای فراوان به سرزمین رودخانه های خروشان مشهور بود در یك دهه اخیر شاهد كم آبی شدید در بخش كشاورزی و تنش آب آشامیدنی در برخی از شهرها و روستاها بود.
براساس آمار سازمان هواشناسی میانگین بلند مدت بارندگی در استان كهگیلویه و بویراحمد كه در سال های گذشته 700 میلیمتر در سال بود با گسترده شدن دامنه خشكسالی به 528 میلیمتر در ابتدای سال آبی جاری رسید.

**مروری بر سال های سخت خشكسالی
سیطره بی چون و چرای خشكسالی در تابستان پارسال سطح آب سفره های زیرزمینی 15 دشت كهگیلویه و بویراحمد را 10 متر كاهش داد.
خشك شدن بخش وسیعی از جنگل های بلوط، نه تنها تهدیدی برای آینده صنعت گردشگری بود بلكه باعث شد كه محیط زیست برای پیشگیری از تلف شدن حیات وحش بر اثر گرسنگی و تشنگی دست به توزیع آب و علوفه دستی در مناطق حفاظت شده بزند.
فروش بخشی از دام های عشایر بخش دیگری از تراژدی غمبار خشكسالی در كهگیلویه و بویراحمد بود، عشایر كه از بی آبی، شیوع بیماری دامی و هزینه های كمرشكن خرید علوفه های دستی به تنگ آمده بودند مجبور به فروش تعدادی از دام های خود شدند.
نابود شدن محصول هزاران هكتار از زمین های دیم در سال زراعی گذشته یكی دیگر از پیامدهای خشكسالی در استان بود.
بیداد خشكسالی وقتی محسوس تر شد كه آب صدها چشمه در تابستان سال گذشته خشكید، آبشار یاسوج در آستانه خشكیدگی، سد شاه قاسم خشك و بخش هایی از رودخانه بشار خشكید.
در این شرایط بسیار سخت كه استان كهگیلویه و بویراحمد از زمین و آسمان دچار خشكسالی شده بود، آب آشامیدنی شهرها و روستاها كه به گفته مسئولان 90 درصد آن از چشمه ها تامین می شد در شرایط سختی قرار گرفت.
درآمد كشاورزان این استان كه 190 هزار هكتار از 270 هكتار زمین كشاورزی آنان دیم بود به شدت كاهش یافت.
اما باران های امسال چون خونی در رگ های طبیعت نیمه جان استان جریان یافت و امید را به سرزمین آب های خروشان برگرداند.
حالا به مدد باران های امسال كام تشنه زمین های دیم سیراب، چشمه ها پرآب، مراتع غنی، جنگل ها با طراوات شده و همه اینها امیدبخش رونق تولید در حوزه های كشاورزان، دامپروری، گردشگری و حتی صنعت این استان است.

**2برابر شدن تولید گندم
مدیر سازمان جهاد كشاورزی كهگیلویه و بویراحمد می گوید: براساس پیش بینی های كارشناسی امسال افزون بر 70 هزار تن گندم در استان برداشت می شود.
الیاس تاج الدینی پیش بینی كرد كه بهار امسال تولید گندم در كهگیلویه و بویراحمد نسبت به سال گذشته 2 برابر افزایش یابد.
وی تصریح كرد: بارش های مطلوب سال زراعی جاری باعث افزایش تولید این محصول زراعی راهبردی می شود.
وی ابراز داشت: در سال زراعی گذشته هزاران هكتار از مزارع دیم گندم كهگیلویه و بویراحمد بر اثر كم بارشی نابود شد.
تاجدینی همچنین از پیش بینی برداشت و خرید تضمینی 23 هزار تن محصول دانه های روغنی كلزا و 6 هزار تن جو در كهگیلویه و بویراحمد خبر داد.

** طراوات جنگل ها
معاون فنی مدیركل منابع طبیعی و آبخیزداری كهگیلویه و بویراحمد گفت: بارندگی های مطلوب سال زراعی جاری جنگل ها و مراتع همه نقاط این استان را احیا كرده است.
گودرز باقری فرد با اشاره به نقش جنگل ها و مراتع در كنترل خسارات های باران های سیل آسا، فرسایش خاك، كاهش آلودگی ها، رونق صنعت گردشگری ابراز امیدواری كرد: باران های امسال بتواند نقش اثرگذاری در بهبود وضعیت زندگی مردم داشته باشد.
وی اظهار داشت: جنگل های برخی نقاط مانند شلالدون و میمند در كهگیلویه و بویراحمد كه بر اثر خشكسالی در حال نابودی بودند احیا شدند و از خشك شدن آنها جلوگیری شد.
وی با اشاره به اینكه جنگل هایی كه دچار خشكیدگی كامل شده اند جز با درختكاری قابل احیا نیست اضافه كرد: باران های امسال باعث احیای بخش قابل توجهی از درختانی شد كه درگیر خشكیدگی بودند.
معاون فنی مدیركل منابع طبیعی و آبخیزداری كهگیلویه و بویراحمد تصریح كرد: رویش مجدد تعداد زیادی از گونه های گیاهی خوش خوراك برای تعلیف دام پس از گذشتن هفت سال از آخرین رویش آنها پیامد خوب دیگر بارندگی های امسال بوده كه كارشناسان در بازدیدهای میدانی در شهرستان گچساران مشاهده كرده اند.
باقری فرد تصریح كرد: در مجموع وضعیت مراتع كهگیلویه و بویراحمد به ویژه در مناطق گرمسیری بسیار مطلوب است.
معاون فنی مدیركل منابع طبیعی و آبخیزداری كهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اینكه این استان از نظر میزان بارندگی دومین استان پر باران كشور بود گفت:با توجه به باران های سیل آسا در مدت زمان كم وجود جنگلها، پوشش گیاهی و اجرای طرح های آبخیزداری باعث شد خسارت های سیل كمتر از میزان بارش ها باشد.
باقری فرد با اشاره به اینكه 40 هزار هكتار از مراتع كهگیلویه و بویراحمد تبدیل به بیابان و 100 هزار هكتار دیگر در معرض بیابان شدن است اضافه كرد: بدون شك بارش باران و افزایش پوشش گیاهی بر كند شدن روند بیابان زایی اثرگذار است.
وی با یادآوری خشكیده شدن 100 هزار هكتار از جنگل های كهگیلویه و بویراحمد بر اثر خشكسالی های پیاپی سال های اخیر بیان كرد: قطعا بارندگی های امسال بر كند شدن پیشرفت خشكیدگی درختان بلوط اثرات چشمگیر دارد.
بیش از یك میلیون و 300 هزار هكتار از وسعت كهگیلویه و بویراحمد را جنگل و مرتع تشكیل داده است.
36 هزار هكتار جنگل دست كاشت در مناطق مختلف این استان وجود دارد.
از ابتدای سال زراعی جاری تاكنون بیش از 1200 میلیمتر باران در یاسوج مركز كهگیلویه و بویراحمد باریده است.
براساس آخرین آمار میزان بارندگی سال زراعی 97-98 به ترتیب در سی سخت 1060.8، دهدشت 816.6، امامزاده جعفر 760، دوگنبدان 666.3 و لیكك 684.2 میلیمتر اعلام شده است.
میانگین میزان بارندگی كهگیلویه و بویراحمد در سال زراعی 97-98 تاكنون 863.6 میلیمتر است.

** سال خوب برای عشایر
مدیركل امور عشایری كهگیلویه و بویراحمد گفت: به دلیل بارش های مطلوب در سال زراعی جاری ، رویش مراتع در مناطق قشلاقی این استان بسیار غنی است به طوری كه در چهل ساله گذشته بی سابقه بوده است.
مجید علی پور اظهار داشت: غنی شدن مراتع در بهار امسال باعث افزایش تولید گوشت قرمز در مناطق عشایری كهگیلویه و بویراحمد و به حداقل رسیدن استفاده از علوفه دستی می شود.
وی اضافه كرد: براساس برآوردهای كارشناشی ، امسال یكهزار و 500 تن به تولید گوشت قرمز استان افزوده خواهد شد.
علی پور ابراز داشت: پارسال عشایر كهگیلویه و بویراحمد هفت هزار و 500 تن گوشت تولید كردند.
مدیركل امور عشایر كهگیلویه و بویراحمد تصریح كرد: كاهش چشمگیر بیماری های دامی از دیگر مزایای بارش های بهاره در مناطق عشایری این استان است.
به گفته علی پور هم اكنون وضعیت بسیار خوبی از نظر علوفه و آب در مناطق گرمسیری كهگیلویه و بویراحمد حاكم است و امسال پس از چند سال كوچ بهاره به موقع انجام می شود.
وی بیان كرد: امسال كوچ عشایر به مناطق ییلاقی از پانزدهم اردیبهشت در مناطق قشلاقی آغاز خواهد شد.
جامعه عشایری كهگیلویه و بویراحمد با یك‌میلیون رأس دام سبك و سنگین ، 35 درصد صنایع‌دستی شامل 10 هزار مترمربع انواع گبه، جاجیم، قالی، گلیم و فرش این استان را تولید می‌كند.
12 درصد از جمعیت استان كهگیلویه و بویراحمد در قالب 11 هزار خانوار با جمعیتی معادل 70 هزار نفر عشایر هستند.
هشت ایل بومی و سه ایل غیربومی با 13 زیست‌بوم در كهگیلویه و بویراحمد وجود دارد.

** وضعیت تنها سد بزرگ كهگیلویه و بویراحمد
مدیر اداره بهره برداری و نگهداری سد كوثر گچساران گفت:618 میلیمتر باران از اول مهرماه تاكنون در ایستگاه هواشناسی سد ملی كوثر گچساران به ثبت رسیده كه 94 میلیمتر آن مربوط به بارندگی های فروردین ماه بوده است.
اكبر خدری افزود: مجموع بارش های ثبت شده سال زراعی گذشته در ایستگاه هواشناسی سد كوثر 210 میلیمتر بوده است.
وی بیان كرد: 45 میلیون متر مكعب آب سد كوثر امسال پس از هماهنگی با مسئولان شهرها و روستاهای اطراف و اطلاع رسانی به دامداران،كشاورزان و مسافران نوروزی در بهار امسال رهاسازی شد.
مدیر اداره بهره برداری و نگهداری سد كوثر گچساران تصریح كرد:آخرین رهاسازی آب سد كوثر با نوجه به پیش بینی سیل در سال آبی 1392-93 صورت گرفت.
وی حجم آب مخزن سد كوثر را 543 میلیون متر مكعب ذكر كرد و افزود: هم اكنون 37 میلیون متر مكعب از ظرفیت سد خالی است و مشكلی برای سرریز شدن سد وجود ندارد.
وی گنجایش مخزن سد كوثر را 580 میلیون متر مكعب اعلام كرد.
خدری با بیان اینكه نرمال تراز این مخزن بتنی با سطح دریا 625 متر است گفت: هم اكنون تراز این سد 623متر است.
وی تصریح كرد: آب سد كوثر از رودخانه خیرآباد تأمین می‌شود كه این رودخانه از رودهای شاه بهرام و دهدشت به وجود می‌آید.
این سد سالانه آب آشامیدنی 20 شهرستان و 2 هزار روستای استان‌های هرمزگان، فارس، خوزستان، كهگیلویه و بویراحمد و بوشهر را تأمین می‌كند.
سد كوثر در فاصلهٔ 60 كیلومتری شمال غربی شهر دوگنبدان، مركز شهرستان گچساران در استان كهگیلویه و بویراحمد قرار دارد.
این استان با بیش از 16 هزار كیلومتر مربع مساحت در جنوب غربی ایران قرار دارد و 30 درصد كل گونه‌های گیاهی كشور را در خود جای داده است.
كهگیلویه و بویراحمد با حدود 720 هزار نفر جمعیت دارای یك درصد مساحت و یك درصد جمعیت كشور است.
این استان با 2 اقلیم متفاوت و مناظر بكر و طبیعی و موقعیت خاص گردشگری دارای هشت شهرستان، 17 شهر و یك هزار و 676 روستای دارای سكنه است.
8143/1662