۲۴ فروردین ۱۳۹۸، ۱۴:۲۰
کد خبر: 83276154
T T
۰ نفر
انديشكده آمريكايي:الحاق كرانه باختري روابط نتانياهو با كشورهاي عربي را تهديد نمي كند

تهران-ايرنا- «استيون كوك»تحليلگر شوراي روابط خارجي نوشت: به دليل منافع مشترك رژيم صهيونيستي و برخي كشورهاي عربي بعيد است وعده «بنيامين نتانياهو» مبني بر الحاق كرانه باختري روابط تل آويو و كشورهاي عربي را با خطر مواجه كند.

اين انديشكده آمريكايي كه به طور تخصصي به مسائل مربوط به سياست هاي آمريكا و امور بين المللي مي پردازد در گزارش روز جمعه خود به قلم كوك افزود: بعد از پيروزي ضعيف حزب نتانياهو، او به دنبال تجديدنظر در ائتلاف هاي داخلي است و به احتمال قوي پنجمين دوره نخست وزيري خود را آغاز خواهد كرد.
نتانياهو شنبه هفته گذشته اعلام كرده بود كه درصورت پيروزي در انتخابات آينده، برخي از شهرك هاي احداث شده در كرانه باختري را به سرزمين هاي اشغالي تحت كنترل اين رژيم الحاق خواهد كرد.
نويسنده درباره اين وعده نتانياهو نوشت: بعيد به نظر مي رسد دستوركار جديد نتانياهو براي الحاق كرانه باختري روابط جديد اين رژيم با كشورهاي عربي خليج فارس را به خطر بيندازد. اين روابط نتيجه منافع مشترك دو طرف در به چالش كشيدن ايران است.
موضوع فلسطين گاه روابط اين كشورها و رژيم صهيونيستي را با وقفه هايي مواجه كرده اما آن را به طور كامل متوقف نكرده است. بعيد به نظر مي رسد كه كشورهاي خليج فارس تا قبل از حل شدن مساله فلسطين سفارتخانه هاي خود را در تل آويو افتتاح كنند اما ابعاد ديگري از عادي سازي روابط دو طرف از جمله اعزام هيات اسرائيلي به بازي هاي جهاني «المپيك ويژه» در دبي احتمالا ادامه خواهد يافت.
نويسنده در ارزيابي خود از تاثيرات اين انتخابات بر روند صلح و مذاكرات فلسطيني ها و صهيونيست ها افزود: دليل اندكي براي باور اين موضوع وجود دارد كه مذاكرات ائتلافي يا تركيب واقعي كابينه وضعيت موجود در كرانه باختري و نوار غزه را تغيير دهد.
موضوع نوار غزه يك موضوع امنيتي است و عمدتا همين طور باقي خواهد ماند. مذاكرات درباره غزه در آمريكا و رژيم صهيونيستي در چارچوب پرتاب موشك ها و خطراتي است كه شهرك هاي صهيونيستي را در نزديكي اين منطقه تهديد مي كند.
نويسنده درباره مذاكرات براي تشكيل كابينه ائتلافي و تاثير آن بر سياست هاي جديد رژيم صهيونيستي در كرانه باختري نوشت: در كابينه هاي قبلي اسرائيل پيوسته تلاش شده از طريق توسعه زيرساختارها و گسترش شهرك سازي ها، مانع از جدايي كرانه باختري از مناطق ديگر اسرائيل شود. حاميان اصلي الحاق كرانه باختري از جمله «نفتالي بنت» وزير اقتصاد و «آيلت شاكد» وزير دادگستري اين موضوع در كنست مطرح نكردند اما كابينه جديد احتمالا به اين سو گرايش دارد. رهبران شهرك سازي ها هم در چند دهه تلاش كرده اند آن را در مباحث سياسي اسرائيل جاي دهند كه اين امر هر تغيير احتمالي در اين زمينه را دشوار مي كند.
نويسنده خاطرنشان كرد: وضعيت كنوني، شامل الحاق آرام و اعلام نشده كرانه باختري است هرچند كه ممكن است ضرورتا شامل مناطقي كه جمعيت بزرگي از فلسطيني ها در آن ساكن هستند، نشود. نتانياهو به وعده انتخاباتي خود درباره الحاق كرانه باختري پايبند باشد يا نباشد، تاثير آن مشابه است.
با اين حال اين موضوع ربطي به وجود مذاكراتي معنادار بين اسرائيلي ها و فلسطيني ها ندارد. توسعه شهرك ها در كرانه باختري هرگز ربطي به پيشرفت روند مذاكرات صلح نداشته است. جمعيت شهرك نشين ها در سراسر دهه 1990 ميلادي همزمان با انجام مذاكرات در حال گسترش بود.
اين گزارش افزود: تعداد زيادي از اسرائيلي ها و فلسطيني ها از راه حل دو كشور حمايت مي كنند. مقام هاي اسرائيلي نمي توانند شروط حداقلي فلسطيني ها براي صلح از جمله درباره معرفي بخش شرقي بيت المقدس به عنوان پايتخت و حق بازگشت آوارگان را تامين كنند. به همين ترتيب رئيس جمهور فلسطين نمي تواند بدون جلب رضايت حماس خواسته هاي تل آويو را برآورده كند. رهبري حماس معتقد است كه مذاكراه با اسرائيل بي فايده است و مقاومت تنها راه دستيابي به حقوق فلسطيني ها است.
فلسطيني ها بر اين باور هستند كه آمريكا و اسرائيلي ها تلاش مي كنند آنها را وادار به تسليم شدن در مقابل طرح صلح دولت «دونالد ترامپ» رئيس جمهوري آمريكا كنند كه حتي تعداد معدودي در داخل كاخ سفيد آن را رويت كرده اند.
با توجه به تصميم دولت ترامپ براي انتقال سفارت آمريكا از تل آويو به بيت المقدس كه باعث قطع روابط فلسطيني ها با آمريكا شد و اقدام دولت آمريكا براي توقف كمك هايش به آژانس حمايت از آوارگان فلسطيني سازمان ملل و برنامه كمك توسعه اي آمريكا موسوم به «يو اس ايد» براي كرانه باختري دشوار مي توان گفت كه فلسطيني ها چنين برداشتي از تلاش هاي آمريكا نداشته باشند.
ترامپ و مشاورانش ممكن است خواسته فلسطيني ها براي مقاومت در برابر چنين طرح هايي را كم اهميت بشمارند. استقامت در مقابل بي عدالتي بخش مهمي از هويت فلسطيني ها را تشكيل مي دهد. در تركيب ايدئولوژيك هر كابينه احتمالي در اسرائيل تمايلي براي تغييرچنين موضعي در قبال فلسطيني ها وجود ندارد و آنها بخشي از مذاكراتي كه بيش از پيش به جامعه و آمال ملي آن لطمه وارد مي كند نخواهند بود.
اروپام**9158**2040