به گزارش خبرنگار ایرنا پیست اسكی آبعلی قدیمیترین پیست اسكی ایران معرفی می شود كه در شمال شرق استان تهران و شهرستان دماوند واقع شده و دارای امكاناتی همچون تله سیژ، اسكی، لوژ سواری و غیره است.
با توجه به اطلاعات سایت فدراسیون اسكی جمهوری اسلامی ایران، قدمت دستگاههای این مجموعه به سال ۱۳۳۲ خورشیدی می رسد.
برخی، این پیست را محل تولد اسكی نوین و بنیان ورزش اسكی در ایران می دانند كه از اوایل دی ماه تا اواخر اسفند برای اسكی مورد استفاده قرار میگیرد.
این پیست كه به دلیل دسترسی راحت شلوغ تر از سایر پیستهاست، در فواصل دیگر همچون تابستان نیز به دلیل داشتن آب و هوای مطبوع میتواند محل مناسبی برای اسبسواری و ورزش هایی از قبیل تنیس باشد.
مرتفعترین نقطه این پیست اسكی بینالمللی ۲۶۵۰ متر و كم ارتفاعترین نقطه آن ۲۴۰۰ متر از سطح دریاست.
سازمان استاندار تاكید دارد دستگاه تله سیژ پیست اسكی آبعلی مجوز «بهره برداری» ندارد و هرگونه استفاده از آن تخلف محسوب می شود؛ البته سال هاست این دستگاه فعال بوده و گردشگران از آن استفاده می كردند.
«امین ملك محمدی» مدیر مجموعه تفریحی و ورزشی ولایت و تله سیژ پیست آبعلی در این خصوص به ایرنا گفت: دستگاه تله سیژ پیست در سال 2003 در ایتالیا نصب و سال 2010 از آنجا به ایران منتقل شده است.
به گفته وی این دستگاه سال 2012 در پیست اسكی آبعلی نصب و زمان نصب تمامی امكانات به منظور به روزرسانی سیستم بر روی دستگاه انجام شد.
ملك محمدی ادامه داد: اخیرا سازمان ملی استاندارد اعلام كرده كه قطعات این دستگاه باید «به روزتر» شود و از سیستم برق PC به PSD ارتقا یابد.
مدیر مجموعه تفریكی و ورزشی ولایت و تله سیژ پیست آبعلی با بیان اینكه هر ساله باید سیستم ها با توجه به ایمن سازی، به روزرسانی شود، تصریح كرد: این دستگاه طی سال ها در حال ارائه خدمات به شهروندان و گردشگران است و خوشبختانه تاكنون هیچگونه حادثه و اتفاقی را شاهد نبوده ایم، ضمن اینكه گردشگران نیز از خدمات این دستگاه راضی بودند.
ملك محمدی افزود: اما با توجه به نیاز دستگاه برای به روز رسانی و ایمنی، این الزام از بهمن ماه سال 97 توسط سازمان استاندار ابلاغ شده كه از زمان اعلام، دستگاه متوقف و اقدامات لازم برای به روزرسانی سیستم در دستور كار قرار گرفت.
وی با بیان اینكه تاكنون حدود 90 درصد كار فنی و استانداردسازی دستگاه انجام شده است و طی روزهای آینده نیز به اتمام می رسد، خاطرنشان كرد: بعد از آماده سازی دستگاه، در فصل آینده بعد از بازدید و كسب مجوز توسط سازمان ملی استاندارد، بهره برداری می شود.
این مسئول تاكید كرد: دستگاه تله سیژ پیست آبعلی پرجمعیت ترین دستگاه تله سیژ در كشور است و با توجه به اینكه در مسیر دسترسی مطلوبی قرار دارد، همواره با استقبال خوب مسافران و گردشگران روبروست و تاكنون نیز كوچكترین حادثه ای را شاهد نبودیم.
این سخنان درحالی است كه رئیس اداره ورزش و جوانان شهرستان دماوند كه اواخر سال گذشته با خبرنگار ایرنا مصاحبه كرد از فعال بودن دستگاه ها با وجود غیر استاندارد بودن آنها خبر داد.
**شهردار آبعلی: نامه استاندارد كجا بوده؟
جالب تر اینجا است كه مدیریت جدید مجموعه پیست اسكی آبعلی كه شهردار این شهر است در خصوص استاندارد بودن یا نبودن دستگاه های این مجموعه، تصریح كرد: تاكنون هیچ گونه نامه ای مبنی بر استاندارد نبودن این دستگاه ها از سوی هیچ نهادی به شهرداری ابلاغ نشده است.
كاظم شریف آهی در این خصوص اظهار داشت: پیست اسكی آبعلی در گذشته توسط چند نهاد همچون اداره ورزش و جوانان، شهرداری آبعلی و فدراسیون اسكی مدیریت می شد كه همین امر عمدتا مشكلاتی را برای ارائه خدمات به همراه داشت.
وی ادامه داد: اكنون با برگزاری جلسات متعدد مدیریت این سایت ورزشی و تفریحی به شهرداری آبعلی واگذار شده و بخش فنی و تخصصی آن بر عهده اداره ورزش و جوانان و سازمان استاندارد است.
این مقام مسئول با تاكید بر اینكه این مجموعه به صورت موقت و مدت زمان كوتاهی است كه به شهرداری واگذار شده، خاطرنشان كرد: اغلب طرح های در نظر گرفته شده برای سال آینده و نیازمند طرح مطالعاتی جامع و وسیع با همكاری اداره ورزش و جوانان است.
**صراحت ابلاغ استاندارد
مهدی علیپور معاون ارزیابی انطباق اداره كل استاندارد استان تهران اسفند سال گذشته در گفت وگو با خبرنگار ایرنا اعلام كرد: تله سیژ و تله كابین پیست آبعلی در شمال استان تهران مجوز بهره برداری ندارند و پلمپ شده اند.
این درحالی بود كه گزارش خبرنگار ایرنا و نیز برخی مسئولان متولی شهرستان دماوند اعلام كردند این پیست فعال است و خدمات دهی دارد.
معاون استاندارد استان تهران تاكید كرده بود: هرگونه بهره برداری عمومی از تجهیزات مورد اشاره كه فاقد مجوز هستند، تخلف محسوب می شود.
این مسئول همچنین امروز (دوشنبه 26 فروردین 98) در گفت وگو با خبرنگار ایرنا تصریح كرد: هنوز نواقص به طور كامل ر فع نشده و وضعیت پلمپ و در حال بررسی است.
** اداره ورزش: دستگاه ها مجوز ندارند
درحالی كه بهره برداران پیست می گویند دستگاهها مشكلی ندارند رئیس اداره ورزش و جوانان شهرستان دماوند اعلام كرده كه از نظر این نهاد، هیچكدام از دستگاه های موجود در پیست مجوز بهره برداری ندارد.
رضا مقدم افزود: متولی ورزش شهرستان، اداره ورزش و جوانان است و هرگونه وسایل و تجهیزات حوزه مربوط به ورزش باید توسط این نهاد مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرد اما تاكنون چندین بار نسبت به اخذ مجوز استاندارد برای این دستگاه ها از سوی اداره ورزش به بخش خصوصی ابلاغ كردیم كه هیچ اقدامی در خصوص استاندارد بودن یا نبودن دستگاه ها به این نهاد ابلاغ نشده است.
وی با بیان اینكه به نیروی انتظامی و اماكن نیز به منظور پلمپ این دستگاه ها اعلام كرده ایم اما تاكنون این امر رخ نداده است، خاطرنشان كرد: به نظر می رسد متولیان این دستگاه ها خودسرانه عمل می كنند و روند گرفتن مجوز بهره برداری را بدون هماهنگی انجام می دهند.
رئیس اداره ورزش و جوانان ادامه داد: مالكیت دستگاه های پیست به ویژه تله سیژ بر عهده بخش خصوصی است و اداره ورزش و جوانان صرفاً در نظارت بر فعالیت این دستگاه ها، بخش فنی، آموزش اسكی به علاقه مندان و همچنین برگزاری مسابقات دخالت دارد.
مقدم همچنین در خصوص مدیریت جدید مجموعه پیست اسكی آبعلی نیز افزود: اراضی مربوط به پیست اسكی آبعلی به صورت استیجاری در اختیار این نهاد قرار دارد و متعلق به اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان است.
وی تصریح كرد: با توجه به بازدید وزیر ورزش و جوانان از این مجموعه، واگذاری آن به شهرداری آبعلی به منظور خدمات رسانی بر اساس ماده 27 امكان پذیر شده است كه طی تفاهم نامه ای واگذاری چند ساله وجود دارد.
این مقام مسئول با بیان اینكه بخش ساماندهی پاركینگ و موارد مربوط به امنیت، بهداشت و درمان بر عهده شهرداری آبعلی است، گفت: واگذاری پیست به شهرداری از طریق وزارت ورزش و جوانان می بایست صورت گیرد و در حال حاضر بر اساس ماده 88 به منظور ارائه برخی خدمات به صورت موقت این مكان به شهرداری واگذار شده اما به صورت كامل این مجموعه واگذار نشده است.
**شهرداری آبعلی پیگیر موضوع باشد
مجید صفری فرماندار شهرستان دماوند نیز در این خصوص اظهارداشت: از اوایل سال ۹۷ به دلیل مشكلاتی كه در حوزه خدماتی و تامین زیرساخت های بخش تفریحی پیست آبعلی وجود داشت، با هماهنگی وزارت ورزش، اوقاف و شهرداری آبعلی جلسات متعددی تشكیل و برای نخستین بار یك مدیریت واحد برای این مكان تعریف شد.
وی ادامه داد: اكنون این مدیریت به موجب تفاهم نامه برعهده شهرداری آبعلی است و تاكید شده كه باید تمامی خدمات از جمله پاركینگ، خدمات بهداشتی، درمانی، خدمات انتظامی، امنیتی و حفاظتی، استانداردسازی دستگاه ها از نظر فنی و بروز بودن توسط این نهاد صورت گیرد.
نماینده عالی دولت در شهرستان دماوند بیان كرد: همچنین شهرداری را مكلف كرده ایم از كارشناسان استاندارد برای بازدید و كنترل دستگاه های موجود در این سایت تفریحی و ورزشی استفاده كنند و اگر اعلام كردند كه امكانات موجود استاندارد نیست باید متوقف و بازسازی شوند و این مهم بر عهده شهرداری است.
صفری تاكید كرد: در حال حاضر باتوجه به ساماندهی كه در حوزه پیست آبعلی انجام شده، خدمات دهی نسبت به سال های گذشته مطلوب تر است و شاهد كاهش حوادث و افزایش رضایت گردشگران هستیم.
این مقام مسئول با تاكید بر اینكه خدمات دهی باید به بهترین شكل صورت گیرد، گفت: مسافران و گردشگران باید بهترین و ایمن ترین خدمات را از این سایت گردشی دریافت كنند و این وظیفه مسئولان شهرستان است و اگر از طرف كارشناسان استاندارد، عدم ایمنی وسایل پیست اعلام شده، قابل پذیرش و است.
وی خطاب به شهرداری آبعلی و متولی وسایل موجود در پیست نیز گفت: مدیر مربوطه بدون استاندارد اجازه فعالیت ندارد و شهرداری آبعلی موظف است این موضوع را پیگیری كند.
فرماندار دماوند افزود: شهرداری تمام محوطه و ارائه خدمات را در دست گرفته و ارگان هایی مانند نیروی انتظامی، بهداشت، حلال اهمر، تربیت بدنی، اوقاف و دیگر ارگان های ذی ربط، زیر نظر مجموعه شهرداری ارائه خدمات می دهند كه این موضوعات هم به آنها ابلاغ شده است.
وی در خصوص بهتر شدن نظارت ها و كم شدن حوادث بیان كرد : باتوجه به نظاراتی كه در این خصوص انجام شده، حادثه در سال جاری نسبت به سال های گذشته بسیار كاهش یافته است؛ از سوی دیگر نظارت های فرهنگی نیز افزایش یافت.
تهرام/7246/ 1008
تهران- ایرنا- سازمان استاندارد تاكید دارد دستگاه «تله سیژ» پیست اسكی آبعلی استاندارد نیست و به همین علت مجوز «بهره برداری» نیز ندارد اما بهره بردار و بخش خصوصی در سایه ضعف نظارت و اقدام عملی نهادهای متولی در شهرستان دماوند كار خودش را می كند.