۲۶ فروردین ۱۳۹۸، ۱۴:۲۴
کد خبر: 83279226
T T
۰ نفر

بیابان‌ زدایی راهی برای سرسبزی و طراوت طبیعت ایلام

۲۶ فروردین ۱۳۹۸، ۱۴:۲۴
کد خبر: 83279226
بیابان‌ زدایی راهی برای  سرسبزی و طراوت طبیعت ایلام

ایلام - ایرنا - اجرای هفت هزار و 700 هكتار جنگل كاری در مناطق بیابانی ایلام علاوه بر كاهش كانون های داخلی گرد و غبار، باعث سرسبزی و زیباسازی مناطق بیایانی استان شده است.

به گزارش ایرنا، از گستره دو میلیون هكتاری استان ایلام یك میلیون و 700 هزار هكتار آن را عرصه های طبیعی تشكیل داده، 426 هزار و 659 هكتار معادل 21 درصد كل مساحت را بیابان و كانون های فرسایش بادی تشكیل داده كه بیشترین اراضی بیابانی استان به مساحت 84 هزار هكتار در مناطق عین خوش، ابوغویر و حسن قندی در شهرستان دهلران وجود دارد.
یكی از مهمترین معضلات استان ایلام وجود بیابان است، عوامل مختلفی در استان ایلام مثل بهره‌برداری بی رویه از منابع آبی و خاكی توسط كشاورزی و صنعت گران، چرای بیش از حد دام، قطع درختان و جنگل‌زدایی، تغییرات اقلیمی، بروز سیلاب‌های شدید و شسته شدن خاك حاصلخیز، خشكسالی در ایجاد بیابان دخیل است.
طی سال‌های گذشته برای كاهش كانون‌های بیابانی استان كه عمدتاً كانون گرد و غبار هم بودند، جنگل كاری و كاشت نهال در دستور كار مسئولان استان قرار گرفت كه این مهم منجر زیباسازی، كاهش بیابان، كم شدن كانون‌های گرد و غبار در شهرستان‌های مهران و دهلران شده است.


*مناطق بیابانی به نقاط گردشگری تبدیل شدند
یكی از شهروندان مهران در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: برای حفظ، احیا و نیز توسعه منابع طبیعی طی سال‌های گذشته در شهرستان‌های مهران، دهلران و نیز دیگر شهرستان‌های جنوبی استان كه عرصه بیابانی داشتند، كارهای بسیار خوبی انجام شده است.
علی رحمتی افزود: مناطق بیابانی ایلام با اقدامات انجام گرفته از جمله جنگل كاری و كاشت نهال در چند سال اخیر به نقاط گردشگری و سبز استان تبدیل شده اند.
وی بیان داشت: البته ما نیز به عنوان شهروند وظایفی در قبال این نعمت خدادادی و منابع طبیعی داریم، باید از این منابع حراست و از قطع درختان اجتناب كنیم.
وی عنوان كرد: با كاشتن نهال می‌توان سرسبزی را به منابع طبیعی افزایش داد زیرا بهترین راه نشاط در مردم سرسبزی و گل و گیاه است، هر درخت یك نفر نگهبان نیاز دارد و باید به عنوان نگهبان در حفظ آنها كوشا باشیم.

*مالچ پاشی توأم با نهال كاری در 2 هزار هكتار از عرصه بیابانی ایلام
مدیر كل منابع طبیعی استان ایلام نیز در این ارتباط در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: با توجه به اینكه بارندگی‌های زیادی در طول سال گذشته در استان شاهد بودیم اما باز پدیده گرد و غبار در این مدت وجود داشت.
رضا احمدی تصریح كرد: منشأ گرد و غبار استان 95 درصد خارجی و 5 درصد داخلی است.
وی عنوان كرد: در استان ایلام كانون‌های تولید گرد و غبار كاملاً مهار شده، یعنی هر اندازه گرد و غبار وارد سطح استان می‌شود 100 درصد منشأ آن خارجی است، منشأ این گرد و غبار غرب عراق، شرق اردن، شمال عربستان و جنوب سوریه است كه این نقاط به دلیل تغییر كاربری منشأ گرد و غبار شده اند.
وی اظهار داشت: در چهار شهرستان استان از جمله شهرستان ایلام، مهران، آبدانان و دهلران بیابان وجود دارد، كانون‌های عمده گرد و غبار استان در مهران و دهلران است.
مدیر كل منابع طبیعی اظهار داشت: طی دو سال اخیر دو هزار هكتار از تپه‌های ماسه‌ای مناطق بیابانی دهلران مالچ پاشی توأم با نهال كاری شد كه بر اساس ارزیابی انجام گرفته نتایج بسیار مثبتی ارائه شده است.

7700 هكتار جنگل كاری طی یك سال
وی افزود: در كل استان 60 هزار هكتار جنگل كاری شده است كه عمدتاً با هدف بیابان زدایی بوده است كه در مهران و دهلران عمده این جنگل كاری‌ها انجام گرفته است.
احمدی تصریح كرد: مهمترین فعالیت‌های انجام شده در سال 97 در بحث توسعه جنگل، 7 هفت هزار و 700 هكتار نهال كاری در استان انجام گرفته، یعنی 55 درصد جنگل كاری‌های كشور در سال 97 به تنهایی در استان ایلام انجام شده است.
وی عنوان كرد: در همه شهرستان‌های استان ایلام یك نهالستان وجود دارد و ظرفیت تولید نهال در استان شش میلیون اصله در سال است كه علاوه بر تأمین نهال برای طرح‌های جنگل كاری استان، نیاز مردم و سایر دستگاه‌ها، به سایر مناطق كشور نیز ارسال می‌شوند.
مدیر كل منابع طبیعی ایلام تصریح كرد: بیش از 60 گونه نهال جنگلی در استان تولید می‌شود، تنوع گونه‌ای در استان بسیار بالا است كه از نهال‌های بومی و سازگار با شرایط جوی استان هستند.

برنامه ریزی برای 320 هزار هكتار جنگل كاری در استان ایلام
احمدی ادامه داد: در حال حاضر 640 هزار هكتار جنگل در استان وجود دارد، برنامه منابع طبیعی استان این است كه تمام نوار مرزی استان را جنگل كاری كنیم كه این مهم بیش از 320 هزار هكتار از اراضی استان را شامل می‌شود.
وی افزود: در آینده‌ای نزدیك میزان جنگل‌های استان به یك میلیون هكتار خواهد رسید، كه در صورت تحقق این مهم تحول بزرگی در جنگل كاری كشور رخ خواهد داد.
وی با بیان اینكه جنگل كاری می‌تواند كمك كار حفظ سفره‌های زیرزمینی باشد، گفت: این جنگل كاری‌ها موجب شده است كه روان آب‌ها و آب‌های سطحی را در خاك نفوذ داده و ضمن تقویت سفره‌های آب زیر زمینی، ریشه درختان از آب نزولات جوی نیز بهره مند شوند.
7177/6034