به گزارش دوشنبه تارنماي وزارت جهاد كشاورزي، هوشنگ جزيي گفت: در حوضه هاي آبخيز گلستان كه با اعتبارات تخصيص يافته عمليات آبخيزداري انجام شده است، سيل خسارت وارد نكرد و در مناطقي كه نتوانستيم آبخيزداري انجام دهيم، سازه هايي مانند جاده و راه آهن موجب شد سيل مسير خود را ادامه ندهد و در دشت هايي مانند آق قلا متوقف شود.
به گفته وي، 96 حوضه آبخيز در استان گلستان استعداد سيل دارد كه اگر با روش آبخيزداري مديريت نشود سيل مي تواند در همه محدوده گلستان رخ دهد.
** جلوگيري از سيل، يكي از كاركردهاي آبخيزداري است
جزيي، آبخيزداري را يكي از راه هاي موثر در مديريت سيلاب عنوان و تصريح كرد: آبخيزداري يك اقدام نقطه اي مانند ساخت سد كرخه در خروجي يك رودخانه بزرگ نيست، بلكه در اين روش اقدامات از بالاترين نقطه يك حوضه آبخيز آغاز مي شود و تا پايين ترين نقطه حوضه آبخيز ادامه مي يابد.
وي ادامه داد: در كنار عمليات آبخيزداري اقدامات ديگري همچون احياي پوشش مرتعي، مديريت حفاظتي و نگهداري از اين عرصه ها مانند قرق كردن و مديريت چرا صورت مي گيرد و از اين رو آبخيزداري گستره وسيعي از مجموعه اقدامات است.
اين مسوول گفت: با روش آبخيزداري مي توان مديريت و بهره برداري از سيل را در همه نقاط جغرافيايي حوضه هاي آبخيز انجام داد و علاوه بر كاهش خسارت، به افزايش آب در سفره هاي زير زميني از طريق نفوذ در خاك كمك كرد.
** خاك در ايران، مهمتر از آب است
مديركل آبخيزداري و حفاظت خاك سازمان جنگل ها، مراتع و آبخيزداري كشور يادآوري كرد «توجه كشور به موضوع آب است و مسوولان كشور از عناويني مانند حكمراني آب يا مديريت جامع منابع آبي استفاده مي كنند اما اين يك اشتباه استراتژيك است، زيرا موضوع مهمتر از آب در ايران، خاك است».
جزيي گفت: خاك مكاني است كه آب مي تواند در آن ذخيره شود، بنابراين اگر حتي در كشور بارش ها زياد باشد و وارد دوره تر سالي شويم اما خاك نداشته باشيم، شاهد خسارات ناشي از بارش ها و از دست دادن آب خواهيم بود.
وي تصريح كرد: توصيه حفاظت از خاك بايد جدي گرفته شود و اين حفاظت را مي توان با عمليات آبخيزداري پيگيري كرد.
** تهديد رانش بيخ گوش 78 روستا در استان هاي سيلزده
اين مسوول به موضوع رانش و لغزش زمين بر اثر جاري شدن سيل اشاره كرد و گفت: به علت بارش هاي شديد و رانش، خاك به روستاها و سدها منتقل مي شود و گل و لاي ايجاد مي كند و حوضه هايي كه امكان رانش دارد فعال تر مي شود.
جزيي افزود: سيلاب هاي اخير، ما را با تهديد رانش و لغزش شديد زمين مواجه مي كند و با بررسي هايي كه ما انجام داديم 23 روستا در استان گلستان، 6 روستا در خراسان شمالي و 49 نقطه در لرستان در معرض تهديد رانش و لغزش زميني هستند.
وي آبخيزداري را يكي از راهكارها براي كنترل لغزش زمين دانست و تصريح كرد: ما در حال حاضر با يكي از دانشگاه هاي آلمان در زمينه لغزش زمين و رفتار سطحي و كنترل آن همكاري داريم و ضروري است اعتبار ويژه در زمينه زمين لغزش به آبخيزداري براي جلوگيري از سيلاب اختصاص يابد.
به گزارش ايرنا، بارندگي هاي شديد و سيل از بيست و هشتم اسفندماه گذشته آغاز شد و همه استان هاي كشور را درگير كرد.
استان هاي گلستان، مازندران، ايلام، كرمانشاه، لرستان، خوزستان، چهارمحال بختياري و كهگيلويه و بويراحمد در شرايط اضطراري قرار گرفتند.
جاده هاي ميان شهري در اين نواحي بسته و بسياري از خانه ها در شهرها و روستاها ويران شد.
اجراي عمليات آبخيزداري و آبخوانداري كاهش خسارت ناشي از سيل را ممكن مي سازد اما بهره برداري هاي نادرست از منابع طبيعي و غفلت در مديريت مي تواند علاوه بر تخليه آبخوان ها و فرونشست دشت ها، به بي توازني در عرصه هاي طبيعي، اكولوژيك و هيدرولوژيك و كاهش امنيت غذايي، حيات اقتصادي و اجتماعي مردم منجر شود.
براي امسال با هدف استحصال آب و توسعه پوشش گياهي، 150 ميليون يورو از محل صندوق توسعه ملي به پروژه هاي آبخيزداري و آبخوانداري اختصاص يافته است.
در سال 97 نيز از محل تخصيص 200 ميليون دلار از صندوق توسعه ملي، در 6 هزار و 84 نقطه از كشور طرح هاي آبخيزداري و آبخوانداري اجرا شد.
اقتصام*9186*1961*
تهران- ايرنا- مديركل آبخيزداري و حفاظت خاك سازمان جنگل ها، مراتع و آبخيزداري كشور اعلام كرد: 750 ميليون مترمكعب سيل با سازه هاي آبخيزداري در استان گلستان مديريت شد.