به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، شبكه های اجتماعی پدیده ای نوظهور هستند كه انحصار سخن را از چنگ رسانه های پرقدرت و زورمندان حاكم بر آن رسانه ها خارج و همگان را قادر به بیان نظرات خود در فضایی آزاد كردند.
در حالی كه كمتر از سه دهه از ظهور شبكه های اجتماعی پرنفوذ و فراگیر می گذرد، تاثیر آن ها بر زندگی روزمره، دنیای سیاست، اقتصاد و حتی روابط بین المللی كامل مشهود است.
امروزه این شبكه ها با ضریب نفوذ بالایی كه در میان همه اقشار مردم جهان یافته اند، حتی برای سیاستمداران و رهبران كشورها نیز محملی برای بیان نظرات و تاثیرگذاری بر مخاطبانشان شده است.
ظهور شبكه های اجتماعی همچنین در آغاز این امیدواری را در برخی ایجاد كرده بود كه آزادی بیان را كه غربی ها خود را مدعی اصلی آن می دانند، برای همیشه تضمین می كنند.
اما طولی نكشید كه خوش بینی ها درباره شبكه های اجتماعی، جای خود را به نگرانی های جدید در زندگی روزمره مردم و حتی در محیط بین المللی و منازعات میان دولت ها داد.
با افزایش استفاده مردم و دولت ها از این شبكه ها، نگرانی زورمداران به ویژه كشورهای غربی از تاثیرگذاری دیگر كشورها بر افكار عمومی آنان باعث شد غرب و در راس آن آمریكا اقداماتی در تضاد با ادعای حمایت از آزادی بیان انجام دهند.
یكی از مهمترین تنش های بین المللی با محوریت شبكه های اجتماعی از سال 2016 و در انتخابات ریاست جمهوری آمریكا شكل گرفت كه به یكی از جنجالی ترین مباحث در سیاست داخلی این كشور نیز تبدیل شد.
آمریكا دولت روسیه را متهم كرد كه در جریان انتخابات ریاست جمهوری آن سال تلاش كرده از راه های مختلف از جمله از طریق شبكه های اجتماعی بر این انتخابات تاثیر بگذارد.
اگرچه دولت روسیه این اتهام را نپذیرفت، اما آمریكا در كنار اقدامات مختلفی نظیر اخراج دیپلمات های روس و بستن برخی اماكن دیپلماتیك این كشور، برخی حساب های مرتبط با مسكو را در شبكه های اجتماعی بست.
فیسبوك و توئیتر اگرچه ظاهرا شركت های خصوصی هستند اما در موارد بسیاری از جمله موضوع فوق برخلاف آنچه از سیاست هایشان در قبال آزادی بیان اعلام می دارند، همراهی كاملی با دولت آمریكا داشته اند.
توئیتر در آبان ماه سال 1396 تبلیغات «راشاتودی» و «اسپوتنیك» دو خبرگزاری دولتی روسیه در این شبكه را با ادعای دخالت این رسانه ها در انتخابات ریاست جمهوری سال 2016 آمریكا متوقف كرد.
در واكنش به این اقدام، ماریا زاخارووا سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه اعلام كرد: لغو تبلیغات در صفحات توییتری كانال راشاتودی و خبرگزاری اسپوتنیك را اقدامی می داند كه تحت فشار سازمان های اطلاعاتی آمریكا انجام گرفته است.
همچنین «مارك زاكربرگ» مدیر عامل فیسبوك اوایل سال گذشته با حضور در كمیته قضایی سنای آمریكا از همكاری این شركت با «رابرت مولر» بازرس ویژه پرونده مرتبط با ادعای دخالت روسیه در تحولات سیاسی آمریكا خبر داد.
دلیل اصلی این اقدام، رسوایی مرتبط با شركت تحلیل داده موسوم به «كمبریج آنالیتیكا» است كه با ستاد انتخاباتی ترامپ همكاری داشته و به نگهداری بخشی از اطلاعات كاربران فیس بوك پس از قول به حذف آن، متهم شده است.
این شركت با دسترسی غیرمجاز به اطلاعات كاربری هزاران آمریكایی در فیسبوك و تحلیل روانشناختی آنان، به كارزار تبلیغاتی ترامپ كمك كرده بود.
اما این تنها رسوایی فیسبوك در آنچه ظاهرا ناتوانی از نگهداری اطلاعات شخصی كاربران عنوان می شود، نیست و به عقیده برخی كارشناسان این شركت ها اطلاعات كاربران را به دولت ها می فروشند.
فیسبوك در مهرماه سال گذشته اعلام كرد كه حساب كاربری 50 میلیون عضو این شبكه مورد سرقت قرار گرفته و اطلاعات شخصی 29 میلیون نفر از آنان مثل نام و اطلاعات تماس شامل شماره تلفن یا ایمیل و یا هر دو، نام كاربری، جنسیت، زبان و محل، وضعیت رابطه، مذهب، محل زندگی، شهر اقامت كنونی، تاریخ تولد، دستگاه های مورد استفاده برای دسترسی به فیسبوك، وضعیت تحصیل و كار، و همچنین 10 مورد از آخرین مكان هایی كه در آن ها به فیسبوك متصل شده اند، به دست عاملان این سرقت افتاده است.
اما روسیه تنها قربانی سلطه زورگویی آمریكا بر شبكه های اجتماعی نیست. اسفندماه گذشته فیسبوك، حساب دفتر سیاسی انصارالله یمن را به دنبال انتشار بیانیه ضد سازش با رژیم صهیونیستی بست.
همچنین كمتر از 6 ماه پیش از آن شعبه فیسبوك در سرزمینهای اشغالی فلسطین با درخواست اداره امنیت داخلی دفتر نخستوزیر رژیم صهیونیستی، هزاران حساب كاربری را از روی این شبكه اجتماعی حذف كرد.
این شركت همچنین در آذرماه گذشته، انتشار تصاویر فاش شده از نیروهای ویژه تروریستی رژیم صهیونیستی در عملیات علیه مردم غزه را ممنوع كرد.
پیشتر سایت افشاگر ویكیلیكس فاش كرده بود كه رژیم صهیونیستی برای رصد فعالیت های كاربران شبكه های اجتماعی در سراسر جهان، مركز فرماندهی مجازی در تلآویو تاسیس كرده و از همه كاربران فیسبوك و توئیتر با اطلاع مدیران این دو شبكه اجتماعی جاسوسی می كند.
همراهی شبكه های اجتماعی فیسبوك و توئیتر و در كنار آن ها شركت گوگل با سیاست های خصمانه آمریكا علیه ایران البته گستره بیشتری نسبت به دیگر كشورها، نهادها و افراد داشته است.
شركت فیسبوك روز اواخر مردادماه سال گذشته اعلام كرد 652 صفحه كاربری مرتبط با روسیه و ایران را از شبكه های اجتماعی تحت مالكیت خود از جمله اینستاگرام، حذف كرده است.
این شركت دلیل اقدام خود را رفتارهای هماهنگ نامعتبر و تلاش برای اثرگذاری بر انتخابات آمریكا اعلام كرده اما نتوانست مشخص كند كه بین كاربران روسی و ایرانی ارتباطی وجود داشته است.
شبكه اجتماعی توئیتر هم اعلام كرد 284 حساب كاربری مرتبط با ایران را به حالت تعلیق درآورده است.
شركت گوگل نیز یك روز بعد به تبعیت از اقدام مشابه این دو شركت، 58 حساب كاربری در شبكههای یوتیوب، بلاگر و گوگل پلاس را با ادعای ارتباط با صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران و اتهام تلاش برای جهت دهی به فضای سیاسی و انجام حملات فیشینگ مسدود كرد.
اما گسترده حذف های این شركت ها با اعلام های بعدی افزایش شدید یافت. بهمن ماه گذشته شبكه خبری ان بی سی آمریكا گزارش داد كه فیسبوك و توئیتر هزاران حساب كاربری مرتبط با روسیه، ایران و ونزوئلا را به اتهام تلاش برای تاثیرگذاری در انتخابات حذف كرده است.
در این اقدام، توئیتر 2 هزار و 600 حساب كاربری و فیسبوك 763 صفحه، گروه و حساب كاربری مرتبط با ایران را به همراه هزاران حساب مرتبط با روسیه و ونزوئلا حذف كرد.
به گفته فیسبوك، یكی از این صفحه ها دست كم 2 میلیون دنبال كننده داشت و همه این صفحات و حساب های كاربری در مجموع 30 هزار دلار برای تبلیغات در فیسبوك و اینستاگرام هزینه كرده بودند.
در حالی كه اینگونه اخبار كم كم به روال عادی این شبكه های اجتماعی بدل شده بود، فیسبوك اوایل سال جاری نیز از حذف 513 صفحه، گروه و حساب كاربری مرتبط با ایران خبر داد.
این شبكه های اجتماعی در بیشتر اقدام های قبلی خود جعلی بودن، ربات بودن و نشر اكاذیب را بهانه حذف حساب هایی اعلام می كردند كه فعالیتشان برخلاف سیاست های زورگویانه آمریكا بود. اما تازه ترین حذف این شركت های مدعی آزادی بیان، تهی بودن این ژست را نیز ثابت كرد.
روز گذشته نیز در اقدامی بی سابقه حساب كاربری انگلیسی زبان رهبر معظم انقلاب اسلامی، سردار محمدعلی جعفری، سردار قاسم سلیمانی و سردار حسین سلامی در شبكه اجتماعی اینستاگرام متعلق به شركت فیسبوك از دسترس خارج شد.
سخنگوی شبكه اینستاگرام در اظهاراتی این اقدام را در راستای قرار گرفتن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست سازمان های تروریستی خارجی توسط آمریكا عنوان كرد.
اما ریشه های آنچه را این شبكه های اجتماعی و زورگویان حاكم بر آنان به بهانه تاثیرگذاری بر انتخابات یا نشر اخبار جعلی انجام می دهند، باید در ترس كاخ سفید از گسترش گفتمان ضدصهیونیستی و فراگیر شدن روحیه ضدآمریكایی پیگیری كرد.
تاییدكننده این مطلب حمایت شتابزده و بی سابقه دولت دونالد ترامپ از رژیم صهیونیستی و هدایای بی سابقه و پی در پی او به جنایتكاران این رژیم است كه در پیشینیان كاخ سفید هم سابقه نداشته است.
شبد**9416**9122
تهران- ایرنا- آمریكا كه مدعی دفاع از ارزش های غربی همچون آزادی بیان و دمكراسی است، این ارزش ها را در جایی كه محملی برای بیان نظرات مخالفان باشد، از بیم برملا شدن چهره واقعی خود برنتافته و اقدام به تحریم صدای مخالفان حتی در فضای مجازی می كند.