۲۸ فروردین ۱۳۹۸، ۱۲:۵۵
کد خبر: 83282000
T T
۰ نفر

سیل كلات از امدادرسانی تا برآورد خسارتها

۲۸ فروردین ۱۳۹۸، ۱۲:۵۵
کد خبر: 83282000
سیل كلات از امدادرسانی تا برآورد خسارتها

مشهد- ایرنا- سامانه بارشی پربارانی كه طی روزهای شنبه 24 تا دوشنبه 26 فروردین ماه جاری خراسان رضوی را به شدت متاثر كرد نخستین پیامدهایش را با راه انداختن سیلاب در شهرستان مرزی كلات واقع در گوشه شمال شرقی این استان نشان داد.

ادامه فعالیت این سامانه جوی در طول ساعات و روزهای بعدی سبب سیلاب، انسداد جاده، آبگرفتگی خانه های روستایی و تخلیه چند روستا در دیگر نقاط استان از جمله شهرستانهای درگز و سرخس واقع در شمال، بجستان در جنوب و خلیل آباد و بردسكن در جنوب غرب خراسان رضوی شد.
عصر شنبه 24 فروردین ماه بارشها در چندین روستا و شهر كلات نادری خساراتی را ببار آورد كه یكی از روستاهای آسیب دیده 'كرناوه شیرین' واقع در جوار مرز ایران و جمهوری تركمنستان بود.
دهیار این روستا روز چهارشنبه در پی فروكش اوضاع بحرانی ناشی از سیل به خبرنگار ایرنا گفت: از عصر شنبه گذشته بارش تگرگ و باران شدید در این منطقه آغاز شد و شدت بارندگی و جریان سیلاب ناشی از آن به حدی بود كه كهنسالان روستا اذعان كردند چنین حجمی از بارش را بخاطر ندارند.
رضا نادرپناه افزود: طغیان رودخانه فصلی كه از وسط روستای كرناوه عبور می كند شش منزل مسكونی اطراف رود را تا ارتفاع دو متری زیر گل و لای برد.
وی به فاصله كوتاه روستا با مرز جمهوری تركمنستان اشاره و بیان كرد: شدت سیلاب بگونه ای بود كه پنج تانكر سوخت دو هزار لیتری و سه دستگاه ادوات كشاورزی نظیر گاوآهن را با خود به سمت مرز برد.
دهیار روستای كرناوه شیرین وسعت زمینهای زراعی روستاییان این منطقه را 150 هكتار ذكر و بیان كرد: سیلاب به دامهای مردم آسیب نزد اما به برخی اسطبلها و انبارهای علوفه كه به عنوان مثال ارزش یكی از انبارها 100 میلیون ریال است آسیب زد. همچنین 110 هكتار زمین كشاورزی كشت جو، گندم و یونجه از بین رفت.
وی ادامه داد: در پی این رخدادها بلافاصله ماموران پاسگاه مرزبانی مستقر در محل و نیز اعضای شورا و نیروهای پایگاه بسیج روستای لائین در نزدیكی كرناوه به كمك سیلزدگان شتافتند. عصر همان روز نیز امدادگران جمعیت هلال احمر در روستا حضور یافتند. همچنین امام جمعه كلات به این روستا آمد و در جریان حضور وی غذای گرم میهمانخانه حضرت رضا(ع) بین روستاییان سیلزده توزیع شد.
یكی از حادثه دیدگان سیل در شهر كلات نیز به خبرنگار ایرنا گفت: سیل اتاقهای خانه مرا كه در انتهای خیابان شهید علیپور این شهر واقع است تا ارتفاع دو متر زیر گل و لای برده و همه لوازم منزل آسیب دیده اند.
یحیی رجب پور افزود: برای دریافت جبران خسارت، مامورانی از پاسگاه انتظامی محل آمدند، اموال آسیب دیده را فهرست كرده و اعلام كردند برای ادامه روند پرداختها اطلاع رسانی می كنند.
وی گفت: مرداد سال 1396 نیز همین منطقه از شهر كلات دچار سیلاب شد اما آبگرفتگی آن كمتر از امسال بود. علت اصلی وقوع این سیلابها ساخت و سازهای بی ضابطه در حریم رودخانه است.

* ماجرای سیل در شهر كلات
نایب رئیس شورای اسلامی شهر كلات نیز به خبرنگار ایرنا گفت: 20 سال از زمان ساخت منازل واقع در محدوده حریم مسیل و رود عبوری از روستای خشت در حاشیه این شهر می گذرد اما در محدوده سیلخیز 'دره خشت' كه كانون اصلی بحران اخیر بود تعداد اندكی خانه ظرف سالهای اخیر ساخته شده اند.
ابراهیم قائمیان افزود: از مدتها پیش سیل به این شدت در كلات رخ نداده بود لذا مقداری رسوبات در بستر رود دره خشت جمع شد. در جریان سیل این هفته خودروهایی در جریان سیلاب به همراه گل و لای شناور شدند و با رسیدن آنها به دهانه پل همراه با جریان شدید آب، حركت سیل از مسیر اصلی خود در جهت رودخانه كلات تغییر كرد و به درون شهر هدایت شد.
وی ادامه داد: در این میان امكانات و ماشین آلات كافی برای مقابله با جریان سیل و رفع آبگرفتگیها در اختیار نبود. شهرداری كلات تنها یك لودر و یك بیل مكانیكی دارد و یك لودر نیز در اختیار فرمانداری است كه مختص دهیاریها می باشد. همچنین دو دستگاه لودر و چند دستگاه كامیون شخصی در روستای جلیل آباد واقع در فاصله پنج كیلومتری شهر كلات وجود دارد.
نایب رئیس شورای اسلامی شهر كلات جمعیت این شهر را هشت هزار نفر ذكر و بیان كرد: بر این اساس شمار ماشین آلات متعلق به بخش خصوصی و دولتی در منطقه برای رفع نیازهای ترابری و امدادی مورد نیاز در شرایط بحرانی كافی نیست.

* 80 حوضه آبریز
فرماندار كلات نیز در گفت و گو با خبرنگار به ویژگیهای طبیعی و زمین شناسی شهر مركزی این شهرستان اشاره و بیان كرد: وجود 80 حوضه آبریز در اطراف كلات و شیب تند آبریزها به داخل شهر كلات این منطقه را سیلخیز كرده است. به همین خاطر امكان دارد هفته آینده نیز بارش باران، سیلاب را از سویی دیگر وارد این شهر كند.
مهدی ناصری افزود: لازمه پیشگیری از این سیلابها اجرای طرحهای آبخیزداری و آبخوانداری در حوضه های آبریز است لذا تاكنون مطالعات نیمه كاره ای برای آنها انجام شده كه باید به سرانجام برسند.

* 300 میلیارد خسارت
وی در ادامه داد میزان خسارات وارده به تاسیسات زیرساختی شهری، روستایی، بخش كشاورزی و منازل مسكونی شهرستان كلات را در پی سیلاب اخیر 300 میلیارد ریال برآورد كرد.
فرماندار كلات ادامه داد: 175 واحد مسكونی در روستاهای 'كرناوه شیرین، قلعه نو، قله زو، كریم آباد، طرق طی، چرم كهنه، رباط، لائین نو، آبكمه، خشت، نفطه، امیرآباد، ژرف' و همچنین شهر كلات در سیل اخیر آسیب دیدند. در شهر كلات از 51 واحد مسكونی آسیب دیده هم اینك 17 باب خانه قابل سكونت نیست.
وی مجموع ریالی خسارتهای وارده به منازل مسكونی شهروندان كلاتی را 30 میلیارد ریال اعلام و بیان كرد: روستای رباط با 25 واحد مسكونی و روستاهای قله زو و لائین نو هر كدام با 20 منزل بیشترین آسیب را از سیل اخیر دیدند. همچنین از 124 واحد مسكونی روستایی آسیب دیده 102 واحد قابل سكونت نیست.

* زیان بخشهای مختلف
ناصری در ادامه گفت: بخش كشاورزی كلات در سطح این شهرستان نیز 97 میلیارد ریال، زیرساختهای جاده ای 50 میلیارد ریال، تاسیسات آب منطقه ای 20 میلیارد ریال و زیرساختهای عشایری نیز 18 میلیارد ریال در پی سیل اخیر زیان دیده اند.
وی افزود: سایر بخشها مانند منابع طبیعی، بهداشت و درمان، آب شهری و روستایی، خدمات شهری و اصناف شهر كلات هر كدام زیر 10 میلیارد ریال آسیب دیده اند و برآورد خسارت در بخشهایی مانند گاز هنوز به اتمام نرسیده است.
فرماندار كلات همچنین به مسیرهای جاده ای مشهد - كلات و كلات - درگز به عنوان راههای اصلی ارتباط این شهر به دیگر نقاط خراسان رضوی اشاره و بیان كرد: در پی سیل اخیر همچنان چهار راه روستایی بسته است اما راه فرعی درگز - كلات با ایجاد یك كنارگذر برای عبور خودروها بازگشایی شده و ماموران راهداری در حال بازگشایی كامل این مسیر هستند.
مركز شهرستان كوهستانی كلات با سه هزار و 500 كیلومتر مساحت در فاصله 155 كیلومتری شمال شرق مشهد واقع شده و از جهت شمال با كشور جمهوری تركمنستان 142 كیلومتر مرزمشترك دارد.
این شهرستان 37 هزار نفری متشكل از دو بخش مركزی و زاوین به مركزیت شهرهای كلات نادر و زو است. 26 هزار نفر از شهرستان در 78 آبادی و روستا سكونت دارند كه جمعیت50 روستای آن بالای 20 خانوار است. كشاورزی در حوزه های باغی، زراعت آبی، دیم و آبزی پروری عمده فعالیت مردم در شهرستان كلات می باشد.
23221/1858
۰ نفر