به گزارش ایرنا، روستای حسین آباد كالپوش با جمعیت تقریبی چهار هزار نفر كه در اواخر فصل بهار با جشنواره رویش گل های شقایق برسر زبان ها می آمد، در آستانه نوروز 98 بر اثر یك مصیبت غمناك بار دیگر در محافل خبری تیتر رسانه ها شد.
در فروردین امسال بیشتر استان های كشور درگیر سیل و برخی بلایای طبیعی دیگر بودند اما قهر طبیعت در شرق استان سمنان، رنگ و بوی دیگری داشت و رانش زمین در منطقه حسین آباد كالپوش كه بیش از 900 واحد مسكونی دارد، اهالی منطقه را تهدید كرد.
براساس ارزیابی های انجام شده از 524 واحد مسكونی ارزیابی شده در منطقه حسین آباد كالپوش دستكم 304 خانه در آستانه تخریب قرار دارد و مردمانی كه با رنج و درد، سال ها برای ساخت سرپناهی در تلاش بودند، یك شبه سقف بالای سرشان در آستانه نابودی قرار گرفت.
این روزها تمام مردم این دیار غم دارند و مردم و مسئولان استان سمنان به واسطه رنج كالپوشی ها روزگار خوشی ندارند و برای رفع گرفتاری این مردم مصیبت دیده شب و روز در تلاشند.
حسین آبادی ها این روزها توان حرف زدن هم ندارند و بغضی راه نفس هایشان را می بندد و فاجعه رانش زمین تمام امید و آرزوهای آنان را به سراب منتهی كرد.
شعله های غم رانش زمین روز به روز در حال فروكش كردن است و بیش از 70 درصد واحدهای مسكونی و زیرساخت های عمرانی و اقتصادی منطقه به واسطه رانش زمین در آستانه تخریب قرار دارد.
اشك ها در حسین آباد كالپوش زیر خرواری از خرابی ها پنهان است و قلم هم توانی برای نوشتن دردهای این مردم محروم را ندارد.
35 نفر از كاركنان بنیاد مسكن انقلاب اسلامی استان سمنان در منطقه حسین آباد كالپوش حضور دارند و تاكنون به ساكنان 304 خانه هشدار تخلیه داده شد و در روزهای اخیر ماهانه پنج میلیون ریال برای اجاره واحد مسكونی كه تا 6 ماه ادامه می یابد به حساب این مالكان واریز شد.
همچنین به گفته علیرضا آشناگر استاندار سمنان 6 میلیارد ریال اعتبار برای جا به جایی روستای حسین آباد منطقه كالپوش شهرستان میامی در نظر گرفته شد كه در صورت نیاز، این اعتبار افزایش می یابد و همكاری مردم با دولت در اجرای طرح جانمایی جدید برای ساخت این روستا ضروری است.
هم چنین جاده اصلی روستای حسین آباد هم در معرض رانش است و جاده دسترسی جدیدی در حال احداث است تا مسیر جایگزین مطمئن برای عبور و مرور مهیا شود.
**رانش زمین و خسارت مخابرات حسین آباد
مدیركل ارتباطات و فناوری اطلاعات استان سمنان گفت: رانش زمین هفت میلیارد ریال به زیرساخت مخابراتی و فیبر نوری منطقه حسین آباد كالپوش شهرستان میامی خسارت زد.
سید مسعود میررضایی افزود: بیش از یك كیلومتر از فیبر نوری در منطقه كالپوش در معرض رانش زمین قرار داشت كه با وجود شرایط نامساعد جوی، این خط فیبر نوری برای جلوگیری از افزایش خسارت های احتمالی، از طریق تیرهای چراغ برق جا به جا شد.
میررضایی اضافه كرد: اكنون با اجرای طرح های مقاوم سازی و انتقال شبكه های فیبرنوری از زیرزمین به تیرهای چراغ برق، مساله رانش زمین در منطقه حسین آباد كالپوش تاسیسات مخابراتی را تهدید نمی كند.
مدیركل ارتباطات و فناوری اطلاعات استان سمنان گفت: اكنون هیچ گونه اختلالی در روند خدمات دهی به كاربران اینترنتی و مخابراتی در نقاط مختلف استان وجود ندارد و با وجود وقوع بلایای طبیعی در كشور، شرایط سمنان در این بخش عادی است.
**هلال احمر در كنار اهالی مصیبت زده حسین آباد
مدیرعامل جمعیت هلال احمر استان سمنان گفت: امدادگران این جمعیت با اعزام نیروی انسانی و تجهیزات امدادی به اهالی بحران زده روستای حسین آباد كالپوش خدمات رسانی كردند.
حسن شكراللهی افزود: هلال احمر از یك ماه گذشته تاكنون به تعدادی از اهالی روستای حسین آباد كالپوش كه واحدهای مسكونی آنان به دلیل رانش زمین تخریب شده بود امدادرسانی كرد.
وی خاطرنشان كرد: در روزهای گذشته سه دستگاه آمبولانس، 2 خودور سبك كمك دار، یك دستگاه خودرو سنگین كمك دار، 21 تخته پتو و 10 تخته موكت به منطقه حسین آباد كالپوش از سوی جمعیت هلال احمر استان ارسال شد.
** مدرسه جایگزین در كالپوش ساخته می شود
مدیركل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان سمنان گفت: مدرسه جایگزین برای 752 دانش آموز منطقه حسین آباد كالپوش شهرستان میامی با همكاری اداره كل بنیاد مسكن انقلاب اسلامی استان ساخته می شود.
سعید هژبری افزود: روستای حسین آباد كالپوش شهرستان میامی پنج واحد آموزشی با 36 كلاس درس و 2 خوابگاه شبانه روزی دارد كه تاكنون بر اثر رانش زمین یك واحد آموزشی با 12 كلاس درس و یك خوابگاه تخریب شده است.
وی خاطر نشان كرد: در این مدارس 752 دانش آموز تحصیل می كنند كه تاكنون 36 دانش آموز برای ادامه تحصیل به روستا و شهرهای همجوار منطقه حسین آباد كالپوش عزیمت كردند.
مدیركل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان سمنان گفت: این اداره كل پس از بررسی كارشناسان از وضعیت ادامه رانش در روستای حسین آباد و بررسی زمین شناختی، در مكانی كه برای انتقال بخشی از روستا از سوی بنیاد مسكن استان در نظر گرفته شده است، اقدام به احداث مدرسه های جایگزین می كند.
هژبری اضافه كرد: پس از اطلاع رئیس اداره آموزش و پرورش شهرستان میامی در خصوص رانش در روستای حسین آباد منطقه كالپوش، كارشناسان اداره كل نوسازی مدارس استان سمنان در كمترین زمان ممكن از تمامی مدارس روستا بازدید كردند و با توجه به آثار رانش در ساختمان آموزشی و خوابگاه دبیرستان هاجر، در ششم اسفند 97 دستوری مبنی بر جابه جایی و انتقال دانش آموزان و استفاده نكردن از فضاهای نام برده صادر كردند.
وی ادامه داد: پس از چند مرحله بازدید وضعیت ساختمان مورد بررسی قرار گرفت و با توجه به آثار زیان بار رانش و نشت جریان آب در اطراف طرح های نامبرده، مقرر شد علاوه بر جا به جایی دانش آموزان تجهیزات مدرسه هم جا به جا شود.
هژبری اضافه كرد: این واحد آموزشی و خوابگاه تخریبی در سال 1375 در روستای حسین آباد احداث شد و خوابگاه در سال 1396 دوباره در برابر زلزله مقاوم سازی و بهره برداری شد كه در رانش زمین اواخر سال 1397 با صدماتی مواجه و دستور تخلیه آن داده شد.
مدیركل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان سمنان تصریح كرد: در این مدارس علاوه بر دانش آموزان روستای حسین آباد، دانش آموزان روستاهای همجوار هم تحصیل می كردند و با اعتباری كه استانداری سمنان برای رفت و آمد دانش آموزان مدرسه شبانه روزی در نظر گرفته است، دانش آموزان می توانند روزانه از خانه تا مدرسه و برعكس در روستاهای همجوار برای تحصیل تردد كنند.
** روند توزیع آرد در حسین آباد مطلوب است
مدیرعامل شركت غله و خدمات بازرگانی استان سمنان گفت: تامین و توزیع آرد به منظور دسترسی آسان تر اهالی بحران زده حسین آباد كالپوش به نان در شهرستان میامی بی وفقه ادامه دارد و مطلوب است.
محمدباقر منوچهری افزود: در نوروز امسال در بعضی از مناطق بحران زده كالپوش شهرستان میامی در بحث توزیع آرد توجه ویژه شد و تامین و توزیع بی وقفه آرد با برنامه ریزی در این منطقه ادامه می یابد.
** شرایط حسین آباد ویژه است
استاندار سمنان گفت: وضعیت روستای حسین آباد كالپوش اضطراری بوده و رانش زمین موجب نگرانی است.
علیرضا آشناگر افزود: گزارش رانش زمین در دهم اسفند 97 به ستاد بحران وزارت كشور ارسال شد و روند رو به افزایش واحدهای در معرض رانش موجب نگرانی بیشتر مسوولان و مردم منطقه شده است.
وی گفت: انتظار داریم تا بنیاد مسكن با استقرار كامل در محل، نسبت به تقویت گروه اعزامی و تسریع در انجام امور اقدام كند.
استاندارسمنان با اشاره به خطرهای احتمالی رانش ها تصریح كرد : لازم است هر نقطه ای كه احتمال تخریب و بروز مشكل برای مردم وجود دارد، هر چه سریع تر تخلیه شود.
آشناگر با اشاره به اینكه نیاز است بررسی دقیق و كارشناسی از سوی بنیاد مسكن انجام شود افزود: تثبیت واقعی زمین برای جا به جایی وساخت مسكن برای مردم باید صورت گیرد.
وی با اشاره به این كه بنابه گزارش ها 70 درصد روستا در معرض خطر است، گفت: باید هر چه سریع تر به سوی جا به جایی روستا گام برداشت و زمین 64 هكتاری برای جا به جایی روستا پیشنهاد شده است.
استاندار سمنان، یكی از راهكارها برای جا به جایی سریع تر روستا را تهاتر زمین با روستاییان دانست و اظهارداشت: در صورت موافقت روستاییان باید هر چه سریع تر این موضوع در دستور كار قرار گیرد و بنیاد مسكن انقلاب اسلامی به عنوان متولی مطالعاتی در روستای حسین آباد معرفی و اقدام های مورد نیاز را به انجام رساند.
وی گفت: دراین راستا انجام مطالعات زمین شناسی ، اقدامات در راستای طراحی جا به جایی روستائیان و مطالعات در خصوص تثبیت زمین ضرورت دارد.
** 304 خانه در آستانه تخریب
مدیركل بنیاد مسكن انقلاب اسلامی استان سمنان گفت: 304 واحد از مجموع 524 واحد مسكونی ارزیابی شده در منطقه حسین آباد كالپوش شهرستان میامی، به دلیل رانش زمین، در آستانه تخریب است.
علیرضا فلاحی اضافه كرد: پرداخت اجاره بها به منظور اسكان در خانه ای جدید به اهالی منطقه حسین آباد كالپوش به مدت 6 ماه و ماهانه پنج میلیون ریال ادامه می یابد.
وی تصریح كرد: بسیاری از اهالی حسین آباد كه واحدهای مسكونی آن ها به دلیل رانش زمین تخریب شد اكنون در روستاهای همجوار، شهرهای شاهرود و میامی اسكان یافتند.
مدیركل بنیاد مسكن استان سمنان گفت: ملاك پرداخت اجاره بها به افرادی كه خانه هایشان را به خاطر خطر رانش زمین تخلیه كردند مراجعه به مسئولان مربوطه مستقر در حسین آباد، تایید فرمانداری، دهیاری، شورای اسلامی روستای حسین آباد و اداره كل بنیاد مسكن و انقلاب اسلامی استان است.
فلاحی افزود: مشمولانی كه تا به حال موفق به دریافت تسهیلات ماهانه پنج میلیون ریال نشدند به احتمال فراوان مراجعه ای به مسئولان مربوط نداشتند.
** اعطای زمین رایگان به مردم حسین آباد
مدیركل بنیاد مسكن انقلاب اسلامی استان سمنان گفت: اكنون كارشناسان پژوهشكده سوانح طبیعی كشور در حال مطالعه و بررسی مناطق امن منطقه كالپوش برای ساخت واحدهای مسكونی جدید هستند، با پایان برنامه های كارشناسی، روند ارایه تسهیلات بدون بازپرداخت و زمین رایگان به اهالی منطقه حسین آباد كه خانه هایشان به دلیل رانش زمین تخریب شد اعطا می شود.
فلاحی اضافه كرد: مسئولان محلی پیشنهادهایی برای ساخت واحدهای مسكونی جدید در اطراف منطقه حسین آباد كالپوش ارایه دادند كه با بررسی و اعلام دیدگاه های كارشناسی، مراحل ساخت انجام می شود.
وی تصریح كرد: زمین 64 هكتاری برای ساخت مسكن در اطراف منطقه حسین آباد پیشنهاد شده است كه طرح های مطالعاتی آن در دست اجرا است.
مدیركل بنیاد مسكن انقلاب اسلامی استان سمنان گفت: زمین رایگان تنها به افرادی كه واحدهای مسكونی آنها به دلیل رانش زمین تخریب شد پرداخت می شود، افراد دیگری كه قرار است در منطقه تعیین شده خانه بسازند باید زمین را از اداره كل بنیاد مسكن خریداری كنند.
**تخریب انبار تعاونی روستایی كالپوش
مدیر تعاون روستایی استان سمنان گفت: رانش زمین انبار ذخیره كالا تعاونی روستایی منطقه حسین آباد كالپوش را با ظرفیت 2 هزار تُن تخریب كرد.
احسان عباسپور افزود: این انبار یكی از ظرفیت های مهم اقتصادی تعاون روستایی استان سمنان در شهرستان میامی بود كه زمان ساخت آن به 20 سال گذشته بازمی گردد.
وی خاطرنشان كرد: رانش زمین در منطقه حسین آباد كالپوش شهرستان میامی بخش قابل توجهی از دیوار این انبار را تخریب كرد و این انبار دیگر قابلیت ذخیره كالا را ندارد.
مدیرتعاونی روستایی استان سمنان ادامه داد: در این انبار تخریب شده كالای خاصی ذخیره نشده بود و از این نظر خسارتی به كشاورزان و تعاونی های منطقه وارد نشد.
عباسپور اضافه كرد: از سوی دیگر جاری شدن سیلاب باعث از بین رفتن علوفه دام دامداران استان شد كه برای جبران آن، تعاونی روستایی سمنان در روزهای گذشته بیش از 160 تن جو در بین دامداران توزیع كرد.
مدیرتعاونی روستایی استان سمنان گفت: این تعاونی آماده همكاری با كشاورزان و دامداران در بخش های مختلف است و در حد توان برای خدمات رسانی به سیل زدگان تلاش می شود.
**اهالی كالپوش خدمات مشاوره ای می گیرند
مدیركل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری سمنان گفت: خدمات مشاوره روانشناختی به اهالی آسیب دیده روستای حسین آباد كالپوش از رانش زمین با همكاری بهزیستی استان در حال انجام است.
امیر بینایی افزود: تاكنون به 60 خانواده در حسین آباد كالپوش شهرستان میامی كه خانه هایشان را به دلیل رانش زمین از دست دادند، خدمات مشاوره روانشناختی ارایه شد.
وی خاطرنشان كرد: همچنین مشاوره هایی برای پیشگیری از افت تحصیلی دانش آموزان مدرسه هاجر حسین آباد كالپوش كه به دلیل رانش زمین مجبور به جا به جایی مدرسه خود شدند، با همكاری اداره كل آموزش و پرورش استان و دیگر دستگاه های مربوطه انجام شد.
مدیركل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری سمنان گفت: اجرای تمام این طرح های مشاوره ای برای اهالی روستاهای درگیر رانش زمین در منطقه كالپوش با دستور علیرضا آشناگر استاندار سمنان بود.
بینایی اضافه كرد: با رایزنی های انجام شده برگزاری بازی های بومی و محلی در روستاهای كالپوش كه درگیر برف، كولاك و رانش زمین بودند، برگزار می شود.
وی ادامه داد: بازی های بومی و محلی تاكنون در روستای نردین میامی برگزار شده است و این برنامه ها در دیگر مناطق كالپوش در دستور كار است.
به گزارش ایرنا، بخش كوهستانی كالپوش میامی به مركزیت روستای رضوان شامل 12 روستا است كه دستكم 20 هزار نفر جمعیت دارد و شغل بیشتر مردم این منطقه كشاورزی و دامداری است، این بخش در 200 كیلومتری شمال شرقی شهرستان شاهرود قرار دارد.
7339/7408/6103
سمنان- ایرنا- مصیبت غمناك رانش زمین در منطقه «حسین آباد» كالپوش از توابع شهرستان میامی استان سمنان تاكنون باعث تخلیه بیش از 160 واحد مسكونی و خسارت های جبران ناپذیر به زیرساخت های اقتصادی، عمرانی و زیربنایی این روستا شده است.