۲۹ فروردین ۱۳۹۸، ۱۳:۴۹
کد خبر: 83283567
T T
۰ نفر
بررسي علمي سيل گلستان با حضور روساي دانشگاههاي گلستان

گرگان - ايرنا - نشست بررسي عوامل بروز سيل و راهكارهاي علمي و كارشناسانه براي جلوگيري از تكرار دوباره اين حادثه قهري با حضور مديرعامل خبرگزاري جمهوري اسلامي و روساي دانشگاه هاي استان گلستان برگزار شد.

به گزارش خبرنگار ايرنا، سيل اخير گلستان علاوه بر وارد كردن خسارت هاي سنگين به زيرساخت ها، منازل، واحدهاي صنعتي و تجاري استان تاكنون 11 كشته نيز بر جاي گذاشته و حدود يك ماه منطقه را با چالشي بزرگ مواجه كرده كه تبعات آن همچنان ادامه دارد.
تخليه كامل آب از شهرهاي آق قلا و گميشان همچنان دغدغه مسوولان استان گلستان است و آن ها با امتحان كردن راه هاي متعدد به دنبال يافتن مسيري براي خروج آب هستند.
دكتر سيدضياء هاشمي مديرعامل سازمان خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا) در نشست با روساي دانشگاه هاي گلستان از آنان خواست مدل هاي پيشنهادي و علمي خود براي مهار سيلاب را بررسي و با ارايه آن به دولت و مسوولان استان، بيش از هميشه در توسعه گلستان نقش آفريني كنند.
خسارت وارده به مراكز آموزش عالي گلستان، بي توجهي به يافته هاي علمي پيرامون مقابله با سيلاب، عوامل طبيعي و جغرافياي استان و تاريخچه تغيير كاربري هاي استان از جمله برخي موضوعات مطرح شده در اين جلسه بود.
رييس دانشگاه گنبدكاووس گفت: بر اساس بررسي انجام شده و تغيير الگوهاي بارشي استان، شدت بارندگي افزايش دائمي يافته و با فرض درست بودن اين نظريه تجربه امسال براي الگوسازي بسيار مهم است.
دكتر ابوالفضل طهماسبي اظهار داشت: بارش سنگين امسال موجب يك غافلگيري بزرگ در گلستان شد اما بايد با پيش بيني درست و اجراي روش هاي كارآمد مهار سيلاب به خصوص طرح هاي آبخيزداري، مرتع داري و جنگل كاري، احتمال مهار سيلاب در آينده با بارش هاي مشابه را تا حد زيادي كاهش داد.
رييس دانشگاه جامع علمي كاربردي گلستان هم گفت: اين واحد آموزش عالي در جريان سيل اخير متحمل خسارت 13 ميليارد ريالي شد.
دكتر احمد دهقاني اظهار داشت: همجواري دانشگاه با درياچه مصنوعي گنبد كه سرريز آب آن وارد خيابان و خانه هاي اطراف شده بود، به واحد علمي كاربردي گنبد خسارت زيادي وارد كرد.
وي بيان كرد: علاوه بر آن، سيلاب و گل و لاي به دانشجويان ساكن در خوابگاه ها هم خسارت زد كه در حال بررسي براي تعيين مقدار دقيق و پرداخت خسارت به دانشجويان آسيب ديده هستيم.
رييس دانشگاه جامع علمي كاربردي گلستان افزود: علاوه بر واحد گنبد، مركز علمي كاربردي آق قلا هم در جريان سيل اخير 3 ميليارد ريال خسارت ديد.
دهقاني به دلايل بروز سيل گلستان اشاره كرد و گفت: اگر چه هواشناسي با صدور اخطاريه نسبت به بارندگي شديد و احتمال بروز سيل هشدار داده بود اما تصور به راه افتادن اين حجم از سيلاب وجود نداشت.
وي تجاوز به حريم رودخانه ها و كاهش عرض آن در ساليان اخير را از عوامل تشديد سيلاب دانست و گفت: انباشت فراوان گل و لاي در بستر رودخانه ها در كنار دست درازي به حريم آن با كشت و زرع مداوم موجب شد بستر رودخانه هاي استان آمادگي و ظرفيت هدايت اين حجم زياد آب را نداشته باشد.
رييس دانشگاه علوم كشاورزي و منابع طبيعي گرگان هم در اين نشست طرح توقف برداشت از جنگل را غيركارشناسي دانست و گفت: مخالف ممنوعيت كامل برداشت چوب از جنگل هستيم و اعتقاد داريم جمع كردن درختان شكسته و پوسيده نه تنها آسيبي به جنگل وارد نمي كند بلكه مي تواند از تشديد خطر سيلاب نيز جلوگيري كند.
دكتر علي نجفي نژاد اظهار داشت: دانشگاه علوم كشاورزي و منابع طبيعي گلستان در 40 سال اخير طرح جنگل كاري را به صورت علمي و كارشناسانه انجام مي دهد كه نتيجه آن تنوع قابل توجه گونه هاي گياهي و جانوري است.
وي بيان كرد: تقويت پوشش گياهي يكي از راه هاي جلوگيري از بروز سيل به شمار مي رود اما شدت بارش اخير به گونه اي بود كه توسعه چند برابري جنگل و مرتع استان هم نمي توانست مانع از به راه افتادن جريان سيل شود.
رييس دانشگاه علوم كشاورزي و منابع طبيعي گرگان افزود: جنگل با وجود نقش آفريني زياد در جلوگيري از وقوع سيل، در بارش هاي بيشتر از 30 ميلي متر قابليت مهار رواناب را ندارد و بايد به فكر اجراي طرح هاي ديگر براي كنترل سيل بود.
نجفي نژاد اظهار داشت: راهكارهاي جلوگيري از بروز سيل گلستان را سال ها قبل با بررسي متعدد و استفاده از نظرات كارشناسان متخصص تهيه و در اختيار مسوولان استان قرار داديم كه اجراي آن مي توانست مانع از جريان سيل و يا حداقل كاهش فراوان خسارت ها در جريان سيلاب اخير شود.
مديرعامل سازمان خبرگزاري جمهوري اسلامي هم در اين نشست بر ضرورت ورود بيشتر مراكز علمي و دانشگاهي براي بررسي عميق مسايل و موضوعات مهم و محوري مانند دلايل و عوامل بروز سيل گلستان تاكيد كرد.
سيدضيا هاشمي اظهار داشت: نبايد شرايط به گونه اي باشد كه طرح هاي علمي و كارشناسانه دانشگاه ها در موضوعاتي مانند مانند مهار سيلاب بلا استفاده بماند.
وي گفت: دانشگاه ها در كنار تداوم فعاليت براي بررسي موشكافانه مسايل و پرداختن به عوامل آسيب استان ها بايد از روش هاي گوناگون براي متقاعد كردن مسوولان در اجراي نتايج و تحقيقات دانشگاهي استفاده كند.
مديرعامل ايرنا افزود: دانشگاه ها صدها مقاله براي موضوع سيلاب تهيه كردند اما بايد بررسي شود كه چرا هيچكدام از آن ها مورد توجه مسوولان قرار نگرفته و به مرحله اجرا نرسيد.
هاشمي ادامه داد: يافتن رويكرد واقعي مسئله سيل در كشور مي تواند از تكرار آن و جلوگيري از وارد كردن خسارت هاي سنگين جلوگيري كند.
وي گفت: ايرنا به عنوان رسانه اي كه صداي مردم و دولت است آمادگي دارد علاوه بر تلاش براي آسيب شناسي كامل موضوعاتي مانند عوامل بروز سيل اخير، از ظرفيت خود براي رساندن صداي دانشگاه ها به مسوولان استفاده كند.
مديرعامل ايرنا در خصوص نظري مبني لايروبي نشدن رودخانه ها در گذشته گفت: ايران در سال هاي اخير با خشكسالي گسترده دست به گريبان بود و در كنار آن هنوز زيرساخت هاي ديگر بخش هاي كشور دچار كمبود و آسيب جدي است و اگر دولت در سال هاي گذشته رودخانه هايي كه به دليل خشكسالي طولاني، تبديل به كانال هاي خشك و بلااستفاده شده بودند را با صرف هزينه و وقت زياد لايروبي مي كرد و يا با گسيل همه امكانات و تجهيزات به بيابان ها براي لايروبي، مشكلات ديگر را ناديده مي گرفت، با حجم فراوان اعتراضات روبه رو مي شد.
مديرعامل ايرنا در سفر به گلستان همچنين از شهرك صنعتي آسيب ديده آق قلا بازديد و با پدر دو شهيد حبيب لي در يكي از محلات محروم و آسيب ديده از سيل شهرستان ديدار و گفت و گو كرد.
حضور در جمع اهالي روستاي سيل زده حاجي آباد از توابع شهرستان كردكوي، ديدار با كاركنان ايرنا و گفتگو راجع روند اطلاع رساني سيل، ديدار با مقامات گلستان، سركشي از اتاق مديريت بحران آق قلا و گفتگو با امدادگران هلال احمر، حضور در جمع دانش آموزان آسيب ديده از سيل آق قلا و بازديد از دانشگاه گلستان ديگر برنامه هاي سفر كاري مديرعامل ايرنا بود.
همچنين مديرعامل ايرنا با همراهي فرماندار گميشان و سرپرست اداره كل سياسي استانداري گلستان با حضور در منزل امدادگر فقيد سليم صوفياني از ديگر شهداي خدمت حادثه واژگوني قايق گميشان نيز ياد كردند