به گزارش خبرنگار سياسي ايرنا، آمريكاي ترامپ هر روز تصميم تازه اي عليه جمهوري اسلامي ايران مي گيرد بدون اين كه تبعات تصميمات خود را مد نظر قرار دهد. دولت ترامپ در آخرين اقدام ضد ايراني سپاه پاسداران انقلاب اسلامي را در ليست گروه ها و سازمان هاي تروريستي خود قرار داد. اين اقدام در حالي انجام شد كه برخي كارشناسان و ناظران مسائل آمريكا متعقد بودند ترامپ به دليل روحيات تاجرمابانه تمايلي به ورود به برخورد با جمهوري اسلامي ايران يا هر كشور ديگري ندارد.
با اين حال محمدجواد ظريف رييس دستگاه ديپلماسي چهارشنبه گذشته در نامه اي مهم به همتايان خود در سراسر جهان اقدام اخير آمريكا عليه سپاه را يكي از جدي ترين تهديدها عليه نظم بين المللي خواند و تصريح كرد:«اين اقدام - كه با تحريك و حمايت برخي عناصر ايدئولوژيك در دولت كنوني آمريكا و نيز معدودي رژيم ها در منطقه ما صورت گرفته - بخشي از يك تلاش كلي تر و فوري تر است كه با هدف افزايش شديد تنش ها بين ايران و آمريكا و از بين بردن تمام سازوكارهاي كاهش تنش و نابود كردن گزينه هاي سياسي و زايل كردن ابزارهاي صلح آميز براي حل اختلاف انجام مي شود تا نهايتا چاره و گزينه ديگري جز توسل به مواجهه مستقيم باقي نماند».
**بولتون و پمپئو ترامپ را مديريت مي كنند
در همين زمينه « اسفنديار خدايي» كارشناس مسائل آمريكا در گفت و گو با خبرنگار سياسي ايرنا اظهار داشت: اين اقدام را بايد در چارچوب برنامه هاي ترامپ و حلقه ضد ايراني در اطراف وي– كساني مانند بولتون و پمپو – دانست كه سياست هاي ترامپ را مديريت مي كنند.
وي با بيان اين كه اين نوع اقدامات همان سياست گام به گام دولت آمريكا عليه ايران است، افزود: ممكن است در آينده نهادها و سازمان هاي ديگر جمهوري اسلامي ايران را در ليست گروه هاي تروريستي قرار دهد.
** زمين دعواي آمريكا عليه ايران حوزه اقتصاد است
كارشناس مسائل آمريكا ماهيت اين اقدام دولت ترامپ را اقتصادي اعلام كرد و ادامه داد: آمريكا در حال حاضر در شرايطي نيست كه بخواهد وارد درگيريهاي نظامي شود، اين كشور وقتي وارد اقدام نظامي مي شود كه بتواند آن را تمام كند، در غير اين صورت وارد درگيري نظامي نخواهد شد. با توجه به اوضاع افغانستان، عراق و حتي اسرائيل و حزب الله چنين اقدامي توسط ايالات متحده صورت نمي گيرد.
خدايي اضافه كرد: يكي از اهداف حلقه ضد ايراني دولت آمريكا از گنجاندن سپاه در ليست گروه هاي تروريستي اين است كه چنانچه ترامپ در انتخابات 2020 شكست خورد و دولتي دموكرات و حامي برجام در آمريكا به قدرت رسيد، نتواند به آساني روابط با ايران را بهبود بخشد و به برجام بازگردد.
وي همچنين اظهارداشت: سيستم سياسي حاكم بر آمريكا بر اين قاعده استوار است كه براي برداشتن تحريم ها و يا خارج كردن يك گروه از ليست گروه هاي تروريستي، دولت آمريكا بايد بتواند تصميم خود را براي كنگره و افكار عمومي توجيه و قابل پذيرش كند و اين طبيعتاً مشروط به تغييرات اساسي در ايران است و چنان شرايطي كار را پيچيدهتر ميسازد.
اين كارشناس مسائل آمريكا همچنين گفت: متعاقباً هدف ترامپ از خروج از برجام و تروريست خواندن سپاه، آن است كه تصميمگيرندگان سياست خارجي ايران منتظر پايان دولت ترامپ نمانند اگر قصد مذاكره دارند با ترامپ آغاز كنند و اين دستاورد ارزشمندي براي ترامپ در انتخابات باشد.
خدايي خاطرنشان كرد: علاوه بر اين در صورت مذاكره، هم بازگشت به برجام و هم خارج كردن سپاه از ليست گروه هاي تروريستي، كارت هايي براي دولت ترامپ در مذاكرات احتمالي آينده با ايران خواهد بود و طبيعتاً ايران هم نبايد با دست خالي به ميز مذاكره بازگردد و كارت هايي مثل خارج كردن نظاميان آمريكا از ليست تروريسم ميتواند ارزشمند باشد.
** لابي صهوينستي دنبال منافع آمريكا نيست
اين كارشناس مسائل بين الملل درباره اقدام لابي هاي صهيونيستي در آمريكا براي سوق دادن اين كشور براي تقابل با ايران گفت: اين لابي ها به دنبال منافع آمريكا نيستند؛ از طرفي رفتار آمريكا در قبال ايران در چارچوب منافع اين كشور نمي گنجد. بلكه اين نوع اقدامات به دنبال تامين منافع گروه هاي خاص و آن لابي ها است.
وي تاكيد كرد: اختلاف منافع ايران و آمريكا در آن حدي نيست كه باعث افزايش درگيري ها شود – به غير از قضيه اسرائيل و لابي كه تلاش ميكند اين درگيري را به نفع خود تمام كند - اما اين لابي هم آنقدر عاقل هست كه بداند با چنين اقدامي امنيت خود اسرائيل هم به خطر ميافتد.
كارشناس مسائل آمريكا اظهار داشت: اين تحليل در محافل صهيونيستي وجود دارد كه با وجود اين كه برنامه هاي اقتصادي شان عليه ايران به خوبي پيش مي رود ديگر دليلي ندارد كه بخواهند براي خود دردسر ايجاد كرده و با اقدام نظامي كار را براي خود مشكل كنند.
خدايي در پاسخ به سوال درباره تبديل شدن خاورميانه به انبار تسليحات و نقش آن در احتمال بروز تنش در منطقه نيز گفت: واقعيتي را كه نمي توان انكار كرد اين است كه ترامپ در مقايسه با دولت اوباما نسبت به اوضاع منطقه بسيار غيرمسئولانه رفتار مي كند؛ دولت اوباما به دنبال حل مشكلات در خاورميانه و تمركز بر روي چين بود.
وي با يادآوري اين كه دولت ترامپ هم اولويت خود را شرق ميداند، تاكيد كرد: تروريستي اعلام كردن سپاه پاسداران در راستاي منافع آمريكا نيست؛ زيرا اين نوع اقدامات باعث ضربه خوردن به اهداف آمريكا و گرفتار شدن اين كشور و متحدان آن در منطقه خاورميانه ميشود.
كارشناس مسائل آمريكا تصريح كرد: اتفاقا ايالات متحده مي توانست با كاهش تنش ها،به زعم خود ايران را تبديل به يك بازيگر مسئول در منطقه كند اما در حال حاضر با توجه به شلوغ كردن و پيچيده كردن قضايا توسط اين كشور بعيد است كه اين كشور به اهداف خود برسد.
خدايي درباره پيامدهاي اقدام آمريكا در منطقه در مورد تروريستي اعلام كردن سپاه پاسداران و همچنين اقدام متقابل ايران درباره نيروهاي سنتكام و افزايش تنش ها در خليج فارس گفت: مسلماً اين اقدام خطر را افزايش داده و در پي آن تنشها افزايش مي يابد. اگر چه طرف ايراني و آمريكايي و حتي لابي اسرائيلي هم دنبال درگيري نظامي نيستند اما به هرحال ممكن است رفتار مخاطره آميزي پاسخ مخاطره آميز ديگري داشته باشد. اين خطر وجود دارد گرچه نيت آمريكا بيشتر اقتصادي بوده اما اين اقدام منطقه را در معرض خطر قرار مي دهد.
سوال ديگري كه در اين خصوص مطرح است، علت عدم مخالفت كنگره با تصميم ترامپ است؛ آن هم در شرايطي كه طرحي در كنگره در دست بررسي است كه دست ترامپ را براي اقدام نظامي عليه ايران مي بندد.
خدايي در پاسخ به اين سوال گفت: چنين طرحي از قبل هم بوده چون كنگره به ترامپ اعتماد ندارد و نگران است كه ترامپ دست به اقدام نظامي بزند. اما اين كه چرا كنگره مخالفتي با تصميم ترامپ درباره سپاه نكرد بايد گفت: دفاع از ايران آن هم به صورت آشكار براي كنگره هزينه زيادي خواهد داشت.چنين اقدامي از سوي كنگره يعني درافتادن با لابي هايي كه در آمريكا بسيار قدرتمند است.
** ضديت با ايران در آمريكا هزينه اي براي كسي ندارد
وي اضافه كرد: اعضاي كنگره به ترامپ اعتماد ندارند اما ضديت با ايران هزينه اي براي آنها نخواهد داشت بلكه دفاع از ايران است كه هم براي اعضاي كنگره و حتي براي ترامپ هزينه دارد.اقدام عليه ايران هزينه اي براي ترامپ نخواهد داشت اما اگر همين قضيه در مورد تركيه يا مالزي و عربستان مطرح شود، لابي هاي آنها فعال مي شود.
خدايي در پاسخ به اين كه آيا تعداد بالاي طرح هايي كه در كنگره آمريكا عليه جمهوري اسلامي ايران مطرح مي شود هم به همين علت است، گفت:ما نفوذي در داخل آمريكا نداريم. بعد از برجام كه مقداري لابي رسانه ها و دوگانه شدن دموكرات ها و جمهوري خواهان، مخالفين و موافقين برجام در آمريكا به وجود آمد. اما چون اين لابي ها ريشه اقتصادي ندارد و سازمان يافته هم نيست. ما در داخل آمريكا روي سياست آمريكا نفوذمان بسيار كمتر شده است گر چه از لحاظ رسانه اي موافقين برجام و حقانيت مواضع جمهوري اسلامي تاثيرگذار است اما پشتوانه اقتصادي ندارد
كارشناس مسائل آمريكا در پاسخ به سوال ديگري مبني بر اينكه آيا ترامپ در انتخابات دور بعد هم مي تواند به رياست جمهوري برسد گفت: مسائل در حوزه علوم انساني قابل پيش بيني نيست؛ كما اين كه كسي نتوانست پيروزي انقلاب اسلامي ايران، فروپاشي شوروي و جنگ هاي متعدد را پيش بيني كنند يا حتي رياست جمهوري ترامپ را خيلي ها نتوانستند پيش بيني كنند.
خدايي اضافه كرد: در حال حاضر درباره انتخابات دور آتي آمريكا تحليل هايي وجود دارد، ولي واقع امر اين است كه ترامپ ظاهرا نشان داده است كه توانسته است در بسياري از موارد چه در انتخابات كنگره كه جمهوري خواهان در سنا اكثريت را دارند و وضعيت اقتصادي آمريكا همچنان وضعيت خوبي است و از سوي ديگر ترامپ توانسته حس ملي گرايي را در آمريكا احيا كند.
** دموكرات ها كانديدايي در حد و قواره كلينتون هم ندارند
وي همچنين گفت: اين در حالي است كه براي ترامپ تاكنون رقيب قدرتمندي تاكنون پيدا نشده است. الان حتي شخصيتي در حد و قواره هيلاري كلينتون هم ندارند. برني سندرز هم خطرناك نيست چون او يك گفتمان جديدي ارائه ميكند كه اين گفتمان جديد با آن روح سرمايه داري آمريكا مخالف است بعيد است كه راي اكثريت آمريكا را به دست بياورند چون ريسك و چالش بزرگ براي جامعه آمريكاست
وي در پاسخ به اين كه آيا بايدن مي تواند خطري براي ترامپ داشته باشد گفت:شايد بايدن در ميان دموكرات ها خطر اول براي ترامپ باشد ولي او هم نتوانسته يك ادبيات قوي و پاسخ هاي قدرتمندي داشته باشد و به لحاظ جلب كمك هاي مردمي هم نسبت به سندرز عقب افتاده است.
اين كارشناس مسائل بين المللي در پاسخ به سوال ديگري درباره طرح نمايندگان مجلس شوراي اسلامي درباره مقابله با اقدام سپاه اظهارداشت: اين اقدام مجلس در عرصه بين المللي واكنش مثبتي خواهد داشت ايستادگي در مقابل آمريكا را يك مزيت مي دانند كه ايران مي تواند اين گونه مي تواند نيروهاي نظامي آمريكا را در ليست تروريستي قرار دهد.
وي يادآورشد: اين اقدام در كوتاه مدت هم در داخل و هم در خارج بازتاب خوبي خواهد داشت اما اينكه در عمل چه طور پيش مي رود.اما پاسخ ايران پاسخ منطقي بوده است اما بايد بدانيم زمين دعواي اصلي زمين اقتصاد است.
سيام**9314**2021**1336
كارشناس مسائل بين الملل:
زمين اصلي دعواي آمريكا عليه ايران اقتصاد است
۳۰ فروردین ۱۳۹۸، ۱۲:۰۸
کد خبر:
83284214
تهران-ايرنا- كارشناس مسائل بين الملل زمين اصلي دعواي آمريكا عليه جمهوري اسلامي ايران را اقتصاد عنوان كرد و گفت: يكي از اهداف حلقه ضد ايراني دولت آمريكا عليه سپاه اين است كه چنانچه ترامپ در انتخابات آتي شكست خورد و دولتي دموكرات به قدرت رسيد، نتواند به آساني روابط با ايران را بهبود ببخشد.