۳۱ فروردین ۱۳۹۸، ۱۱:۴۸
کد خبر: 83285069
T T
۰ نفر

سايه سنگين تقابل جدي آمريكا- روسيه بر سر ونزوئلا

۳۱ فروردین ۱۳۹۸، ۱۱:۴۸
کد خبر: 83285069
سايه سنگين تقابل جدي آمريكا- روسيه بر سر ونزوئلا

تهران - ايرنا - موضوع ونزوئلا اين روزها در حالي منجر به تشديد تنش ها و جنگ لفظي ميان آمريكا و روسيه شده كه به نظر نمي رسد واشنگتن و مسكو در اين مسير پرمُخاطره به دنبال عقب نشيني از مواضع خود باشند؛ چشم انداز خطرناكي كه ممكن است منجر به تقابل جدي ميان واشنگتن - مسكو شود.

به گزارش ايرنا، روسيه و آمريكا در حالي همچنان بر مواضع شان در قبال ونزوئلا پافشاري مي كنند كه به نظر نمي رسد هيچ كدام از طرفين حاضر به عقب نشيني از اين مواضع شان باشند. هر چند احتمال تقابل نظامي مستقيم ميان روسيه و آمريكا در اين بُرهه زماني بر ونزوئلا بسيار اندك است اما حداقل در اين مقطع زماني موضع گيري هاي مقامات دو كشور نشان مي دهد كه جنگ لفظي ميان طرفين به اوج خود رسيده است.
اخيرا « كرايگ فالر » رئيس نيروي دريايي فرماندهي جنوبي آمريكا اعلام كرد كه اين كشور آماده اقدام در مورد ونزوئلاست.
در پي اين موضع گيري فالر، سخنگوي وزارت خارجه روسيه نسبت به سياست هاي واشنگتن در ونزوئلا هشدار داد و گفت: كاخ سفيد اعلام كرده كه آماده حمله نظامي در ونزوئلاست و يكي از دلايل آن جلوگيري از نفوذ روسيه در اين كشور منطقه آمريكاي لاتين است.
وي افزود: بار ديگر تاكيد مي كنم كه تمامي اقدامات روسيه در ونزوئلا در راستاي قوانين دولت كاراكاس بوده است. آشكار است كه ارتش آمريكا با پروراندن مسئله گزينه نظامي به دنبال تكرار تجربيات ناگوار گذشته خود است.
در جديدترين تحول در مورد تنش آمريكا- روسيه بر سر ونزوئلا، واشنگتن از كشورها خواسته مانع از عبور هواپيماهاي روسي عازم ونزوئلا در حريم هوايي خود شوند.
واشنگتن به شدت نگران است روسيه با اعزام هواپيماهاي خود به همراه محموله هاي كمك و همچنين نيروي نظامي به تثبيت دولت مادورو در كاراكاس كمك كند.
از زمان تشديد تنش هاي سياسي در ونزوئلا، دولت آمريكا تلاش كرده تا از اين فرصت در راستاي منافع خود استفاده كند. دولت ترامپ به اين نتيجه رسيده كه با توجه به حضور گسترده چين و روسيه در آمريكاي لاتين، نبايد ديگر از اين منطقه به عنوان حيات خلوت ياد كند. مقامات آمريكايي قطعا نفوذ روسيه و چين را در كشورهاي آمريكاي لاتين امري پرمخاصره مي بينند و در اين راستا همواره تلاش كرده اند شرايط ژوپلتيك امريكاي لاتين را به نفع خود پيش ببرند.
دولت ترامپ در مسير احياي جاي پاي خود در آمريكاي لاتين نه تنها دولت قانوني رونزوئلا را تحت فشار گذاشته بلكه از اين طريق به دنبال فشار آوردن به ديگر كشورهاي چپ گراي اين منطقه است. مشاوران ترامپ به ويژه جان بولتون مشاور امنيت ملي امريكا تلاش مي كنند در مسير فشارها به ونزوئلا يكسري كشورهاي ديگر امريكاي لاتين از جمله كوبا را نيز هدف قرار دهند.
اين نشان مي دهد كاخ سفيد راهبرد جدي را براي نفوذ دوباره در آمريكاي لاتين در دستور كار قرار داده است.
روسيه اعلام كرده كه آمريكا پس از هدف قرار دادن ونزوئلا به دنبال هدف قرار دادن كشورهايي همچون كوبا و نيكاراگوئه است. در اين ميان دولت ترامپ هدف ديگري را در آمريكاي لاتين در پيش گرفته كه همراه كردن كشورهاي بيشتري در امريكاي لاتين براي پيشبرد اهداف واشنگتن در اين منطقه است.
« دلسي رودريگز» معاون رئيس جمهوري ونزوئلا به تازگي گفت كه جامعه جهاني و نهادي بين المللي بدانند كه يك طرح جنايتكارانه از سوي آمريكا براي حمله نظامي به ونزوئلا در جريان بوده است.
اين موضع گيري دولت كاراكاس نشان مي دهد كه دولت ترامپ به دنبال ايجاد هرج و مرج در ونزوئلا و به دنبال آن در كل آمريكاي لاتين براي به دست آوردن منابع غني اين منطقه و همچنين جلوگيري از نفوذ گسترده روسيه و چين است.
به همان اندازه كه مسئله حضور روسيه و چين در آمريكاي لاتين براي دولت باراك اوباما رئيس جمهوري پيشين امريكا اهميت زيادي نداشت، به همان اندازه براي دولت ترامپ جدي بوده است و به نظر مي رسد واشنگن در اين مسير در نهايت دست به هر اقدامي از جمله اقدام نظامي بزند.
« ولاديمير زامسكي » سفير روسيه در ونزوئلا نيز روز گذشته در مصاحبه اي آمريكا را به احياي ' دكترين مونرو' براي رسيدن به اهداف در آمريكاي لاتين متهم كرد.( Monroe Doctorine) يك دكترين سياسي آمريكايي بود كه در 2 دسامبر 1823 توسط « جيمز مونرو » رئيس‌جمهور وقت آمريكا اعلام شد. اين دكترين مخالف استعمار يا دخالت قدرت هاي اروپايي در كشورهاي تازه استقلال يافتهٔ قاره آمريكا بود. بر اساس اين دكترين، دولت ايالات متحده آمريكا تصميم گرفت كه از دخالت در جنگ‌هاي بين قدرت‌هاي اروپايي و مستعمرات آن‌ها خودداري، و وقوع جنگ يا فعاليت استعماري در قاره آمريكا را به عنوان حركتي خصمانه تلقي كند.
وي گفت كه مشاوران ترامپ تلاش مي كنند با اين دكترين، مداخله نظامي در ونزوئلا و به دنبال آن در كل آمريكاي لاتين را توجيه پذير جلوه دهند. اين ديپلمات روسي همچنين افزود كه رويكرد جان بولتون و برخي از قانونگذاران جمهوري خواهان از جمله « مارك روبيو » در قبال ونزوئلا خطرناك است.
همزمان با تشديد فشارهاي دولت ترامپ به دولت نيكلاس مادورو رئيس جمهوري ونزوئلا، ولاديمير پوتين رئيس جمهوري روسيه به طور جدي از دولت كاراكاس حمايت مي كند. در اين ميان مادورو حمايت هاي چين را در مقابله با تحريم هاي شديد واشنگتن ارزشمند و موثر مي داند. تداوم اين حمايت هاي مسكو و پكن از مادورو آمريكا را به شدت نگران كرده و به همين دليل واشنگتن عرصه تقابل با روسيه و چين را در قبال ونزوئلا در پيش گرفته است.
هرچند اين تقابل در اين مقطع زماني حداقل به صورت لفظي تشديد شده اما به نظر مي رسد چشم انداز خوبي را نمي توان در اين مسير متصور شد. بسياري از كارشناسان به دولت ترامپ هشدار داده اند كه اقدام نظامي آمريكا در ونزوئلا نه تنها منجر به وخامت اوضاع در كل آمريكاي لاتين خواهد شد بلكه به طور اجتناب ناپذيري منجر به تقابل نظامي با روسيه خواهد شد كه حتي اگر در يك سطح كم نيز رخ دهد، پيامدهاي جبران ناپذيري به همراه دارد.
گزارش از: اطهر اينانلو
اروپام**9234** 1546