به گزارش روز شنبه گروه علمی ایرنا از تارنمای «تك اكسپلوریست»، ساختار ظریف و حساس الیاف سازنده بیشتر اندامهای بدن انسان، استفاده از چاپگرهای سهبُعدی در شبیهسازی آنها را دشوار میكند اما مهندسان دانشگاه كالیفرنیا، بركلی، دستگاهی طراحی كردهاند كه امكان چاپ سهبُعدی زیست مادههایی چون اندامهای بدن و غذا را فراهم میكند.
این دستگاه ضمیمهای بر صنعت چاپگرهای سهبُعدی است كه امكان چاپ سهبُعدی بافتهای زنده، استخوان، رگهای خونی و حتی یك اندام كامل را در موقع لزوم، فراهم میكند.
سلولهای زنده برای بقا به دما و شرایط شیمیایی خاصی نیاز دارند و معمولاً در فرآیند طولانیمدت چاپ، آسیب میبینند. پژوهشگران دانشگاه بركلی برای به حداقل رساندن احتمال مرگ سلولها در حین این فرآیند، تكنیكی را طراحی كردهاند كه بهموجب آن چندین چاپگر بهطور همزمان لایههای بافتی دوبُعدی تولید میكنند؛ این لایهها در ادامه با استفاده از بازوهای رباتیك به ایستگاه دیگری منتقل شده و در آنجا بهگونهای بر روی هم قرار داده میشوند تا ساختار سهبُعدی بسازند. چنین آرایشی فرآیند چاپ را تسریع كرده و احتمال بقای سلولها را بالا میبرد.
این تیم آمریكایی از پژوهشگران همچنین برای غلبه بر مشكل نگهداری از این اندامهای چاپشده، بر هفت دهه دانش و مهارت در حفظ سلولهای تكی اتكا كرده است. در تكنیكی كه این تیم در دستگاه جدید خود به كار برده است، هر لایه دوبُعدی بلافاصله پس از ادغام در ساختار سهبُعدی، فریز میشود و این امر شرایط مساعد برای بقای سلولها در جریان فرآیندهای فریز، انبار و انتقال را فراهم میكند.
بوریس رابینسكی استاد مهندسی مكانیك و از دستاندركاران این تیم تحقیقاتی دراینباره میگوید: «اكنون از چاپگرهای زیستی عمدتاً برای ساخت حجمهای بافتی كوچك استفاده میشود. مشكل چاپگر زیستی سهبُعدی سرعت پایین آن است بنابراین قابلیت چاپ اندام یا بافتهای بزرگ را ندارد زیرا تا زمان به پایان رسیدن فرآیند چاپ، بافتها عموماً آسیب میبینند. یكی از نوآوریهای ما این است كه مواد را در حین چاپ فریز میكنیم و به این ترتیب مواد زیستی حفظ میشوند.»
به گفته وی، چاپ دوبُعدی بافتها و سرهم كردن آنها در قالب ساختاری سهبُعدی، با حذف زمان چاپ، فرآیند تولید را تسریع میكند.
علمی**9418** 1055
تهران- ایرنا- مهندسان آمریكایی دستگاهی ساختند كه با بهكارگیری شیوههای نوین، چاپ سهبُعدی مواد خوراكی و اندامهای بدن را تسریع كرده و ارتقا میبخشد.