صدا و سيما به عنوان يك رسانه ملي كمترين توجه را به علايق و خواستههاي مردم نشان ميدهد و هميشه تيغ بران انتقادها به سمت اين رسانه روانه است! دعوت از كارشناسان كمسواد، تقلب در نظرسنجي مردمي، حذف برنامه پرمخاطب نود و ترويج قمار در رسانه ملي از جمله مسائلي هستند كه اخيرا انگشت اتهام منتقدين را به سوي صدا و سيما روان كردهاند!
سوالي كه در اين بين مطرح ميشود اين است كه با وجود انتقادات فراواني كه به نحوه برگزاري برنامه برندهباش صورت ميگرفت، آيا مدير محترم اما كج سليقه شبكه 3 به اين موضوع پي نبرده بود كه اين برنامه با توجه به خريد سوالها در اپليكيشن برنامه و جايزههاي ميليوني كه در آن داده ميشد، نوعي قمار محسوب ميشود؟
** در برنده باش كمِ كم 5 ميليون برنده بوديد!
برندهباش از همان اول كه با مجري سلبريتي خوش پوش از شبكه سه سيما پخش شد، خيليها آن را كپي تميزي از برنامه هاي خارجي ميدانستند با اين اوصاف از اين كپي تميز اما ناقص، امكان نداشت كسي دست خالي خارج شود! همين كه بخت با شما يار بود و از بين ميليون ها شركتكننده در مسابقه براي نشستن روي صندلي انتخاب ميشديد مطمئنا كمِ كم 5 ميليون برنده بوديد! سوالات بسيار ساده يك ميليوني موجب ميشد تا فرد شركتكننده تقريبا حقوق يك ماه يك كارگر را با جواب دادن 2 سوال ساده دريافت كند و همين موضوع نيز خيلي ها را براي شركت در اين مسابقه تحريك كرد! ميليون ها نفر از مردم با خريد سوالات برنامه برنده باش از اپليكيشن اين برنامه بخت خودشان را امتحان ميكردند تا بلكه يك شبه بتوانند ره صد ساله را طي كنند و برنده 100 ميليوني اين برنامه باشند، چيزي كه با توجه به راهنماييهاي مجري برنامه و شانسهايي كه به شركتكننده داده ميشد، دور از دسترس به نظر نميرسيد!
خيلي وقت است كه برنامه هايي از اين دست در قالب هاي گوناگوني مثل قرعه كشي هاي متوالي و پرشمار، مسابقات با شركت كنندگان گزينشي و غيره در صدا وسيما رواج يافته و در حال گسترش فرهنگ «ميل به يكشبه پولدار شدن» است. اين كه منتظر بنشينيد تا يك روز پولهاي قلمبه و باد آوردهاي برنده شويد و لازم نباشد براي يك دهم آن يك سال تمام و هر روز سر كار برويد.
چنين سوژه جذابي همواره در تمام دنيا جواب داده اما جيب مردم را خالي كرده، متأسفانه در كشور ما نيز ماجرا به همين منوال پيش ميرود، آن هم از سوي رسانه انحصاري كه داعيه ملي بودن دارد! سوالي كه در اين بين مطرح ميشود اين است كه مديران و مسئولين صدا و سيما مگر طرح و نقشه اوليه چنين برنامههايي را مورد بررسي قرار نميدهند؟! پس چطور امروز شاهديم كه قمار سر از رسانه ملي در آورده است؟!
شواهد نشان از اين دارد كه هيچ گونه نظارتي بر برنامه هاي صدا و سيما صورت نميگيرد، چراكه در غير اين صورت، برنامه برنده باش كه مراجع تقليد آن را نوعي قمار ميدانند، چندين ماه از شبكه 3 پخش نميشد تا با تذكر مقام معظم رهبري از كنداكتور شبكه حذف شود!
** حواشي كه پايان ندارد!
برنده باش جزو معدود برنامه هايي است كه از روز نخست، پخش آن با حواشي بسياري همراه بود و خيليها حضور يك بازيگر را به عنوان مجري مسابقه تلويزيوني جايز نميدانستند، اما اين همه ماجرا نيست! حواشي برنامه برنده باش از مجري آن شروع شد و به انتقاد از سوالات برنامه كه در يكي از معروف ترين اين سوالات رنگ مورد علاقه بازيگر زن معروف پرسيده ميشد، رسيد و بعد از آن هم حواشي تقلب در نظرسنجي مردمي مطرح شد كه در آن قرار بود برنده باش جزو پربازديدترين برنامه از سوي مردم معرفي شود!
ماجرا از اين قرار بود كه ارسال حجم عظيمي از پيامك به نام مردم براي برنامه «برنده باش»، نتايج نظرسنجي مردمي بهترين برنامه تلويزيون ايران را جابهجا كرد و «نود» را به رده دوم تنزل داد و اعتراضها نسبت به اين تقلب، منجر به توقف اين رأيگيري براي بررسي ماجرا توسط صدا وسيما شد و آذري جهرمي وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات در افشاگري تكان دهنده از دستكاري يك ميليوني در آراي مردمي خبر داد؛ نوعي رسوايي كه انتظار ميرفت براي آمرين و عاملين آن هزينهاي بسيار سنگين داشته باشد!
مهمترين نشانه كه شايد به نوعي گاف اساسي و عامل رسوايي بود، پيامك بازگشت به شماري از شهروندان بود كه تأكيد داشت آنها به «برنده باش» رأي دادهاند يا رأيشان به «برنده باش» تغيير كرده است! اين اتفاق بيسابقه در ابعادي بسيار گسترده رقم خورد، به گونه اي كه شاهد بوديم در هر شبكه اجتماعي، طيف وسيعي از مردم با انتشار تصوير پيامك دريافتي خود، نسبت به اين اتفاق اعتراض كردند.
** آيت الله مكارم شيرازي: اين برنامه مصداق قمار است
برنامهاي كه چند ماهي است داعيهدار افزايش اطلاعات عمومي جامعه است! اين روزها رسانهها از پشت پرده عجيب اين برنامه و هزينههاي ميليوني تهيهكننده آن صحبت ميكنند! برنده باش يك اپليكيشن موبايل را تبليغ ميكند كه مردم با استفاده از آن و پاسخ دادن به سوال هايش، ميتوانند در نهايت به مسابقه تلويزيوني راه پيدا كنند. اين چيزي است كه گلزار و گردانندگان اين مسابقه ميگويند، اما ماجرا در عمل چيز ديگري است و در اصل نوعي جيببري مدرن به شمار ميآيد!
طي چند روز گذشته آيت الله مكارم شيرازي به صراحت شيوه برگزاري اين برنامه و اپليكيشن آن را مصداق بارز قمار اعلام و درآمد حاصل از آن را نامشروع عنوان كرده است. هر چند در اينستاگرام شبكه سيما بلافاصله به نقل از مسئولان اين مسابقه عنوان شد كه «فرض مطرح شده در سوال استفتا كامل نيست و طبيعتاً فرض ناكامل، جايگاه سوال را مخدوش ميسازد» اما بعد از آن و با توجه به تذكرات مقام معظم رهبري در رابطه با اينكه صدا و سيما بختآزمايي را ترويج نكند، زمزمههايي درباره توقيف برنامه برنده باش به گوش رسيد و بعد شاهد بوديم كه اين برنامه از كنداكتور شبكه 3 حذف شد و مدير شبكه اعلام كرد: «تصميم گرفته شده سازوكار اسپانسري كه پشتيباني مالي برنامه برنده باش را انجام ميدهد، اصلاح و ظرفيتهاي جديدي به اين برنامه اضافه شود!»
پيشتر از سخنان رهبر انقلاب محمد جواد آذري جهرمي، وزير ارتباطات در توئيتي اعلام كرده بود: «طي دستورالعملي، مديران عامل اپراتورهاي تلفن همراه را موظف كردم شخصا بر روند مسابقات غيرمشروع بخت آزمايي در تلويزيون و غير آن نظارت كنند و جلو اين پديده سوء را بگيرند. عدم رعايت دستورالعمل براي اپراتورها عواقب جدي درپي خواهد داشت.»
او پس از بيانات رهبر معظم انقلاب در توئيت ديگري نوشت: «رهبري اتمام حجت فرمودند. از اين پس، با جديت بيشتري بختآزماييها، تخلف هاي ارزش افزوده و دستكاري راي مردم را پيگيري خواهيم كرد. گفته بوديم كه از حق الناس كوتاه نميآييم.»
** قماري كه هميشه يك برنده دارد!
اكنون كه صحبت از مصداق قمار بودن مسابقه «برنده باش» به ميان آمده، بد نيست اشارهاي داشته باشيم به اين كه معمولاً قماربازها پولي را وسط ميگذارند و درنهايت برنده بازي شانسي آنها، همه پول را برميدارد، اما طراحي مسابقه «برنده باش» ظاهراً به گونهاي است كه احتمالاً كمتر از 10 درصد مجموع پول شركتكنندگان، به برندگان ميرسد! در مجموع ميتوان نتيجه گرفت كه با اجراي برنامهاي كه وعده جايزه 100 ميليون توماني ميدهد، تلويزيون مدام تبليغش را ميكند و سوپراستار قديمي چون محمد رضا گلزار در خدمت آن است، فقط جيب مردم خالي ميشود؛ آن هم با ارقام هنگفت چند ميليارد توماني.
** چالش بزرگ براي صدا وسيما
بارها سخن از اين گفته شده كه صداوسيما تبديل به يك قمارخانه شده است. اين انتقاد تند بيشتر ناظر بر مسابقات و سرگرميهاي جايزه محور آن است. در برخي ديگر از برنامه ها نيز كه مسابقه محور نيست براي جذب مخاطب، اسپانسر برنامه شانس و اقبال را براي كسب تعدادي جايزه به مخاطبان ميدهد. اين وضعيت حالا تبديل به يك شده است.
حالا شاهديم كه هشدارها درباره قمار بازي در تلويزيون، فقط دامن برخي برنامهها را نگرفته و انتقادات شديدي از مديران سازمان به ويژه مدير شبكه سه سيما صورت گرفته است، مديري كه اين روزها در صدر جنجال هاي تلويزيوني است. او با حذف برنامه نود و عادل فردوسي پور اعتراض هاي دامنه داري را برانگيخت. از سوي ديگر او از چهرههاي تازهاي همچون بشير حسيني (داور برنامه عصر جديد) رونمايي كرده كه با اظهار نظرهاي عجيبش خبرساز شده است. سوالي كه مطرح ميشود اين است كه آيا مسئولين مربوطه در سازمان صدا و سيما نظارتي بر عملكرد برنامههايي كه اجازه پخش براي آن ها صادر ميشود دارند؟!
منبع: روزنامه توسعه ايراني، 1398.02.07
گروه اطلاع رساني**9117**2002
تهران- ايرنا- اين روزها برنامه برنده باش كه به نوعي بخت آزمايي شمرده ميشود، نشان از اين دارد كه هيچ گونه نظارت درستي روي برنامههاي صدا و سيما صورت نميگيرد و اين موضوع جاي تعجب دارد! چرا كه در غير اين صورت، برنامه برنده باش كه مراجع تقليد آن را نوعي قمار ميدانند، چندين ماه از شبكه 3 سيما پخش نميشد تا با تذكر مقام معظم رهبري از كنداكتور شبكه 3 حذف شود.