۷ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۱۵:۰۵
کد خبر: 83293625
T T
۰ نفر

پروندهٔ خبری

نگاهی به نقشه راه اصلاح طلبان در انتخابات آتی

۷ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۱۵:۰۵
کد خبر: 83293625
نگاهی به نقشه راه اصلاح طلبان در انتخابات آتی

تهران-ایرنا- در حالی كه بیش از 10 ماه به نزدیكترین انتخابات پیش رو، یعنی انتخابات مجلس شورای اسلامی مانده است، گزارش ها حاكی از تحركات و گمانه زنی هایی در میان طیف های مختلف سیاسی از جمله اصلاح طلبان برای ورود به رقابت های انتخاباتی است.

به گزارش گروه نشریات خبری؛ در این راستا بخشی از جریان اصلاح طلبان از مشاركت 'مشروط' در انتخابات سخن می گویند و در مقابل بخشی دیگر ضمن رد این پیشنهاد نسبت به خطرات عدم مشاركت هشدار داده و معتقدند كه باید نقشه راه این جریان سیاسی تغییر كند.
رسانه های همسو با این جریان سیاسی علاوه بر نكات فوق به طرح محورهای دیگری نیز پرداختند: 'الویت اصلاح طلبان برای انتخابات'، 'عملكرد اصلاح طلبان در فراكسیون امید و شورای شهر'، 'زمان ورود اصلاح طلبان به مبحث انتخابات' و 'شورای عالی سیاستگذاری اصلاح طلبان'.
امروز رسانه های اصولگرا نیز به انتشار مطالبی با طرح ادعای 'ناامیدی اصلاح طلبان نسبت به اقبال خود در انتخابات آتی' مبادرت كرده اند.
رسانه های اصلاح طلب
...............................
** مشاركت مشروط اصلاح طلبان در انتخابات آتی
حجت‌الاسلام هادی غفاری، نماینده سه دوره مجلس شورای اسلامی و عضو شورای مركزی نیروهای خط امام در گفتگو با آرمان تاكید كرد اگر رویكرد نهادهای نظارتی مانند انتخابات اخیر بود و دوباره چهره‌های رده اول جریان اصلاحات فرصت حضور در صحنه را پیدا نكردند، اصلاح‌طلبان تكلیفی برای حضور در انتخابات ندارند.
وی افزود: با صراحت عنوان می‌كنم كه ما دیگر مجبورنیستیم به كسانی كه نمی‌شناسیم رأی بدهیم. ما تنها به كسانی رأی خواهیم داد كه نسبت به آنها شناخت كافی داشته باشیم و از سابقه آنها اطلاع داشته باشیم. در غیر این صورت دلیلی برای حمایت از افرادی كه هیچ شناختی از آنها نداریم وجود ندارد.

عبدالله ناصری، فعال سیاسی اصلاح‌طلب نیز در گفتگو با آرمان توصیه می كند: این تلقی كه بخشی از جامعه و حتی رهبران و بزرگان اصلاح‌طلب برای شور بخشیدن به انتخابات خواهان رای از مردم هستند باید عوض شود. بهترین نسخه برای اقبال عمومی مردم این است كه شرایط حضور در انتخابات روشن و شفاف اعلام شود. اگر این شرایط محقق شود، خودبه‌خود مشاركت جامعه محقق خواهد شد. طبیعی است كه با حضور چهره‌های شایسته در عرصه قانون‌گذاری مشاركت هم افزایش می‌یابد. اما اگر این شرایط از سوی اصلاح‌طلبان مطرح نشود و تحت هر شرایطی بخواهند وارد عرصه انتخابات شوند، با ریزش رای بسیار جدی مواجه خواهند شد.

مردمسالاری در گزارشی گفتگوی رسول منتجب نیا، فعال اصلاح طلب با ایسنا را منتشر كرده و به نقل از وی نوشت: برخی تصور می‌كنند با شرط گذاشتن یا تردید كردن می‌توانند رقیب را قانع یا تسلیم كنند این در حالی است كه من همیشه گفته‌ام اگر ما در انتخابات شركت نكنیم برای ما فرش قرمز پهن نمی‌كنند و چه بسا جناح رقیب هم از شركت نكردن ما خوشحال شود. به ما التماس نخواهند كرد كه در انتخابات شركت كنیم و ما هستیم كه ضرر می‌كنیم.
وی با بیان این كه مردم، احزاب، فعالان و جریان‌های سیاسی باید بدون قید و شرط یا شك و تردید در انتخابات حضور داشته باشند، اظهار كرد: راه ورود احزاب و مردم در مدیریت و تعیین سرنوشت كشور تنها از طریق انتخابات ممكن است. من معتقدم هر گونه ایجاد شك و تردید یا شرط گذاشتن برای انتخابات موجب دلسردی جامعه شده و در واقع شانه خالی كردن از بار مسئولیت است.

** خطر عدم مشاركت
آرمان: مشكلات معیشتی ناشی از برخی سیاست‌ورزی‌ها و سوءمدیریت‌های نادرست به‌اندازه‌ای به مردم فشارآورده كه مطالبات مدنی دراولویت‌های نخست مردم قرارندارد. در نتیجه اقناع افكار عمومی برای جریان‌های سیاسی و به‌خصوص اصلاح‌طلبان كار آسانی نخواهد بود و با توجه به چشم‌انداز آتی كشور سخت ودشوار به‌نظرمی رسد. در چنین شرایطی است كه فضای سیاسی در یك خلأ فكری قرارمی گیرد و زمینه را برای پوپولیسم وعوام‌فریبی مهیا می‌كند. چه‌بسا پس از حسن روحانی دوباره احمدی‌نژادنامی با شعارهای پرطمطراق واتوپیایی اقتصادی ازراه برسد و بر اسب آرزوهای مردم خسته سوار شود ودوباره وضعیت را به جایی بكشاند كه نباید. در چنین شرایطی است كه هرچه عقلای قوم و دلسوزان كشور در طول هشت‌سال اعتدالگرایی به ثمر رسانده بودند یك‌شبه از بین می‌رود و دوباره اوضاع به دست كسانی خواهد افتاد كه به راهی به‌جزبیراهه نمی‌رسد.

'مشاركت مشروط خوب یا بد!' تیتر یك روزنامه ابتكار است كه ذیل آن به گفتگو با داریوش قنبری، فعال سیاسی اصلاح‌طلب نشسته است. وی تصریح كرد: با عدم مشاركت اصلاح‌طلبان در انتخابات اتفاقی نمی‌افتد كه به نفع كشور و مردم باشد. ما این تجربه را هم قبلا داشته‌ایم كه زمانی كه مشاركت كمتری داشته‌ایم طیف‌های تندرو بر سركار آمده‌ و به دنبال آن منافع كشور كمتر مورد توجه قرار گرفته است. نباید فراموش كنیم اگر در چنین شرایطی طیف تندرو بر سر كار بود، مشكلات كشور دوچندان می‌شد. به نظر من اصلاح‌طلبان در این شرایط باید مردم را نسبت به سرنوشت خود حساس كنند. همین الان هم جریان اصلاحات به لحاظ شخصی و گروهی خیلی از مواهب قدرت بهره‌مند نبودند و در بسیاری از پست‌های حساس هیچ‌كدام از افراد اصلاح‌طلبان حضور ندارند. در مجموع اصلاح‌طلبان در جریان تصمیم‌گیری‌ها نیستند.
این فعال سیاسی در ادامه بیان كرد: به عقیده من اصلاح‌طلبان در ائتلاف با میانه‌روها تا كنون توانستند خطرهای زیادی را از كشور دفع كنند و باید این روند به خاطر منافع ملت ادامه داشته باشد. درواقع اصلاح‌طلبان به دنبال منافع جمعی و ملی هستند من با بسیاری از نگرانی‌هایی كه دوستان اصلاح‌طلب در رابطه با نگاه مردم به این جریان دارند مخالفم و معتقدم مردم واقع‌بین هستند و می‌بینند در چه شرایطی هستیم.

** الویت اصلاح طلبان برای انتخابات
آرمان: در روزهایی كه اصولگرایان مشغول پرداختن به مشكلات اقتصادی هستند اما اصلاح‌طلبان در قالب پروژه «آرامش فعال» می‌خواهند به حوزه اجتماعی ورود كنند و مباحث و دغدغه‌های مردم در این حوزه را زمزمه و سپس با صدای بلند تكرار كنند... تغییر فاز اصلاح‌طلبان از كنشگری در عرصه سیاسی به كنشگری در عرصه اجتماعی پروژه‌ای در حال اجراست تا ضمن پاك كردن دامن اصلاحات از آثار و تبعات تصمیمات و عملكرد دولت در 10 ماه آینده، معضلات اقتصادی كشور را نیز دور بزنند و انتخابات مجلس را به آوردگاه پاسخگویی به مطالبات اجتماعی تبدیل كنند.

این روزنامه همچنین به نقل از هادی غفاری می نویسد: مشكل مهم جریان اصلاحات از ابتدا تا امروز این بود كه چپ‌ها بیشتر ازآنكه ستادی باشند سیاسی بودند. اصلاح‌طلبان باید با رویكرد اصلاحی در قدرت حضور یابند و نه به‌عنوان ژن برتر و كانون قدرت و گروهی كه به‌دنبال كسب كرسی‌های قدرت است. كسی با ژن برتر و به‌دنبال قدرت بودن نمی‌تواند اصلاح‌طلب باشد. كسانی كه ویلاهای آنچنانی دارند و فرزندانشان در خارج از كشور به‌شكل دیگری از مردم عادی زندگی می‌كنند نمی‌توانند مدعی اصلاح‌طلبی در جامعه‌ای شوند كه مردم آن با مشكلات شدید معیشتی مواجه هستند. اصلاح‌طلب واقعی كسی است كه برای اقتصاد، معیشت، رفاه و آزادی مردم تلاش كند و گامی در جهت حل مشكلات آنها بردارد. اصلاح‌طلب واقعی كسی است كه اجازه ندهد كسی بین اقشار مختلف تبعیض قائل شود. اصلاح‌طلبان مدعی هستند كه همه گروه‌ها و قومیت‌ها در یك صف و باهم برابر هستند وهمه باید برای سربلندی و اعتلای كشور تلاش كنیم. تنها راه بهبود وضعیت هم همین است و با صف‌كشی‌های سلیقه‌ای و جناحی نمی‌توان به بهبود وضعیت آینده امیدوار بود.

محمد كیانوش راد (تحلیلگر سیاسی اصلاح‌طلب) به ایلنا می گوید: گفت: هژمونی سیاسی در اصلاح‌طلبان در دست رهبرانی با خصلت و ویژگی‌های طبقه متوسط است. دغدغه‌ها و دلمشغولی‌های طبقه متوسط و رهبران آن، تفاوت ماهوی و بنیادینی با طبقه فرودست و یا ضعیف و همچنین طبقه كارگر دارد. به همین خاطر است كه تحرك كمی در میان بسیاری از اصلاح‌طلبان در جهت استیفای حقوق زندانیان كارگر دیده می‌شود. آن‌ها نسبت به بازداشت و زندان شدن غیر كارگران با حساسیت بالا و نسبت به كارگران با حساسیت كمتر برخورد می‌نمایند.

** عملكرد اصلاح طلبان در فراكسیون امید و شورای شهر
هادی غفاری، نماینده سه دوره مجلس شورای اسلامی و عضو شورای مركزی نیروهای خط امام در گفتگو با آرمان :
امروز مردم از عملكرد اصلاح‌طلبان در مجلس شورای اسلامی و شورای شهر رضایت ندارند. به همین دلیل نیز دوستان بالادستی جریان اصلاحات باید از گذشته عبرت بگیرند و راه را برای حضوراصلاح‌طلبان واقعی همواركنند و دوباره روی چهره‌های رده سوم و چهارم سرمایه‌گذاری نكنند. تجربه تاریخی نشان‌داده چهره‌های رده سوم و چهارم كارایی لازم برای نمایندگی مطالبات جریان اصلاحات و بدنه اجتماعی آن ندارند. به همین دلیل باید شرایطی فراهم شود كه نیروهای درجه یك جریان اصلاحات كه دارای كاركرد بالایی هستند در صحنه حضوریابند.

همچنین یك فعال سیاسی اصلاح‌طلب در یادداشتی كه روزنامه آرمان اقدام به انتشار آن كرده است، می نویسد: گرچه مطرح می‌شود كه عملكرد ضعیف فراكسیون امید موجب ناامیدی مردم از جریان اصلاحات و این فراكسیون شده، اما واقعیت این است كه فراكسیون امید تمام ظرفیت جریان اصلاحات نبوده و بدون‌شك نتوانسته انتظارات را برآورده كرده و حركتی جدی كه بتواند طی 4سال در خاطر مردم بماند، در این مجموعه دیده نشد. فقدان مدیریت كارآمد و بدنه منسجم، باعث شده كه برخی پیامدها به اسم فراكسیون امید، اما به كام بخش‌هایی از منتقدان جریان اصلاحات باشد. زمانی كه در دوران انتخابات برخی دلسوزان تذكر می‌دادند كه نباید در انتخابات به هر شكلی و به هر بهایی به لیست‌های انتخاباتی برسیم، باید توجه می‌شد، اما مشاهده كردیم افرادی كه در لیست قرار گرفتند آنطور كه باید به جریان اصلاحات وفادار نماندند.

عبدالله ناصری، فعال سیاسی اصلاح‌طلب در ارزیابی عملكرد فراكسیون امید و شورای شهر پنجم به روزنامه آرمان گفت: عملكرد فراكسیون درمجموع قابل قبول نیست. معدود افرادی در این فراكسیون حضور دارند كه وظایف‌شان را به خوبی انجام داده‌اند، البته جای تقدیر دارد. اما فراكسیون امید به عنوان یك تشكیلات تا به حال چندان منشأ اثر درتصمیم‌گیری‌های مجلس دهم نبوده است و این موضوع تاثیرگذار در اقبال عمومی است. شاید بتوان نحوه عملكرد شورای شهر پنجم تهران را مانند فراكسیون امید مجلس بین اعضا تفكیك كرد. لذا مدیریت شهری تهران حوزه بسیار حساسی است و حتی می‌توان آن را فراشورای شهری دانست. اتفاقاتی كه طی دوسال گذشته درارتباط با انتخاب شهردار افتاد تاثیرات منفی را متوجه شورای شهر تهران كرد.

به گزارش روزنامه آرمان فائزه هاشمی در گفتگو با خبرگزاری برنا می گوید: مردم از اصلاح‌طلبان حمایت و پشتیبانی كردند اما اصلاح‌طلبان نتوانستند پاسخ مردم را بدهند. دولت و اعضای شورای شهر مشكلاتی دارند اما من نقدی به نمایندگان مجلس ندارم چرا كه عملكرد خوبی داشتند. آنها سمت اجرایی ندارند و به تنهایی هم نمی‌توانند كاری كنند، مصوباتشان هم ممكن است توسط شورای نگهبان رد شود. عقیده من این است كه مردم انتظاراتی را كه داشتند در عملكرد اصلاح‌طلبان ندیدند. به همین دلیل مردم از اصلاح‌طلبان ناامید شدند. بسیاری از اصلاح‌طلبان به دنبال منافع باند و دسته خود هستند و عملكرد مناسبی نداشتند تا مردم امیدوار شوند كه با پشتیبانی آنها بتوانند به مقاصد و مطالباتشان برسند.»

داریوش قنبری، فعال سیاسی اصلاح‌طلب در گفتگو با ابتكار ضمن موفق ارزیابی كردن كارنامه اصلاح طلبان در انتخابات های اخیر یادآور شد: بدون شك در نبودن اصلاح‌طلبان در عرصه انتخابات شرایط خیلی بدتر از این می‌توانست باشد، این‌ها را نباید دستاورد كمی تلقی كرد.
وی افزود: برخی از افراد در رابطه با میزان قدرت و تاثیرگذاری اصلاح‌طلبان غلو می‌كنند. باید توجه داشته باشیم جریان اصلاحات در كشور دارای قدرت تاثیرگذاری چندانی نیستند. در مجلس ما می‌بینیم در بهترین حالت یك سوم كرسی‌ها را در اختیار دارند. اما همین یك سوم جلوی خیلی از افراط‌‌گرایی‌ها را در كشور گرفته‌اند. اصلاح‌طلبان با تعامل با نیروهای میانه‌رو توانسته‌اند كشور را در مسیر متعادلی نگه دارند.

به گزارش ایسنا به نقل از رسول منتجب نیا، فعال اصلاح طلب: در انتخابات سال 94 اعضای لیست امید سوگندنامه امضا كردند ولی اغلب آنها پای امضای خود نایستاده و راه دیگری رفتند و چون احزاب آنها را انتخاب نكرده بودند، آنها هم تعهد حزبی نداشتند. در حالی كه اگر احزاب لیست انتخاباتی تهیه كرده بودند، این افراد پاسخگوی عملكرد خود بودند.

** زمان ورود اصلاح طلبان به مبحث انتخابات
به گزارش روزنامه ابتكار یك فعال اصلاح طلب می گوید: با توجه به شرایط و فضایی كه هم اكنون در كشور وجود دارد الان ورود كردن به بحث انتخابات زود است. تا زمانی كه مردم مناطق سیل‌زده مشكلات‌شان برطرف نشود ورود به بحث انتخابات ضرورتی ندارد و تا انتخابات زمان زیادی وجود دارد.

به گزارش ایسنا جواد امام، دبیركل حزب مجمع ایثارگران نیز معتقد است: به دلیل اینكه برای جامعه مسائل مهم‌تری از انتخابات وجود دارد، اصلاح‌طلبان هنوز وارد بحث انتخابات مجلس نشده‌اند. مسائل روز مردم در اولویت اصلاح‌طلبان است. ما باید به مطالبات اقتصادی، نگرانی‌ها و اولویت‌های مردم رسیدگی كنیم.

** شورای عالی سیاستگذاری اصلاح طلبان
داریوش قنبری با بیان اینكه من به شدت مخالف این صحبت‌ها هستم، گفت: شورای عالی سیاستگذاری تجربه موفقی بوده است و باید تقویت شود. قطعا این شورا ایراداتی دارد كه باید رفع شود و نبود آن از وجودش زیان‌بارتر است و یك خسران جدی برای جریان اصلاحات خواهد بود. شورای عالی سیاستگذاری در راستای وحدت اصلاح‌طلبان خیلی خوب تا این لحظه عمل كرده است بعد از این تجربه موفق نباید تضعیف شود. این شورا عالی‌ترین نهاد تصمیم‌گیری در جریان اصلاحات است و باید نقاط ضعف آن شناسایی و تقویت شود.

به گزارش ایسنا رسول منتجب نیا نیز معتقد است: مدت‌هاست كه بحث می‌شود شورای عالی سیاست گذاری كار خود را ادامه دهد یا نه. آیا پارلمان اصلاحات تشكیل شود و جایگزین شورای عالی شود. همه اینها تلف كردن وقت است چون به این شوراها نیازی نیست و احزاب باید خودشان فعالیت كنند و در ایام تبلیغات انتخابات با همفكران خود ائتلاف كنند. اكنون با این مباحث مطرح شده فرصت‌ها از دست می‌رود و شاید همین وقت تلف كردن موجب شود كه نیروهای حداقلی برای انتخابات معرفی شوند.

جواد امام، دبیركل حزب مجمع ایثارگران درباره ادامه فعالیت شورای عالی سیاستگذاری اصلاح‌طلبان به ایسنا می گوید: در حال حاضر شورای سیاستگذاری، تشكیلات موجود اصلاح‌طلبان است و تصمیم اصلاح‌طلبان این است كه در قالب این شورا فعالیت كنند. حزب مجمع ایثارگران هم در قالب شورای عالی سیاستگذاری فعالیت خواهد كرد.

رسانه های اصولگرا
..........................
** ناامیدی اصلاح طلبان نسبت به اقبال خود در انتخابات آتی
سیاست روز به نقل از جهان نیوز در یادداشتی با عنوان 'اصلاح‌طلب بدلی یا اصلاحات مصنوعی' نوشت: اصلاح‌طلبان استقبال زیادی از انتخابات مجلس یازدهم نمی‌كنند. این موضوعی بسیار عجیب با توجه به روحیه جمعی این جریان سیاسی است. اصلاح‌طلبانی كه پیشتر حتی درباره انتخابات 1400 برنامه‌ریزی و كاندیداهایی را برای این انتخابات معرفی می‌كردند حالا حالت تدافعی برای ورود به انتخابات مجلس آتی گرفته‌اند. انتخاباتی كه نزدیك است و تا دوم اسفند فرصت است تا جریان اصلاحات به سازماندهی خود برای ورود به این انتخابات بپردازد.
نگارنده در ادامه مدعی است: فضای كلی اصلاح‌طلبی نشان می‌دهد كه چندان رمق سیاسی برای ورود به انتخابات مجلس در این جریان وجود ندارد. اتفاقاتی كه در مجلس دهم و فضای كلی سیاسی كشور و حمایت اصلاح‌طلبان از دولت «حسن روحانی» افتاد مزید علت شده كه فضای رخوت‌آمیزی در ارودگاه اصلاحات حاكم شود.

كیهان در ستون 'نگاهی به دیروزنامه‌های زنجیره‌ای' می نویسد: اخیراً و به‌ویژه بعد از اظهارات خاتمی، به نظر میرسد عناصر اصلاح‌طلب دست و پای خود را گم كرده و در همنوایی با خاتمی لب به اعتراف گشوده و هر از گاهی در این خصوص به ارائه راهكارهای تاكتیكی و رسانه‌ای در روزنامه‌های زنجیره‌ای می‌پردازند. عبدالله ناصری، مشاور خاتمی نیز در گفت‌وگو با شماره روز چهارشنبه روزنامه زنجیره‌ای آرمان امروز از پوچ درآمدن لیست «تَكرار می‌كنم» گفته بود. نكته قابل تأمل آنكه مردم دولت روحانی را محصول اصلاح‌طلبان می‌دانند و اصلاح‌طلبان امروز خود معترفند كه آبی از آنها گرم نشده است! هرچند كه گفته‌اند «آب رفته به جوی باز نمی‌گردد».

'اصلاح‌طلبان و تاكتیك‌های تكراری' عنوان یادداشتی است كه تارنمای مشرق نیوز به نقل از خبرگزاری فارس منتشر كرده است. در بخشی از این یادداشت می خوانیم: اگرچه طیفی از اصلاح‌طلبان ازجمله صادق زیباكلام دست‌ها را به نشانه تسلیم بالا برده‌اند و به صراحت از نقش اصلاح‌طلبان در مشكلات اقتصادی كشور و ناكارآمدی‌های دولت روحانی انتقاد می‌كنند، امّا طیفی دیگر، كماكان ترجیح می‌دهند وانمود كنند كه اصلاح‌طلبان نقش چندانی در اداره مملكت و وضعیت موجود نداشته‌اند.
در بخش دیگر این یادداشت آمده است: این سخنان در حالی مطرح می‌شود كه دولت روحانی با حمایت مستقیم اصلاح‌طلبان روی كار آمده است و علاوه بر آن، سهم این جریان سیاسی در كابینه دولت تدبیر و امید، كم نبوده است. علاوه بر اسحاق جهانگیری كه به‌عنوان یك چهره شاخص و مطرح اصلاح‌طلب از ابتدای دولت روحانی، معاون اول بوده است، بسیاری از چهره‌های اصلاح‌طلب ازجمله علی ربیعی، عباس آخوندی، محمود حجتی، عیسی كلانتری، معصومه ابتكار، شهیندخت مولاوردی در كابینه حضور داشته یا دارند. در بدنه كشور نیز سهم قابل توجهی از استانداری‌ها در اختیار اصلاح‌طلبان بوده است.
پژوهشم**9026**1732
۰ نفر