به گزارش گروه تحليل، تفسير و پژوهش هاي خبري ايرنا، حدود يك سال و نيم تا انتخابات رياست جمهوري آمريكا (در تاريخ سوم نوامبر 2020) باقي مانده است اما تنور انتخابات فراتر از تصور كارشناسان گرم شده است. در اين اوضاع دموكرات ها بيشتر از ديگر گروه هاي سياسي فعاليت مي كنند و تاكنون بيشتر از 10 چهره سياسي آن ها براي حضور در انتخابات و رقابت با «دونالد ترامپ» اعلام آمادگي كرده اند.
در اين ميان، خلاصه گزارش كميته «رابرت مولر» بازرس ويژه بررسي دخالت احتمالي روسيه در انتخابات آمريكا كه اخيرا از سوي وزارت دادگستري آمريكا منتشر شد و ترامپ را در مورد بسياري از اتهام ها مجرم ندانست،به نوعي شكست براي دموكرات ها به شمار مي رود با اين حال دست مخالفان رئيس جمهوري از گاف هاي ترامپ پر است.
** گزينه نهايي حزب دموكرات
رئيس جمهور كنوني آمريكا به اندازه اي چالش براي اين كشور درست كرده است كه رقبا را به فكر حمله به ترامپ و تضعيف وي از جبهه هاي ديگر اميدوار ساخته است. گروه هاي مختلف دموكرات ها تلاش دارند تا از جبهه اي به وي حمله ور شوند. كميته قضايي كنگره به دنبال دريافت و انتشار متن كامل و ويرايش نشده گزارش مولر است. از طرف ديگر كميته منابع مالي مجلس هم به دنبال بررسي دقيق سابقه مالياتي رئيس جمهوري آمريكا است.
با اينحال هيچ چيز براي دموكرات ها قطعي نيست. به اعتقاد برخي رسانه ها و تحليلگران آمريكايي، هراس از پيروزي دونالد ترامپ در انتخابات آمريكا، نامزدهاي دموكرات را وادار مي كند تا براي انتخاب يك فرد متحد شوند. مهمترين چهره هاي دموكرات كه تاكنون نامزدي خود براي انتخابات رياست جمهوري آينده را اعلام كرده اند «برني سندرز»، «اليزابت وارن»، «كوري بوكر»، «جوليان كاسترو» و «جو بايدن» بوده اند.
بسياري از تحليلگران فرد نهايي دموكرات ها در انتخابات را 'جو بايدن' مي دانند اما تارنماي نشريه «INTELLIGENCER» فردي را كه دموكرات ها براي نامزدي نهايي وي اجماع مي كنند، برني سندرز مي داند. طبق تحليل فوق پيش از اين «باراك اوباما» رئيس جمهوري پيشين آمريكا هشدار داده بود كه نامزدهاي انتخابات از تشكيل گروه يا ستادي كه در آن به يكديگر شليك و ديگران را تضعيف مي كنند جلوگيري نمايند. به همين دليل نياز به توافق بر روي يك فرد پرقدرت در جهت شكست ترامپ ضروري است.
به اعتقاد نويسنده اين تحليل، سندرز نامزدي است كه ترامپ را خطرناك ترين رئيس جمهوري آمريكا مي داند و شكست وي را اولويتي براي همه تبيين كرده است. با اين حال جو بايدن در ميان گزينه هايي كه تاكنون مطرح شده اند از جايگاه و پيشينه قدرتمندتري برخوردار است و به همين دليل احتمال نهايي شدن نام وي بيشتر از ديگر چهره هاي دموكرات بيان مي شود.
**تلاش دموكرات ها براي نجات آمريكا از دست ترامپ
دوره رياست جمهوري دونالد ترامپ به اندازه اي فاجعه بار ارزيابي مي شود كه تشكيلات سياسي اين كشور را وادار كرده است دست به اقدامي بزند تا از تكرار چنين شرايطي جلوگيري كنند. نشريه آمريكايي «New York Magazine» در گزارشي آورده است در دوره ترامپ بسياري از اصول اساسي آمريكا همچون مشروعيت نظام حاكم و پرستيژ و اعتبار نظم مبتني بر قانون اساسي كه آمريكا مبدع و تضمين كننده آن بود، دچار خدشه شده است.
اين موضوع البته بسيار پيش از اعلام نتيجه تحقيقات كميته رابرت مولر براي قانونگذاران، و مقامات سياسي و اطلاعاتي آشكار شده بود. گزارش مولر تنها به اين ديدگاه ها جنبه قانوني داد زيرا رسمي ترين سندي است كه مي تواند اين اتفاق را اثبات كند. نتيجه تحقيقات نه تنها موضوع پرونده ترامپ را بار ديگر در رسانه ها مطرح ساخت بلكه توانست روايتي منسجم از فسادي بي پايان را نشان دهد.
سخاوت مندانه ترين تفسير از اين گزارش آن است كه رئيس جمهوري آمريكا از نظر رواني بسيار خودشيفته و عاشق قدرت نمايش دادن است. همچنين وي بارها تلاش كرد تا مانع تحقيقات مولر شود. از نظر دموكرات ها در چنين شرايطي هيچ استدلال منطقي وجود ندارد كه بتوان آمريكا را متقاعد ساخت از مردي با چنين ويژگي هاي شخصيتي دنباله روي كند. اين گزارش در بخش ديگري آورده است هيچ يك از نهادهاي اطلاعاتي آمريكا يا رسانه هاي مهم و جريان ساز نمي تواند گزارشي را در مورد رئيس جمهوري كنوني آمريكا منتشر سازد كه نشان مي دهد قواعد مورد اجراي وي تهديدي مهم براي ليبرال دموكراسي ايالات متحده است.
البته پيش از اين به صورت غيرمستقيم هشدارهايي در اين زمينه داده شد؛ به عنوان نمونه روزنامه «نيويورك تايمز» كناره گيري اجباري «كريستين نيلسن» از مقام وزارت امنيت داخلي آمريكا پس از 16 ماه تنش با كاخ سفيد را در ارتباط با همين موضوع دانست. وي معتقد بود كه حتي قبل و بعد از انتخابات مياندوره اي آمريكا هم مداخلات خارجي در واشنگتن محسوس است.
رئيس جمهوري كه مهاجران را حشره مي نامد؛ ديدگاه فاشيستي را نسبت به مسلمانان دارد، تبليغات ضداسلامي را منتشر مي كند و به اروپا در زمينه تغيير فرهنگ آن ها به وسيله مسلمانان هشدار مي دهد، خود چالشي مهم براي امنيت ملي آمريكا و اصول اساسي اين كشور به شمار مي رود.
**سياست خارجي هدف اصلي دموكرات ها
نقطه قوت ترامپ در بيش از دو سال رياست جمهوري موضوع رشد اقتصادي و مقابله با بيكاري است. در مقابل وي در حوزه هاي سياست بين المللي و نقش جهاني ايالات متحده كارنامه قابل قبولي ندارد. دموكرات ها تلاش دارند تا نشان دهند شكست ترامپ در اين حوزه بر بسياري از عرصه هاي داخلي و بين المللي تاثيرگذار بوده است.
تارنماي شبكه خبري «vox» بر اين اعتقاد است دموكرات ها تلاش دارند تا در حوزه سياست خارجي ترامپ را به چالش بكشند و رويكردهاي كاخ سفيد را با پيروزي در انتخابات 2020 تغيير دهند. واقعيت آشكار آن است كه ترامپ در حوزه سياست خارجي موفقيتي را براي عرضه به افكار عمومي آمريكا ندارد و دموكرات ها تلاش مي كنند با ارسال يك پيام مشترك و با تلاش جمعي بر اين حوزه متمركز شوند.
مهمترين موفقيت هاي ترامپ پيروزي بر داعش و توقف كره شمالي در مسير آزمايش هاي بيشتر موشكي و هسته اي بوده است. همچنين توافق جديد «نفتا» با مكزيك و كانادا نيز ديگر دستاورد وي بوده است. براساس تحليل فوق اين حوزه ها مي تواند مايه مباهات ترامپ باشد اما حزب دموكراتي كه سياست خارجي را هدف گرفته است بايد رويكرد جامعي در حوزه سياست خارجي داشته باشد.
در اين چارچوب چنين خط مشي جامعي داراي چهار ستون مهم است و هر برنامه ريزي براي آينده بايد اين موضوع ها را پوشش دهد. نخست توجه به تغييرات اقليمي و اتخاذ راه هايي براي مقابله با آن. در واقع اين مساله بايد به اولويت سياست خارجي كاخ سفيد تبديل شود. نجات سياره ممكن است مورد تمسخر ترامپ و جمهوريخواهان قرار بگيرد اما در واقعيت مشكل فراتر از آن چيزي است كه بتوان تصور كرد.
ستون دوم تقويت دموكراسي و تشديد رويكردهاي ضدفساد است. مقابله با حكومت هاي استبدادي بايد اولويت باشد نه آنكه واشنگتن با چنين رهبراني دوستي برقرار كند. دو كشور عربستان سعودي و كره شمالي نمونه اي از اين نگاه ترامپ هستند.
در دوره رياست جمهوري ترامپ متحدان سنتي آمريكا از رويكردهاي واشنگتن ناخرسند شده اند. تضعيف متحدان مهمترين انتقاد به رويكردهاي ترامپ است. پرسش از ترامپ در زمينه مزاياي ناتو و رويكردها نسبت به بريتانيا و ژاپن از جمله اين موارد هستند. در همين چارچوب دموكرات ها بايد بر ارزش هاي تقويت اتحاد با اين كشور تاكيد داشته باشند. از اين طريق آمريكا مي تواند رهبري خود را در عرصه بين المللي به روز رساني كند و نظم جهاني پس از جنگ جهاني دوم را پابرجا نگاه دارد.
طبق اين تحليل چهارمين اصل مورد توجه دموكرات ها استفاده از مباحث اقتصادي و تجاري براي بازسازي ايالات متحده است. راه اندازي جنگ تجاري با اروپا و چين راه حلي است كه ترامپ بر اقتصاد آمريكا برگزيد اما اين جنگ آمريكا را از سرمايه گذاري بر زيرساخت هاي خود و بازسازي كشور منحرف كرده است. اگرچه حق با ترامپ است كه مي گويد چين مهمترين رقيب آمريكاست اما رويكردهاي ترامپ نمي تواند اين اطمينان را ايجاد كند كه ايالات متحده در قرن 21 برنده باقي مي ماند.
پژوهش**9130 **1552
تهران- ايرنا- تحليلگران مسائل آمريكا اعتقاد دارند حزب دموكرات براي پيروزي بر «دونالد ترامپ» در انتخابات رياست جمهوري سال 2020 بايد براي نامزدي يك فرد اجماع داشته باشد و بر ناتواني هاي وي در حوزه سياست خارجي تمركز كند.