۹ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۷:۴۹
کد خبر: 83295587
T T
۰ نفر

خطرناك ‌ترين «بي» براي ايران

۹ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۷:۴۹
کد خبر: 83295587
خطرناك ‌ترين «بي» براي ايران

تهران- ايرنا-«فشار حداكثري» خط مشي اين روزهاي آمريكا مقابل ايران، نزد دولت اين كشور از برداشت و هدف يكساني برخوردار نيست. در حالي كه ترامپ به‌ غايت خواستار تغيير رفتار ايران است مشاور امنيت ملي او افكار تندروانه‌اي در سردارد.

گفته‌ هاي اخير «ظريف» وزير امور خارجه در مصاحبه با «فاكس نيوز» شبكه خبري دست راستي آمريكايي، يك بار ديگر خطرات كنشگري فعالانه تندروهايي مانند «جان بولتون» مشاور امنيت ملي آمريكا در رويارويي با تهران را علني كرد.

ظريف در بخش كوتاهي از اين گفت ‌وگو كه اين شبكه خبري پيش از انتشار نسخه كامل، آن را در دسترس قرار داد، در مورد خطر بروز درگيري نظامي آمريكا با ايران به رغم خواست ترامپ هشدار داد. او در پاسخ به اين پرسش كه «آيا اعتقاد داريد بولتون، اسراييل، عربستان سعودي و امارات مي‌خواهند نظام ايران را تغيير بدهند» گفت: «دست‌كم اين طور است. همه آنها تمايل‌شان را نشان دادند كه مي‌خواهند ايالات متحده را به يك درگيري بكشانند. من فكر نمي‌كنم كه ترامپ بخواهد اين كار را انجام دهد. او با اين شعار روي كار آمد كه آمريكا را درگير جنگي ديگر نكند».

ظريف در ادامه، هدف ترامپ از فشار بر ايران را هم غير قابل دستيابي دانست و ادامه‌داد: « اما من بر اين عقيده‌ام كه قصد ترامپ براي اعمال فشار، سياست فشار حداكثري بر ايران براي به زانو درآوردن آن محكوم به شكست است». شدت عمل ترامپ در برابر تهران اگرچه از ديد او با هدف نهايي «تغيير رفتار تهران» صورت مي گيرد، ولي افرادي چون «جان بولتون» با اهدافي متفاوت، مي توانند اين تقابل را تا سرحد برخورد نظامي پيش ببرند.

** بولتون جنگ طلب
بولتون بي‌ترديد تندروترين عضو كابينه ترامپ است. او در اتخاذ مواضع براندازانه عليه جمهوري اسلامي سابقه زيادي دارد. در دوران جرج بوش به عنوان نماينده آمريكا در سازمان‌ملل و پس از آن در نهادهاي امنيتي و نظامي و انديشكده‌هاي آمريكايي مشغول پروراندن ايده‌هاي جنگ‌طلبانه و حذفي بود، سپس فرصت يافت تا از جايگاه مشاور امنيت ملي رئيس جمهور و در راس اصلي ‌ترين نهاد تصميم‌ سازي و تعيين راهبرد دولت آمريكا، در راستاي عملياتي كردن مواضع تند خود عليه جمهوري اسلامي حركت كند. او با به قدرت رسيدن ترامپ، فرصتي مناسب براي بيان بي‌پرده‌تر مواضع تندش پيدا كرد و پيش از انتصابش به صراحت تلاش كرد به كاخ سفيد خط بدهد. او در سال 96، در روزنامه «وال استريت ژورنال» نوشت: نتيجه بررسي سياست ايران از سوي دولت پرزيدنت ترامپ بايد اين باشد كه عمر انقلاب اسلامي ايران نبايد به 40 سال برسد. او در ادامه مدعي شده بود كه رفتار و اهداف تهران تغييرپذير نيست وسياست آمريكا بايد براندازي حكومت مذهبي ايران باشد.

او در بهمن ماه پارسال هم در پيامي ويدئويي ادعايي مشابه را مطرح كرد و درست پس از آن بود كه ترامپ در توييتر خود مدعي شد جمهوري اسلامي موجب شكست چهل ساله كشور شده و مردم را شايسته به اصطلاح آينده‌اي روشن دانست.
نتيجه تغييرات در تيم سياست خارجي ترامپ، تشديد فشارها بر ايران تا سرحد شناسايي سپاه به عنوان گروهي تروريستي و عدم تمديد معافيت مشتريان از خريد نفت ايران است؛ مساله‌اي كه از ديد طيفي از ناظران احتمال درگيري و تقابل نظامي نيروهاي ايراني و آمريكايي در آب‌هاي خليج فارس را مطرح مي‌كند.

بولتون نشان داده به اين فشارها هم رضايت نمي‌دهد و خواهان شدت عمل بيشتر در برابر جمهوري اسلامي ايران است. او ايده‌هاي براندازانه و به اصطلاح «تغيير رژيم» را در سر دارد و مي‌خواهد به رغم تمايل ترامپ، آمريكا را وارد بازي‌هايي كند كه پيش از اين، شكست در موارد مشابه آن را در كشورهاي ديگر تجربه كرده است.

بولتن طي سال‌هاي گذشته از يكي از حاضران ثابت نشست هاي ضدايراني منافقين (مجاهدين خلق) بوده و بيشترين همراهي ها را با اين فرقه نشان داده و به‌همين دليل با فاصله زياد از سايرين، مي توان او را ضدايراني ترين عضو تيم ترامپ به شمار آورد.

** بازي ‌هاي خطرناك
تمايل نداشتن ترامپ به درگيري نظامي با ايران، به معني منتفي بودن اين احتمال نيست. ظريف آخرين بار هفته پيش بود كه در گفت‌وگو با «رويترز» در مورد تاثير تمايلات جنگ‌طلبانه افرادي چون بولتون بر تقابل نظامي ميان آمريكا و ايران به صراحت هشدار داده بود. ظريف از «تيم بي» متشكل از بولتون و «بنيامين نتانياهو» نخست وزير رژيم اسرائيل نام برد كه بنا دارند يك درگيري نظامي با ايران را به ترامپ تحميل كنند؛ تيمي كه ديگر اعضاي چهارگانه آن را در گفت‌وگوي با فاكس نيوز معرفي كرد و آن كسي نبود جز «محمد بن سلمان» وليعهد سعودي و «خليفه بن زايد آل نهيان» رئيس امارات متحده عربي.

** اگر به بولتون باشد همين فردا به ايران حمله خواهد كرد
علي خرم، نماينده پيشين ايران در مقر اروپايي سازمان ملل، در گفت ‌وگو با «همدلي»، گفت: « بدون شك از زماني كه جان بولتون جانشين هربرت مك مستر شد، سياست‌هاي دولت ترامپ براي انزوا و فشار بر ايران را تشديد كرده كه منعكس‌كننده دشمني وي عليه رهبران ايران است. بولتون حتي زماني كه مقام مهمي در دستگاه قدرت آمريكا نداشت يعني بعد از دوران بوش تا زمان ترامپ به عنوان يك شهروند عادي نيز، بارها خواستار حمله نظامي به ايران و نيز تغيير نظام ايران شده بود».

او در ادامه افزود: « البته جان بولتون برخي از مسائل ضد ايراني مانند متقاعد كردن ترامپ به خروج از معاهده هسته‌اي ايران را تا كنون به پيش برده است، اما در ديگر مسائل همچون حفظ حضور نظامي آمريكا در شمال شرقي سوريه براي مقابله با نفوذ ايران موفق نبوده است».

خرم ضمن اشاره به اينكه جان بولتون تا كنون نتوانسته دلايل واضح و روشني براي حمله به ايران ارائه كند، در بيشتر سخنراني‌هايش عليه ايران نيز از چيزي به نام «اطلاعات محرمانه» نام مي‌برد.

بولتون در استدلال‌هاي خود مدعي شده كه ايران تهديد بزرگي براي اسرائيل است و اجازه بازرسي از سايت‌هاي نظامي خود را نمي‌دهد و اين دلايل مهمي براي تصميم‌گيري دولت آمريكا است. او همچنين مي‌گويد كه ايران در زمينه برنامه موشكي با كره شمالي همكاري مي‌كند و به هرحال، ملاك بولتون براي آغاز جنگ ايران «محرمانه» است و به ديد او، گويي ملت بايد فقط حرف‌ هاي او را بپذيرند و لاغير! اگر به بولتون باشد همين فردا به ايران حمله خواهد كرد.»

منبع: روزنامه همدلي؛ 1398،02،09
گروه اطلاع رساني **9117**2002
۰ نفر