۹ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۱۵:۲۲
کد خبر: 83296414
T T
۰ نفر
ديپلماسي هوشمندانه ظريف درمصاحبه با شبكه تندرو فاكس نيوز

تهران-ايرنا- مصاحبه اخير وزير خارجه كشورمان در نيويورك با برخي رسانه‌هاي تندرو آمريكايي از جمله با فاكس نيوز و بررسي ابعاد و پيام هاي سخنان ايشان مورد توجه رسانه هاي داخلي قرار گرفته است.

به گزارش نشريات خبري؛ روزنامه‌هاي امروز در حالي چاپ و منتشر شدند كه مصاحبه ظريف با شبكه فاكس نيوز با تصاوير و تيتر‌هاي مرتبط در صفحات نخست بيشتر آن ها به چشم مي آيد. بيشتر روزنامه‌ها با گنجاندن تصويري از وزير خارجه كشورمان در حال گفتگو با مجري برنامه فاكس نيوز تيتر‌هايي حاوي 'حمله به تيم بي'، 'ديپلماسي مصاحبه' و'ترامپ بدون خواندن برجام از اين توافق كناره گيري كرد' به نقل از ظريف را در صفحات نخست خود برجسته كرده اند.
بررسي روزنامه ها، تارنماها و خبرگزاري هاي داخلي امروز، نشان مي دهد كه رسانه هاي نزديك به طيف اصلاح طلب نسبت به مصاحبه هاي ظريف، ضمن هوشمندانه خواندن مواضع وزير امور خارجه، پيام هاي ايران به آمريكا در خلال سخنان ايشان را واكاوي كردند.
مهم ترين عبارت هاي كانوني به كار گرفته شده از سوي اين جريان رسانه اي عبارتند از: خطرات كنشگري فعالانه تندروهايي مانند «جان بولتون» مشاور امنيت ملي آمريكا در رويارويي با تهران را علني كرد؛ هرچند نمي‌توان گفت كه پيشنهاد مذاكره‌اي در كار است اما مي‌توان گفت كه در حال تست كردن همديگر هستند؛ آقاي ظريف تلاش كرد تا در مصاحبه‌هاي متعدد خود نشان دهد كه ترامپ به مانند اين گروه به دنبال جنگ عليه ايران نيست؛ اينبار به صورتي هوشمندانه با شبكه فاكس‌نيوز مصاحبه كرد تا بتواند افكار عمومي قشر سفيدپوست نژادپرست آمريكا را مديريت كند؛ بعيد است از طرف ايران گفت‌وگو و مذاكره‌اي انجام شود و حتي پيش‌بيني مي‌شود شرايط از آنچه هست بدتر هم شود‌؛ آنچه مي‌تواند موضع ايران را در مذاكره تقويت كند تائيد FATF از يك‌سو و ماندن در برجام از سوي ديگر است.

رسانه هاي اصولگرا اما بيشتر به بازتاب خبري اين موضوع پرداخته اند. برخي محورهاي طرح شده از سوي اين جريان رسانه اي عبارتند از: محمد جواد ظريف در گفت‌وگو با اين رسانه‌ ابهامات را رفع نموده و تلاش كرده پاسخي به افزايش فشارهاي ظالمانه امريكا و همپيمان آن بدهد؛ بايد پرسيد ظريف در نيويورك براي همايشي حاشيه‌اي رفته يا براي مذاكره مجدد؟؛ آيا مسئله امروز ما با آمريكا آزادي جاسوسان بازداشت شده آنها در ايران است؟ .

رسانه هاي اصلاح طلب
..............................
**«جان بولتون» در راس دشمنان قسم خورده ايران
«خطرناك‌ترين «بي» براي ايران» تيتر نخست روزنامه همدلي است كه جان بولتن را خطرناك ترين فرد در مقابل ايران دانسته و مي نويسد: ـ «فشار حداكثري» خط مشي اين روزهاي آمريكا مقابل ايران، نزد دولت اين كشور از برداشت و هدف يكساني برخوردار نيست. در حالي كه ترامپ به‌غايت خواستار تغيير رفتار ايران است مشاور امنيت ملي او افكار تندروانه‌اي در سردارد. گفته‌هاي اخير «ظريف» وزير امور خارجه در مصاحبه با «فاكس نيوز» شبكه خبري دست راستي آمريكايي، يك بار ديگر خطرات كنشگري فعالانه تندروهايي مانند «جان بولتون» مشاور امنيت ملي آمريكا در رويارويي با تهران را علني كرد.
بولتون نشان داده به اين فشارها هم رضايت نمي‌دهد و خواهان شدت عمل بيشتر در برابر جمهوري اسلامي ايران است. او ايده‌هاي براندازانه و به اصطلاح «تغيير رژيم» را در سر دارد و مي‌خواهد به رغم تمايل ترامپ، آمريكا را وارد بازي‌هايي كند كه پيش از اين، شكست در موارد مشابه آن را در كشورهاي ديگر تجربه كرده است.
اين روزنامه در ادامه نوشت: ظريف از «تيم بي» متشكل از بولتون و «بنيامين نتانياهو» نخست وزير رژيم اسرائيل نام برد كه بنا دارند يك درگيري نظامي با ايران را به ترامپ تحميل كنند؛ تيمي كه ديگر اعضاي چهارگانه آن را در گفت‌وگوي با فاكس نيوز معرفي كرد و آن كسي نبود جز «محمد بن سلمان» وليعهد سعودي و «خليفه بن زايد آل نهيان» رئيس امارات متحده عربي.

** خشم مقامات آمريكايي از مواضع ظريف
روزنامه ايران در گزارشي از بازتاب‌هاي مصاحبه اخير وزير امور خارجه كشورمان به واكنش جان بولتون به اين مصاحبه پرداخت و نوشت: پس از پخش مصاحبه ظريف، جان بولتون مشاور امنيت ملي امريكا كه ظريف از او به عنوان يكي از اعضاي تيم ب. ياد مي‌كند اظهارات وزير امور خارجه ايران را «پروپاگاندايي» طراحي شده براي اثرگذاري بر فضاي سياسي ايالات متحده ارزيابي كرد و در گفتگو با فاكس نيوز گفت: اين سخنان ارائه اطلاعات غلط از سوي ايران است و سياست رئيس جمهور امريكا در قبال ايران پيش از آنكه من به دولت ملحق شوم كاملاً شفاف بوده و اين سياست اعمال حداكثر فشار به ايران براي تغيير رفتارش است و فكر مي‌كنم كه اين سياست تأثيرگذار خواهد بود.
به گزارش ايلنا، «مورگان اورتگاس» سخنگوي وزارت خارجه آمريكا به مصاحبه‌هاي اخير ظريف در نيويورك واكنش نشان داد.وي در اين باره در توئيتر خود نوشت: «باعث تعجب نيست كه ظريف كه خود را «استاد حقوق بشر» مي‌داند در حالي كه سخنگوي نظام ايران است، آمريكا بايد از آزادي‌هايي دفاع كند كه مردم ايران از آن محروم هستند.»اورتگاس در ادامه اضافه كرد: «چيزي كه عجيب است اين است كه هنوز هم تعدادي از افراد هستند به اين فرد رياكار توجه مي‌كنند.»

**پيام ظريف به آمريكا
روزنامه آرمان ذيل عنوان « ايران مي‌خواهد آمريكا را تست كند » مي نويسد: محمدجواد ظريف در مصاحبه با فاكس نيوز سعي در رساندن پيامي به آمريكايي‌ها و ترامپ دارد. مجموعه اينها نشان مي‌دهد كه اين پيشنهاد هم به دور از مجموعه اقدامات نيست و بخشي از يك پكيج يا بسته سياسي است. در حقيقت پيشنهاد مبادلات زنداني‌ها، سيگنال‌هايي را به ذهن متبادر مي‌كند. اين امر در شرايط طبيعي انجام نمي‌گيرد. شرايطي كه حجم تنش‌ها بالاست و دو كشور از موضع غيردوستانه پيام رد و بدل مي‌كنند و در حقيقت در يك فضاي تنش‌آلود، مناسباتي در جريان است. از آن طرف، رئيس‌جمهور كشورمان نفس مذاكره را رد نمي‌كند و تنها آمريكايي‌ها را وفادار به نتيجه مذاكره نمي‌داند و معتقد است كه نمي‌توان به آمريكايي‌ها اعتماد كرد. لذا اين پيغامي است كه ايران مي‌خواهد نشان دهد. هرچند نمي‌توان گفت كه پيشنهاد مذاكره‌اي در كار است اما مي‌توان گفت كه در حال تست كردن همديگر هستند. ايران مي‌خواهد عكس‌العمل طرف مقابل را نسبت به پيشنهادهاي خود بسنجد، آن را مورد ارزيابي قرار دهد و گام بعدي را در مناسبات خود طراحي كند.

روزنامه اعتماد در يادداشتي با تيتر « فضا‌سازي ظريف در امريكا» نوشت: آقاي ظريف تلاش كرد تا در مصاحبه‌هاي متعدد خود نشان دهد كه ترامپ به مانند اين گروه به دنبال جنگ عليه ايران نيست و به نوعي يك شكاف در دل اردوگاه ضد‌ايراني ايجاد كند. اما اين موفقيت بستگي به پيشنهادهاي جديدي است كه ايران ارايه دهد. هدف اصلي امريكايي‌ها بر اين مبناست كه به يك تفاهم با ايران دست پيدا كنند. آنها با تبليغات گسترده و مبالغه‌آميز اعلام كردند كه ايران نه‌تنها خطري براي منطقه بلكه تهديدي جدي براي جامعه بين‌الملل است؛ از همين رو به دنبال آن است تا به يك توافق با جمهوري اسلامي دست پيدا كند و به نوعي نشان دهد كه جامعه بين‌المللي را از يك خطر جدي نجات داده است و از اين طريق بتواند جايگاه خود را ارتقا دهد و براي انتخابات آينده از آن بهره‌برداري لازم را ببرد. ولي تيم B چنين چيزي را نمي‌خواهد. آنها علاقه‌مند هستند كه مساله ايران و امريكا حل نشود و به هر شكل ممكن به يك برخورد بينجامد. آقاي ظريف اگر قصد دارد در مسير جداسازي ميان اين تيم با ترامپ قدم بردارد به شكلي آنها را بايد به سمت پيشنهادات دلخواه براي مذاكره سوق دهيم چرا كه آنها هيچ چارچوب مشخصي در اين زمينه ندارند زيرا يك روز دونالد ترامپ صحبت از مذاكرات بدون پيش‌شرط با ايران مي‌كند و روزي ديگر وزير خارجه مايك پمپئو 12 شرط را پيش روي ايران قرار مي‌دهد كه روي 4 بند آن تاكيد دارد.

فرارو نوشت: ظريف در نيويورك به طور علني پيشنهاد تبادل زندانيان بين ايران و آمريكا را مطرح كرد و خطاب به مقامات دولت آمريكا گفت: «بياييد تبادل كنيم. من آماده اين كار هستم.» او در ادامه با اشاره به ايرانياني كه به خاطر دور زدن تحريم‌ها زنداني شده‌اند، افزود: «همه اين افرادي كه در زندان هستند، آمريكا درخواست استرداد آن‌ها را داده است. من اين پيشنهاد را الان روي ميز مي‌گذارم: آن‌ها را تبادل كنيد.» اين پيشنهاد ظريف به طور گسترده، سيگنالي براي آغاز گفتگو‌ها ميان ايران و آمريكا قلمداد شد. سيگنالي كه با واكنش سرد كاخ سفيد مواجه شد. به گفته ظريف، ايران از شش ماه پيش پيشنهاد تبادل زندانيان را مطرح كرده بود، اما پاسخي نگرفته است. البته، به گفته وبگاه المانيتور، ظريف در اين خصوص نامه‌اي از رابرت اُبراين، نماينده ويژه آمريكا در امور گروگان‌ها، دريافت كرد. اما ظريف محتواي اين نامه را يك‌طرفه ارزيابي كرد.


**ديپلماسي هوشمدانه ظريف
آرمان نوشت: مصاحبه دكتر ظريف با شبكه آمريكايي فاكس‌نيوز حقايق پشت پرده زيادي را برملا ساخت. فاكس‌نيوز كه يك شبكه پُر بيننده وابسته به جمهوريخواهان است، و بودجه سالانه خود را از پنتاگون دريافت مي‌كند، از مخاطبان زيادي به‌ويژه در ميان سفيدپوستان نژادپرست برخوردار است. آقاي ظريف كه در گذشته با شبكه رقيب فاكس‌نيوز يعني سي‌ان‌ان مصاحبه مي‌كرد، اينبار به صورتي هوشمندانه با شبكه فاكس‌نيوز مصاحبه كرد تا بتواند افكار عمومي قشر سفيدپوست نژادپرست آمريكا را مديريت كند. مصاحبه وزير خارجه جمهوري اسلامي تاثير زيادي در تغيير نگرش جامعه سفيدپوست آمريكا به ويژه جمهوريخواهان خواهد داشت و در بين اين رشته از نخبگان جامعه آمريكا قطعا در برابر سياست‌هاي تهاجمي كاخ سفيد نسبت به ايران مقابله خواهند كرد.

روزنامه ابتكاري كه در صفحه يك خود تصويري از وزير خارجه كشورمان ذيل عنوان « ديپلماسي مصاحبه » منتشر كرده، نوشت: در تحليلي كه از ديپلماسي رسانه‌اي ظريف در سفر اخير خود به نيويورك مطرح شد، طي نظرخواهي از برخي كارشناسان رسانه‌ اين موضوع مورد تاكيد قرار گرفت كه استفاده از ظرفيت رسانه‌ها و جامعه روشنفكري و دانشگاهي آمريكا توسط ظريف توانسته به مقدار قابل توجهي از بار التهابات نسبت به روزها و هفته‌هاي گذشته بكاهد. اما از سوي مقابل، هر چند اين توانمندي از سوي وزير خارجه به واسطه آشنايي با جامعه جهاني و تسلط بر زبان انگليسي در طول شش سال گذشته مورد توجه واقع شده، بايد متوجه بود كه اين موضوع به صورت سازمان‌يافته و راهبردي در كشور دنبال نشده و تمامي بار سنگين ديپلماسي عمومي بر روي دوش ظريف قرار دارد امري كه مي‌تواند مانند شمشير دموكلوس با توجه به اهميت و فراخ بودن بستر ديپلماسي عمومي در دنياي كنوني، به مرور زمان موجب تحليل قوا و نتايج معكوس شود، زيرا اين عرصه نياز به كار نهادي و كارشناسي سازمان‏يافته و گسترده دارد و مديريت آن از عهده يك نفر خارج است.

** پيشنهاد تبادل زندانيان بين ايران و آمريكا
جهان صنعت نوشت: محمدجواد ظريف وزير امور خارجه كشورمان در موسسه جامعه آسيا در نيويورك با اشاره به ايرانيان زنداني در اروپا و آمريكا اظهار داشت: «آنچه من مي‌توانم به عنوان وزير خارجه انجام دهم، اين است كه اين پيشنهاد را علنا روي ميز مذاكرات بگذارم. بياييد آنها را تبادل كنيم‌. تمام افرادي كه در زندان‌ها هستند، چه در آمريكا، چه در كشورهاي ديگر و منتظر استرداد به آمريكا هستند، ما معتقديم اتهامات عليه آنها ساختگي است و در مقابل آمريكا نيز معتقد است اتهامات عليه زندانيان در ايران ساختگي است‌.» اين پيشنهاد ظريف با واكنش‌هايي همراه بود كه آمريكايي‌ها خواهان استرداد يكطرفه زندانيان خود از سوي ايران شدند و انگليسي‌ها نيز با اين موضوع مخالفت كردند‌. هرچند وزير امور خارجه كشورمان نيز با اشاره به دريافت نامه‌اي از سوي نماينده ويژه ترامپ رييس‌جمهور آمريكا پيشنهاد آنها را يكطرفه خواند‌. از اين رو بسياري بحث تبادل زندانيان را به نوعي ديپلماسي جديد تعبير مي‌كنند كه شايد آغازگر مذاكره ديگري باشد‌؛ موضوعي كه با وجود رد شدن از سوي سخنگوي وزارت امور خارجه اما با توجه به نوع سخنان اين روزهاي ظريف در آمريكا و احتمال تعامل و مبادله زندانيان دو كشور همچنان تحليلگران را به خود مشغول كرده است‌.اما بر فرض مبادله‌ اتباع دو كشور بايد تاكيد داشت كه تا وقتي سياست‌هاي آمريكا در تضاد با منافع ايران است بعيد است از طرف ايران گفت‌وگو و مذاكره‌اي انجام شود و حتي پيش‌بيني مي‌شود شرايط از آنچه هست بدتر هم شود‌.

به گزارش روزنامه شرق، دانه‌اي كه جواد ظريف در نيويورك پاشيد، حالاحالا‌ها براي سياست‌مداران دو كشور و رسانه‌ها مي‌تواند موضوعي قابل بحث باشد. جواد ظريف در يكي از سخنراني‌هايش در نيويورك گفته كه ايران آماده تبادل زندانيان ايراني- آمريكايي است. او از نامه مسئول مربوطه طرف آمريكايي در شش ماه پيش هم خبر داده و گفته آنها تنها تقاضا كرده‌اند كه زندانيانشان آزاد شوند. جواد ظريف كه گفته اختيار اين كار را دارد و قبلا هم چنين مذاكره‌اي كرده، در روز پاياني سفرش به نيويورك هم مورد سؤال رسانه‌ها بود تا در مورد كم‌وكيف پيشنهادش بيشتر توضيح دهد. درحالي‌كه پخش تبليغ مصاحبه‌اش با شبكه هوادار ترامپ؛ فاكس‌نيوز، براي افكار عمومي هنوز سؤال‌برانگيز بوده، او در روز آخر سفرش با شبكه سي‌بي‌اس هم مصاحبه كرده و به سؤالات زيادي در مورد پيشنهاد تبادل زنداني با آمريكا پاسخ داده است. جواد ظريف به صراحت گفته كه «ما به آمريكا پيشنهاد مذاكره نداديم، بلكه به پيشنهاد آنها پاسخ داديم». او اضافه كرده كه «ما منتظر پاسخ از سوي آنها هستيم».

**حرف‌هاي دو پهلوي وزير خارجه
روزنامه ستاره صبح در تيتر نخست خود درباره مصاحبه وزير خارجه در گفت و گو با شبكه تلويزيوني «سي بي اس» نوشت: وزير خارجه چند روز است كه در نيويورك به سر مي‌برد و در آنجا در گفت‌وگو و رايزني با اصحاب رسانه، انديشكده‌ها و... پرداخته است. ظريف گفته كه استاد دور زدن تحريم‌ها است اما نگفته اين دور زدن چگونه و با چه هزينه‌اي است. رئيس‌جمهور نيز پيش از اين همين حرف را تكرار كرده و در آخرين اظهارنظر ضمن اينكه گفت‌وگو را با امريكا رد نكرده اما گفته با چاقوكش مذاكره نمي‌كنيم به عقيده صاحب‌نظران استفاده از چنين واژگاني در روابط خارجي مناسب نيست و بهتر اين است كه ايران به‌طور صريح اعلام كند در چه شرايطي مذاكره مي‌كند و در چه شرايطي مذاكره نمي‌كند. آنچه مي‌تواند موضع ايران را در مذاكره تقويت كند تائيد FATF از يك‌سو و ماندن در برجام از سوي ديگر است.

رسانه هاي اصولگرا
........................
**تاثير مصاحبه‌ وزيرخارجه كشورمان با فاكس نيوز
روزنامه سياست روز مي نويسد: ناظران سياسي بر اين باورند؛ مصاحبه اخير وزير خارجه كشورمان با برخي رسانه‌هاي تندرو آمريكايي از جمله با فاكس نيوز توانسته موج آفريني‌هايي در ديگر رسانه‌هاي منطقه و بين المللي و ملي ايجاد نمايد و محمد جواد ظريف در گفت‌وگو با اين رسانه‌ ابهامات را رفع نموده و تلاش كرده پاسخي به افزايش فشارهاي ظالمانه امريكا و همپيمان آن بدهد.
به گزارش اين روزنامه دكتر سيد رضا صدرالحسيني كارشناس مسائل سياست خارجي در خصوص تاثير مصاحبه‌هاي اخير وزيرخارجه كشورمان در مصاحبه با برخي رسانه‌هاي خارجي از جمله فاكس نيوز گفت: وزير خارجه كشوران در روزهاي اخير كه جنگ ديپلماسي از جانب مقامات آمريكايي گسترش روز افزوني پيدا كرده است با بعضي از خبرگزاري‌هاي آمريكايي كه منتسب به تندروهاي آمريكايي از جمله حزب جمهوري خواه مي‌باشد مصاحبه انجام داده است؛ چنانچه پايگاه خبري فاكس نيوز امريكا مي‌باشد كه هميشه مواضع ضد ايراني اين خبرگزاري زبانزد رسانه‌هاي ديگر بوده است.

**اهداف ظريف
به گزارش مشرق، محمد ايماني تحليلگر مسائل سياسي در كانال تلگرامي خود نوشت: بايد پرسيد ظريف در نيويورك چه مي‌كند؟ براي همايشي حاشيه‌اي رفته يا براي مذاكره مجدد؟ مسئله امروز ما با آمريكاي بي چشم و رو، آزادي جاسوسان بازداشت شده آنها در ايران است؟ اگر براي لابي و فشار بر دولت آمريكاست، لابي با چه كساني؟ كنگره كه همواره تندرو از دولتهاي آمريكا عمل كرده است. كدام تحريم را دموكرات‌ها و جمهوري خواهان آمريكا، مشتركا و با اتفاق آرا تصويب نكرده‌اند؟ باز هم بايد با دقت تمام پرسيد: هدف از سفر ظريف به نيويورك چه بود؟ ادامه ديپلماسي التماسي؟ لابيگري؟ مذاكره و لابي با چه كساني و به چه قيمتي؟
*گروه نشريات خبري
پژوهشم**9344**1732
۰ نفر