۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۹:۴۹
کد خبر: 83298731
T T
۰ نفر

خلیج فارس ،كانون تحولات جهانی

۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۹:۴۹
کد خبر: 83298731
خلیج فارس ،كانون تحولات جهانی

بوشهر- ایرنا- كارشناسان معتقدند با توجه به اهمیت و نقشی كه خلیج فارس دراقتصاد، توسعه، محیط زیست و امنیت كشورها ومردم همه دنیا دارد، تصویب روزی در تقویم جهانی برای بزرگداشت و ادای احترام جهانیان نسبت به این دریا ضروری است چرا كه این آبراه كانون تحولات جهانی خواهد بود.

به گزارش ایرنا، خلیج‌فارس محور ارتباط میان اروپا، آفریقا، آسیای جنوبی و جنوب شرقی است و از نظر راهبردی در منطقه خاورمیانه، به عنوان بزرگترین و مهم‌ترین مركز ارتباطی بین این سه قاره‌است و بخشی از یك سیستم ارتباطی شامل اقیانوس اطلس، دریای مدیترانه، دریای سرخ و اقیانوس هند است.
همچنین این منطقه منبع مهم انرژی و از نظر منابع طبیعی از غنی‌ترین پهنه‌های آبی جهان در زمینه منابع نفت، گاز، مروارید، فسفات، گوگرد، مرجان، انواع ماهی‌ها و میگو و گردشگری دریایی از جمله ثروت‌های خلیج فارس به شمار می رود.
در مجموع خلیج ‌فارس از نظر جغرافیای سیاسی، استراتژیك، انرژی و تاریخ و تمدن یك پهنه آبی مهم و حساس در دنیا محسوب می‌شود وبه همین دلیل از دیرباز مورد توجه قدرت‌های جهانی و بازرگانان و تجار دنیا بوده‌است.

** پیدایش و تاریخچه خلیج فارس
زمین‌شناسان معتقدند كه در حدود پانصد هزار سال پیش، صورت نخستین خلیج فارس در كنار دشت‌های جنوبی ایران تشكیل شد و به مرور زمان، بر اثر تغییر و تحول در ساختار درونی و بیرونی زمین، شكل ثابت كنونی خود را یافت.
خلیج فارس در آغاز، بسیار پهناور بوده است به ‌طوری ‌كه تا اواخر دوره سوم زمین‌شناسی، بیشتر جلگه‌های برازجان، بهبهان و خوزستان ایران تا كوه‌های زاگرس، زیر آب بوده‌اند.
پس از پایان آخرین عصر یخبندان در حدود 11هزار سال پیش، و ذوب‌شدن یخ‌های قطبی و بالاآمدن آب اقیانوس‌ها و دریاهای آزاد، سطح دریای عمان نیز بالا آمده و از طریق تنگه هرمز، آب به درون گودال بسیار بزرگی كه امروزه به نام خلیج فارس می‌شناسیم، جاری شده و بتدریج، به شكلی كه امروز می‌بینیم درآمده است.
پیشینه دریانوردی در خلیج‌فارس به گذشته‌های بسیار دور، دست كم 2 هزار سال پیش از میلاد، بازمی‌گردد. مردمان تمدن‌هایی مانند سومر، آكاد، ایلام مسیر خود بین میان‌رودان و موهنجودارو در دره سند را از طریق این پهنه آبی می‌پیمودند.
بررسی‌های اخیر نشان می‌دهد كه فنیقی‌ها، نخست در جزیره‌ها و سرزمین‌های پیرامون خلیج‌فارس زندگی و دریانوردی می‌كردند و در دوره هخامنشیان، داریوش اول از دریانوردان برجسته ایرانی، فینیقی و ساتراپ‌های یونانی‌نشین امپراتوری پارس خواست تا برای كشف سرزمین‌های جدید به دریانوردی بپردازند كه درنتیجه شناخت ایرانیان نسبت به خلیج‌فارس بیشتر شد.
جزایر زیادی درخلیج فارس وجود دارد كه برخی از آنها از اهمیت كم و برخی از اهمیت بالایی برخوردار است.
بیشتر جزایر مهم خلیج فارس شامل قشم، بحرین، كیش، جزیره خارگ، ابوموسی، تنب بزرگ، تنب كوچك و جزیره لاوان است كه عمده آنها در محدوده آبهای سرزمینی ایران قرار دارند.

** خلیج فارس و تلاش های بی ثمر برای تحریف نام آن
خلیج فارس سومین خلیج بزرگ دنیا است كه قدمت آن به هزاران سال می‌رسد، نام این پهنه آبی درهمه متون عربی به عنوان بحر فارس یا خلیج فارس نامیده شده است هرچند تلاش هایی برای جعل این نام از سوی استعمار با هدف ایجاد ریشه اختلاف و دشمنی بین جمهوری اسلامی و كشورهای همسایه عربی انجام شد اما مستندات تاریخی و حقوقی بسیاری وجود دارند كه گواه نام این دریای نیمه بسته خلیج فارس است.
خلیج فارس (یا شاخاب پارس) آبراهی است كه در امتداد دریای عمان و در میان ایران و شبه جزیره عربستان قرار دارد. مساحت آن 237 هزار و473 كیلومترمربع است و پس از خلیج های مكزیك وهادسون سومین خلیج بزرگ جهان به شمار می‌آید.
نام تاریخی این دریا، درزبان‌های گوناگون، ترجمه عبارت خلیج فارس یا دریای پارس است و درهمه سازمان‌های بین‌المللی نام رسمی آن، خلیج فارس است.

**حضور پرتغالی ها، هلندی ها و انگلیسی ها در خلیج فارس
پرتغالی ها، هلندی ها و انگلیسی ها كشورهای قدرتمند آن زمان بویژه در بخش دریایی بودند كه هركدام به نوبه خود بر بخش هایی از جزایر و بنادر خلیج فارس مسلط شده و برخی بیش از یك تا دو قرن براین مناطق حكمرانی كردند.
پرتغالی ها اولین استعمار گرانی بودند كه به خلیج فارس هجوم آوردند و بخش های عمده ای از جزایر و بنادر آن را تصرف و به پایگاه های نظامی و حكمرانی خود تبدیل كردند.
آنان بویژه در جزایر جنوبی خلیج فارس از جمله هرمز بیشتر حضور داشتند و ظلم و آزار اذیت آنان بر مردم بومی این مناطق به حدی رسید كه آنان به ناچار تاب نیاوردند و دست به قیام های متعددی علیه این اشغالگران و استعمارگران زدند.
در نهایت حكومت مركزی ایران در زمان شاه عباس صفوی امام قلی خان سردار مبارز خود را با سپاهش روانه مبارزه با استعمار گران در جزیره هرمز كرد و این فرمانده شجاع به كمك نیروهای مردمی با تجاوزگران و استعمارگران پرتغالی موفق به شكست آنها و بیرون راندنشان از جزیره هرمز و خلیج فارس شد.
در 22 تیرماه 1384، بنا به مصوبه هیات دولت روز دهم اردیبهشت سالروز اخراج پرتغالی ها از خلیج فارس به عنوان روز ملی خلیج فارس نامگذاری شد.
دهم اردیبهشت در تاریخ ایران یادآور ازخودگذشتگی های ملت سرافراز ایران و فرار اشغال ‌گران متجاوز پرتغالی بعد از 117 سال تسلط جابرانه‌ بر سواحل جنوبی كشوراست.

*تلاش هلندی ها برای غارت خلیج فارس
هلندی ها نیز به قصد تسلط براقتصاد و تجارت منطقه خلیج فارس سعی كردند با ایجاد مراكزتجاری وحتی قلعه های نظامی(قلعه موسل استاین درخارگ) بنادر خلیج فارس به عنوان شاهرگ حیاتی و اقتصاد منطقه را قبضه كنند و بازار تجارت را دردست خود داشته باشند وهیچ گونه منافعی به صاحبان اصلی آن سرزمین كه مردم محروم باشند، نرسانند.
میرمهنا بندر ریگی حركت های آنها را زیر نظر گرفت و در زمان حكومت كریم خان زند علیه هلندی ها در جزیره خارگ قیام كرد.
*انگلیسی ها در خلیج فارس
مهمترین استعمار گرانی كه بیش از همه ساكنان بندر و جزایر خلیج فارس را مورد ظلم قرار دادند و منابع آنها را به یغما بردند، انگلیسی ها بودند.
آنها چهار بار به بوشهر تجاوز كردند و هر بار با مقاومت و مبارزه مردم رو برو شدند تا اینكه شهید رئیسعلی دلواری و همرزمانش با پیروی از فتوای علما و مراجع زمان جنگ های متعدد و سختی را علیه آنها آغاز كردند و موفق شدند آنان را از خاك بوشهر و خلیج فارس برای همیشه بیرون كنند.
یكی از مهم ترین مستندات حقوقی كه درآنها برنام خلیج فارس به طور مكرر تاكید شده است، سندهای سازمان ملل متحد است، این سازمان با انتشار قطعنامه ها، بیانیه ها و سند های مختلف بر نام خلیج فارس تاكید كرده است.
كشورهای ایران، عمان، عراق، عربستان سعودی، كویت، امارات متحده عربی، قطر و بحرین دركنار خلیج فارس هستند و در این میان استان بوشهر با مرز آبی بیش از 900 كیلومتربیشترین حوزه جغرافیایی را از بین استان های ساحلی جنوبی با این آبراه دارد.
خلیج فارس از سمت شمال با ایران، از غرب با كویت و عراق و از جنوب با عربستان، بحرین و امارت متحده عربی همسایه است.

* خلیج فارس یادآور عزت مندی ایرانیان و شكست استعمارگران
استانداربوشهر گفت: نام خلیج فارس یادآور عزت و سربلندی ملت ایران است كه همواره در برابر زورگویان ایستاده و هیچگاه سر تعظیم فرود نیاورده است.
عبدالكریم گراوند افزود: از زمان كه پرتغالی ها در منطقه حضور و با مقاومت مردم مواجه شدند و بعدها كه كشور نوظهور انگلیس حضور پیدا می كند با دلاوری مردم این خطه متجاوزان با سرافكندگی هر چه تمام خلیج فارس را ترك كردند.
وی بیان كرد: در صده اخیر و دفاع مقدس نیز در همین خلیج فارس هواپیما و كشتی های ایرانی ساقط شد با این وجود هیچگاه متجاوزان موفق به ساقط كردن عزب و غیرت ایرانیان نشدند.
استاندار بوشهر ادامه داد: رئیسعلی ها همواره از آب و خاك خود در محدوده خلیج فارس دفاع كردند و برای این حراست مردم همواره دوشادوش خود در برابر استعمارگران ایستادگی كردند.
وی افزود: در دیرباز در فاصله كمی از این خلیج فارس در بوشهر یكی وارد كنیسه یكی كلیسا و دیگری وارد مسجد می شده كه این نشان صلح و ادب بوشهر است كه همیشه سربلندانه دربرابر استعمار ایستادگی كردند.
استاندار بوشهر تاكید كرد: بدون شك كوچكترین تعرض به ملت ایران و بویژه خلیج فارس تكرار جلوه دیگری از كت بستگی متجاوزان برای جهانیان در آب های نیلگون خلیج فارس است.
وی گفت: انگلیسی ها در حالی فتنه جدید جعل خلیج فارس شروع می كنند كه نوشته های اروپایی نیز همه از پارسی بودن خلیج است و این مهم گرفتنی نیست.
گراوند افزود: آنها فتنه درست كنند كه كشورهای منطقه را در برابر ملت ایران قرار دهند ولی در این مسیر موفقیتی حاصل نخواهند كرد.
وی اظهار داشت: ملت ایران كسی نیست كه حتی یك دلار خارج از چارچوب و ضوابط به آمریكا بدهد بلكه همواره مصمم در گرفتن حق خود از آنها است.
*خلیج فارس كانون تحولات جهانی
نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه بوشهر گفت: بدلیل موقعیت استراتژیك خلیج فارس در آینده این آبراه بین المللی كانون تحولات جهانی، تولید قدرت و ثروت خواهد بود.
آیت الله غلامعلی صفایی بوشهری افزود:در مجامع آكادمیك جهان این نكته اكنون ثابت است كه مدیریت آینده جهان بدست كسانی است كه دریاهای ژئو استراتژیك را مدیریت می كنند.
وی ادامه داد: خلیج فارس، مدار هفت درجه دریای هند و دریاهای سرخ و مدیترانه نقطه های مهم دریایی جهان هستند و كشوری می تواند در جهان به عنوان ابرقدرت باشد كه مهندس نظم جهانی این مناطق را مدیریت كنند.
امام جمعه بوشهر افزود: در این بین جهان استكبار خلیج فارس را به عنوان مهم ترین عرصه ثروت بویژه انرژی فسیلی، آفرینش فرهنگی مردمی و دینی، استعداد های شگرف سرزمینی در عرصه تولید علم و تاثیرگذاری بسیار بالا و ژئو استراتژیك تعریف كردند تا در عرصه علم و فناوری، سیاسی و اقتصادی به آن تسلط پیدا كنند.
صفایی بوشهری یادآورشد: سهم ایران از اقتصاد كرانه ای تنها 2.7 درصد است كه باید این میزان سهم بسیار اندك از اقتصاد كرانه ای افزایش یابد.
وی اظهار داشت: استان بوشهر با بیش از 900 كیلومتر مرز آبی، 707 كیلومتر كرانه و همچنین پس كرانه ای فوق العاده در عرصه اقتصاد كرانه دارد كه باید از آن بخوبی استفاده شود.
صفایی بوشهری تاكید كرد: زمانی می توان ادعای بزرگداشت روز ملی خلیج فارس به معنی واقعی كرد كه علاوه بر حفاظت، بهره مندی كارآمد از آن صورت گیرد.
وی ادامه داد: این دریا از همان دوران چون در ایران رخ داده بود به خلیج فارس و در زبان های انگلیسی و یونانی به اسم های خاص كه همه حاكی از پارسی بودن این آبراه است از آن نام برده شده است.
وی اظهار داشت: با این وجود جهان استعمار همچنان به دنبال این است كه مضاف علیه این خلیج كه فارس است را حذف و یا كمرنگ كند.
صفایی بوشهری تاكید كرد: جهان استكبار همچنان در اندیشه یك تحول بنیادین در جغرافیای خاورمیانه و بویژه مناطق استراتژیك آن مانند خلیج فارس است.
وی گفت: پرواضح است با نقشه ، كتاب و اسنادهای موجود نشان داده این آبراه با نام خلیج فارس بوده و امكان تغییر نام جغرافیایی آن وجود ندارد.
نماینده ولی فقیه در استان بوشهر ادامه داد: استعمار در نظم نوین جهان بویژه حوزه خلیج فارس تلاش دارد تمام واژه ها دارای مفاهیم سیاسی فرهنگی، اندیشه های بیداری آفرین، مقاومت زا و حادثه آفرین و تمامی مبانی مبارزه با استعمار را از بین ببرد تا از این طریق منطقه خاور میانه و بویژه خلیج فارس كاملا مهندسی استعماری شود.
صفایی بوشهری افزود: پشت صحنه تغییر این نام اندیشه های استكباری است و اگر ایران از خود حساسیت نشان می دهد برای این است كه این خلیج شناسنامه زیست تولد ایرانی دارد.

*اهمیت و نام خلیج فارس
رئیس بنیاد ایران شناسی بوشهر گفت: خلیج فارس یكی از آبراهه های مهم و استراتژیكی است كه نه تنها در آسیا بلكه در جهان از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
عبدالكریم مشایخی افزود: این آبراهه پیوند چند هزار ساله با تمدن ایرانی دارد و به همین مناسبت همواره مورد توجه زمین شناسان، باستان شناسان، تاریخ نگان و جغرافی نویسان بوده است.
وی بیان كرد: نام خلیج فارس از قوم پارس گرفته شده است كه حدود 800 سال قبل از میلاد در خوزستان و فارس حكومت می كردند.
مشایخی افزود: قدیمی ترین نوشته ای كه از این آبراهه یاد كرده متعلق به لوگال زاگاسی پادشاه اروك است و در آثاری كه از قوم آشوردر بین النهرین حكومت می كردند باقی مانده از این آبراهه به 'نامرتو' به معنی آب تلخ یاد شده است.
وی اضافه كرد: قبل از ورود آریایی ها به ایران در دوره ایلامی این آبراهه مورد استفاده مردمی بود كه در آن دوره در خوزستان و بوشهر در قلمرو امپراطوری ایلام بوده است.
مشایخی اضافه كرد: بندر بوشهر با نام لیان پل ارتباطی داخلی ایران با جنوب شرق آسیا و آفریقا بوده است و در دوره هخامنشیان، اشكانیان و ساسانیان این آبراه مهم همچنان مورد توجه و عنایت زمامداران این سلسله ها بوده است.
وی گفت: تا آنجا كه در دوره هخامنشیان در منطقه دشتستان بوشهر سه كاخ هخامنشی به نام های چرخاب، بردك سیاه و جتوط درسه نقطه بنا نهاده شد و این بیانگر سیادت دریایی ایرانیان بر این آبراهه مهم است.
وی یادآور شد: حدود 13 نفر از مورخان و جغرافی نویسان یونانی و رومی از خلیج فارس با نام 'سی نیوس پرسیكوس' و 'پرسی كوماره' یاد كرده اند.
مشایخی گفت: در دوره اسلامی نیز اغلب مورخان و جغرافی نویسان مسلمان در آثار و منابع خود از این آبراه به عنوان بحرالفارس و خلیج الفارسی یاد كرده اند.
وی افزود: با ورود اسلام به ایران و توجه ویژه فاتحان جدید به امر دریانوردی ما شاهد ظهور تمدن هایی در كرانه شمالی خلیج فارس و منطقه ای هستیم كه امروز از آن به نام استان بوشهر یاد می شود.
*سیراف
وی گفت: از قرن سوم به بعد تمدنی به نام سیراف در منطقه جنوبی استان بوشهر و در فاصله 240 كیلومتری شهر بندری بوشهر شكل می گیرد.
مشایخی افزود: مورخان و پژوهشگران تمدن شناس مانند آدامتز در كتاب خود با نام تمدن اسلامی به دلیل جایگاه رفیعی كه سیراف در فرهنگ و تمدن اسلامی ایفا كرده از این دوره با عنوان عصر طلایی تمدن اسلامی یاد كرده است.
مشایخی افزود: با ركود سیراف و جایگزینی تمدن های دیگر چند صباحی آن مناطق در عرصه تاریخ و فرهنگ به تلاش و تكاپو افتادند.
وی اضافه كرد: با عصر جدید و آمدن اروپائیان به منطقه خلیج فارس قریب به سال 1507 میلادی كه یكی از فاتحان و دریانوردان پرتغالی به جزیره هرمز و جرون آمده و آن منطقه را در اشغال خود درآورد بار دیگر آبراه خلیج فارس مورد توجه ویژه جهانیان قرار گرفت.
وی افزود: بعد از اخراج پرتغالی ها ازمنطقه خلیج فارس به سال 1622 میلادی به روزگار زمامداری شاه عباس اول باردیگر شاهد حضور اروپائیان از جمله هلندیها، انگلیسی ها و فرانسوی ها در خلیج فارس بودیم.
وی اضافه كرد: خلیج فارس در عصر جدید و با آغاز تاریخ معاصر بار دیگر مورد توجه جهانیان قرار گرفت تا آنجا كه كشورهایی مانند هلند و انگلیس تا نیمه های قرن 20 به حضور خود در این آبراه استراتراتژیك ادامه دادند.
مشایخی گفت: در دوره معاصر باتوجه به موقعیت استراتژیك بندر بوشهر و حضور انگلیسی ها دراین بندر، بوشهر به عنوان معتبرترین بندر تجاری ایران و در حوزه تجاری داخلی ایران مورد توجه قرار گرفت.
وی افزود: تا آنجا كه از سال 1750 میلادی تا سال 1920 میلادی بندر بوشهر معتبرترین بندر تجاری ایران بود و در این دوره بیش از10 كشور خارجی در بندر بوشهر نمایندگی سیاسی و تجاری داشتند.
*خلیج فارس و پیشرفت فرهنگی
مشایخی ادامه داد: پیشرفت اقتصادی بوشهر سبب شد درعرصه فرهنگ نیز این بندر مهمترین كانون نشرآموزش جدید مورد توجه قرار گیرد.
*مدرسه سعادت
مشایخی گفت: تاسیس مدرسه سعادت مظفری در سال 1317 قمری به مادرمدارس جنوب ایران مشهور شد و پیامد تكاپوهای اقتصادی و شكوفایی تجارت این منطقه بود.
وی ادامه داد: درسالهای بعد شاهد توسعه مدارس نوین نه تنها درمناطق جنوبی ایران مانند بندرعباس، شوشتر و بهبهان و دیگر شهرها هستیم بلكه در كاظمین، نجف اشرف و بحرین نیز دانش آموختگان این مدرسه اقدام به تاسیس مدارس جدید كردند.
مشایخی افزود: خلیج فارس و دریای پارس نامی است كه هزاران سال براین آبراه استراتژیك نقش آفرینی می كند و تنها در سال 1955 میلادی بود كه فردی انگلیسی به نام سرچارلزبلگریو برای اولین بار در نوشتاری در بحرین نام مجعول خلیج العربی را برای این آبراه بكار برد ودر سالهای بعد كسانی مانند عبدالكریم قاسم و جمال عبدالناصر كه روحیه ناسیونالیستی داشتند ازاین نام دفاع كردند.
مشایخی افزود: آبراه نیلگون خلیج فارس همیشه به همین نام بوده است و همه مجامع حقوقی و بین المللی عالم این آبراه را به نام دریای پارس می شناسد.
*اسناد خلیج فارس
استاد رشته تاریخ یكی از دانشگاههای استان بوشهرگفت: نام و هویت خلیج فارس در اسناد و مدارك تاریخی چنان تثبیت شده كه هیچ كسی در هیچ مكانی نمی تواند این نام را تغییر و جعل كند.
غلامحسین نظامی افزود: نقشه ها و مستندات تاریخی موید آن است كه اگر گاهی برای خلیج فارس نام دیگری برگزیده شده، ناشی از تتبع و پژوهش علمی نیست بلكه یك شیطنت است و از تنش های سیاسی منطقه ای است.
وی اظهاركرد: مردم استان بوشهر به عنوان ساحل نشینانی كه هویتشان با خلیج فارس گره خورده باید بیشتر به شناخت خلیج فارس از جنبه های مختلف بپردازند و استفاده بیشتری از این آبراه داشته باشند.
نظامی گفت: خلیج فارس یك آبراه نیمه بسته است ولی به دلیل موقعیت استراتژیك و جایگاه جغرافیایی آن در طول تاریخ اهمیت آن بیشتر شده است.
وی یادآورشد: اكنون بیش از 30 هزار سند در استان بوشهر در ارتباط با خلیج فارس وجود دارد و در دهه های 1350 و 1360میلادی كه استعمار پیر انگلیس با ماجراجویی برخی سیاستمداران كشورهای عربی به دنبال جعل نام خلیج فارس بودند پژوهشگران همان كشورها نقشه هایی كه ترسیم می كردند، مستند به نام خلیج فارس بود.
نظامی ادامه داد: برخی ساكنان مجاور خلیج فارس در صدد هستند تا با استفاده از دلارهای نفتی باد آورده اما بدون مستندات متقن و بنا به مصلحت سیاسی تاریخ خلیج فارس را جعل و وارونه نشان دهند.
وی اضافه كرد: آنها در تلاش هستند نامی جعلی برای خلیج فارس تثبیت كنند كه فراتر از نام در پشت این قضایا توسعه طلبی های سیاسی و اقتصادی مد نظر است هرچند كه مردم ایران همواره حسن همجواری و مراوده بازرگانی در یك فضای صلح آمیز با ساكنان مجاور و سواحل خلیج فارس را در نظر داشته اند.
نظامی ادامه داد: پاسداشت روز ملی خلیج فارس كه در واقع یك همت ملی برای اخراج پرتغالی ها از سواحل و جزایر خلیج فارس بود برای ما بسیار با اهمیت است زیرا بعد از آن نیز در تاریخ معاصر ایران بویژه جنوب كشور شاهد قیام های متعدد مردمی علیه بیگانگان متجاوز بوده ایم.

*ضرورت نامگذاری روز ملی خلیج فارس
وی بیان كرد: برای پاسخگویی به ادعاهای واهی، بی ریشه و غیرمستند جاعلان تاریخ باید با تكیه بر طرح های دراز مدت علمی و پژوهشی بنیادین در پاسداشت خلیج فارس عنوان و تاریخ آن تلاش وافر كرد.
نظامی گفت: خلیج فارس آبراه مهم و استراتژیك در جنوب فلات ایران است كه از روزگار كهن برای اقوام ایرانی دارای اهمیت زیاد بود كه این اهمیت تا روزگار ما نه تنها كم نشده بلكه افزایش داشته است.
وی اظهاركرد: تسلط بر خلیج فارس به این دلایل همواره دغدغه سودجویانی بوده كه در خارج از منطقه در اندیشه تسلط بر این دریای مهم هستند.
وی یادآور شد: از طرف دیگر حكام ایرانی اعم از پادشاهان و حكام محلی مجاور همیشه سعی داشتند كه به هر نحو از خلیج فارس حفاظت و بهره ببرند اما به دلیل دوری مراكز قدرت در ایران از خلیج فارس این صیانت و حفاظت دائمی نبوده از این رو برخی اوقات كشورهای سودجو توانسته اند برای مدتی بر بخش هایی از سواحل و یا جزایر ایرانی یا غیر ایرانی خلیج فارس سیطره پیدا كنند.
نظامی افزود: در بسیاری اوقات خلا قدرت دولت مركزی برای دفاع از خلیج فارس به وسیله مردم ساكن در سواحل این دریا پر شده است به نحوی كه بارها شاهد بوده ایم كه مردم خود دست به كار شده و بدون كمك دولت مركزی با بیگانگان متجاوز به این دریا و سواحل آن جنگیده اند.
وی اظهار كرد: نمونه آن مقاومت مردم بوشهر و هرمزگان در برابر پرتغالی ها، هلندی ها و دفاع جانانه مردم استان بوشهر در برابر هجوم چهارگانه انگلیس به بوشهر است.
6047/6045
۰ نفر