به گزارش ایرنا، بهار امسال برای بسیاری از ایرانیان با وقوع سیل در شماری از استان های كشور چهره ای متفاوت داشت و موجب خسارت های بسیاری شد كه جبران بخش های مالی آن احتیاج به اعتبارات كلان و عزمی ملی دارد.
وسعت تخریب سیل در برخی از استان ها به حدی است كه اگر برای جبران آن تنها به اعتبارات دولتی اكتفا شود، سال ها زمان می برد تا اندكی از حجم خسارت ها كاسته شود.
در چنین شرایطی ایجاد طرح های حمایت جمعی و بسیج مردمی، مهمترین راهكاری است كه می تواند محدودیت های اعتبارات دولتی را جبران كند و موجب سرعت یافتن روند بازسازی ها در مناطق آسیب دیده شود.
در همین رابطه قم با داشتن سابقه ای درخشان در انجام طرح های حمایتی و استفاده از ظرفیت مردم برای خدمت رسانی به نیازمندان و حادثه دیدگان كشور، به عنوان استانی پیشگام در جریان كمك رسانی به سیل زدگان وارد عمل شد و توانست با تشكیل قرارگاه مردمی خدمت رسانی، روند حمایت از آسیب دیدگان سیل اخیر را شتاب بخشد.
پیرامون همین موضوع خبرنگار ایرنا نظر شماری از مسئولان قم در خصوص ستاد مردمی كمك به سیل زدگان، مستقر در این استان را جویا شد.
** مردم قم در كمك به سیل زدگان حماسه آفریدند
استاندار قم در این رابطه با اشاره به پیشگامی شهروندان قمی در ارسال كمك ها و اعزام نیرو به استان های خسارت دیده در سیلاب های اخیر افزود: مردم این استان در كمك به هموطنان سیل زده حماسه آفرینی كردند.
بهرام سرمست ضمن ستایش مردم قم به دلیل كمك به هموطنان خسارت دیده در استان های سیل زده، گفت: شهروندان قمی در كمك به همنوعان خود پیشگام و بخشنده بودند.
استاندار قم همچنین با بیان اهمیت نیاز سنجی در رابطه با مشكلات سیل زدگان در مناطق مختلف كشور، بر ضرورت نظام مندی انتقال كمك های مردمی از این استان به مناطق سیل زده تاكید كرد.
سرمست، حس همدردی و انسان دوستانه مردم را سرمایه ای بزرگ دانست و گفت: قدردانی از این سرمایه مردمی كاری دشوار است و مسئولیت مدیران را در برابر این احساس خالصانه مردمی، دشوار می كند.
وی مدیریت صحیح كمك های مردمی به سیل زدگان را مورد تاكید قرار داد و افزود: باید با اولویت سازی و حركت نظام مند و نیز شناسایی نیازهای مناطق سیل زده، برای هدایت صحیح و به دور از موازی كاری در ارسال كمك ها اقدام شود.
وی خاطرنشان كرد: همچنین در این رابطه مدیران استان با همدلی و كار گروهی مشترك در انجام وظایف خود از هیچ تلاشی فروگذار نمی كنند.
** مردم قم پیشتاز خدمت رسانی به سیل زدگان
فرماندار قم نیز گفت: مردم نیكوكار این استان كه همواره در زمینه كارهای خیر و كمك رسانی به حادثه دیدگان در سراسر كشور نمونه اند، این بار نیز در خدمت رسانی به سیل زدگان استان لرستان پیشتاز بوده و با كمك های خود به سرعت درد و رنج آسیب دیدگان را كاهش می دهند.
مرتضی حیدری بیان كرد: از همان روزهای نخست وقوع حادثه در قم هماهنگی لازم میان دستگاه های مختلف با محوریت آیت الله سعیدی، تولیت آستان مقدس حضرت معصومه(س) و پشتیبانی های استاندار قم در موضوع حمایت از سیل زدگان استان لرستان ایجاد شد و نیازمند حضور پرشور مردم در این عرصه برای شتاب بخشیدن به روند كمك رسانی ها هستیم.
وی گفت: در جریان سیل شدیدی كه در اكثر نقاط كشور رخ داد، قم به عنوان معین لرستان انتخاب شد و از همان لحظات اولیه وقوع سیل در این استان برغم آنكه خود قم نیز درگیر موضوع سیلاب بود ولی ضمن مدیریت آن در استان، با تشكیل ستاد مردمی كمك به سیل زدگان لرستان به یاری حادثه دیدگان این استان شتافت.
وی بیان كرد: در همین رابطه جلسه های هم اندیشی درقم تشكیل و برنامه ریزی منسجمی برای كمك به سیل زدگان استان لرستان تدوین شد.
وی ادامه داد: همچنین قرارگاه سپاه امام علی ابن ابی طالب(ع) قم در استان لرستان مستقر شد و مهرداد غضنفری معاون امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری كه دارای آشنایی لازم با مناطق سیل زده است، با دستور استاندار، برای مدیریت كمك های استان به لرستان، به مناطق سیل زده رفت و محسن بهشتی معاون عمرانی استانداری و محسن اوروجی مدیركل مدیریت بحران قم نیز با سازماندهی امكانات فنی و مهندسی به یاری ستاد حمایت از سیل زدگان استان لرستان شتافتند.
** 2 میلیارد تومان توسط ستاد مردمی قم به سیل زدگان كمك شد
رئیس ستاد مردمی كمك رسانی به مناطق سیل زده استان لرستان نیز گفت: این ستاد تا پایان فروردین ماه بیش از 2 میلیارد تومان كمك های نقدی و غیر نقدی مردم قم را به مناطق سیل زده ارسال كرده است.
محمود پارچه باف افزود: ستاد مردمی كمك رسانی به مناطق سیل زده استان لرستان در قم در همان روزهای بروز حادثه با محوریت تولیت آستان مقدس حضرت معصومه(س) و حضور نهادها و دستگاه های مختلف استان تشكیل شد و خدمت رسانی به آسیب دیدگان در منطقه چگنی استان لرستان را به عنوان اولویت اصلی برعهده گرفت.
وی با اشاره به این كه عمق خسارت ها در مناطق حادثه دیده بسیار بالاست، بیان كرد: قرار است با حمایت های مردمی و پشتیبانی نهادهای استان، یك هزار و 200 واحد مسكونی از طرف ستاد مردمی قم در منطقه چگنی احداث شود.
وی ادامه داد: این ستاد تاكنون نقش موثری در انتقال و توزیع مناسب كمك های مردمی به مناطق سیل زده داشته است و تلاش می شود خدمت رسانی ها و پخش اجناس به نحوی انجام شود كه همه آسیب دیدگان در مناطق یاد شده بتوانند از آن استفاده كنند.
پارچه باف گفت: روند جذب كمك به مردم در مناطق سیل زده استان لرستان از طرف مردم و نهادهای استان قم با استقبال گسترده ای مواجه شده است و تا كنون محموله های فراوانی از آب آشامیدنی، محصولات بهداشتی، بسته های مواد غذایی شامل برنج، روغن، حبوبات و سایر اقلام خوراكی و دیگر كالاها حسب نیاز مردم، به مناطق سیل زده ارسال شده است.
** پلدختر نقطه كانونی كمك های مردم قم
مدیر قرارگاه كمك های مردمی قم در شهر پلدختر، با اشاره به اعتماد مردم به این قرار گاه گفت: در این مدت كمك رسانی های قرارگاه كمك های مردمی قم در شهر پلدختر به چهار صورت پیاده، قایق، بالگرد و پل معلق صورت گرفت و امداد و خدمات رسانی به مردم منطقه همچنان توسط این قرارگاه ادامه دارد.
محمد خامه یار بیان كرد: علاوه بر مردم قم كه قرارگاه مورد اعتماد آنها بود؛ نهادهایی مانند آستان مقدس حضرت فاطمه معصومه(س) به همراه خادمان این آستان بسته های غذایی و بهداشتی مختلفی را در منطقه توزیع كردند.
وی به فعالیت ها و همكاری های نهادهای دیگری مانند سپاه، بسیج، ارتش، نیروی انتظامی، استانداری، كمیته امداد امام خمینی، آموزش و پرورش، بانك ها، مدیریت بحران، راهداری، انجمن صنفی مجتمع های گردشگری و بین راهی، راه آهن، یاوران نماز و آتش نشانی قم در پلدختر اشاره و اظهار كرد: آتش نشانی یك هزار و 250 عملیات امدادی، لجن كشی و آب كشی در این شهر انجام داد.
وی با بیان این كه قرارگاه مذكور مركزی برای نیروهای داوطلب در منطقه پلدختر است، افزود: مردم استان هایی همچون اصفهان، همدان، یزد، سمنان، مركزی، سیستان و بلوچستان، خراسان رضوی و تهران نیز كمك هایی به این قرارگاه ارسال كردند و نیروهای جهادی ما از قشرهای مختلف از جمله ائمه جمعه بودند.
خامه یار با بیان این كه یك ایران كوچك در منطقه پلدختر برای كمك رسانی به مردم سیل زده این منطقه شكل گرفته بود، گفت: كمك ها به صورت های گوناگونی مثل توزیع اقلام خوراكی و بهداشتی بود كه با حفظ شان و كرامت مردم به صورت خانه به خانه توزیع شد.
وی به انجام مسائل فرهنگی و حضور طلاب در منطقه اشاره كرد و افزود: اقامه نماز جماعت، برگزاری جُنگ شادی، جشن نیمه شعبان و اهدای اسباب بازی به كودكان از جمله فعالیت های دیگر این قرارگاه در منطقه با مشاركت سایر نهادها بود.
وی با اشاره به پاكسازی یك هزار باب منزل از گل و لای توسط نیروهای جهادی از نهادهای مختلف ادامه داد: در بخش درمانی نیز 18 پزشك متخصص و فوق متخصص در منطقه حضور یافتند و 23 روستا را زیر پوشش قرار دادند.
وی با بیان این كه به مدت 17 روز 85 هزار پُرس غذای گرم بین مردم توزیع شد، اضافه كرد: توزیع پنج تریلی آب معدنی و اهدای 100 كارت هدیه سه میلیون ریالی توسط خیران به افراد آسیب پذیر زیر پوشش كمیته امداد و بهزیستی از دیگر كارهای انجام شده است.
خامه یار اظهار كرد: 31 منزل فرهنگیان پلدختر كه نیازمند تعمیر و بازسازی است، توسط آموزش و پرورش استان قم مورد مرمت و بازسازی قرار خواهد گرفت.
وی با تقدیر و سپاسگزاری از همكاری تمامی ارگان ها اظهار كرد: روزانه 200 نیروی جهادی با همكاری ارگان های گوناگون، در مناطق سیل زده به یاری این قرارگاه آمدند و خدمات رسانی كردند.
خامه یار خاطرنشان كرد: نیروهای راهداری قم در این مدت در كنار راهداری استان های دیگر مشغول فعالیت و ترمیم راه های شهرستان پلدختر هستند.
** حجم كمك های مردم قم به سیل زدگان چشمگیر است
مدیركل كمیته امداد امام خمینی(ره) قم نیز با اشاره به این كه حجم كمك های مردم این استان به سیل زدگان بسیار چشمگیر است، گفت: مردم قم تنها در مدت 2 هفته از چهارم تا 18 فروردین ماه سال جاری، 14 میلیارد و 800 میلیون ریال به صورت نقدی و غیرنقدی به مردم سیل زده استان های گلستان و لرستان توسط این نهاد كمك كردند و این روند همچنان ادامه دارد.
اكبر میرشكار افزود: این نهاد از چهارم فروردین ماه برنامه جمع آوری و ارسال كمك های نقدی و غیرنقدی مردم قم را به شهرهای سیل زده آغاز كرد و نخستین محموله كمك ها شامل لوازم خانگی از جمله 19 دستگاه یخچال، 50 تخته فرش ماشینی و 200 تخته پتو به استان گلستان ارسال شد.
وی با بیان این كه پس از وقوع حادثه سیل در لرستان از 10 فروردین ماه كار جمع آوری كمك ها آغاز شد، ادامه داد: محموله نخست كمك مردم قم به پلدختر روز 12 فروردین ماه شامل 5.5 تُن برنج، روغن و مواد مورد نیاز برای پخت 30 هزار پرس غذای گرم به ارزش یك میلیارد و 260 میلیون ریال فرستاده شد.
میرشكار ادامه داد: در این مرحله از ارسال كمك ها تعدادی پتو نیز خریداری شد و دراختیار مردم سیلزده قرار گرفت.
به گفته وی، دومین محموله كمك ها شامل 11 هزار جفت كفش، یك هزار و 200 دست لباس، پتو، 400 متر فرش ماشینی، سه هزار و 550 متر موكب و مواد غذایی از جمله حبوبات، ماكارانی و آب معدنی نیز 18 فروردین ماه با هماهنگی ستاد مردمی سیل زدگان قم به شهر چگنی استان لرستان ارسال شد.
وی با اشاره به این كه كمك های مردمی به سیل زدگان در كوتاه ترین زمان ممكن به منطقه ارسال می شود، خاطرنشان كرد: از چهارم تا 18 فروردین ماه كمك های غیرنقدی مردم قم به ارزش هفت میلیارد و 540 میلیون ریال در سه مرحله به مناطق سیل زده گلستان و لرستان ارسال شد.
مدیركل كمیته امداد قم گفت: همچنین مردم قم در این مدت 6 میلیارد ریال به صورت غیرنقدی كمك نموده اند كه برای ساخت مسكن مردم سیل زده اختصاص خواهد یافت.
وی با تاكید بر این كه در حال حاضر كمك های نقدی برای تعمیر و ساخت مسكن سیل زده ها در اولویت است، از مردم قم تقاضا نمود: كمك های نقدی را به شماره كارت 6037991199520952 بانك ملی با شناسه 989822 و یا با شماره گیری #99*025*8877* پرداخت نمایند.
به گفته میرشكار، دفاتر كمیته امداد در پنج نقطه، مراكز نیكوكاری در 24 مسجد و پایگاه های جمع آوری كمك های مردمی در نقاط مختلف شهر قم در طول روز آماده دریافت كمك های مردمی است.
وی همچنین گفت: با توجه به تشكیل ستاد مردمی كمك به سیل زدگان قم، كمیته امداد نیز برای ارسال محموله ها و كمك های مردمی هماهنگی های لازم را با این ستاد انجام می دهد.
** ارسال مستمر محموله كمك های مردمی قم به مناطق سیل زده
همچنین مدیرعامل جمعیت هلال احمر قم گفت: محموله كمك های مردمی این استان به صورت مستمر توسط هلال احمر به مناطق سیل زده كشور ارسال می شود.
محمد گل فشان با بیان اینكه هدایای جمع آوری شده توسط خیرین داوطلب جمعیت هلال احمر استان پس از تفكیك و بسته بندی به مناطق سیل زده ارسال می شود، افزود: این محموله ها شامل اقلامی همچون آب معدنی، پوشاك، پتو، مواد شوینده و بسته های بهداشتی و مواد غذایی و كنسرو است.
وی با اشاره به درخشش مردم قم در اعتماد به جمعیت هلال احمر، بیان كرد: سهم مشاركت مردم استان در جمع آوری كمك های نقدی و غیرنقدی توسط این نهاد تا 25 فروردین ماه سال جاری بیش از 15 میلیارد ریال بوده است.
گل فشان با اشاره به ادامه جمع آوری كمك های مردمی، گفت: عموم مردم می توانند كمك های نوع دوستانه خود را از قبیل موادغذایی كه زمان مصرف بیش از 6 ماه دارد، پوشاك نو و اقلام بهداشتی در راستای كمك به هموطنان سیل زده به جمعیت هلال احمر واقع در خیابان ساحلی و یا خانه های هلال مستقر در مساجد استان تحویل دهند.
وی گفت: مردم نوع دوست استان می توانند كمك های نقدی خود را به شماره حساب 99999 نزد تمام بانك ها واریز كنند، همچنین شماره كارت 6104337999999996 بانك ملت به نام هلال احمر و 5894631850259730 بانك رفاه و شماره گیری كد دستوری #112 *780 * از دیگر راه های واریز كمك های نقدی به هموطنان سیل زده است.
سیل در نخستین روزهای سال جاری منجربه خسارت های جانی و مالی در برخی از استان های كشور شد.
گزارش: سید محمد ابراهیم جنابان
7405/ 6133/ 1175
قم - ایرنا - شهر مقدس قم با تشكیل قرارگاه كمك های مردمی از همان روزهای نخست وقوع سیلاب در فروردین ماه سال جاری، از جمله پیشگامان طرح های مردم محور در جریان خدمت رسانی به سیل زدگان كشور است.