۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۱۱:۵۹
کد خبر: 83301968
T T
۰ نفر

لویه جرگه مشورتی صلح افغانستان ؛ واكنشها و مخالفت ها

۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۱۱:۵۹
کد خبر: 83301968
لویه جرگه مشورتی صلح افغانستان ؛ واكنشها و مخالفت ها

تهران- ایرنا- لویه جرگه مشورتی صلح افغانستان كه دوشنبه هفته گذشته با حضور بیش از سه هزار نفر از سراسر افغانستان به منظور مذاكره درمورد آینده صلح افغانستان آغاز شده بود، دیروز جمعه با صدور قطعنامه ی بیست و سه ماده ‌ای كه حاوی پیشنهادات اعضای این جرگه است، پایان یافت.

به گزارش ایرنا، این نشست با وجود مخالفت برخی چهره های سیاسی دولت افغانستان همچون «عبدالله عبدالله» رئیس اجرایی حكومت وحدت ملی و گروه طالبان كه این جرگه را بی موقع، غیرضروری و باعث اتلاف منابع دولتی خواندند، با حضور سه هزار 200 نمانیده منتخب و 200 مهمان از سراسر افغانستان برگزار شد.
به نوشته خبرگزاری صدای افغان (آوا)، آتش بس فوری و دائم، مذاكرات مستقیم با حفظ نظام جمهوری اسلامی، تعدیل برخی موارد قانون اساسی پس از دستیابی به توافق صلح، احترام به حق مشاركت سیاسی و مدنی همه شهروندان افغان، بخشی از پیشنهادات اعضای لویه جرگه هستند.
همچنین حفظ و تحكیم نهادهای امنیتی، ایجاد دفتر طالبان در كابل، ترتیب جدول خروج نظامیان خارجی، اجتناب از پیش شرط ها، آزادی زندانیان، اصلاحات در شورای عالی صلح، ارائه تعریف واحد از اسلام و شناسایی خواست های معقول طالبان از دیگر مواردی است كه در قطعنامه لویه جرگه مشورتی صلح آمده است.
«اشرف غنی» رئیس جمهوری افغانستان روز گذشته طی سخنرانی در پایان این نشست گفت: «از امروز به بعد، قطعنامه لویه جرگه مشورتی صلح برنامه عمل و نقشه راه حكومت افغانستان را تشكیل می‌دهد.»
وی با اشاره به اعلام آتش بس با گروه طالبان در ماه مبارك رمضان اعلام كرد كه 'ما متعهد به انجام تمام درخواست ها درباره آتش بس در افغانستان هستیم و از این رو 175 طالب زندانی را كه سال ها در زندان به سر می برند را آزاد خواهیم كرد.'
به گفته غنی، اما این تصمیم یك تصمیم یكجانبه نخواهد بود و طالبان نیز باید متعهد به آتش بس شود.
با وجود اظهارات صلح طلبانه رئیس جمهوری افغانستان، طالبان كه همواره مخالف برگزاری چنین نشست هایی بوده است، لویه جرگه مشورتی صلح افغانستان را یك 'دسیسه و غیرقابل قبول' خواند.
این گروه با انتشار بیانیه ای پیشنهادات اعضای لویه جرگه مشورتی صلح را مبنی بر توقف جنگ و برقراری آتش بس رد كرد و آن را حركت نمایشی نیمی از حكومت توسط اشرف غنی خواند.
به عقیده طالبان، «این جرگه، نشست نمایندگان مردم نبود، زیرا حتی سیاسیون كابل و نیمی از اداره كابل آن را تحریم كرده بودند.»
عدم مشاركت نیمی از حكومت و شمار زیادی از فعالان، جریان ها، احزاب و رهبران سیاسی افغانستان در این جرگه نیز به مشروعیت این نشست شدیدا آسیب وارد كرد و طالبان هم با استفاده از این نقطه ضعف، سعی كردند مواضع پیشین خود در قبال رویكرد حكومت به صلح را تقویت و توجیه كنند و مشروعیت و اعتبار آن را زیر سوال ببرند.
عبدالله عبدالله رئیس اجرایی افغانستان در سفر به تركیه با مصاحبه با خبرگزاری «آناتولی» اعلام كرد كه برگزاری لویه جرگه صلح به غیر از تحمیل هزینه سنگین مالی بر مردم افغانستان و تعطیلی چند روزه فعالیت‌ های اقتصادی و دولتی دستاوردی نداشته است.
آناتولی به نقل از عبدالله نوشت، چنین نشستی باید پس از دستیابی به توافق صلح برگزار می ‌شد تا احزاب و نمایندگان مردم برای دستیابی به یك نظر واحد، گردهم آمده و با یكدیگر گفت و گو كنند و مسئله جدیدی در مفاد این قطعنامه دیده نمی شود.
اما با وجود مخالفت ها ، این جرگه با واكنش های مثبتی در سطوح بین المللی نیز مواجه شده است؛ سفارت جمهوری اسلامی ایران در كابل نیز برگزاری لویه جرگه مشورتی صلح را كه نماد سنتی از مشاركت و نشانه ای از صلح خواهی مردم افغانستان است را تبریك گفت و در حساب توییتر خود نوشت: «برگزاری لویه جرگه مشورتی صلح نمادی سنتی از مشاركت مردم افغانستان در تصمیم گیری پیرامون موضوعات مهم محسوب شده و نشانه ای از ندای صلح خواهی مردم این كشور می باشد.»
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران نیز اعلام كرده است كه جمهوری اسلامی ایران از هر روند و مذاكراتی كه به نفع صلح، ثبات و امنیت پایدار در افغانستان باشد، استقبال و حمایت خواهد كرد.
علاوه بر ایران برخی كشورهای همسایه افغانستان و همچنین كشورهای منطقه از برگزاری این نشست كه با هدف استقرار صلح انجام شده است، حمایت كردند.
اما با تمام این اوصاف، در حال حاضر صلح كلمه ای رویایی برای مردمی است كه 41 سال از زندگی خود را در سایه جنگ، صدای تفنگ، موشك، بمباران و ترس از دست دادن عزیزان سپری كرده اند؛ بعضی از مردم افغانستان، به خصوص نسل جوان كه در طول سال های جنگ متولد شده و زندگی كرده اند، امید چندانی به برقراری صلح در این كشور ندارند و فكر می كنند كه سرنوشت آنها با جنگ عجین شده است.
**آساق**9470**1663**