به گزارش روز شنبه گروه اخبار علمی ایرنا از پایگاه خبری مدیكال اكسپرس، تحقیقات پیشین نشان میدهد حس لامسه به محض شكلگیری به صورت یك نقشه دائمی در قشر مغز حفظ میشود. گروهی از متخصصان فرضیهای را مطرح كردهاند كه بر اساس آن پیش از تولد یك نقشه ابتدایی در مغز شكل میگیرد و پس از تولد، اطلاعات حسی دریافتی از اندامهای مختلف، این نقشه را تكمیل میكند. اما اكنون محققان اسپانیایی نشان دادند كه این نقشه پیش از تولد نوزاد به طور كامل در مغز آن شكل گرفته است.
بر اساس تحقیقات پیشین با استفاده از میكروسكوپ و مطالعه بخشهایی از مغز موسوم به cortical barrels، میتوان نقشه لمسی را در مغز موشها تشخیص داد. همچنین بر اساس این تحقیقات، كاركردهای مغز از جمله تشخیص و واكنش به اطلاعات حسی از طریق سیگنالهای الكتریكی تحریككننده رشد نورونها انجام میشود. بنابر این به منظور بررسی فرآیند تكامل حس لامسه در موشها، برشهایی از مغز جانور را در مراحل مختلف رشد جنین مورد تجزیه و تحلیل قرار دادند تا تكامل cortical barrel را تحت نظر قرار دهند. علاوه بر این، امواج مغزی را كه پیش از این مشخص شده با فرآیند پردازش حواس ارتباط دارند، مورد بررسی قرار دادند.
در نتیجه این بررسیها مشخص شد نقشه لمسی كه برای پردازش حس لامسه در مغز شكل میگیرد، در زمانی كه موش دوران جنینی را سپری میكند، به طور كامل تشكیل می شود. این نقشه توسط سیگنالهای الكتریكی كه توسط تالاموس برای قشر مغز ارسال میشوند، تكامل مییابد و نقش مهمی را در انتقال اطلاعات سیناپسی در طول زندگی موش بر عهده دارد. محققان معتقدند در مغز انسان نیز فرآیند مشابهی رخ میدهد.
گزارش كامل این تحقیقات در نشریه Science منتشر شده است.
علمی**9259**1485
تهران- ایرنا- گروهی از محققان انستیتوی علوم عصبی الیكانت واقع در اسپانیا، با آزمایش روی موشها دریافتند حس لامسه پیش از تولد در مغز شكل میگیرد.