مسعود شفيعي در گفت وگو با خبرنگار علمي ايرنا افزود: مقدمات تهيه نقشه هاي سيل خيزي كشور را فراهم كرده ايم و از گذشته نيز گام هايي برداشته ايم، زيرا داشتن نقشه خطر سيل با دقت بالا در كشور الزامي است تا در آينده در صورت بروز چنين حوادثي آمادگي لازم براي مقابله با اين پديده را داشته باشيم.
وي بيان كرد: البته اكنون نقشه هاي توپوگرافي با دقت ارتفاعي در حد 3 ، 5 و 7 متر تهيه شده است كه در برخي نقاط مي تواند پايه اي براي مطالعات مناطق مستعد سيل باشد اما با توجه به وسعت، تنوع زمين شناختي و دشت هاي وسيع در كشور، نيازمند تهيه نقشه هايي با دقت بالاتر و در حد يك متر و حتي سانتيمتر ارتفاع زمين هستيم.
شفيعي گفت:بايد به اين نكته نيز توجه داشته باشيم كه مقوله سيل علاوه بر عوارض زمين شناختي ، شيب زمين و جهت آن به مولفه هاي ديگري مانند ميزان بارش، شدت بارش، نوع كاربري زمين ها و عوارض انسان ساخت نيز بستگي دارد كه بايد در تهيه نقشه ها مورد توجه قرار گيرد.
وي افزود:سازمان نقشه برداري نقشه هاي توپوگرافي با دقت ارتفاعي 3 ، 5 و 7 متر را در اختيار دستگاه هاي مرتبط قرار داده است اما خودمان مي دانيم كه اين درجه دقت براي پهنه وسيع كشور ما پاسخگوي بررسي و مطالعات مناطق مستعد سيل و مديريت بحران سيل نيست، از اين رو براي تهيه نقشه هايي با ارتفاع كمتر آمادگي داريم.
شفيعي ادامه داد: در برخي نقاط كشور كه حالت دشت و جلگه دارند، اختلاف ارتفاعي بسيار كم است و به تهيه نقشه هاي توپوگرافي با دقت هايي به مراتب بالاتر در حد زير يك متر و در حد سانتيمتر نياز است تا بتوانيم مدل ارتفاعي رقومي زمين را توليد كنيم.
وي بيان كرد: اين كار نياز به تجهيزات و امكانات مناسب دارد كه آنرا به وزارت كشور منعكس كرديم و دوباره نيز منعكس خواهيم كرد، اگر در اين زمينه اهتمامي وجود داشته باشد مي توانيم براي وقايع احتمالي آينده آمادگي بيشتري داشته باشيم.
رييس سازمان نقشه برداري كشور گفت: البته علاوه بر تهيه مدل رقومي ارتفاعي زمين مي توانيم با استفاده از ميزان و شدت بارش و مدل هاي شبيه سازي سيلاب، سناريوهاي مختلفي براي حوضه هاي مختلف آبريز داشته باشيم كه اگر بارندگي خاصي با ميزان شدت قابل توجهي اتفاق افتاد بدانيم كه چه مناطقي را با چه شدتي تحت تاثير قرار خواهد داد حتي مي توان مناطق پرخطر را شناسايي و از استقرار جمعيت و فعاليت هاي مختلف در آن مناطق پرهيز كرد.
شفيعي افزود: به عنوان مثال براي تهيه نقشه در جايي مانند خوزستان يا گلستان كه دشت زياد دارند، به دقت بالاتري نياز داريم كه مي توانند براي تهيه نقشه هايي كه از مدل ارتفاعي دقيق تري برخوردارند، در اولويت قرار گيرند.
وي گفت: اما مدل هاي هيدرولوژيكي، مدل هاي اقليمي و هواشناسي مولفه هاي ديگري هستند كه مي توانند در كنار نقشه خطر سيل قرار گيرند و ما را در مسير درستي براي رويارويي با سيل قرار دهند؛ در واقع اين نقشه در كنار مطالعات هيدرولوژيكي، هواشناسي، زمين شناسي و خاك شناسي مي تواند ما را به تصوير بهتر و آمادگي بهتري براي مواجه با خطر سيل در كشور برساند.
وي با اشاره به اهميت حفظ حريم رودخانه ها در مقابله با سيل افزود: حريم رودخانه ها بسيار مهم است از اين رو نقشه هاي پايه را در اختيار وزارت نيرو قرار داده ايم تا آنها بتوانند حريم رودخانه ها را با آن تعاريف استانداردي كه دارند احصا و صيانت كنند.
شفيعي گفت: اين يك كار بين دستگاهي است، كمك در زمينه مدل ارتفاعي رقومي زمين بخشي است كه به سازمان نقشه برداري مربوط مي شود كه آمادگي همكاري داريم.
علمي 9014**1485/ 6037
رييس سازمان نقشه برداري:
كشور نيازمند تهيه نقشه خطر سيل با دقت بالاست
۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۱۹:۱۹
کد خبر:
83302673
تهران - ايرنا - رييس سازمان نقشه برداري كشور گفت: كشور، با توجه به بروز مخاطرات طبيعي از جمله سيل، نيازمند تهيه نقشه خطر سيلاب در نقاط مختلف با دقت ارتفاعي بالا است.