به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، در شرایط پرچالش برای اقتصاد جهانی، جنگ تعرفه و تحریم می تواند روشی برای محدود كردن سهم كشورها از بازار و اقتصاد بین الملل باشد؛ روشی كه آمریكا برای كوچك كردن اقتصاد كشورهای غیرمتحد خود به كار گرفته است.
در حالی كه مهم ترین منبع درآمد ایران فروش نفت است، دولت آمریكا سعی بر انسداد این شریان دارد. البته هدف نهایی آمریكا این است كه بتواند بازار نفتی ایران را از آن خود كند و نفت شیل صاحب جایگاه نفت ایران در بازار شود. به طور قطع با تحریم نفتی بزرگ ترین دارندگان ذخایر نفتی دنیا یعنی ونزوئلا و ایران بازار خوبی برای شركتهای نفتی آمریكا باز می شود.
نفت شیل آمریكا در سایه تكنولوژی و نوآوری پیشرفته تولید شد و آمریكای وابسته به منابع خارجی انرژی به ویژه خاورمیانه را به آمریكای صادركننده نفت تبدیل كرد به طوری براساس گزارش رسمی اداره اطلاعات انرژی آمریكا، این كشور در سال گذشته میلادی روزانه حدود 10 میلیون بشكه نفت تولید و 4 میلیون بشكه نفت صادر كرده است.
حالا این تهدید برای نفت ایران وجود دارد كه با لغو معافیت تحریم های نفتی، بازار فروش خود را از دست بدهد و نفت شیل جایگزین آن در بازارهای هدف شود. از این رو، چندی پیش «رویترز» از تست نفت خام بسیار سبك آمریكا در پالایشگاههای كره جنوبی به جای نفت سبك ایران خبر داد. از سوی دیگر در چند ماه گذشته پالایشگاه های هند میزان خرید نفت شیل را افزایش داده اند.
با توجه به آنچه گفته شد، تحریم های نفتی ایران تنها اهداف سیاسی را دنبال نمی كند بلكه راهی برای نفوذ بیشتر نفت آمریكا به بازار است. اما چرا آمریكا تاكنون نتوانسته است بازارهای نفتی را تصاحب كند و كشورها در برابر لغو معافیت تحریم های نفتی مقاومت می كنند و به دنبال ایجاد راهی برای ادامه همكاری های نفتی با ایران اند؟ سوالی كه كارشناسان نفتی در پاسخ می گویند اولا نفت شیل مشخصات نفت ایران را ندارد و از همه مهم تر اینكه از نظر قیمت قابل رقابت با نفت ایران نیست.
** بازار، نفت شیل را نمی پسندد
«رضا پدیدار» كارشناس نفتی و عضو كمیسیون انرژی اتاق بازرگانی در گفت گو با پژوهشگر ایرنا درباره احتمال جایگزینی نفت شیل در بازار به جای نفت ایران اظهار داشت: نفت شیل آمریكا تحت هیچ شرایطی نمی تواند جای نفت ایران را در بازار بگیرد چرا كه اولا هم بازدهی كمتری دارد و هم اینكه بسیار گران تر از نفت ایران است بنابر این بازار نفت شیل را نمی پسندد.
وی با اشاره به هزینه های استخراج نفت شیل و تاثیر آن در قیمت تمام شده، گفت: هر چند كه نفت شیل از ماسه های رسی به دست می آید و درصد خلوص بالاتری دارد اما هزینه های استخراج آن 3 برابر هزینه استخراج نفت های معمولی است.
این كارشناس نفتی افزود: كاهش هزینه های تولید مهم ترین موضوع در بازار نفت است. در حال حاضر ایران ارزان ترین هزینه تولید نفت را با 8 دلار برای هر بشكه در دنیا دارد. هزینه تولید عربستان 10 دلار و هزینه تولید نفت كشورهای حوزه خلیج فارس 12 دلار است حال اینكه هزینه تولید نفت در كشورهای اروپایی از جمله نروژ و اسكاتلند حدود 30 تا 35 دلار است و هزینه تولید نفت شیل هم كه به 3 برابر این اعداد و ارقام می رسد.
پدیدار تاكید كرد: نفت شیل در آمریكای شمالی به طور عمده قابل استخراج است اما در حال حاضر 40 درصد دكل های شیل غیر فعالند چرا كه هزینه های استخراج آن صرفه اقتصادی ندارد و كشورها از این نفت گران استقبال نمی كنند.
عضو كمیسیون انرژی اتاق بازرگانی درباره شرایط فروش نفت ایران پس از لغو معافیت تحریم های نفتی گفت: در حال حاضر هند، كره جنوبی، تركیه، چین و ژاپن اعتراض خود را نسبت به لغو معافیت تحریم های نفتی اعلام كرده اند و قرار بر این شده است كه هر یك از این كشورها به نحوی خرید نفت از ایران را ادامه دهند. البته شرایط پرداخت كمی متقاوت خواهد بود اما همكاری های نفتی با این كشورها قطع نمی شود. امروز فروش و صادرات نفت ایران چیزی حدود یك میلیون و 200 هزار بشكه در روز است كه احتمالا با سخت تر شدن شرایط تحریم این میزان تا حدود 200 هزار بشكه كاهش پیدا می كند.
** كاهش استقبال خریداران از نفت آمریكا
هر چند كه اداره اطلاعات انرژی آمریكا، پیشبینی كرده است كه صادرات نفت خام این كشور تا سال آینده به چیزی حدود حدود ٥ میلیون بشكه در روز میرسد و قصد دارد در سال ٢٠٢٤، صادرات نفت خود را تا 5.8 میلیون بشكه در روز برساند اما شاهد آن هستیم كه نفت شیل در بازار طرفدار زیادی ندارد و تنها در شرایط اجبار و كاهش عرضه نفت از سوی تولیدكنندگان سنتی نفت، كشورها خریدار نفت آمریكا می شوند.
كمتر از یك ماه گذشته دو شركت پالایشگاهی كره جنوبی كه از بزرگترین خریداران نفت خام آمریكا هستند، محموله های نفت ایالات متحده را به دلیل غلظت بالای آلودگی پس فرستادند و آلودگی نفت شیل فروخته شده به مشتریان آسیایی باعث شد تا آن ها محموله های نفتی را كه از آمریكا خریداری كرده اند پس دهند.
از سوی دیگر هر چند هند خرید نفت سبك آمریكا را افزایش داده اما پالایشگاه های كشور هند هم به شكلی طراحی شده كه نفت سنگین ایران را فراوری كنند و مقامات هندی هم اعلام كردند كه شیل نمی تواند جایگزین نفت ایران باشد. از سوی دیگر هم جنگ تعرفه ای بین آمریكا و چین باعث شده است كه میزان صادرات نفت آمریكا به این كشور كاهش پیدا كند البته چین هم به زودی به جمع كشورهای تولید كننده نفت شیل می پیوندد و چاه نفت پتروچاینا در یك میدان نفتی شیل در غرب چین می تواند یك پتانسیل اقتصادی قوی شیل برای اولین بار در بزرگترین وارد كننده نفت خام جهان باشد .
پژوهش**9345**9279
تهران- ایرنا- تحریم های آمریكا علیه ایران تنها اهداف سیاسی ندارد بلكه یكی از انگیزه های واشنگتن سرازیر كردن نفت شیل به بازار جهانی به جای نفت ایران است.