۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۹:۴۶
کد خبر: 83304410
T T
۰ نفر

آیین های استقبال و روزه داری ماه رمضان در فارس

۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۹:۴۶
کد خبر: 83304410
آیین های استقبال و روزه داری ماه رمضان در فارس

شیراز- ایرنا- مردم مومن و متدین استان فارس براساس آداب و رسوم دیرینه خود با خانه تكانی و زدودن گرد و غبار خانه ها، مساجد، امامزادگان عظیم الشان و دیگر بقاع متبركه به استقبال ماه رمضان ماه بندگی و رحمت رفتند.

به گزارش ایرنا، یكی از رسوم مردم شهر شیراز در استقبال از ماه مبارك رمضان این است كه آخرین جمعه ماه شعبان كه به كلوك ‌اندازون معروف است به دامان طبیعت، گردشگاه‌ ها، كوه و باغ‌ ها می روند و به تفریح و شادی می‌ پردازند تا اگر در بین افراد فامیل كدورتی وجود دارد در مراسم كلوك‌ اندازون و پیش از آغاز ماه مبارك رمضان این كدورت را برطرف می‌ كنند.
بیشتر مردم استان فارس به پیشواز ماه رمضان می روند و یك روز قبل از شروع ماه مبارك روزه می گیرند كه تاكنون این سنت دیرینه در بسیاری از مناطق استان انجام می شود.
از گذشته در استان فارس و شهر شیراز رسم بر این بوده كه مردم در ماه رمضان با یك ساز مخصوص سحر بیدار می ‌شدند، هرچند این مراسم كم رنگ شده است اما هنوز هم در برخی شهرستان ‌ها وجود دارد.
خواندن مناجات با صدای بلند در پشت بام ها، منازل و مساجد و كوچه ها و گذرها از دیگر رسوم مردم مناطق مختلف فارس است كه از نخستین روز ماه مبارك رمضان به صورت خودجوش توسط افراد با سواد در محلات انجام می شده تا مردم محله بتوانند در زمان سحر بیدار شوند كه هنوز هم این رسم دیرینه در برخی از محله های فارس از جمله شهرستان جهرم و شیراز جاری است.
در این ماه جنوب فارس نیز در مساجد ، خانه ها ، پارك ها ، حتی سایه سار دیوارها و درختان، به صورت فردی قرآن می خوانند كه برخی افراد در این ماه قرآن را ختم می كنند.
مردم شیراز اعتقاد دارند در روز اول ماه مبارك رمضان به زیارت امامزادگان واجب التعظیم این شهر از جمله حضرت احمدبن موسی شاهچراغ(ع)، سید علاالدین حسین(ع)، سید میر محمدبن موسی(ع) و علی بن حمزه(ع) می روند كه برخی از خانواده ها نیز نمازهای مغرب و عشا را در این حرم ها اقامه و روزه خود را باز می كنند.
خوردن سحری و افطاری دسته جمعی در خانه یكی از بزرگان فامیل و رسم سفره افطاری دادن و میهمان كردن فامیل در هر وعده افطاری از دیگر رسوم مردم فارس در ایام ماه مبارك رمضان است كه با انگیزه و شور خاصی اجرا می شده و هنوز هم ادامه دارد.
میهمان شدن بر سر سفره افطار و افطار كردن دسته‌ جمعی در شهر شیراز در فصل تابستان در فضاهای سبز و پارك‌ها برگزار می شود كه این یك رسم منحصر به فرد مردم این خطه است.
میزبان در سفره افطار با پخت غذاهای ویژه این ماه به استقبال میهمانان روزه دار خود می رود كه عموم مردم استان فارس و شیراز روزه خود را با انواع عرقیات گرم مانند گاوزبان، طارونه، نسترن، بهارنارنج، گلاب و یا شیر و خرما باز می‌ كنند.
در ماه رمضان غذاهای ویژه ای از جمله قنبرپلو، كلم ‌پلو، كوفته‌ هلو ، آش ماست، آش رشته، كوكو سبزی،نان و پنیر و سبزی، نان گتك، یوخه، نان چایی، ترحلوا، رنگینك، انواع حلواها و زلیبی بامیه شیرازی در سفره های افطاری روزه داران استان فارس به ویژه شیراز دیده می شود.
از ابتدای ماه مبارك رمضان تا 15 رمضان و تولد امام حسن (ع) ، دید و بازدید و جشن در فارس رواج دارد.
روزوالون رسم زیبای شیرازی‌ها در ماه رمضان است كه براساس این رسم خانواده تازه داماد در سینی‌ های مخصوص انواع شیرینی، نبات، نقل و افطاری برای خانواده عروس می‌ فرستند.
زمان شهر و رفت و آمد و حضور مردم در شهرها و به ویژه شیراز برگرفته از زمان افطار و اذان مغرب و عشا است. مردم شهرهای مختلف فارس ساعتی مانده به غروب آفتاب، در خانه ها جمع می شوند و همه با هم گرد سفره افطار جمع می شوند و دعای ربنا را گوش می دهند و قرائت می كنند و با اذان روزه خود را باز می كنند.
یكی از نكات جالب در آداب و رسوم ماه رمضان شهر شیراز و برخی از شهرستان های فارس شب زنده داری در مساجد است كه این رسم قدیمی با حضور روزه داران به ویژه جوانان در همه شب های ماه مبارك رمضان انجام می شود.
این رسم در حال حاضر در تعداد اندكی از مساجد شهر شیراز برگزار می شود اما سالهاست كه مومنان شب های ماه رمضان را در این مساجد احیا می گیرند و به قرائت قرآن، دعاهای ابوحمزه ثمالی، جوشن كبیر و دعاهای ویژه ماه رمضان می پردازند.
در ماه رمضان مساجد استان فارس و شهر شیراز تكاپوی بیشتری دارد و مردم به همت بزرگان محل در مساجد هر منطقه اقدام به تهیه بسته های غذا می كنند و آنها را بین نیازمندان توزیع می كنند تا در این ماه هیچ سفره ای خالی نماند.
لیالی قدر ، شب های پربركتی است كه مردم فارس و شیراز در این شب ها تا سحر در مساجد می مانند و با شب زنده داری قرآن و سایر ادعیه را می خوانند تا با دعا به درگاه حضرت حق سرنوشت نكویی را برای یك سال خود رقم بزنند.
احیا در منازل، مساجد و تكایا و حسینیه ها در فارس مرسوم است كه مردم در شهر شیراز از غروب آفتاب تا صبح در حرم های مطهر امام زادگان حضور می یابند و به مناجات و عزاداری می پردازند و در زمان سحر نیز نذری و بسته های غذا خود را بین شب زنده داران توزیع می كنند، سحری می خورند و به اقامه نماز می پردازند.
رسم جمعه الوداعی رسم جالبی است كه تنها در شیراز برگزار می ‌شود بانوان شیرازی در جمعه پایانی ماه رمضان به مسجد فتح و مسجد جامع عتیق شیراز می روند و دعا می كنند و قرآن می‌خوانند و حاجات خود را از خداوند طلب می كنند.
عید سعید فطر پس از یك ماه روزه داری در بین مردم استان فارس به ویژه مناطق جنوبی استان جایگاه و منزلت ویژه ای دارد كه مردم فارس و شیراز پس از برگزاری نماز مخصوص عید فطر و دعای وحدت به منزل بزرگ‌ ترها می روند و صله‌ رحم به جای می‌آورند.
9254 /1876
۰ نفر