۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۱۳:۱۱
کد خبر: 83304756
T T
۰ نفر

راز صداهاي عجيب و وحشتناك در سرابله

۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۱۳:۱۱
کد خبر: 83304756
راز صداهاي عجيب و وحشتناك در سرابله

ايلام- ايرناپلاس- يك زلزله‌ شناس مي‌گويد: احتمال ارتباط صداهاي عجيبي كه دوباره از اعماق زمين در سرابله شنيده مي‌شود با سيل اخير در غرب كشور بعيد نيست.

ماجراي صدا‌هاي عجيب و غريبي كه در اعماق زمين سرابله در استان ايلام شنيده مي‌شود و موجب رعب و وحشت مردم محلي شده است، به آبان 96 برمي‌گردد؛ يعني درست پس از زلزله بزرگ هفت و سه دهم ريشتري سرپل ذهاب.
از آن زمان مردم شكايت‌هاي متعددي را از شنيدن صدا‌هاي عجيب و غريب در اعماق زمين مطرح كردند. اگرچه از آن زمان، گروه‌هاي اكتشافي به مطالعه دلايل و منشأ اين سر و صدا پرداختند، ولي نه نتيجه قطعي در اين مورد اعلام شد و نه تغييري در روند صدا‌ها ايجاد شد.
حالا پس از گذشت بيش از يك سال و نيم از شنيده شدن اين صداها، نماينده مردم ايلام ديروز (سه‎شنبه) در تذكري، اعلام كرده كه همچنان صدا‌هاي عجيب و غريب در شهرستان سرابله شنيده مي‌شود و از وزارت كشور و وزارت علوم خواسته تا به اين موضوع رسيدگي كنند و علاجي براي آن بيايند.

** احتمال ارتباط سر و صدا‌هاي زمين با سيل اخير
مهدي زارع، استاد پژوهشگاه بين‌المللي زلزله‌شناسي و مهندسي زلزله و عضو وابسته فرهنگستان علوم مي‌گويد كه احتمال دارد سيل اخير باعث تشديد رانش زمين و فرو ريختن حفره‌هاي آهكي در منطقه شده باشد، موضوعي كه به اعتقاد كارشناسان دليل اصلي اين صدا‌هاي عجيب و غريب است.
وي در گفت‌وگو با ايرناپلاس مي‌گويد: فرض ما بر اين است كه سيل اخير باعث تشديد رانش و فرونشست زمين در منطقه و ايجاد اين صدا‌ها شده است. زارع مي‌افزايد: در طول چهار ماه، 18 زلزله در اين منطقه با بزرگي بيش از سه و نيم ريشتر اتفاق افتاده است. از ميان اين 18 زلزله، 9 زلزله بزرگي بيش از چهار تا پنج ريشتر داشته است. همچنين نزديك به 14 زلزله مربوط به بعد از بارندگي‌هاي شديد و از حدود 12 فروردين به بعد بوده است.
برآورد من اين است كه چيزي حدود 800 زلزله با بزرگي دو تا سه ريشتر اتفاق افتاده كه اگر اين‌طور باشد مي‌توان گفت كه نزديك به 8000 زلزله با بزرگي بيش از يك تا دو ريشتر اتفاق افتاده است. البته در آن منطقه، هيچ دستگاه لرزه‌نگاري دقيقي وجود ندارد و اين برآورد‌ها بر اساس زلزله‌هاي بزرگ‌تري است كه اتفاق افتاده است. بنابراين 8000 زلزله در يك منطقه اتفاق افتاده است كه تعداد قابل‌ ملاحظه‌اي از آن يعني نزديك به 80 درصد آن بعد از بارندگي‌ها و سيل اخير بوده است.
زارع مي‌گويد: تعداد بالاي زمين‌لرزه‌ها بعد از بارندگي‌هاي اخير نشان مي‌دهد كه چه بسا بارندگي، اين وضعيت را تشديد كرده باشد و تركيبي از بارش‌هاي سنگين، زلزله‌هاي كوچك و متوسط و بعد در نهايت، ريزش حفر‌هاي آهكي باعث ايجاد سر و صدا و تشديد آن مي‌شود. البته من راجع به يك نقطه صحبت نمي‌كنم، بلكه راجع به يك منطقه صحبت مي‌كنم كه سرابله در آن قرار دارد؛ منطقه‌اي از حدود دهلران تا شهر مندلي در عراق.

** اين اتفاق كاملاً طبيعي است
او با اشاره به اينكه بسياري از زمين‌لرزه‌هايي كه در اين منطقه اتفاق مي‌افتد، با وجود اين كه مردم آن را احساس مي‌كنند ثبت نمي‌شود، ادامه مي‌دهد: خيلي از اين زمين‌لرزه‌ها حتي توسط مردم هم حس نمي‌شوند، ولي مي‌تواند در كليت ماجرا تأثيرگذار باشد. به همين دليل، راه‌حل اين موضوع اين است كه ما ارزيابي دقيقي از منطقه داشته باشيم. به اين معني كه بايد دستگاه لرزه‌سنج و سامانه رصد دقيق و پيشرفته‌اي در منطقه مستقر شود تا در كنار بررسي ميداني زمين‌شناسي هفتگي بتواند كوچك‌ترين اتفاقي را به ثبت برساند تا از طريق نتايج پايش بتوان راه‌حل مقابله با آن را پيشنهاد داد.
البته به گفته او، راه‌حلي كه مي‌توان براي اين موضوع پيشنهاد داد تنها باعث مي‌شود تا آسيب كمتري به مردم برسد و راهي براي جلوگيري از وقوع آن نيست، چرا كه اين اتفاق كاملاً طبيعي است و طبيعت منتظر كسي نمي‌ماند.
6032/6119