دكتر فاطمه حيدري روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا بيان كرد: از نظر علمي رعايت اصول صحيح تغذيه در ماه رمضان مي تواند منجر به بهبود بسياري از بيماري ها از جمله اختلالات ليپيدي(اختلالات چربي هاي خون مانند افزايش كلسترول) ، فشار خون، اضافه وزن و چاقي شود.
وي افزود: رعايت نكردن اصول صحيح تغذيه منجر به اضافه وزن، چاقي، مشكلات گوارشي و ساير عوارض ناشي از آنها مي شود.
حيدري ادامه داد: در سال هاي اخير در بيشتر شهرها شاهد هستيم خريد مواد غذايي پيش از ماه مبارك رمضان به طور چشمگيري افزايش مي يابد و شاهد برگزاري مهماني مكرر در بيشتر خانواده ها هستيم كه اين موضوع نشانه مصرف بيشتر مواد غذايي و حاكي از رعايت نكردن اصول صحيح تغذيه در ماه مبارك رمضان است.
اين متخصص تغذيه و رژيم درماني بيان كرد: بهتر است تعداد وعده هاي غذايي اصلي در ماه رمضان شامل سه وعده اصلي شامل افطار، شام و سحري باشد و حداقل 2 ميان وعده در فاصله بين افطار تا سحر مصرف شود.
وي بيان كرد: در مورد وعده افطار توصيه بر اين است يك وعده غذايي سبك در حد صبحانه مصرف شود كه شامل مواد غذايي مانند نان و پنير و گردو، نان و پنير و سبزي يا سوپ و آش ساده و سبك باشد و در كنار آن يك ماده قندي ساده مانند خرما يا كشمش مورد استفاده قرار گيرد.
حيدري بيان كرد: مصرف مايعات ولرم مانند چاي كم رنگ يا آب ولرم و يا شير گرم نيز در اين وعده توصيه مي شود.
اين متخصص تغذيه ورژيم درماني اضافه كرد: با توجه به اينكه مدت زمان روزه داري طولاني است و معده فرد ساعت ها گرسنگي را تحمل مي كند بنابراين به هيچ عنوان توصيه نمي شود وعده افطار سنگين باشد.
وي ادامه داد: بهتر است يك تا يك و نيم ساعت پس از صرف وعده افطار، وعده شام مصرف شود كه مانند شام هاي معمولي مواد غذايي از گروه نان ، گوشت و سبزيجات را شامل شود.
حيدري گفت: وعده اصلي در ماه مبارك رمضان بايد وعده سحري باشد و توصيه استاندارد اين است كه افراد غذاي اصلي خود را در وعده سحر مصرف كنند به ويژه دانشجويان و دانش آموزان كه مجبورند در طول روز فعال باشند.
اين متخصص تغذيه و رژيم درماني با اشاره به اينكه در فاصله بين وعده هاي غذايي كه در ماه مبارك رمضان مصرف مي شود خوردن ميان وعده مناسب است افزود: ميان وعده هايي مانند انواع ميوه ها و يك ليوان شير از ميان وعده هاي خوب محسوب مي شود و افراد روزه دار حداقل 2 واحد ميوه و يك ليوان شير در فاصله افطار تا سحر مصرف كنند.
وي ادامه داد: از آنجا كه روزه داران با كم آبي و تشنگي روبه رو هستند و اين موضوع به ويژه در مناطق گرمسير مانند خوزستان اهميت بيشتري دارد بنابراين بايد سعي شود روزه داران بين وعده هاي غذايي دريافت كافي مايعات داشته باشند.
حيدري بيان كرد: روزه داران بهتر است آب را همراه با غذا مصرف نكنند چون مشكلات گوارشي ايجاد مي كند پس آب در فاصله بين وعده ها مصرف شود.
اين متخصص تغذيه و رژيم درماني ادامه داد: خوردن سبزي و ميوه كافي علاوه بر اينكه تامين كننده بخشي از نياز بدن به مايعات است، باعث جذب بيشتر آب در بدن مي شود پس در وعده سحر توصيه مي شود حتما يك عدد ميوه و يا مقداري سبزي خوردن و سالاد مصرف شود.
وي گفت: از مشكلات برخي روزه داران هيپوگلايسمي يا كاهش قند خوني است كه به دنبال خوردن افطار رخ مي دهد به اين صورت كه فرد پس از افطار ممكن است دچار سردرد شديد و احساس تعريق زياد، سرگيجه و حالت تهوع شود.
حيدري بيان كرد: معمولا افرادي دچار اين عارضه ها مي شوند كه در وعده افطار بيش از حد لازم مواد قندي ساده مانند خرما يا چاي شيرين يا ساير تركيبات داراي قند و شكر مانند زولبيا و باميه مصرف كرده باشند و در نتيجه به دليل گرسنه ماندن چند ساعت سلول هاي بدن، حساسيت آنها به انسولين بالا مي رود و با خوردن قندهاي ساده دچار هيپوگلايسمي يا كاهش قند خون واكنشي مي شوند.
اين متخصص تغذيه و رژيم درماني با اشاره به اينكه برخي اوقات افراد تصور مي كنند با حذف وعده سحر كاهش وزن پيدا مي كنند گفت: حدف وعده سحر اشتباه است و با اين كار شايد كمي وزن كم كنند اما وزن از دست رفته بيشتر وزن آب و عضلات است و به هيچ عنوان چربي بدن نسبت به قبل كم نمي شود.
وي در خصوص فعاليت فيزيكي روزه داران توصيه كرد: روزه داران فعاليت فيزيكي خود را در فاصله بين افطار تا سحر انجام دهند و در طول روز براي اينكه آب و انرژي بدن آنها تا حد امكان بيشتر حفظ شود از انجام فعاليت ورزشي خودداري كنند.
حيدري اضافه كرد: بيماران مبتلا به ديابت و فشار خون بالا حتما پيش از اقدام به روزه داري بايد با پزشك معالج مشورت كند چون در اين بيماران ضرورت دارد داروها سر ساعت مصرف شود و داروي مصرفي متناسب با وعده غذايي آنها تنظيم شود.
اين متخصص تغذيه و رژيم درماني ادامه داد: اگر روزه داري باعث اختلال در اين موارد شود مي تواند آسيب هايي را در پي داشته باشد بنابراين حتما پيش از روزه داري با پزشك مشورت كنند.
وي گفت: در مورد زنان باردار و شيرده كه در 6 ماه نخست شيردهي قراردارند و تغذيه انحصاري با شير مادر را انجام مي دهند از نظر علمي توصيه نمي شود كه روزه بگيرند چون روزه داري طولاني مدت كه بيش از 12 ساعت طول بكشد روي وضعيت مايعات بدن اين افراد و حجم شير توليد شده اثر منفي دارد و باعث تامين نشدن كافي انرژي و گلوكز موردنياز اين افراد مي شود.
3004/ 6037
اهواز - ايرنا - يك متخصص تغذيه و رژيم درماني گفت: رعايت كردن اصول صحيح تغذيه در ماه مبارك رمضان از افزايش وزن يا كاهش وزن ناخواسته جلوگيري مي كند و روزه داران از فوايد روزه داري بيشتر بهره مند مي شوند.