به گزارش ایرنا، این مجله آمریكایی در گزارش روز سه شنبه خود با چاپ تصویری از روحانی ؛ پوتین و اردوغان آورده است: لغو معافیت های نفتی آمریكا برای خریداران نفت ایران ، نمونه ای از آن چیزی است كه نشان می دهد امروز تا چه اندازه حتی برای آمریكا دشوار است تا به اهداف سیاست خارجی اش بدون زیان های چشمگیر دست یابد.
به دلیل تحریم های آمریكا علیه ایران كه به توسعه همكاری بین مسكو و برخی كشورهای مهم در سیاست خارجی آمریكا منجر خواهد شد، روسیه در جایگاه نخست برای تامین نفتی است كه از بازار خارج شده است. از این رو روسیه اهرم فشار جدیدی علیه ایالات متحده بدست خواهد آورد.
در چند دهه گذشته، نقش نفت در امور جهانی بارها تغییر كرده است. این نقش از «نفت در نقطه اوج» گرفته تا یك «سلاح انرژی» و ابزاری در دست حكومت های خودكامه به عنوان اهرمی در برابر غرب تا دموكراسی در دوران پسانفت تغییر كرده است.
نفت در نقطه اوج به مرحله زمانی گفته میشود كه استخراج نفت به حداكثر میزان خود میرسد و در نتیجه پس از این مرحله میزان تولید نفتی كه وارد بازار فروش میشود كاهش پیدا میكند.
در میان چنین مفاهیم مختلفی، یكی از با ثبات ترین مفاهیم این ایده بوده كه منافع و اهداف تولید كنندگان و مصرف كنندگان متفاوت است. اوضاع پیرامون تحریم های آمریكا علیه ایران نشان می دهد كه چنین ایده ای تا چه اندازه محدود است.
این گزارش افزود: «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریكا جمعه گذشته به خبرنگاران گفت كه از اوپك خواسته است قیمت نفت را كاهش دهد. یك روش برای عملی شدن چنین خواسته ای افزایش تولید است. از لحاظ نظری می توان چنین فرض كرد كه كشورهای تولیدكننده و اعضای اوپك علاقه ای به كاهش قیمت و از این رو كاهش سود خود ندارند. اما در واقع، كارشناسان انتظار دارند كه عرضه جهانی ثابت بماند . صادركنندگان نفت واردكنندگان را از قیمت بالا حفظ خواهند كرد.
یكی از دلایلی این امر این حقیقت است كه این كارتل نفتی تحت سلطه عربستان است كه به درامدهای صادراتی بیشتری نیاز دارد و علاقه ای به رویارویی با «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریكا ندارد. بعلاوه، روسیه اماده افزایش صادرات خود است.
روسیه به رغم همكاری با ایران در بسیاری از موضوعات فرصت خوبی دارد تا بخش عمده ای از سهم بازار نفت ایران را در اختیار بگیرد. هر گونه افزایشی در فروش نفت روسیه ضربه ناشی از تحریم های آمریكا در بازارهای جهانی را كاهش خواهد داد.
روابط مسكو و واشنگتن هر چه كه باشد، روسیه به تسهیل تاثیر خارج شدن نفت ایران از بازارهای جهانی كمك خواهد كرد. از نظر اقتصادی، تولید كنندگان نفت روسیه و بودجه دولتی به درامدهای جدیدی نیاز دارند. به سختی می توان افزایش چشمگیر نفت در بازارها را پیش بینی كرد در نتیجه هر تولید كننده ای در تلاش برای حفظ ثبات در درامد خود، به دنبال افزایش صادرات به منظور جلب رضایت تقاضای رو به رشد بازار به ویژه در آسیا خواهد بود.
احتمالا روسیه در جایگاه خوبی از این لحاظ قرار دارد. در بین خریداران نفت ایران كشورهایی عمدتا در آسیا وجود دارند كه در سیاست خارجی آمریكا اهمیت دارد. مسكو با توسعه همكاری در بخش انرژی با این كشورها، این فرصت را خواهد داشت تا همكاری ها و روابط مشاركت آمیز دوجانبه اش را با این كشورها بر سر مسائلی تعمیق بخشد كه برای واشنگتن حائز اهمیت است.
این مسائل موارد مرتبط با كره شمالی یا افغانستان را در بر می گیرد.
نشنال اینترست در ادامه گزارش خود به تاثیر این مساله بر روابط ایران و روسیه پرداخت و نوشت: مقامات ارشد ایرانی وعده داده اند با حمایت بین المللی با تحریم های آمریكا مقابله كنند. در عالم واقعیت، اروپا هنوز اقدامی عملی علیه آمریكا بكار نبسته است. هزینه هر گونه اقدامی در این زمینه بیشتر از منافع احتمالی آن است. همین امر در رابطه با چین هم صادق است. اما روسیه ممكن است تمایل به خرید نفت ایران داشته باشد.
صادرات نفت روسیه كه نفت مورد نیاز كشورهای خریدارنفت ایران را كه از ادامه معافیت ها محروم شده اند تامین خواهد كرد، همكاری های كنونی روسیه با این كشورها در بخش انرژی را تقویت خواهد كرد. اگر روسیه نیاز انرژی این كشورها را تامین كند طرفین به راحتی می توانند درباره مسائل دیگری به درك سیاسی برسند.
نشنال اینترست نوشت: دیگر كشورهایی كه تا پیش از این از معافیت های آمریكا بهره برده بودند می توانند روابط مشاركت آمیز خود با روسیه را بر اساس همكاری افزایش یافته در بخش انرژی توسعه دهند. مقامات هندی از تحریم های آمریكا علیه ایران راضی نیستند زیرا امنیت انرژی این كشور را به خطر می اندازد. این درحالی است كه واشنگتن احتمالا به حمایت هند در حل احتمالی اختلافات در افغانستان نیاز دارد. تركیه، ایتالیا و یونان تاكنون در زمره كشورهایی نبوده اند كه از امریكا در تلاش هایش برای مهار روسیه حمایت كنند. همكاری انرژی دلیل اصلی چنین رویكردی بوده است.
این مجله در پایان نوشت: نباید در متهم كردن دولت ترامپ در نفع رساندن به روسیه از طریق تحریم جمهوری اسلامی تعجیل كرد. بر عكس تقریبا هر اقدام جدی حتی از سوی فعالان اصلی در روابط بین المللی امروز، تبعاتی دارد كه می تواند میزان موثر بودن سیاست خارجی آن فعال را در خصوص مسائل دیگر كاهش دهد. ترامپ قاطعانه كمپین فشار بر ایران را در پیش گرفته است و چنین كمپینی پیچیدگی هایی برای ایالات متحده در دیگر مناطق ایجاد می كند. در رابطه با رویارویی كنونی آمریكا و روسیه، یاداوری این مساله مهم است كه آمریكا هنوز نتوانسته با وجود اهرم اقتصادی مهمی كه در دست دارد، روسیه را از اقتصاد جهانی حذف كند.
اروپام**9158** 1546
نشنال اینترست: طرح بزرگ روسیه در سایه تحریم های آمریكا قوت می گیرد
۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۱۴:۳۵
کد خبر:
83307585
تهران - ایرنا - مجله نشنال اینترست گزارش داد: تحریم های آمریكا به گسترش همكاری بین مسكو و كشورهای مهم در سیاست خارجی آمریكا منجر خواهد شد.