۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۱۸:۵۸
کد خبر: 83308871
T T
۰ نفر
اروپا از مماشات با آمريكا بر سر ايران دست بكشد

لندن – ايرنا – تصميم متقابل ايران در واكنش به خروج غيرقانوني آمريكا از برجام كه با سفر وزير امور خارجه آمريكا به لندن هم‌زمان شد، بازتاب گسترده‌اي در محافل خبري، انديشكده ها و تحليل گران سياسي در انگليس داشت و اغلب تأكيد دارند كه اروپا بايد دست از مماشات با آمريكا بكشد.

به گزارش ايرنا، گاردين روز پنج شنبه در يادداشتي به قلم «ميشل فوشز» نوشت: دونالد ترامپ تمام تلاش خود را به كار بسته تا با ايران درگيري نظامي ايجاد كند و نشان دهد كه ايران مقصر است. در اين ماجرا كسي نبايد توقع داشته باشد كه ايران در مقابل آمريكا عقب‌نشيني كند.
آمريكا سال گذشته از توافق هسته‌اي كه با موفقيت عمل مي‌كرد، به‌رغم اينكه آژانس بين‌المللي انرژي اتمي و كاخ سفيد بارها پايبندي ايران را به برجام تائيد كردند، خارج شد. از آن زمان تاكنون ترامپ تلاش كرده تا اوضاع را به بحران بكشد. او بانك‌ها و سازمان حمل‌ و نقل ايران را تحريم كرد تا به اقتصاد ايران فشار بياورد. به‌تازگي هم اعلام كرد كه معافيت براي خريداران نفت ايران را ديگر تمديد نخواهد كرد. با اين‌ حال ايران در كنار ساير اعضاء برجام، اين توافق را حفظ كردند.
گاردين در ادامه به تصميم ايران براي كاهش تعهداتش در برجام به دنبال خروج «گستاخانه» آمريكا از اين توافق اشاره كرد و نوشت: ايران از ساير كشورها خواسته تا بين اين كشور و آمريكا يكي را انتخاب كنند. ايران مي‌گويد اگر ساير اعضاي برجام تحريم‌هاي آمريكا را جبران نكنند، ظرفيت‌هاي هسته‌اي‌اش را فراتر از تعهداتش در برجام افزايش خواهد داد.
چه ساير كشورها طرف آمريكا يا ايران را بگيرند، دولت ترامپ خود را در موضع انزوا قرار داده است. اروپا از رويكرد دولت ترامپ به ستوه آمده و سازوكاري را ايجاد كرده (اينستكس) كه تحريم‌هاي آمريكا را دور بزند. ژاپن، كره جنوبي، چين و هند هم كه به دليل تحريم‌هاي آمريكا خريد نفتشان از ايران را كاهش داده‌اند، از «زيرورو كشي» آمريكا خسته شده‌اند.
اين نشريه انگليسي همچنين دولت آمريكا را به‌دروغ گويي متهم كرد و افزود: آمريكا با خروج از برجام ادعا كرد كه از دست‌يابي ايران به سلاح هسته‌اي جلوگيري خواهد كرد، اما در واقع از توافقي خارج شد كه دقيقا همان كار را انجام مي‌داد.
همچنين، مقامات آمريكا خود را حامي مردم ايران معرفي مي‌كنند اما با اعمال تحريم‌ها عملاً مردم را زير فشار قرار داده و فرمان ضد مهاجرتي ترامپ، بسياري از ايرانيان را از سفر به آمريكا منع كرده است.
گاردين در پايان تصريح كرد كه دولت آمريكا با سياست‌هاي جنگ‌طلبانه‌اي كه در پيش‌گرفته، كمتر از هميشه امنيت دارد.
به گزارش ايرنا، رئيس ‌جمهوري اسلامي ايران ديروز (چهارشنبه ) از كاهش اجراي تعهدات ايران در برجام خبر داد و يك ضرب‌الاجل 60 براي اروپا تعيين كرد تا به تعهدات خود عمل كنند. كاهش اجراي تعهدات ايران شامل توقف فروش مازاد ذخاير آب ‌سنگين و اورانيوم غني مي‌باشد.
اتحاديه اروپا امروز با صدور بيانيه‌اي، ضرب‌الاجل ايران را نپذيرفت اما تأكيد كرد كه براي پياده‌سازي كامل برجام تلاش مي‌كند.
«اليستر بانكال» تحليل گر مسائل سياسي و خبرنگار شبكه اسكاي نيوز مي‌گويد: هيچ‌كس نمي‌گفت برجام بهترين توافق بود، اما بهترين توافقي است كه مي‌شد به دست آورد. اين پيام را لندن و ساير اعضاء برجام به واشنگتن ارسال كردند اما آن‌ها محل نگذاشتند.
'الي گرانمايه' عضو ارشد انديشكده شوراي روابط خارجي اروپا هم معتقد است برجام پس از خروج آمريكا، گوشت قرباني بوده كه در سه اولويت اول كشورهاي عضو برجام قرار نداشته است.
بسياري از كارشناسان اقدام ايران در كاهش برخي تعهدات در برجام را كه رئيس‌ جمهوري از آن با عنوان 'جراحي برجام' ياد كرد، اقدامي هوشمندانه توصيف كردند كه اروپايي‌ها را با انتخابي مهم روبه‌رو ساخته است.
گاردين در گزارش ديگري در اين ‌باره نوشت: اروپا تاكنون سياست مماشات با ترامپ را در پيش‌ گرفته، اما اگر گام قابل‌ توجهي را برندارند، با بحران جديدي در خاورميانه مواجه مي‌شود.
اين نشريه انگليسي افزود: اگرچه تسريع در راه اندازي اينستكس تأثير چنداني بر اقتصاد ايران ندارد اما دست‌كم نشانگر پيام سياسي عليه ترامپ و تلاشي در جهت حفظ برجام خواهد بود.
در همين حال مردم انگليس هم ديدگاه خود درباره اين تحولات را در بخش نظرات خوانندگان در تارنماي مطبوعات انگليس به اشتراك گذاشتند.
فردي به نام «جري شرمر» درباره يادداشت نشريه تايمز پيرامون افزايش تنش‌ها بين ايران و آمريكا نوشته است: به نظر مي‌رسد انگليس و اروپا بايستي دست از مماشات با آمريكا بردارند. معنا ندارد كه ما با كشوري كه قراردادهاي بين‌المللي را پاره مي‌كند و به متحدانش دستور مي‌دهد هم‌پيمان باشيم.
وي افزود: هزينه اين رابطه گران است. شايد اگر پس از ترامپ دولت منطقي سركار آمد درباره اين رابطه دوباره تجديدنظر كنيم. اما اين وضعيت قابل‌قبول نيست
«دوك آو لنكشر» هم نوشته است: تهديد واقعي ترامپ و بولتون هستند. ايران به تعهداتش در برجام پايبند بود. ايران كشوري با تمدن باستاني است كه در تاريخ معاصر به كشوري حمله نكرده است.
در اين ميان افراد تحليل‌گري همچون صنم وكيل عضو ارشد انديشكده چتم هاوس هم معتقد است كه اگر آمريكا به دنبال توافق بزرگ‌تر با ايران است بايد استراتژي خود درباره ايران را مورد تجديدنظر قرار دهد.
وي مي‌گويد: به‌جاي افزايش تحريم‌هاي يك‌جانبه عليه ايران كه نتيجه معناداري نداشته، دولت آمريكا بايد دوباره با اروپا پل بزند و براي بازگرداندن ايران به ميز مذاكره آمادگي دادن امتياز را داشته باشد.
شبك**اروپام ** هـ ن **1392